ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Γιάνης Bαρουφάκης: "Η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία αποδόμησης"

Γιάνης Βαρουφάκης: Προφήτης κακών ή απλά ρεαλιστής και διορατικός οικονομολόγος με καθαρό μυαλό, γνώσεις και τετράγωνη λογική, που δε μασάει τα λόγια του; Παραθέτω απομαγνητοφωνημένη τη σημερινή συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου:

Νίκος Χατζηνικολάου: «Καλημέρα κύριε Βαρουφάκη.»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Θα ήθελα να σχολιάσετε την απόφαση του Eurogroup, την απόφαση για την οποία ο κύριος Παπαδήμος είπε ότι είναι μια ιστορική μέρα αυτή για την ελληνική οικονομία. Αισθάνεστε κι εσείς ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση;»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Πράγματι αισθάνομαι κι εγώ ότι είναι μια ιστορική απόφαση αλλά όχι όπως την εννοεί ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος. Εμένα μου θύμισε τον Neville Chamberlain όταν γύρισε από το Μόναχο μετά τη συμφωνία με τη Γερμανία που υποτίθεται ότι θα έφερνε την ειρήνη στον κόσμο της εποχής εκείνης.
Ακριβώς όπως και τότε προσπάθησε να εμφυσήσει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας στο λαό του την ιδέα ότι μια σημαντική συμφωνία επετεύχθη η οποία λύνει το πρόβλημα της ειρήνης, έτσι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί, όλοι μαζί, όχι μόνο ο κύριος Παπαδήμος, διακηρύσσουν ενώπιον των Ευρωπαϊκών λαών ότι έλυσαν το πρόβλημα της κρίσης. Δεν έκαναν τίποτα τέτοιο. Απλώς αγόρασαν χρόνο ούτως ώστε η κρίση να ενισχυθεί, να γίνει πιο απειλητική και τελικά πιο καταστροφική.»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Πιστεύετε ότι απλώς αγοράστηκε χρόνος με τη συμφωνία αυτή; Δηλαδή βλέπετε ότι θα βρεθούμε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα ξανά;»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε στα ίδια αδιέξοδα. Μόνο που γίνονται λίγο χειρότερα. Δεν είναι ότι ο χρόνος αυτός μας δίνει μία ευκαιρία έτσι ώστε να ανατρέψουμε τα αδιέξοδα. Είναι ένας χρόνος ο οποίος λειτουργεί, με κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, καταστροφικά εντός της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αλλά και γενικότερα εντός της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης την οποία αυτή η συμφωνία δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο.»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Γιατί το λέτε αυτό; Γιατί λέτε ότι τη δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο;»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Για έναν απλούστατο λόγο. Η ευρωζώνη εδώ και καιρό βρίσκεται σε μια διαδικασία αποδόμησης. Μπορεί ο κύριος Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πράγματι μέσα από την τεράστια παροχή ρευστότητας στις τράπεζες να οδήγησε στο να ηρεμήσουν τα spreads, από την άλλη μεριά όμως οι ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης βγαίνουν κάπου αλλού.
Είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Το πρόβλημα των spreads ηρέμησε, αλλά εάν δείτε τις ανισορροπίες μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών, θα δείτε εκεί ότι τα χρέη της μιας ευρωπαϊκής τράπεζας στην άλλη, δηλαδή τα χρέη των κεντρικών τραπεζών της περιφέρειας στις κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουνε φτάσει τα €600 δισεκατομμύρια από κει που ήταν γύρω στα €150. Ουσιαστικά η δομή του νομισματικού ευρωσυστήματος αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα.»


Νίκος Χατζηνικολάου: «Τώρα θέλω να σας ρωτήσω αν βλέπετε τρόπο να αξιοποιήσουμε το χρόνο που κερδίσαμε προκειμένου να καταφέρουμε να απεμπλακούμε από τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τις οποίες μιλήσατε, τις οποίες προβλέπετε.»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Κύριε Χατζηνικολάου, δεν θέλω να είμαι γενικά ο άνθρωπος ο οποίος μαυρίζει τις καρδιές των ακροατών σας, αλλά ο λόγος για τον οποίο φωνάζω εδώ και καιρό ότι αυτή η συμφωνία δεν έπρεπε να υπογραφεί είναι ότι η απάντηση στο ερώτημά σας από την υπογραφή αυτή καθίσταται απόλυτα αρνητική. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πλέον βαθμοί ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση να πράξει κάτι το οποίο θα μας βγάλει από αυτά τα αδιέξοδα.»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Αν δεν υπογράφαμε τη σύμβαση αυτή, αν δεν την υπερψηφίζαμε εδώ στο κοινοβούλιό μας, τι θα γινόταν; Τι θα συνέβαινε;»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Κοιτάξτε, θα σταμάταγε αυτή η συνεχής άρνηση της πραγματικότητας ότι το ελληνικό δημόσιο έχει χρεοκοπήσει, θα ενεργοποιούνταν τα CDS στην αγορά ασφαλίστρων, η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών, η μείωση των δαπανών του Δημοσίου - η οποία θάτανε υποχρεωτική για να μπορέσει το Δημόσιο να ζει από τους φόρους του, από τα έσοδά του, χωρίς περαιτέρω δανεισμό - θάταν πολύ μικρότερες αυτές οι μειώσεις απ’ ό,τι αυτές που κάνουμε τώρα για να πάρουμε ένα δάνειο το οποίο δεν θα μπορέσουμε ν’ αποπληρώσουμε.
Αλλά με τη στάση πληρωμών αυτή θ’ αναγκαζόταν η Ευρώπη να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της κρίσης. Σήμερα η Ευρώπη τι κάνει; Σκοτώνει ό,τι έχει μείνει από τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας για να εξαγοράσει χρόνο ώστε αυτού του είδους η θανάτωση του παραγωγικού ιστού να μεταφερθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Κύριε Βαρουφάκη σας ευχαριστώ θερμά.»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Κι εγώ σας ευχαριστώ.»

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ.