ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Π. Λαφαζάνης: "Θέλετε να κάνετε τη χώρα μπανανία"

Λάβρος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα σήμερα στη Βουλή. Παραθέτω ολόκληρη την αντιπαράθεση για να τη μελετήσουμε στα σημεία. Αρχίζει το ματς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): « (…) Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Αλέξη Τσίπρα στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό θα τον αναπληρώσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Θα συζητηθεί, λοιπόν, τώρα η με αριθμό 134/6/28-8-2012 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς/Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις επαφές του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και τη συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής του Μνημονίου. Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. 
Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης για δύο λεπτά, προκειμένου να αναπτύξει την ερώτηση.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Όπως είπατε κι εσείς, την ερώτηση αυτή την απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Όμως δεν βλέπουμε τον Αντώνη Σαμαρά στην Αίθουσα της Βουλής. Γιατί κρύβεται ο Πρωθυπουργός, κύριε Πρόεδρε; Γιατί φυγομαχεί; Γιατί έχει να έρθει στη Βουλή από τις Προγραμματικές Δηλώσεις; 

Γιατί καταφεύγει στους μονολόγους στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και σε συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της Αντιπολίτευσης γενικότερα και δεν έρχεται εδώ να υπερασπίσει τις επιτυχίες του, ακούγοντας και τον αντίλογο, πρόσωπο με πρόσωπο, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Εγκαινιάστηκε μία νέα πρακτική από τον κύριο Πρωθυπουργό, της εξαφάνισης!

Εμείς φυσικά κάνουμε διάλογο και αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση και είναι καλοδεχούμενη η παρουσία του Υπουργού Οικονομικών. Όμως αυτό δεν υποκαθιστά την ανάγκη του να παίξει ο Πρωθυπουργός το ρόλο του μέσα στη Βουλή.

Μιλήσατε για επιτυχία, κύριε Στουρνάρα και κύριοι της Κυβέρνησης, για τα πρόσφατα ταξίδια του κυρίου Πρωθυπουργού και τις συναντήσεις του με Μέρκελ και Ολάντ. Μιλήσατε για αλλαγή κλίματος. Αλλαγή κλίματος δεν βλέπουμε. Αν βλέπαμε αλλαγή κλίματος και επιτυχίες, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα τις χειροκροτούσαμε.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι επιχειρείτε μετά απ’ αυτές τις συναντήσεις να αλλάξετε ακόμα περισσότερο τα φώτα στον ελληνικό λαό, να ρημάξετε κυριολεκτικά τον τόπο με ακόμα πιο σκληρή και αυστηρή εκδοχή του μνημονίου και των μνημονιακών πολιτικών.

Είναι επιτυχία ότι χαρίσατε την ΑΤΕ, την Αγροτική Τράπεζα, μια ιστορική τράπεζα και δώσατε δώρο από πάνω στον δήθεν αγοραστή πολλά δισεκατομμύρια σχεδόν όσο το πακέτο που θα λάβετε; 
Είναι επιτυχία ότι μόλις ήρθατε από το ταξίδι σας στην Γερμανία και στην Γαλλία κάνατε δήλωση μέσα στη Βουλή με την οποία κρίνατε μη βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δηλαδή την πιο εύρωστη τράπεζα στην Ελλάδα και την τρίτη ευρωστότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; 
Είναι επιτυχία ότι το κρίνατε μη βιώσιμο για να το ξεπουλήσετε κυριολεκτικά, δηλαδή να ξεπουλήσετε μια ιστορική τράπεζα;

Είναι επιτυχία δηλαδή ότι γινόμαστε μια χώρα που θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα έχει ούτε Αγροτική Τράπεζα ούτε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;

Είναι επιτυχία ότι δώσατε δώρο, πεσκέσι κυριολεκτικά στην κ. Μέρκελ ενόψει του ταξιδιού την υπογραφή της συμφωνίας που έκανε "πλυντήριο" στη SIEMENS, στο μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της μεταπολίτευσης σε αυτή τη χώρα; Βαφτίζετε το κρέας ψάρι!

Είναι επιτυχία οι εξετάσεις υποταγής, υπακοής και γονυκλισίας που δώσατε στην κ. Μέρκελ και στον κ. Όλαντ;

Είναι επιτυχία αυτά τα οποία κάνετε και υπαναχωρήσατε πλήρως απ’ όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις; Τι είχατε πει προεκλογικά, όχι εσείς προσωπικά - γιατί δεν κάνατε προεκλογική εκστρατεία - αλλά η κυβέρνησή σας;»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Κύριε Λαφαζάνη, παρακαλώ ολοκληρώστε.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. 
Τι είχατε πει; Είπατε ότι θα κάνετε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ατελέσφορη η επαναδιαπραγμάτευση βεβαίως. Ακύρωση του μνημονίου έπρεπε να είχε γίνει. Αλλά και αυτή την επαναδιαπραγμάτευση την πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων.

Μετά μιλήσατε για επιμήκυνση. Και την επιμήκυνση αυτή – παρόλο που δεν απαντάει στο ελληνικό πρόβλημα την πετάξατε και αυτή στον κάλαθο των αχρήστων, την παραπέμψατε στις καλένδες. Αυτό το οποίο κάνατε είναι να γυρίσετε πίσω με ένα πακέτο το οποίο δεν ξέρουμε και τι ύψος θα έχει. Εντεκάμισι δισεκατομμύρια θα είναι, κύριε Στουρνάρα, το πακέτο σας, 14 δισεκατομμύρια θα είναι, παραπάνω θα είναι; Θα κόψετε μισθούς, θα κόψετε συντάξεις, θα κόψετε ειδικά μισθολόγια, θα κόψετε τα εφάπαξ, θα κόψετε τις επικουρικές, θα κόψετε όλα τα επιδόματα, θα λεηλατήσετε ακόμα περισσότερο την κοινωνία; Ποιος είναι ο στόχος σας; Να οδηγήσετε σε πλήρη καταστροφή πλέον αυτή τη χώρα; Και αυτό το λέτε επιτυχία και αλλαγή κλίματος;

Όλα αυτά πρέπει να ανατραπούν αυτή την ώρα. Η Ελλάδα έχει και άλλη επιλογή, έχει και άλλο δρόμο. Ένα προοδευτικό δρόμο χωρίς μνημόνια. Ένα δρόμο προοδευτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Κύριε Λαφαζάνη, παρακαλώ ολοκληρώστε. Είναι γεγονός ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να απασχολήσει πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Δεν τελειώνει, κύριε Πρόεδρε. Βεβαίως.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Όμως, είναι επίκαιρη ερώτηση. Η ανοχή υπήρξε. Το λέω και για το παρακάτω γιατί έχουμε συνέχεια της επίκαιρης.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Παρακαλώ να απαντήσει ο Υπουργός κ. Ιωάννης Στουρνάρας με την αντίστοιχη χρονική ανοχή βεβαίως.»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Καταρχήν να πω ότι είναι χαρά μου να έρχομαι, κύριε Λαφαζάνη, να απαντώ στις ερωτήσεις σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν μπορεί να παρίσταται σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως λόγω σημαντικών ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών συνόδευσα τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο και στο Παρίσι και νομίζω ότι μπορώ επαρκώς να σας ενημερώσω για τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί.

Καταρχάς οι συζητήσεις αυτές έγιναν μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα και φαίνεται. Μετά άρχισαν δηλώσεις θετικές για την Ελλάδα. Έχει αλλάξει το κλίμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αλλάξει και το κλίμα στην αγορά, έχουν γυρίσει πίσω καταθέσεις, η τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχει μια αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, που είναι παρά πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό και ειδικότερα για τις φτωχότερες τάξεις.

Οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι, μας δήλωσαν, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα μας και την προσπάθεια της να ξεπεράσει τη βαθιά δημοσιονομική κρίση και τις συνέπειές της. Κατά τις συζητήσεις που είχαμε, παρουσιάστηκε η πρόοδος εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Παράλληλα, όμως, έγινε αναλυτική παρουσίαση των οδυνηρών επιπτώσεων της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και της αρνητικής επίδρασης που έχει η ύφεση στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Κάναμε, λοιπόν, εκτενείς συζητήσεις και προσπαθήσαμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εξίσου σημαντική ή ακόμα πιο σημαντική με τη μείωση του ελλείμματος είναι και η αύξηση του ΑΕΠ. Και η αύξηση του ΑΕΠ θα έχει θετικές κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και επίσης θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, θέσαμε το θέμα της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Θέσαμε το θέμα της χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και φυσικά θέσαμε και το θέμα πώς η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να γίνει πιο ήπια τα επόμενα χρόνια. 

Τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ αναγνώρισαν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις επώδυνες προσπάθειες και θυσίες τις οποίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Η Γερμανική και η Γαλλική κυβέρνηση έχουν ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ενότητας του ενιαίου νομίσματος, αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και είναι διατεθειμένες να δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά για αυτό.

Η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση με επιχειρήματα, με στοιχεία αλλά και με απτές πράξεις συνεπούς εφαρμογής των δεσμεύσεών της. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς το σύνολο της Κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους που τη στηρίζουν.

Κατ’ αρχάς κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσουμε μία δέσμη μέτρων που θα βοηθήσει να εξοικονομηθούν κρίσιμοι πόροι για την ελληνική οικονομία. Πόροι που θα μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε τα ελλείμματα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Έτσι μόνο θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο, έτσι θα σταματήσουμε να δημιουργούμε δυσβάσταχτα βάρη που μετακυλίονται στις επόμενες γενιές.

Αναζητούμε σήμερα να συνθέσουμε ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κατανέμει τα βάρη κατά το δυνατόν ακριβοδίκαια και θα διασφαλίζει τον πυρήνα των κοινωνικών παροχών. Το πακέτο προβλέπει εξοικονόμηση πόρων μέσα από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκχώρησης αρμοδιοτήτων προς τον ιδιωτικό τομέα, του συμμαζέματος των ΔΕΚΟ, όπως επίσης και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, την παιδεία και την άμυνα.

Αυτό πρέπει να γίνει όχι γιατί το ζητάει το μνημόνιο αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε εμείς, για να επαναφέρουμε την οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά.

Δεν στεκόμαστε μόνο εδώ. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό αναπτυξιακό πακέτο που θα τονώσει την ελληνική οικονομία, θα την βγάλει από τη ζώνη της ύφεσης και θα δώσει προοπτική στη χώρα.

Επειδή ξαναείπατε για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θέλω να σας πω ότι το παλιό έχει πεθάνει. Μου θυμίζει από το σχολείο τα λόγια του Σοφοκλή στην Αντιγόνη για τα μικρά δεντράκια που αντιτίθενται στον άνεμο και λέει: "τα δ’ αντιτείνοντ’ απόλλυται". Εάν, λοιπόν, δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές, θα σαρωθούμε. Αυτό κάνουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πιο βιώσιμο τραπεζικό σύστημα με συγχωνεύσεις τραπεζών και το σύστημα αυτό θα πάει χέρι με χέρι με μια πιο βιώσιμη οικονομία. Ευχαριστώ πολύ.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης, παρακαλώ, για τρία λεπτά.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Είπατε ότι το παλιό έχει πεθάνει. Εσείς αναβιώνετε όχι μόνο το παλιό αλλά κυριολεκτικά οδηγείτε τη χώρα στο μεσαίωνα, σε έναν οικονομικό, σε ένα εργασιακό και σε ένα κοινωνικό μεσαίωνα.

Ποιο παλιό πεθαίνει, κύριε Στουρνάρα μου; Ποιο είναι το παλιό που πεθαίνει; Ότι χαρίζετε την Αγροτική Τράπεζα σε μια ιδιωτική τράπεζα – κυριολεκτικά τη χαρίζετε και δίνετε δώρο, δώρο!, στον αγοραστή επτά δισεκατομμύρια ευρώ πέραν του πακτωλού των δισεκατομμυρίων που του δίνετε με την ανακεφαλαιοποίηση; Και αυτό το λέτε το παλιό που πεθαίνει; Αυτό είναι μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Το παλιό που πεθαίνει τι είναι; Να επιχειρείτε την απαξίωση ενός ιστορικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες σε αυτή τη χώρα, λέγοντας ότι είναι μη βιώσιμο χωρίς να έχετε κανένα απολύτως στοιχείο και χωρίς να παραθέτετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία τίποτα που να το αποδεικνύει;

Αυτή η δήλωσή σας καταλαβαίνετε ότι είναι μία δήλωση βόμβα. Κατέστρεψε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οδήγησε εκτός χρηματιστηρίου, εκτός των συναλλαγών. Και αυτό γιατί το κάνετε, χωρίς στοιχεία και χωρίς να βασίζεστε στην πραγματικότητα πουθενά;

Το κάνετε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσετε, δυστυχώς, ιδιωτικά συμφέροντα, για να ξεπουλήσετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πείτε μου, γι’ αυτό "το παλιό που πεθαίνει", ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι εκείνη - μία να μου πείτε - που δεν έχει Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; 

Αυτή η χώρα που θέλετε να κάνετε, δεν θα είναι μία ανεξάρτητη χώρα. Είναι μπανανία, είναι μία χώρα νεοαποικιοκρατίας. Αυτή τη χώρα θέλετε να κάνετε μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λέτε ότι βρήκατε κατανόηση, βρήκατε κλίμα εμπιστοσύνης από τους εταίρους. Βεβαίως, μπορεί να βρήκατε, αφού τα δώσατε όλα, χωρίς να ζητήσετε τίποτα! Ένα σας ζητούσαν, δέκα δίνατε, προκειμένου να είσαστε βέβαιοι ότι εξυπηρετείτε την αλαζονεία και την απληστία της κυρίας Μέρκελ και των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Δώσατε εξετάσεις υποταγής και υπακοής, για να πάρετε την υποτιθέμενη αυτή εμπιστοσύνη. Αυτό κάνατε. Και έρχεστε αυτό το πράγμα να το εμφανίσετε ως επιτυχία στον ελληνικό λαό; Επιτυχία ότι θα πάτε να κόψετε συντάξεις; Επιτυχία ότι θα πάτε να κόψετε ξανά μισθούς; Επιτυχία ότι οδηγείτε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό; Σας διαβάζω τις δεσμεύσεις σας, όχι τις προεκλογικές, αλλά τις δεσμεύσεις τις μετεκλογικές, της τρικομματικής αυτής Κυβέρνησης. Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Λέγατε ότι ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θα το κάνετε αυτό; Μαθαίνουμε και πληροφορούμεθα ότι πάτε να ξαναλεηλατήσετε και μισθούς και συντάξεις και εφάπαξ και τις επικουρικές, να λεηλατήσετε τις κοινωνικές δαπάνες. Μέχρι και τα επιδόματα πάτε να καταστρέψετε, πάτε να αφαιρέσετε, πάτε να συρρικνώσετε. Αυτή είναι η πολιτική σας. Αυτή είναι η δήθεν αξιοπιστία. Με αυτήν, όμως, την αξιοπιστία καταστρέφεται ο τόπος.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο πακέτα καταστροφής. Πρέπει να τελειώνουμε με το Μνημόνιο. Πρέπει να τελειώνουμε με τις επιλογές λιτότητας, λεηλασίας και εξόντωσης. Και θα τελειώνουμε. Ο τόπος έχει άλλη επιλογή. Ο ελληνικός λαός σύντομα θα σας ανατρέψει, θα σας διώξει, θα σας πάει στο πολιτικό περιθώριο.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Θα εφαρμόσει και θα επιλέξει πολιτικές προοδευτικής προοπτικής, πολιτικές ανασυγκρότησης της χώρας, πολιτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανασυγκρότησης, διεξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη και προοπτική. Σας ευχαριστώ.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): «Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Ιωάννης Στουρνάρας.»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα δρόμο διαφορετικό απ’ αυτόν, κύριε Λαφαζάνη. Πολύ ωραίες οι ρητορικές κορώνες σας, αλλά μπορείτε να μου πείτε πού θα μπορούσαμε να στραφούμε εκτός από την Ευρωζώνη, για να έχουμε λύση στο πρόβλημα; Ποιος θα μας δάνειζε 240 δισεκατομμύρια ευρώ συν 140 που έχει πάρει το τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να σωθούμε; Πού θα βρισκόμασταν σήμερα, αν δεν είχαμε αυτά τα 400 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ; Θα είμαστε πίσω από το 1950, αν υπολογίσετε τι θα συνέβαινε στο ΑΕΠ, αν δεν είχαμε τα λεφτά αυτά.

Έχετε κάποια λύση να μας πείτε, κάποια χώρα, κάποιον άλλον πλανήτη που θα μας δάνειζε 340 δισεκατομμύρια ευρώ, για να ζήσουμε; Το επίπεδο του ελληνικού λαού σαφώς έχει πέσει. Δεν έχει πέσει, όμως, δραματικά, δεν έχουμε γίνει Αργεντινή, δεν έχουμε υποστεί τόσο μεγάλη μείωση στο βιοτικό μας επίπεδο. Πραγματικά, πείτε μου εάν έχετε εσείς κάποια άλλη λύση. Ποιος θα μας έδινε 340 δισεκατομμύρια ευρώ;

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωσή του χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Δεν έχει απολυθεί κανένας. Πείτε μου μία άλλη χώρα στον κόσμο όπου γίνεται αυτό. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν καταστρέφεται καθόλου. Διασφαλίζεται η λειτουργία του. Έχουν διασφαλιστεί απόλυτα οι καταθέσεις. Απλά, λόγω δυσμενών συνθηκών, αποσύρθηκε από το Χρηματιστήριο η συναλλαγή της μετοχής. Αυτό, όμως, το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.

Προχωρούμε ήδη σε μία βασική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, με σκοπό να γίνει περισσότερο βιώσιμο. Όταν λέω "το παλιό πεθαίνει", αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί πια να ξαναβγεί στις αγορές ούτε και οι τράπεζές της. Αυτό προσπαθούμε να λύσουμε με έναν τρόπο ήπιο, χωρίς επιπτώσεις στην απασχόληση και στο βιοτικό επίπεδο. Παρακαλώ, αν έχετε κάποιο άλλο τρόπο να μου υποδείξετε, ιδού η Ρόδος.»

Και για να μην ξεχνιόμαστε με ποιους καραγκιόζηδες έχουμε να κάνουμε, ξαναδείτε το video: