ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

"Ήξεις, αφήξεις" στη Βουλή από Λουκά ΠαπαδήμοΣτη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απάντησε με ήξεις-αφήξεις σε καυτές επίκαιρες ερωτήσεις. Παραθέτω αποσπάσματα από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, και στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, που πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά εν όψει εκλογών.

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι τα πάντα είναι ρευστά και το μέλλον, ως προς την τύχη των Ασφαλιστικών Ταμείων και των μισθών και συντάξεων, αόρατο. Ο κ. Παπαδήμος ομολογεί ότι τα προβλήματα που εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα, προβλήματα που σήμερα γίνονται ακόμη πιο έντονα, οφείλονται στην ύφεση και στην ανεργία. Όμως δεν διαθέτει το θάρρος να ομολογήσει ότι η ύφεση και η ανεργία οφείλονται κυρίως στο λάθος φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στις απαντήσεις του Πρωθυπουργού πλεονάζουν τα ΠΡΕΠΕΙ, για να μη μας βρουν τα χειρότερα. ΠΡΕΠΕΙ να περισταλούν οι δαπάνες, ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι, ΠΡΕΠΕΙ να ενοποιηθούν οι κλάδοι υγείας και επικουρικών, ΠΡΕΠΕΙ να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος είσπραξης των εισφορών, ΠΡΕΠΕΙ να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των ταμείων… Κοντολογίς, ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν τα αυτονόητα.

Ωστόσο τα αυτονόητα δε μπορούν να γίνουν από διεφθαρμένους και ανόητους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς, όπως δεν έγιναν μέχρι τώρα, και κυρίως όπως δεν έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που μας έχουν βάλει στην πρίζα… Ήδη έχουν έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία-σοκ για τη συνεχιζόμενη σπατάλη των πόρων του Δημοσίου και την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος ακόμα και τώρα! Δείτε εδώ και φρίξτε. Βλέπεις, το γουρούνι κι αν το πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Και το σάπιο σύστημα επανδρώνεται, δυστυχώς, με γουρούνια, διότι αυτό βολεύει τους υψηλούς γνωστούς και άγνωστους αφέντες μας...

Ο Λουκάς Παπαδήμος ομολογεί επίσης ότι σε τελική ανάλυση, εφ’ όσον υπάρχουν ελλείμματα, θα επιβαρυνθεί με τον έναν τρόπο ή τον άλλο ο Έλληνας φορολογούμενος. Σιγά την είδηση! Και επειδή τα ελλείμματα θα υπάρχουν εσαεί, διότι εκείνοι που μας κυβερνούν έχουν ελλειμματική νοημοσύνη και είναι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκαλο, θα επιβαρύνεται ο φορολογούμενος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι να βγει η ψυχή του, ώστε να επαληθεύεται το αξίωμα του διαβόλου "βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω"!

Μας είπε και το άλλο ο κυρ-Λουκάς για να μας δώσει θάρρος: Ότι τώρα έχουν ξεκινήσει, λέει - προσέξτε, τώρα ξεκίνησαν, όχι πριν από 2,5 χρόνια - μελέτες, προκειμένου να συγκεντρωθεί η κατάλληλη στατιστική βάση, και να γίνει μία κατηγοριοποίηση των δαπανών που μπορούν να περισταλούν. Σώωπα! Κι εγώ η αφελής γιατί νόμιζα ότι αυτή ήταν εξ’ αρχής η αρμοδιότητα του "μαζί τα φάγαμε" Θόδωρου Πάγκαλου; Αυτή η στατιστική βάση, που δεν έγινε τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άρχισε τώρα, θα ολοκληρωθεί, λέει, πριν από το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, σ’ ένα μήνα δηλαδή! Τα πιστεύει αυτά ο πρωθυπουργός ή μας νομίζει κι αυτός ηλίθιους και μας παραμυθιάζει όπως τον βολεύει; Μακάρι να γίνει το θαύμα, κύριε Παπαδήμο, αλλά δεν το βλέπω…

Στην ευθεία ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για το αν θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο κ. Παπαδήμος απάντησε πλαγίως, ότι αυτό είναι θέμα που θ’ αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση κι ότι είναι μεν επιδίωξη να μην έχουμε περαιτέρω μειώσεις, αλλά δε μπορεί να υπάρξει δέσμευση περί αυτού ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές! Κι επειδή οι εξελίξεις θα είναι μαύρες κι άραχλες, όπως δυστυχώς ήταν μέχρι τώρα, εκείνο που φοβόμαστε θα το ξαναπάθουμε, για να σώσουμε με τις θυσίες μας την πατρίδα των λαμογιών, των άχρηστων και επίορκων πολιτικών και της διεφθαρμένης και αναποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης των αποχαυνωμένων κρατικοδίαιτων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν οι πολιτικές που ενσωματώνονται στο οικονομικό πρόγραμμα δεν εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και εγκαίρως, κανένας δε μπορεί να αναμένει ότι τα προβλεπόμενα αποτελέσματα θα πραγματοποιηθούν. Και ποιος θα φταίει, Λουκά μου, αν δε γίνουν όλα αυτά; Ο παπάς της ενορίας; Και γιατί να ξαναπληρώσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος την ανικανότητα της κυβέρνησης; Έτσι από κεκτημένη ταχύτητα και συνήθεια; Ή μήπως εντάσσεται κι αυτό στους δημοκρατικούς θεσμούς του Λαμογιστάν που έχουν κατοχυρώσει την ατιμωρησία των υπευθύνων;

Πάντως ο κύριος Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που είχε προβλεφθεί πριν από δύο και τρία χρόνια, κι ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες! Είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων, είπε.
Και ποιοι είναι αυτοί οι άααλλοι παράγοντες για να τους εξαλείψετε, κύριε Παπαδήμο, και να μην ξαναματαπέσετε έξω στις προβλέψεις σας; Διότι είναι βέβαιο ότι θα ξαναπέσετε έξω αν δεν εξαλείψετε αυτούς τους άτιμους άαλλους παράγοντες.

Σταματάω εδώ για να μην παραφερθώ περισσότερο. Άλλωστε όταν η οργή σου μεταλλάσσεται σε αηδία, δε μπορείς να πεις και πολλά… Διότι όταν έχεις πειστεί πλέον ότι έχεις απέναντί σου ένα αθεράπευτο αλλά πανίσχυρο σάπιο σύστημα που σε οδηγεί στον όλεθρο δε μπορείς να οργίζεσαι επ’ άπειρον χωρίς να βλέπεις κάποιο, απειροελάχιστο έστω, αποτέλεσμα. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, λέει η παροιμία. Και η αηδία δυστυχώς οδηγεί στη φυγή και στην παραίτηση, αφήνοντας το γήπεδο εντελώς ελεύθερο στα λαμόγια…

Δεν ξέρω πόσο μακριά είμαι από το στάδιο της ολοκληρωτικής παραίτησης από τούτο τον ψυχοφθόρο, άνισο και αναποτελεσματικό αγώνα που έχω οικειοθελώς αναλάβει εναντίον της εθνικής κοπριάς. Λένε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο κι ότι ο αγώνας για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, όσο μοναχικός κι αν είναι, κάποτε θα φέρει τον καρπό του. Ο σπόρος που πέφτει κάποτε θα βλαστήσει, και κάποιοι στο μέλλον, ίσως στο μακρινό, θα θερίσουν τους καλούς καρπούς του. Μ’ αυτή τη σκέψη παρηγορούμαι κι εγώ και αντιστέκομαι μέχρι στιγμής στην παραίτηση…

Παραθέτω αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Λουκά Παπαδήμου στη συνεδρίαση της Βουλής στις 30-3-2012:

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: «Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ,
(…)

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν οφείλονται στο PSI. Αντίθετα, θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για τα ταμεία, εάν η χώρα δεν είχε πετύχει να διασφαλίσει το νέο χρηματοπιστωτικό πακέτο ύψους 136 δισεκατομμυρίων ευρώ και να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση, προαπαιτούμενο της οποίας ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI. Σ’ αυτήν την περίπτωση η χώρα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία τα επόμενα χρόνια. Επομένως, σήμερα έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και δημιουργούνται και για τα ταμεία συνθήκες ασφάλειας με τη συνέχιση της χρηματοδότησης τους. Ωστόσο η διασφάλιση των ταμείων δεν είναι δυνατόν να βασιστεί στις κρατικές ενισχύσεις.

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα, προβλήματα που σήμερα γίνονται ακόμη πιο έντονα, όπως είπατε κύριε Πρόεδρε, λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται αποτελεί γι’ αυτό το λόγο μεγίστη προτεραιότητα και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων, απαιτεί αποτελεσματικό έλεγχο για την περιστολή των δαπανών, απαιτεί εξορθολογισμό των παροχών και ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών ταμείων.

Τέτοιες ενέργειες έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα. Πρέπει, όμως, να συνεχιστούν και να ενισχυθούν με ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και είσπραξης των εισφορών. Και τέλος είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιδιωχθεί η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

Γενικότερα –και κλείνω με αυτήν την επισήμανση- η υγεία και η μακροπρόθεσμη ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η μετάβασή της σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, ώστε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να παρέχει επαρκή κοινωνική προστασία στους πολίτες.
Επομένως, με την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης που προβλέπεται να σημειωθεί από τα μέσα του επομένου έτους θα ενισχυθεί η ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος. (…)

