ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Το PSI ολοκληρώνεται, τι γίνεται με τα Ασφαλιστικά Ταμεία;Αλέξης Τσίπρας, 20-1-2012: «Είναι αδιανόητο να σκέφτονται μονάχα για το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, πώς θα σώσουν τις τράπεζες προσφέροντάς τους δισεκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα, και την ίδια στιγμή να αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης.»

Μη φοβού, Αλέξη Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγγυάται την κοινωνική ασφάλιση! Τι είπες; Δεν τον εμπιστεύεσαι και δεν πιστεύεις σε αλχημείες; Γιατί καλέ; Επειδή κάθε τόσο κουτουπώνει τις συντάξεις με το χασαπομάχαιρο και τους αλλάζει τον αδόξαστο, στέλνοντας τα γεροντάκια μια ώρα αρχύτερα στον άλλο κόσμο; Άσχετο! Για κοίτα όμως τι μας έχει υποσχεθεί o Βάγγος ο εξολοθρευτής:


Ευ. Βενιζέλος, 27/10/2011: «Υπάρχουν προβλήματα; Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, πίσω από τα οποία πήγαν να κρυφτούν ορισμένοι, εμφανιζόμενοι ως Ηρακλείς του μέλλοντος και της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, πράγματι στο μέτρο που τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ενδέχεται, δεν είναι ακόμη βέβαιο, θα δούμε ποιο σχήμα θα επιλεγεί τελικά, να έχουμε μια μικρή ονομαστική μείωση των ομολόγων αυτών, όμως η μείωση αυτή θα είναι πάντα μικρότερη από τη σημερινή πραγματική εμπορική τους αξία.

Και σε κάθε περίπτωση, ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως, όχι στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού σχήματος αυτού, αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής η οποία μας επιτρέπει ως κράτος υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, να ενισχύσουμε την περιουσία των Ταμείων.

Θα σας πω μόνον ότι η περιουσία των Ταμείων, που είναι περίπου ας το πούμε, 26 δισεκατομμύρια, για να κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, κάθε δυο χρόνια πληρώνεται από το κράτος μέσω των επιχορηγήσεων, οι ετήσιες επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού στα Ταμεία είναι το 50% της συνολικής τους περιουσίας.

Και όταν έχουμε έναν πιο εύκολο προϋπολογισμό, όταν έχουμε λιγότερους τόκους, όταν έχουμε ευκολότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορούμε ευκολότερα να επιχορηγούμε τα Ταμεία και τις ανάγκες τους. Άρα οι συντάξεις, όχι μόνο δε θίγονται, αλλά μια σταθερή ελληνική οικονομία, ένα σταθερό δημοσιονομικό σύστημα σημαίνει και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος και εγγύηση των συντάξεων.»

Ευ. Βενιζέλος, 18/11/2011: «Τώρα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τα ομόλογα αυτά έχουν σήμερα μία πολύ χαμηλή εμπορική αξία. Σε σχέση με την εμπορική αξία των χαρτοφυλακίων τους τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο να κερδίσουν έχουν από το PSI, όχι να χάσουν. Αλλά ακόμη και σε ονομαστικές τιμές, εάν υποθέταμε ότι θα γίνει η απόλυτη διακράτηση για τα επόμενα 40 χρόνια, κανείς δεν θα προεξοφλούσε κανένα ομόλογο. Είπαμε ότι θα διαμορφώσουμε ανώνυμη εταιρεία, όχημα ειδικού σκοπού για να μεταφέρουμε τμήματα της δημόσιας περιουσίας στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης έχω πει, ότι η ετήσια επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι το 50% του χαρτοφυλακίου τους στο άρτιο. Το χαρτοφυλάκιο τους στο άρτιο είναι 27 δισεκατομμύρια αν τα ομόλογα εκληφθούν με αξία 100% και η ετήσια επιχορήγηση είναι 13 δισεκατομμύρια. Δηλαδή σε δύο χρόνια το κράτος δίνει όλο το χαρτοφυλάκιο. Εμείς, λοιπόν, αναλαμβάνουμε να καλύψουμε την ετήσια ροή αυξάνοντας την επιχορήγηση και να αποκαταστήσουμε και την περιουσία. Αν όμως δεν γίνουν αυτά δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ασφαλιστικό σύστημα, έτσι. »Ευ. Βενιζέλος, 6/12/2011: «Και επαναλαμβάνω για να μην παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες, ισχύει η δέσμευσή μας, την υιοθετεί η κυβέρνηση όπως φάνηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν θα μειωθεί λόγω της συμμετοχής τους στο PSI γιατί θα μεταφερθεί δημόσια περιουσία πέραν του ότι, σε δυο χρόνια μέσα με τις επιχορηγήσεις του δημοσίου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία αναπληρώνεται σε ποσοστό 100% το χαρτοφυλάκιο των Ασφαλιστικών Ταμείων το οποίο δυστυχώς ούτως ή άλλως σε εμπορικές αξίες, αγορές, είναι μειωμένο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει λόγω του PSI, συμβαίνει λόγω της πραγματικότητας της πολύ σκληρής της αγοράς.»

Ευ. Βενιζέλος, 14/12/2011:
«Και δεύτερο μέτωπο είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Έχουμε μιλήσει για την αναπλήρωση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και για την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων από την άποψη αυτή, έτσι ώστε να μη νιώσουν ότι χάνουν κάτι από τα χαρτοφυλάκιά τους και ότι αυτό επηρεάζει το επίπεδο των συντάξεων. Δεν είναι αυτό που καθορίζει το επίπεδο των συντάξεων.»Ευ. Βενιζέλος, 20/12/2011 «Γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, ούτε για το μέλλον των ασφαλιστικών φορέων μετά το PSI, γιατί όπως έχω πει, θα αναπληρωθεί η περιουσία των Ταμείων, σε σχέση με το χαρτοφυλάκιό τους, το οποίο χαρτοφυλάκιό τους ούτως ή άλλως με εμπορικές τιμές είναι εντυπωσιακά μειωμένο, εμείς θα το αναπληρώσουμε αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι δική μας δημόσια υποχρέωση να στηρίξουμε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά ούτως ή άλλως στις ετήσιες χρηματοροές μέσα σε δυο χρόνια οι επιχορηγήσεις ισούνται με αυτόν.

Δηλαδή, έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο σε ονομαστικές τιμές στο άρτιο 27 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι ετήσιες επιχορηγήσεις του κράτους είναι 13 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα σε δυο χρόνια πληρώνουμε όλο το χαρτοφυλάκιο. Παρ' όλα αυτά, θα αναπληρώσουμε και την περιουσία, ως περιουσία. Βέβαια με ακίνητη περιουσία, παρ' ό,τι και οι τίτλοι θα έχουν υψηλή καθαρή παρούσα αξία, NPV δηλαδή, εν τούτοις θα αναπληρώσουμε και με ακίνητα.»