ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Άρχισαν τα όργανα! ΚοινοβΟλευτική Βαβέλ εν όψει…Απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στην επόμενη Βουλή θα λαλούν πολλά απο-κόμματα και το ξημέρωμα της πολύπαθης Εσπερίας θ’ αργήσει ακόμα περισσότερο, για να επαληθευτεί η παροιμία «Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα κόμματα – αποκόμματα – που θα βΟλευτούν στη Βουλή για να μας "σώσουν" θα ανέλθουν "δημοκρατικά" στα εννέα. Τα κόμματα – αποκόμματα κοινού νου και υπευθυνότητας – θα λάβουν στάση μάχης εναντίον αλλήλων και το αποτέλεσμα, αντί για εποικοδομητική σύνθεση απόψεων, θα είναι χάος και υπονόμευση του έργου της όποιας κυβέρνησης, κατά τα δημοκρατικά αήθη κι έθιμα της Κωλοπετινίτσας.

Στην πρώτη του προεκλογική ομιλία στο Αιγάλεω, το Σάββατο 7/4/2012, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων:

Αντώνης Σαμαράς: «Το λέω ρητά και κατηγορηματικά: Απορρίπτουμε τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί τη συγκυβέρνηση την επιδιώκουν τριών ειδών συμφέροντα:

-- Πρώτον, τη θέλει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Για να "πέσει στα μαλακά". Για να μην ψάξουμε τις τεράστιες ευθύνες του που μας πήγε στο Μνημόνιο. Νομίζουν πως θα γλιτώσουν. Αλλά δεν θα γλιτώσουν…

-- Δεύτερον, τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα. Κι όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στα πράγματα, ακόμα και με δεύτερο ρόλο στην κυβέρνηση, έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ή έτσι νομίζουν. Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμούνται…

-- Τρίτον, τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ την προτιμούν και όσοι - εντός κι εκτός Ελλάδος - θέλουν την αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας, αδύναμη και ελεγχόμενη. Αυτό επιδιώκουν. Αλλά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι…

Όσοι φοβούνται την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, όσοι θέλουν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι για να μην αλλάξει τίποτε. Για να διασωθεί αυτό που χρεοκόπησε. Για να σωθούν κι αυτοί που μας χρεοκόπησαν.

Εμείς, αντίθετα, ζητάμε καθαρή εντολή από τον Ελληνικό λαό, για να αλλάξουμε τα πάντα!

Κι αυτό είναι το διακύβευμα, το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών αυτών:
Όχι απλά να γίνει μια κυβερνητική αλλαγή.
Αλλά να γίνει η μεγάλη ανατροπή!»

Πόσο δίκιο ή άδικο έχει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

Ας αφήσουμε το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μας απαντήσει μέσα από τη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, στους Νέους Φακέλους, στις 19 Δεκεμβρίου του 2011, τότε που ήταν Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη, κι εσείς θα κρίνετε:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι αν την επόμενη μέρα, μετά το "λεφτά υπάρχουν", αλλά στις εκλογές ξέρετε και στην προεκλογική περίοδο λέγονται πολλά. Αν λέγαμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά ξέρετε, και όχι μόνο δεν υπάρχουν λεφτά αλλά βρήκαμε αντί για δέκα έλλειμμα, που ενδεχομένως υπολογίζαμε, ή εννιά, δεκαπέντε. Ή αντί για την άλφα ή βήτα πραγματικότητα, υπάρχει μια ξεχωριστή πραγματικότητα πάρα πολύ ισχυρή να μας οδηγήσει στην χρεοκοπία.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση, λοιπόν, παίρνει μέτρα αμέσως. Εμείς όχι απλώς καθυστερήσαμε, αλλά νομίζω κάναμε και κάποια χειρότερα πράγματα, μοιράζαμε επιδόματα από λεφτά που δεν είχαμε και συζητούσαμε αν οι αυξήσεις θα είναι κάτω από τις δύο χιλιάδες ή πάνω από τις δύο χιλιάδες.

Που σημαίνει αυτό τι κ. Παπαχελά; Ότι δεν είχαμε καμιά απολύτως πολιτική προετοιμασία, δεν είχαμε καμία ιδεολογική ωριμότητα, και τελικώς δεν είχαμε και καμία διαχειριστική δυνατότητα να διαχειριστούμε ένα πράγμα που έσκασε στο κεφάλι μας εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι η αξία όμως της πολιτικής, να μπορεί να διαχειρίζεται τα πράγματα την ώρα που έρχεσαι και αναλαμβάνεις την ευθύνη.

(…) (...)
Νομίζω ότι εκείνη την εποχή διατυπώθηκαν οι απόψεις όλων και κυρίως αντιπαλεύτηκαν οι απόψεις εκείνων που έλεγαν ότι πρέπει να δώσουμε και αυξήσεις μάλιστα, αντί να κάνουμε μειώσεις εκείνη την εποχή και αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά. Που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας που βιώναμε και τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η χώρα.

Και επίσης μην ξεχνάτε το εξής, ότι οι Ευρωπαίοι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Κυβερνήσεις, μας ζητούσαν να πάρουμε μέτρα. Και τα επιτόκια τότε ήταν πάρα πολύ χαμηλά, παρά το γεγονός ότι εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσουμε το αίσθημα των αγορών.»


Αλέξης Παπαχελάς: «Αυτό τώρα, για να το καταλάβω, γιατί πραγματικά εκεί πέρα υπάρχει κάτι ανεξήγητο, ήταν απλή άγνοια, ήταν ένας κυνισμός πολιτικός ότι δεν πειράζει θα βρούμε τα λεφτά κάπως αλλιώς; Τι ήταν αυτό το πράγμα;»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Έχω την εντύπωση ότι είναι αυτό που σας είπα, υπήρχε μία έλλειψη και πνευματικής και ιδεολογικής και πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας. Δηλαδή δεν περιμέναμε όλη αυτή την πραγματικότητα, έσκασε πάνω μας και αντί να την πάρουμε στα χέρια μας και να τη διαχειριστούμε, τη χάσαμε. Και χάθηκε με τρόπο δραματικό, διότι από κει και πέρα άρχισε η Ελλάδα να γίνεται στόχος.

Και υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό επίσης, που θέλω να τονίσω, αφήσαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες να συκοφαντούνται διεθνώς και να θεωρούμαστε μέρα με τη μέρα ως απροσάρμοστοι, ως το μαύρο πρόβατο.»


Αλέξης Παπαχελάς: «Σε αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας βοήθησε εν πάση περιπτώσει, όταν γύριζε στις διάφορες πρωτεύουσες και το διαφήμιζε αυτό.»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Αυτό λοιπόν οδήγησε στο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα μας, οι αγορές να επιτεθούν ακόμα περισσότερο και σε μας και στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να έρθει η καταστροφή. (…)»

Αλέξης Παπαχελάς: «Ωραία. Το ερώτημα τώρα είναι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι λένε ότι το βασικό βαρίδι το οποίο τράβηξε τον κ. Παπανδρέου προς τη μεριά του να μην πάρει μέτρα και στη συνέχεια να ακολουθήσει την υπερφορολόγηση αντί να μειώσει το κράτος και να μειώσει εκεί πέρα τις δαπάνες, ήταν αυτό που λέμε το παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Και κάπου μας έχετε μπερδέψει ή έχετε μπερδέψει κάποιους ανθρώπους, εν πάση περιπτώσει, με την εξής έννοια: Ότι από τη μια εμφανίζεστε σα να είστε ο συνεχιστής της προσπάθειας του εκσυγχρονισμού να το πω έτσι, από την άλλη υπερασπίζεστε δημόσια τον κ. Φωτόπουλο και τη ΓΕΝΟΠ, που για κάποιους αντανακλά ή και συμπυκνώνει εν πάση περιπτώσει ότι πιο παλιό έχει το ΠΑΣΟΚ μέσα του. Με ποια μπάντα του ΠΑΣΟΚ είστε σεις, για να το καταλάβουμε αυτό για να είναι καθαρό.»


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Καθαρές κουβέντες, όπως και καθαρές λύσεις, που δεν υπήρξαν δυστυχώς. Η καθαρή κουβέντα λοιπόν είναι ότι εγώ είμαι με τον κόσμο της εργασίας κι έχω έναν και μοναδικό αντίπαλο: Το πελατειακό κράτος και αυτά που παράγει το πελατειακό κράτος, τον παρασιτισμό. Αυτή είναι η καθαρή μου θέση. Και το σύνθημά μου είναι "η Ελλάδα από την αρχή".»

Αλέξης Παπαχελάς: «Η ΓΕΝΟΠ δεν είναι πελατειακό κράτος; Γιατί εγώ έτσι το ξέρω τουλάχιστον.»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «"Η Ελλάδα από την αρχή" και όχι "στην Ελλάδα με τη δραχμή", διότι είναι καταστροφή, τριάντα χρόνια πίσω και θα την πληρώσουν οι νέοι. Με ρωτάτε λοιπόν για τον κ. Φωτόπουλο. (…)
Ο Φωτόπουλος δεν είναι συντεχνία, ο Φωτόπουλος είναι εκφραστής των εργαζομένων της ΔΕΗ. Όμως στις πρακτικές του, είναι ίδιος με τους υπόλοιπους. Δηλαδή η συνδικαλιστική του δράση είναι ακριβώς ίδια, ως αποτέλεσμα εννοώ, με τους άλλους δύο που τελειώνουν σε -όπουλος (Λυμπερόπουλος, Μυλόπουλος). Τώρα σε ότι αφορά τον Φωτόπουλο ως κοινωνική δράση, μη τον μηδενίσουμε. Ο Φωτόπουλος έχει μια κοινωνική δράση στα προηγούμενα χρόνια κι αυτό δεν πρέπει να το διαγράψουμε.

