ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Quo vadis Angela Merkel?


Ο Wolfgang Münchau, σε κεντρικό άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL: «Η πολιτική της Merkel θυμίζει περισσότερο ένα ψυχοπαθή που έχει στρέψει το πιστόλι στο κεφάλι του και παράλληλα απειλεί τους υπόλοιπους.» (πηγή)

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαρλ Βιπλό, ένας από τους επιφανέστερους Οικονομολόγους της Γαλλίας, θεωρεί ότι το πρόγραμμα τιμωρητικής λιτότητας για την Ελλάδα είναι καταστροφικό.(πηγή)

Κατά τον κ. Βιπλό, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί επέβαλαν το αδιέξοδο αυτό πρόγραμμα το 2010, υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν δήθεν ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη, για να μην καταρρεύσουν οι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα γερμανικές και γαλλικές τράπεζες αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε τότε.
Έκτοτε Γερμανία και Γαλλία συνεχίζουν την ίδια θανατηφόρα συνταγή για τις χώρες του νότου, με γνώμονα όχι την επίλυση της κρίσης κρατών μελών της Ευρωζώνης αλλά την πάση θυσία διάσωση των τραπεζικών ελίτ και των περιουσιών των μετόχων των τραπεζών τους. «Η δημοσιονομική ένωση είναι μια τρελή ιδέα, μια στρεβλή εκδοχή του γερμανικού φεντεραλισμού», δηλώνει ο Σαρλ Βιπλό. Και συνεχίζει: «Η μόνη λύση για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος διάσωσης του ευρώ είναι ένας συνδυασμός χρεοκοπιών εντός του ευρώ και δανεισμού κυβερνήσεων και τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γι' αυτό και η Μέρκελ πρέπει να άρει τα γερμανικά βέτο... χθες!»

Υπερχρεωμένες χώρες, κατά τον Σαρλ Βιπλό, είναι όλα τα κράτη που έχουν χρέος μεγαλύτερο από το 60%, όπως ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Και σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Όλες τους, λέει, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους με εξαίρεση την Ελλάδα που πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωτική στάση πληρωμών, με εξαίρεση ίσως το χρέος προς το ΔΝΤ, ώστε ν’ αποφύγει να ταξινομηθεί πλάι σε χώρες όπως το Σουδάν.

Και τούτο, λέει, διότι η Αθήνα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία το 2010 ν’ αναδιαρθρώσει μερικώς το χρέος της χωρίς να υπαχθεί στα καταστροφικά μνημόνια. Και συμπληρώνει «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο κ. Παπανδρέου έστειλε τη χώρα στα δόντια της τρόικας. Αυτή ήταν μια πολύ περίεργη επιλογή.»

Μετά από δύο χρόνια καταστροφικών οικονομικών πολιτικών, το χρέος της Ελλάδας κατέληξε να είναι το ίδιο με πριν, επισημαίνει ο Βιπλό. «Επομένως, η ολική στάση πληρωμών είναι μονόδρομος», όχι όμως μονομερώς, αλλά στο πλαίσιο μια καθαρής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της Ελλάδας. «Αν φύγει έστω και μία χώρα, το ευρώ έχει τελειώσει», ισχυρίζεται ο Σαρλ Βιπλό.

Με την ανωτέρω άποψη συμφωνεί και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών το οποίο παρουσιάζει ζοφερό σενάριο κατάρρευσης του ευρώ. «Η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά, η ανεργία θα αυξανόταν σε αριθμό μεγαλύτερο των πέντε εκατομμυρίων: Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία σε περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης» (πηγή)

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση έδειξε την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα. «Δεν θα ήταν το τέλος της Ευρώπης, ούτε του ευρώ», υποστήριξε ο Ζέεχοφερ στην εκπομπή Bericht aus Berlin. (πηγή)

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 58,9% των Γερμανών θεωρούσε ότι η πολιτική σωτηρίας του ευρώ που εφαρμόζει η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν είναι η σωστή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που είχε διενεργήσει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt στις 28/6/2012. (πηγή)

Εξάλλου, διακεκριμένοι Γερμανοί Οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, κάνουν έκκληση στη Γερμανίδα καγκελάριο να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν!

Προειδοποιούν δε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απειλείται με βάρη ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη, καθώς προβλέπεται πλέον συλλογική ανάληψη της ευθύνης για τα χρέη των τραπεζών της Ζώνης του ευρώ. «Θα υποφέρουν ακόμη και τα παιδιά και τα εγγόνια μας», επισημαίνουν. (πηγή)

Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχει πέσει θύμα εσωτερικών κομματικών συμφερόντων της Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News που επικαλείται το non paper από ανώτερο στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών. Όσο η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει αμετακίνητη και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα τόσο τα ποσοστά της ανεβαίνουν ακόμα και από πολίτες που δεν είναι ψηφοφόροι της στη Γερμανία. (πηγή)

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δήλωση της Άγκελας Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ZDF την Κυριακή, 15/7/2012: «Το πρόβλημα της Ελλάδας θα έχει λυθεί πριν τις γερμανικές εκλογές.» (πηγή

Ως γνωστόν, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες ελληνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η Άγκελα Μέρκελ έκανε νέα παρέμβαση λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό στις αυριανές εκλογές στην Ελλάδα το αποτέλεσμα να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα δηλώσει ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες. (…) Δεν μπορεί, και αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών, αυτοί που δεν τηρούν τις συμφωνίες να κρατούν ομήρους όλους τους υπόλοιπους. Εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.» (πηγή)

Σύμφωνα με την "Reinische Post", η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για χρονική παράταση δύο ετών στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε ηγετικά στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ότι μπορεί να υπάρξει το πολύ μια παράταση μερικών εβδομάδων για την υλοποίηση των στόχων σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος και ότι επί της ουσίας οι όροι λιτότητας δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουν. (πηγή)

Μιλώντας στη Βουλή της χώρας της, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε, ότι η εξυγίανση των προβληματικών κρατών Ελλάδα και Ισπανία, θα έρθει μόνο μέσα από τη συρρίκνωση των οικονομιών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε δανεικά». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομιών ως «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη.» (πηγή)

Και όμως, τον περασμένο Ιανουάριο η Άγκελα Μέρκελ είχε ομολογήσει, σε συνέντευξή της σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη γαλλική Le Monde, τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, τη βρετανική The Guardian, την ιταλική La Stampa, την ισπανική El Pais και την πολωνική Gazeta Wyborcza, ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε συνδυασμό με την επιβολή μέτρων λιτότητας απέτυχε στην πράξη οδηγώντας στην επιδείνωση της κρίσης εντός της Ευρωζώνης. (πηγή)

Τέσσερις μήνες αργότερα, το Μάιο 2012, η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε ότι εκείνο που τη θλίβει περισσότερο είναι ότι «άνθρωποι που δεν έφταιξαν σε τίποτα πρέπει τώρα να πληρώσουν για τα σφάλματα του παρελθόντος». Είπε επίσης ότι «Η Ελλάδα θα είναι πάντα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό δεν τίθεται καν σε διαπραγμάτευση» προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι «θα ήταν καλύτερα να παραμείνει και στην Ευρωζώνη». (πηγή)

Είναι αξιοπερίεργο, όμως, ότι στις 21 Μαρτίου του 2010 η καγκελάριος Μέρκελ είχε μεσάνυχτα για την πραγματική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα! Σε ραδιοφωνική συνέντευξη είχε πει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε κίνδυνο χρεοκοπίας κι ότι η χώρα δεν είχε ανάγκη διάσωσης. Περί αυτού, είπε, την είχε διαβεβαιώσει επανειλημμένα ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. (πηγή)

Κι όμως, το Δεκέμβριο του 2009, σε συνέντευξη Τύπου  η Μέρκελ είχε δείξει αλληλεγγύη στα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, λέγοντας μάλιστα πως ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα-μέλος επηρεάζει και τις άλλες λόγω του κοινού νομίσματος, κι ότι όλοι είχαν κοινή ευθύνη. (πηγή

Στις 5 Μαΐου του 2010 η Άγκελα Μέρκελ είχε επιτέλους ξυπνήσει από τον εφησυχασμό και εξέφρασε την αγωνία της στη γερμανική Βουλή για το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της Γερμανίας, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. (πηγή)

Κατόπιν όλων αυτών, τι συμπέρασμα βγάλατε για την Άγκελα Μέρκελ; Γνωρίζει πού πάει; Εγώ προσωπικά νομίζω ότι έχει χάσει το μπούσουλα, και οικονομικά τυφλή ούσα οδηγεί τυφλούς… Θυμίζει όντως ψυχοπαθή που έχει στρέψει το πιστόλι στο κεφάλι της Γερμανίας ενώ συγχρόνως απειλεί να εκτελέσει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Και το βασανιστικό ερώτημα παραμένει: ποιος θα σώσει την Ευρώπη από τη θηλυκή έκδοση του Χίτλερ; Τρελός δεν ήταν κι αυτός ο εφιάλτης;

Περισσότερα για το χρονικό της ελληνικής αναξιοπιστίας, και για την ευθύνη των Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι ποιούνταν την νήσσαν, διότι έτσι τους βόλευσε, διαβάστε εδώ.