ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Εκ του πονηρού το νέο φορολογικό σύστημα του Γιάννη Στουρνάρα!

Μπας και περίμενε κανείς ότι ο αρχιψεύτης Αντώνης Σαμαράς θα τηρούσε την προεκλογική του υπόσχεση για μείωση των φορολογικών συντελεστών; Αστεία πράγματα! Ό,τι κι αν σκαρφιστούν εκεί στο οικονομικό επειτελείο είναι εις βάρος και όχι προς όφελος των φορολογουμένων. Κάθε βράδυ ξύνουν το κεφάλι τους - δεν είμαι σίγουρη αν είναι το πάνω ή το κάτω, με το συμπάθιο - και το πρωί ξυπνούν με φαεινές ιδέες για το πώς θα μας γδάρουν αποτελεσματικότερα.

Κάπως έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο νέο φορολογικό σύστημα-τέρας, που θα ισχύσει, λέει, για τα εισοδήματα του 2013, και το οποίο, χωρίς προσκόμιση αποδείξεων, θα έχει μηδενικό αφορολόγητο όριο! 

Εκεί δηλαδή που ο Σαμαράς είχε συμφωνήσει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (δείτε εδώ) ότι το 2013 θ' ανεβάσει το αφορολόγητο όριο από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ, προκειμένου ν' ανακουφιστούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, τώρα απειλεί να το καταργήσει εντελώς, αν φυσικά τον βρει το 2013 στην πρωθυπουργία!

Ως "αφορολόγητο" όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται, λέει, το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου, εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, και λογαριασμών ΔΕΗ, κλπ.

 Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της "Ημερησίας",  «Οι δαπάνες θα εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.

Το πλαίσιο 
Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.

Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.

Το "καθαρό" ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φτάνει στο 45%(imerisia)

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: 

Φορολογικοί συντελεστές 2012:

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα συνταξιούχο του ΙΚΑ με ΕΚΑΣ, άνω των 65 ετών, που συγκεντρώνει συνολικό ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, δηλαδή ακριβώς το αφορολόγητο όριο για την περίπτωσή του. Αυτός, βάσει των φετεινών φορολογικών διατάξεων, έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις 25%x9.000=2.250 ευρώ, και, αν τις είχε, πλήρωσε μηδενικό φόρο.

Ας δούμε τώρα τι θα γίνει με το νέο σύστημα φορολόγησης, αν ο ίδιος συνταξιούχος άνω των 65 συγκεντρώσει το ίδιο ποσόν αποδείξεων, χωρίς τις δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων οι οποίες δεν λαμβάνονται υπ' όψη. 

Για το 2013 θα πληρώσει φόρο (9.000-2.250)x25%= 1687.5 ευρώ!

Για να πληρώσει μηδενικό φόρο, πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ! Που σημαίνει ότι οι δαπάνες για εισιτήρια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνία, χαρτζιλίκι στα εγγονάκια, προσφορά στο δίσκο της εκκλησίας κλπ., θα καλύπτονται από τον... παπά της ενορίας ή τη... Χρυσή Αυγή! Η αποταμίευση για ώρα ανάγκης δε θα συμφέρει πια, διότι για κάθε 100 ευρώ αποταμίευσης  το γεροντάκι θα πληρώνει 25 ευρώ φόρο στο νταβατζή-κράτος! 

Πάμε πάρα κάτω:
Ας δούμε ένα συνταξιούχο κάτω των 65 ετών, με το ίδιο ετήσιο εισόδημα, δηλαδή 9.000 ευρώ.
Αυτός είχε αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ. Με αποδείξεις δαπανών το 25% του συνολικού εισοδήματος, εφέτος πλήρωσε φόρο (9.000-5.000)x10%= 400 ευρώ. Του χρόνου, με το ίδιο εισόδημα και τις ίδιες αποδείξεις, θα πληρώσει φόρο (9.000-2.250)x25%=1687,5 ευρώ. Δηλαδή 1687,5- 400= 1287,5 ευρώ περισσότερα. Για τόοοση "ανακούφιση" των χαμηλοσυνταξιούχων μιλάμε!

Μήπως, όμως, ο συνταξιούχος των 16.000 ευρώ ετησίως θα έχει καλύτερη τύχη με το νέο φορολογικό σύστημα;
Ο εν λόγω συνταξιούχος συγκέντρωσε πέρυσι αποδείξεις ίσες με το 25% του 16.000, δηλαδή αξίας 4.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι είχε και ιατρικές δαπάνες ίσες με 2.000 ευρώ. Τότε αυτός πλήρωσε φόρο: 7.000x10%+4.000x18% -2.000x10% =1.220 ευρώ.

 Με τις ίδιες αποδείξεις, ο εν λόγω φορολογούμενος του χρόνου θα πληρώσει: (16.000 - 6.000)x25% =2.500 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιο φόρο. Μεγάαλη φορολογική "ανακούφιση" κι αυτός!

Και επειδή ο φορολογικός συντελεστής 25% θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα σε 30%, 35%, 40% ή και 45%, μπορείτε να φανταστείτε την επιβάρυνση που θα προκύπτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι δε μπορούν να κρύψουν εισοδήματα και θέλουν ν' αποταμιεύουν για αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση τιμωρεί μετά βδελυγμίας την αποταμίευση και μας σπρώχνει να ξοδεύουμε την ήδη πετσοκομμένη στο ήμισυ σύνταξή μας μέχρι το τελευταίο ευρώ, αφού, όποιος συνταξιούχος μικρού ή μεσαίου εισοδήματος δεν ξοδεύει αρκετά, επειδή θέλει να βάλει στην άκρη ένα ποσόν για ώρα ανάγκης, θα χαρατσώνεται επί τόπου με επιπλέον φόρο. Παρομοίως θα χαρατσώνεται άγρια κι εκείνος που πήρε ένα αυτοκίνητο με δόσεις, αφού οι αποδείξεις για τέτοια αγορά δε λαμβάνονται υπ' όψιν. Επίσης θα φορολογείται αγρίως και ο ανήμπορος γεροντάκος που καίει πολύ ρεύμα το χειμώνα, αφού η δαπάνη της ΔΕΗ δε λαμβάνεται υπόψη και θα επιβαρύνεται επιπλέον με φόρο από 25%  μέχρι 45%.

Απεναντίας, θα επιβραβεύεται ο καθ' έξη και κατ' εξακολούθηση φοροφυγάς ελεύθερος επαγγελματίας,  προσκομίζοντας δαπάνες περίπου ίσες με το εισόδημα που δηλώνει. Και ποιος θα ελέγχει αυτούς τους τόνους των αποδείξεων, βρε κοθόνια; Οι "αδέκαστοι" εφοριακοί με τα πετσοκομμένα επιδόματα; Ε ρε γλέντια για τους συνήθεις φοροκλέφτες! 
Βρε μπας και αυτούς θέλουν να ευεργετήσουν;