Όπως επίσης, κ. Παπαχελά, θέλω να έχω κάτι καθαρό μαζί σας, επειδή εκπροσωπείτε μια εφημερίδα και έναν σταθμό που μάχεται καθημερινά τη διαφθορά και υπέρ της διαφάνειας. Κοιτάξτε, για τα χάλια της ΔΕΗ, δηλαδή το γεγονός ότι η ΔΕΗ κ. Παπαχελά είναι η μοναδική εταιρεία ηλεκτρική στην Ευρώπη που είναι ζημιογόνα, ενώ οι άλλες όλες είναι κερδοφόρες - η δικιά μας και του Κοσσόβου, οι δυο αυτές - μια τόσο μεγάλη επιχείρηση είναι προβληματική, οφείλεται στο γεγονός ότι πέρασαν πολλές διεφθαρμένες Διοικήσεις, πολλοί διεφθαρμένοι Υπουργοί, πολλοί αποτυχημένοι Υπουργοί, Διοικήσεις οι οποίες στην κυριολεξία ξεπούλησαν τα συμφέροντά της.»

Αλέξης Παπαχελάς: «Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω ότι όταν τη δεκαετία του ΄80 συνδιοικούσε η ΓΕΝΟΠ, κι αυτό ήταν πάρα πολύ καθαρό και επέβαλε τους όρους της, προφανώς έκαναν τα στραβά μάτια κι αυτοί.»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Όπως επίσης και οι ξεπουλημένες Διοικήσεις της ΓΕΝΟΠ για πολλά χρόνια, βρώμικες Διοικήσεις, οι οποίες... Τώρα δεν είναι βρώμικη η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, διαφωνώ με τις πρακτικές τους αλλά δεν είναι βρώμικη. Και τέλος, να σας πω κάτι; Κοιτάξτε, εγώ τα αισθήματά μου τα προσωπικά, τα τιμώ. Ο Φωτόπουλος για μένα προσωπικά είναι φίλος μου. Τους φίλους μου δεν τους πουλάω, γιατί ο Φωτόπουλος ως χαρακτήρας και ως προσωπικότητα, ανεξάρτητα τι βλέπουμε, είναι ένας άνθρωπος με αρετές.»
(…) (…)

Αλέξης Παπαχελάς: «Το ερώτημα είναι, εσείς πραγματικά πιστεύετε ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ αξίζει κανείς τον κόπο να το πάρει; Είναι ένα κόμμα το οποίο είναι τραυματισμένο στην κοινωνία πάρα πολύ, ένα κόμμα το οποίο έχει ταυτιστεί με την εξάπλωση μερικών φαινομένων διαφθοράς τα τελευταία τριάντα χρόνια, ένα κόμμα χρεοκοπημένο πρακτικά, χρωστάτε αν θυμάμαι καλά ως κόμμα 150-160 εκατομμύρια, πόσα είναι εν πάση περιπτώσει. Γιατί λοιπόν κανείς να το πάρει αυτό το κόμμα, γιατί να τον ενδιαφέρει αυτό το κόμμα;»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ξεχάσατε να προσθέσετε κάτι, ο καθεστωτισμός που υπάρχει σε ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στη χώρα ως σωτήρες και διαχειρίζονται το κόμμα ως μία υπόθεση καθεστώτος, αυτοί είναι οι χειρότεροι από όλους. Έχετε δίκιο όμως...»

Αλέξης Παπαχελάς: «Ποιους εννοείτε;»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Εννοώ δηλαδή ένας κύκλος κάποιων λίγων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την παρουσία τους στη χώρα μέσα από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο τους χρωστάει κάποιος να το διαχειρίζονται οι ίδιοι, ερήμην του λαού, σε βάρος του λαού και τελικώς σε βάρος της χώρας. Να που φτάσαμε λοιπόν. Αυτό πρέπει να τελειώνει, για μένα αυτή όλη η γραφειοκρατία κι αυτό το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ είναι εχθρός και θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οριστικά και τελεσίδικα και αμετάκλητα.»

Ας αναρωτηθεί, λοιπόν, ο απογοητευμένος και αγανακτισμένος πρώην ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ: το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη εδώ; Το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ των συντεχνιών είναι εδώ; Το ΠΑΣΟΚ των πελατειακών σχέσεων είναι εδώ; Ποιες είναι αυτές οι λίγες χιλιάδες που διαχειρίζονται το ΠΑΣΟΚ καθεστωτικά, ερήμην του λαού, εις βάρος του λαού και εις βάρος της χώρας; Μήπως σ' αυτούς ανήκουν οι πράσινοι μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, μεγαλοεργολάβοι, προμηθευτές και δε συμμαζεύεται;

Ακολουθούν τα video της συνέντευξης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Αλέξη Παπαχελά στις 19/12/2011: