ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη συνάντηση των τριών αρχηγών

Ομολογώ ότι έχω φτάσει στο σημείο να τρέμω την ακυβερνησία, το χάος, τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τη μηδενιστική αντιπολιτευτική τακτική, τη δημαγωγία, το μαξιμαλισμό των διεκδικήσεων, τον παραλογισμό των ανεδαφικών αξιώσεων, και κυρίως την έλλειψη συναίσθησης του πού βρισκόμαστε και γιατί φτάσαμε έως εδώ. Έτσι, όταν συναντώνται και ομονοούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με τα όποια κουσούρια, αδυναμίες ή περασμένες αμαρτίες κι αν έχουν - και τους έχω σούρει τα πλείστα όσα κατά το παρελθόν - νιώθω ανακούφιση και λέω "Δόξα τω Θεώ, προχωράμε ένα βηματάκι πιο πέρα".

Τίποτα δεν είναι ιδανικό και τίποτα δεν είναι τέλειο, και δυστυχώς ούτε μπορεί να είναι τέλειο. Όμως το γεγονός ότι τρία διαφορετικά κόμματα κάνουν μια κοινή προσπάθεια για ν' ανασύρουν τη χώρα από τα ερείπια, είναι από μόνο του ένα τεράστιο εγχείρημα το οποίο νιώθω το χρέος να στηρίξω. Τα στραβά τα βλέπω και δεν τα παραβλέπω, τις αδικίες τις διακρίνω δια γυμνού οφθαλμού και δεν τις εγκρίνω, και φυσικά τις εγγενείς διαλυτικές αδυναμίες της Δημοκρατίας τις έχω κατά καιρούς επισημάνει από τούτο το ιστολόγιο και τα βιβλία μου.

Όμως, όπως είπε ο Ιησούς, "ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται", εφόσον υπερτερεί το ατομικό συμφέρον του συλλογικού. Η απόλυτη δικαιοσύνη και ισότητα υπάρχουν μόνο στη φαντασία των αιθεροβαμώνων, και για να το συνειδητοποιήσουμε αρκεί να προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τους γύρω μας. Είναι πρακτικά αδύνατο...

Ωστόσο, δε λέω ότι δεν έχουμε χρέος ν' αγωνιζόμαστε  διαρκώς για την εξάλειψη των αδικιών μέσα στην κοινωνία. Αυτό άλλωστε κάνω κι εγώ με πάθος μέσα από τα κείμενά μου, και συχνά παρεκτρέπομαι φραστικά. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να μη χάνουμε την αίσθηση του εφικτού, να επαινούμε κάθε καλή προσπάθεια όσο μικρά κι αν είναι τ' αποτελέσματά της, και να ευχόμαστε και να ελπίζουμε για το καλύτερο στο μέτρο του δυνατού.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε τη μακροημέρευση της συγκυβέρνησης ως κόρην οφθαλμού. Μακάρι να συμμετείχαν κι άλλα κόμματα μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, αντί να πετροβολάνε εκ του ασφαλούς... Αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι πανεθνική. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για τραμπουκισμούς και τζάμπα μαγκιές.  Άλλωστε, όπως λέει και η Βίβλος, εις πολλά πταίομεν άπαντες. Όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό, αλλά όλοι φταίμε...  Τώρα είμαστε στο χείλος της αβύσσου, και η ευθύνη για την αποφυγή ολοκληρωτικής καταστροφής είναι συλλογική! Καθείς εφ' ω ετάχθη!

«Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους, αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να μην γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ενώ εξέφρασαν την ενότητά τους απέναντι στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του οικονομικού προγράμματος. Tην Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συγκάλεσε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε χαρακτηριστικά: "Στη συνάντηση αυτή υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση για να συνεχίσουν οι δράσεις που βασίστηκαν στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενες εβδομάδας ώστε να συζητηθούν οι εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας".

Βενιζέλος

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Κάναμε μια συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Μιλάμε δηλαδή για αναθεώρηση με τη μορφή της επιμήκυνσης. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι είχε προβλεφθεί - άρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πιο φιλική δημοσιονομική πολιτική", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

"Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Στουρνάρας μας παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Eurogroup, θεωρούμε ότι έχει την ικανότητα και την εμπειρία να διεκπεραιώσει την πολιτική που έχουμε συμφωνήσει".

Κουβέλης

Mε τη σειρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο. "Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων, για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα και να βρεθούν ισοδύναμα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης σχολίασε το γεγονός ότι ο τόπος πρέπει να ζήσει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας "πως κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση".» Καθημερινή.