Σε τελική, όμως, ανάλυση, εφ’ όσον υπάρχουν ελλείμματα, θα επιβαρυνθεί ή με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο ο Έλληνας φορολογούμενος. Μπορεί, πάντως, να εξεταστεί σε ποιο βαθμό ο ένας μηχανισμός χρηματοδότησης είναι "πιο αποτελεσματικός, πιο κατάλληλος" από τον άλλο.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα της περιστολής των δαπανών, το οποίο θίξατε, το θέμα είναι όντως μεγάλο, διότι στα επόμενα δύο χρόνια, 2013-2014 απαιτείται σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά είναι ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης -και αυτό το ανέφερα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- και είναι και υποχρέωσή της, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, να προετοιμάσει το έδαφος, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Έχουν, επομένως, τώρα ξεκινήσει μελέτες οι οποίες γίνονται υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και με όλα τα Υπουργεία, προκειμένου να συγκεντρωθεί η κατάλληλη στατιστική βάση, να γίνει μία κατηγοριοποίηση των δαπανών που μπορούν να περισταλούν. Με βάση την εξέταση των στοιχείων και τη σχετική ανάλυση θα γίνουν γενικές προτάσεις που θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης -επομένως, θα σας δώσουμε τη σχετική πληροφόρηση- ούτως ώστε η επόμενη κυβέρνηση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και την ανάλυση που έχει προηγηθεί να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Σήμερα, όμως, δεν είναι δυνατόν, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτή η επεξεργασία, κανένας να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση των δαπανών.
Πάντως πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε η μείωση των δαπανών να είναι τέτοια ώστε να περιορίζεται η σπατάλη και να μην επιβαρύνονται περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο.»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): «Αυτό το διαβεβαιώνετε, κύριε Πρωθυπουργέ; Δεν θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων; Αυτό είναι το ζητούμενο. Πάμε σε εκλογές, να ξέρει ο ελληνικός λαός τι γίνεται.»

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Αναφέρθηκα στους μισθούς. Είναι όπως σας είπα, ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία και τις προοπτικές της οικονομίας όπως θα διαμορφωθούν με βάση τις εξελίξεις. Το ανέφερα ως επιδίωξη, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και τις προοπτικές. (…)

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, (…)

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον με ακρίβεια αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενώ κατά το τρέχον έτος η ύφεση θα συνεχιστεί και πιθανόν το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί περαιτέρω και ότι ενώ η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013, αναμένεται ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών και την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων, με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι, οι πολιτικές που ενσωματώνονται στο οικονομικό πρόγραμμα να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και εγκαίρως. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί, κανένας δε μπορεί να αναμένει ότι τα προβλεπόμενα αποτελέσματα θα πραγματοποιηθούν.

Γνωρίζω, όπως και όλοι γνωρίζετε ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ανακάμψει, συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.

Δυστυχώς, η ύφεση που έχει παρατηρηθεί και η μείωση της απασχόλησης είναι όντως μεγαλύτερη απ’ αυτή που είχε προβλεφθεί πριν από δύο και τρία χρόνια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Δεν είναι μόνο συνέπεια των βραχυπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών εφαρμογής του προγράμματος. Είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων. Ωστόσο οι συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινές.

Θα μου πείτε βεβαίως ότι τρία χρόνια αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και σταδιακά -παρ’ όλο που όπως είπα και πριν από λίγο και η φετινή χρονιά δεν θα είναι εύκολη και η αρχή της επομένης θα είναι εξίσου δύσκολη- η οικονομία θα μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης, θα αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα προάγουν την ανάπτυξη με ένα μόνιμο και σταθερό τρόπο.


Πρέπει, επομένως, να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη, ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να μην πάνε χαμένες. Και πιστεύω ότι αν θα γίνει αυτό δεν θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προβλέψατε στην αρχική σας τοποθέτηση. (…)
Κύριε Τσίπρα, έχετε θέσει σειρά θεμάτων. Να ξεκινήσω με το να επισημάνω ότι οι λέξεις "εκδικητικότητα, λεηλασία, καταστροφή" δεν αρμόζουν και δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Και λυπάμαι που τις χρησιμοποιείτε. (…)

Δεύτερον, όσον αφορά τα ευρύτερα θέματα που θίξατε, που αφορούν το οικονομικό πρόγραμμα: Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας, την οποία έχετε επαναλάβει πολλές φορές, ότι η υιοθέτηση αυτού του οικονομικού προγράμματος και η εφαρμογή του, θα οδηγήσει τη χώρα σε καταστροφή. Αντίθετα, εάν δεν είχαμε καταφέρει μέσα από την υιοθέτηση αυτού του προγράμματος τη συμφωνία για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά 136 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και δεν είχαμε επιτύχει την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην καταστροφή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος από εδώ και μπρος θα είναι ρόδινος. (…)

Μία άλλη παρατήρηση που κάνατε, είναι ότι διεθνείς Οργανισμοί, εκπρόσωποι διεθνών Οργανισμών κάνουν αναφορές σε αρνητικά σενάρια όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στην ανάγκη περαιτέρω συρρίκνωσης μισθών ή περιστολής δαπανών.
Αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι αυτές οι αναφορές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο που θα προκύψει σύμφωνα με το πρόγραμμα, εφόσον υλοποιηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό. Αφορούν, εισαγωγικά, αρνητικά σενάρια, που μπορεί με κάποια πιθανότητα να πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα ή κλυδωνισμών ή της ανεπιτυχούς, αναποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος.

Δεν είναι αυτό που προβλέπεται ότι θα συμβεί εφόσον κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Υπογραμμίζονται, όμως, οι αρνητικοί κίνδυνοι, υπογραμμίζονται τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα με ένα και μόνο σκοπό: Να επισημανθεί η ανάγκη της αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής που έχει υιοθετηθεί. Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις. (…)»