ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Ιερώνυμος: «Αγωνιζόμαστε ν’ ακούμε κι αυτούς με τους οποίους δε συμφωνούμε»

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη χθεσινή ομιλία του στη Φλώρινα  όπου βρίσκεται για την έναρξη των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό.

Μπράβο, κύριε Ιερώνυμε! Από πότε, όμως, αγωνίζεστε ν’ ακούτε τους διαφωνούντες; Από χθες; Μακάρι! Πάντως η Εκκλησία δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια ν’ ακούσει τη διαφωνούσα "πυγολαμπίδα" 27 χρόνια που καλόπιστα καταγγέλλει μέσα από τα βιβλία και άρθρα της τα κακώς κείμενα της Ορθοδοξίας (κακοδοξίας). Αμελητέα ποσότης, προφανώς, για τα "πνευματικά" σας στάνταρντ και το αλάθητο που νομίζετε πως κατέχετε...

Τέλος πάντων, ποτέ δεν είναι αργά να πάρω κι εγώ μια "ακρόαση", αν βέβαια εννοούσατε αυτά που είπατε, πράγμα για το οποίο ασφαλώς αμφιβάλλω.

Ας δούμε, όμως, το επόμενο video, και στο τέλος ας αναρωτηθεί καθένας αν παρακολουθώντας το αναζωπυρώθηκε ο "εσωτερικός" του άνθρωπος κι αν πήρε αποφάσεις να κάνει το θέλημα του Θεού (επιταγές της συνείδησής του) από δω και στο εξής.
Διότι αυτός θάπρεπε να είναι ο στόχος της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου και κάθε ιερωμένου οποιασδήποτε βαθμίδας. Έτσι δεν είναι;Εκείνο που με σοκάρει πρωτίστως, και συγχρόνως με καταθλίβει, είναι η υπόκλιση και το χειροφίλημα. Ποιος είσαι, Αρχιεπίσκοπε, που προτείνεις το χέρι για να σου το φιλήσουν οι πιστοί μετά από υπόκλιση; Ούτε ο ίδιος ο Χριστός δεν το έκανε αυτό! Ο Θεάνθρωπος εξέτεινε τη χείρα του μόνο για να θεραπεύσει τους ασθενείς. Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές του και μετέπειτα Απόστολοι.

Μάλιστα, υπάρχει και περιστατικό στα Λύστρα της Λυκαονίας όπου, μετά από ένα θαύμα που έκανε ο Απ. Παύλος και ο Απ. Βαρνάβας, σηκώνοντας όρθιο χωλόν εκ γενετής, οι κάτοικοι ήθελαν να τους προσκυνήσουν. Όμως οι Απόστολοι διέσχισαν τα ιμάτιά τους λέγοντας: «Άνδρες, τι κάμνετε ταύτα; και ημείς είμεθα άνθρωποι ομοιοπαθείς με σας, κηρύττοντες προς εσάς να επιστρέψετε από τούτων των ματαίων προς τον Θεόν τον ζώντα, όστις έκαμε τον ουρανόν και την γην και την θάλασσαν και πάντα τα εν αυτοίς.» (Πράξεις των Αποστόλων 14: 6-18)

Στη συνέχεια θα παραθέσω χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου στη Φλώρινα με διαφωνίες δικές μου επ' αυτών:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πρέπει να δούμε τι θέλουμε. Την θέλουμε την πατρίδα μας; Την θέλουμε την θρησκεία μας; Τις θέλουμε τις παραδόσεις μας; Να έχουμε το θάρρος και να το πούμε και να το στηρίξουμε και να προχωρήσουμε.»

Την πατρίδα μας τη θέλουμε και την υπεραγαπάμε, Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε. Όμως δε θέλουμε μια πατρίδα-κουρελού, παράδειγμα προς αποφυγή, περίγελω των εθνών, έτσι όπως την καταντήσαμε... Θέλουμε μια πατρίδα αξιοπρεπή, αξιόπιστη, άξια μίμησης. Θέλουμε μια πατρίδα που να εκπέμπει φως κι όχι βυθισμένη στο σκοτάδι. Μια πατρίδα πνευματικό φάρο της ανθρωπότητας. Θέλουμε μια πατρίδα του Ωραίου του Μεγάλου και τ’ Αληθινού, κι όχι του άσχημου, του μικρού και του ψεύτικου, όπως είναι σήμερα.

Τη θέλουμε τη θρησκεία μας; "Ναι", θ’ απαντήσουν εκείνοι που λανθασμένα έχουν ταυτίσει τη θρησκεία με την πατρίδα. Προσωπικά δε θέλω, δε χρειάζομαι μια θρησκεία που έχει καταντήσει νεκρή τυπολατρία. Δε χρειάζομαι έναν κοσμικό κερδοσκοπικό Οργανισμό σαν την Εκκλησία της Ελλάδος, που το μόνο που τη διαφοροποιεί από άλλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι το μαύρο ράσο. Δε χρειάζομαι μια θρησκεία που επιβάλλεται με το φόβο της μετά θάνατον τιμωρίας των ψυχών, ενώ δεν έχει τίποτα το αισιόδοξο να διδάξει για τούτη τη ζωή με το παράδειγμά της. Δε χρειάζομαι μια δήθεν "Ορθόδοξη" Ιεραρχία που ανέβηκε σε θρόνους και δέχεται προσκύνηση, όταν ο Χριστός δίδαξε εμπράκτως ταπεινότητα.

Όχι, λοιπόν! Αυτή τη θρησκεία του φόβου, της υποκρισίας και της σχιζοφρένειας δεν τη θέλω διότι βλάπτει σοβαρά την πνευματική προσωπικότητα του ανθρώπου και τη συλλογική εξέλιξη του έθνους. Κι αν ένας από τους τρόπους για ν’ απογαλακτωθεί η επόμενη γενιά από τη θρησκεία του ψεύδους είναι να μην εκκλησιάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές, ας εφαρμοστεί στα σχολεία αύριο!

Οι γονείς που θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις Ορθόδοξες παραδόσεις ας τα στέλνουν μόνοι τους στις Εκκλησίες και στα κατηχητικά. Κανείς δεν θα τους εμποδίσει να το κάνουν.

Στην ερώτηση αν θέλουμε τις παραδόσεις μας, η απάντηση είναι: «εξαρτάται». Διότι αν πρόκειται για παραδόσεις δουλοπρέπειας και δεισιδαιμονίας, όπως αυτές που είδαμε στο video, παραδόσεις που μας γελοιοποιούν και αποχαυνώνουν το πνεύμα αντί να το αφυπνίζουν, όπως το προσκύνημα των ειδώλων και των οστών πεθαμένων, τότε οι σκεπτόμενοι Έλληνες θ’ απαντήσουν: «Αυτές δεν τις θέλουμε! Είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος που παραλύει την κριτική σκέψη του ανθρώπου και τον καθιστά ευάλωτο σε κάθε είδους χειραγώγηση και πλύση εγκεφάλου, πολιτική ή άλλη »

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Οι Έλληνες είναι λίγο φοβισμένοι, είναι λίγο μαζεμένοι, το λέω γιατί το ζω. Οι εκκλησιές μας γεμίζουνε και περιμένουν μια σπίθα. Ο τόπος μας υποφέρει και υπάρχει κίνδυνος αυτή η σπίθα κάποια στιγμή να ξεσπάσει.» 

Εδώ, Αρχιεπίσκοπε, φάσκεις κι αντιφάσκεις. Ώστε οι φοβισμένοι πιστοί που συρρέουν στην Εκκλησία περιμένουν μια σπίθα, ε; Ποια σπίθα άραγε περιμένουν, συνειδητά ή ασυνείδητα; Μα προφανώς τη σπίθα της αναγέννησης του εαυτού τους και του έθνους. Τη σπίθα της ατομικής, κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής παλιγγενεσίας!

Πώς, λοιπόν, συνεχίζεις λέγοντας ότι το ξέσπασμα της σπίθας συνιστά κίνδυνο; Προφανώς έχεις μπερδέψει τη σπίθα που σηματοδοτεί την ανάσταση του έθνους με τη φωτιά της καταστροφής μέσω ενός απευκταίου κοινωνικού χάους και εμφυλίου. Αλλιώς δε θα μιλούσες για κίνδυνο, αλλά για ελπίδα και προσδοκία! Έχεις μπερδέψει τη σπίθα της σωτηρίας με τη φωτιά της απώλειας. Την πρώτη την περιμένει κανείς προσευχόμενος, τη δεύτερη τη φοβάται και την απεύχεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την περιμένει.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Εμείς έχουμε πατρίδα, έχουμε παράδοση, έχουμε θρησκεία και εκείνοι οι οποίοι δεν τα θέλουν και θέλουν να κάνουν εγκυκλίους, ας πάνε όπου θέλουνε. Είναι ελεύθεροι, δεν τους μισούμε, δεν τους διώχνουμε, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να χαλάσουν το σύμπαν.»

Κύριε Ιερώνυμε, το είπα και πιο πάνω, και το έχω επαναλάβει σε πάμπολλα άρθρα μου: οι παραδόσεις που παραλάβαμε, η Θρησκεία που κατασκευάσατε για μας χωρίς εμάς, η αλαζονική και βλάσφημη Ιεραρχία που κάθισε στο σβέρκο μας, απογυμνωμένη από κάθε πνευματική δύναμη επειδή απέρριψε  το γνήσιο μήνυμα του Χριστού και αποποιήθηκε την προφητική αποστολή της, αγκαλιασμένη σ’ ένα θανάσιμο ταγκό με τη διεφθαρμένη Πολιτεία, ευθύνονται τα μέγιστα για τη σημερινή ηθική, κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της πατρίδας μας. Εσείς είστε που χαλάσατε το ελληνικό "σύμπαν"!

Ήγγικε, λοιπόν, η ώρα η κρίση ν’ αρχίσει από τον (υποτιθέμενο) οίκο του Θεού, όπως λέει η Γραφή, αν ποτέ ήσασταν Οίκος του Θεού