ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Άντρο ευνοιοκρατίας και νεποτισμού ο "ναός" της Δημοκρατίας!

Ακούστε ηχητικό ντοκουμέντο της κοινοβουλευτικής ντροπής. Ρεζίλι ξαναγίναμε διεθνώς!


Ο καυγάς για το "πάπλωμα", δηλαδή για τη σωτηρία του "αυτοδιοίκητου" της Βουλής!   Προφανώς φοβήθηκαν, οι διϋλίζοντες τον κώνωπα και καταπίνοντες την κάμηλο, ότι ίσως η υπερψήφιση της τροπολογίας θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο, και ενδεχομένως αργότερα ο Στουρνάρας να έβαζε χέρι και στα προκλητικά βουλευτικά προνόμια, προσπερνώντας τον Πρόεδρο της Βουλής! (Αμήν και πότε!)

Η αντιπολίτευση, λοιπόν, διέρρηξε τα ιμάτιά της και άδραξε την ευκαιρία - ψοφάει για καυγά η όποια αντιπολίτευση - ελπίζοντας ότι ένα οιονεί πραξικόπημα από τους υπαλλήλους της Βουλής θα ματαίωνε την ψηφοφορία ολόκληρου του βάρβαρου νομοσχεδίου. Δεν προέκυψε, όμως, μετά την τακτική υποχώρηση του Υπουργού των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάζοντας τα Πρακτικά της επεισοδιακής συνεδρίασης της Βουλής - άντρο τση "δημοκρατίας"! - την αποφράδα ημέρα της 7ης Νοεμβρίου 2012, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι βολευτές που μίλησαν εστίασαν την επίθεσή τους στη διαδικασία της τροπολογίας και στο γράμμα του νόμου, παραβλέποντας εντελώς την ουσία του πράγματος. Και ποια ήταν η ουσία; Ότι οι υπάλληλοι της Βουλής δεν πρέπει να έχουν περισσότερα προνόμια από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Θα μου πείς, μόνοι τους πήραν τα προκλητικά αυτά προνόμια οι πορφυρογέννητοι; Όχι βέβαια! Τους τα παραχωρούσε στα μουλωχτά ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, αφού επρόκειτο για το συγγενολόι το δικό του και των εθνοπατέρων που προσλάμβαναν από το παράθυρο.

Αν υπήρχε Δικαιοσύνη στη χώρα μας, δεν θα έπρεπε να έχει επιτρέψει τέτοια ευνοιοκρατία στον κατ' ευφημισμό "ναό της Δημοκρατίας".

Και βεβαίως, οι πρώτοι που θα έπρεπε να τιμωρηθούν, και να τους πετσοκοπούν αναδρομικά  μισθοί και συντάξεις, είναι οι εκάστοτε πρόεδροι της Βουλής και οι βουλευτές που ψήφιζαν διορισμούς των συγγενών και φίλων και προκλητικά προνόμια γι' αυτούς. Δεν άκουσα δυστυχώς κανέναν εθνοπατέρα να τους εγκαλεί. 

Να εντοπιστούν εδώ και τώρα ποιοί και πότε διόρισαν υπεράριθμους υπαλλήλους στη Βουλή, εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

 Ποιος όμως θα βάλει χέρι στο αυτοδιοίκητο της Βουλής, που είναι η πηγή πάσης  αντιδημοκρατικής παθογένειας;

Προσέξτε! Οι υποκριτές βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έκαναν οι ίδιοι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ως όφειλαν,  καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία ως διάτρητη και αντισυνταγματική,  αφού τους έφεραν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο 752 σελίδων (κείμενο του νομοσχεδίου, εισηγητική έκθεση και όλα τα έγγραφα που τα συνοδεύουν), μη δίδοντας τη δυνατότητα, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος, στους 300 εθνοπατέρες-πρόβατα να τα μελετήσουν και να διαμορφώσουν γνώμη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν συνειδητά.

Θα μου πεις πρώτη φορά ήταν; Όλα τα εθνοκτόνα μνημόνια ψηφίστηκαν από τους βΟλευτές χωρίς να τα έχουν διαβάσει, όπως έχουν ομολογήσει πολλοί από δαύτους.

Υποκριτές, λοιπόν, οι διαρρήξαντες τα ιμάτιά τους εθνοπατέρες για την τροπολογία που  καταργούσε de facto το αυτοδιοίκητο της Βουλής (αμαρτωλό κράτος εν κολασμένω κράτει), ισοπεδώνοντας, κατά την Αλέκα Παπαρήγα, τους μισθούς προς τα κάτω!

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά, Αλέκα, που έβγαλες το ΠΑΜΕ στους δρόμους για εξίσωση των μισθών των εργαζομένων μ' εκείνους των υπαλλήλων της Βουλής, δηλαδή για ισοπέδωση προς τα άνω;

Έχω μια καλή ιδέα, Αλέκα Παπαρήγα: Να ισοπεδώσεις τους μισθούς και τα προνόμια των υπαλλήλων του Περισσού προς τα άνω, εξομοιώνοντάς τους μ' εκείνους των υπαλλήλων της Βουλής, για να δώσει το ΚΚΕ το καλό παράδειγμα. Γιατί δεν το έχεις κάνει ήδη;  Απορώ και εξίσταμαι! Ποιος θα σου το απαγορέψει; Κράτος εν κράτει είστε κι εσείς!


Δείτε τώρα αποσπάσματα από τους σκυλοκαυγάδες των καλοβολεμένων εθνοπατέρων στο Κοινοβούλιο, την ιστορική ημέρα της 7ης Νοεμβρίου του 2012, και ανακράξετε μαζί μου:;
Δε θέλουμε άλλη τέτοια "δημοκρατία", ρε! Νισάφι πια! Η φαυλοδημοκρατία σας μας εξαθλίωσε, και δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ που μας στριμώξατε και κοντεύουμε να πάθουμε ασφυξία!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): (…) Το λόγο έχει ο κ. Στουρνάρας για ένα λεπτό για κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να κάνω μια νομοτεχνική βελτίωση επί της παραγράφου Γ που αφορά τη Βουλή. Στην υποπαράγραφο Γ.1. στην εσωτερική παράγραφο δ) της υποπερίπτωσης α) της περίπτωσης 7 διαγράφονται οι λέξεις: «Σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της». Ευχαριστώ πολύ. (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση…) 
(…) (…)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Μαριάς, για ένα λεπτό.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε τον Υπουργό ότι έφερε μια τροπολογία. Αναζητούμε την τροπολογία αυτή και δεν την βρίσκουμε. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε χωρίς να την έχουμε δει και δεν μπορεί να συνεχίζεται η συζήτηση. Απ’ όσα ακούσαμε έχουμε την αίσθηση ότι γίνεται επέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Βουλής. Το πώς θα οργανώσει τις υπηρεσίες της η Βουλή και το τι δραστηριότητες θα κάνει είναι θέμα της ίδιας της Βουλής. Εμείς κυριαρχικά θα αποφασίσουμε. Ψάχνουμε, λοιπόν, μέχρι στιγμής την τροπολογία, δεν την βρίσκουμε, δεν διανεμήθηκε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους. Η τροπολογία κύριε Υπουργέ, να μας πείτε αναλυτικά σε τι αφορά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε Μαριά, είναι στο φωτοτυπικό και θα διανεμηθεί σε λίγο.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Σε λίγο μιλάμε. Πώς θα τοποθετηθούμε; Να μας εξηγήσει ο Υπουργός τι αφορά, να μάθουμε ποιά ζητήματα καλύπτει κι ευχαρίστως να τη δούμε. Πείτε μας κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε Μαριά θα μας εξηγήσει ο Υπουργός.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Ναι, ξέρετε καλύτερα τη διαδικασία. Εφόσον έρχεται και κάνει νομοτεχνική ρύθμιση, να εξηγήσει ποιους αφορά και να το μοιράσει. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, είναι επί της παραγράφου Γ'. 

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Πείτε μας τι αφορά κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Είναι, λέω, άδικο για τη χώρα… 
(Θόρυβος στην Αίθουσα)  
(…) (…)

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε εδώ καταργείται ο Κανονισμός της Βουλής με αυτή την τροπολογία. (…) (…)

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Είναι πραξικόπημα αυτό. Θίγει εσάς, το Προεδρείο. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε Κουίκ, θα το δούμε μετά αυτό. (…) (…)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Δεν έχετε το λόγο, κυρία Κωνσταντοπούλου. Το λόγο έχει ο κ. Μαριάς για δώδεκα λεπτά.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, συμβαίνουν εξωπραγματικά γεγονότα αυτήν τη στιγμή στη Βουλή. Πριν λίγο ο Υπουργός Οικονομικών έφερε μία τροπολογία που, όπως είδατε, την αναζητούσαμε και δεν τη βρίσκαμε. Ήταν – υποτίθεται – για φωτοτυπία. Αυτή εδώ είναι η τροπολογία που πήρατε όλοι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Δεν είναι τροπολογία.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Η ρύθμιση η νομοτεχνική, ό,τι θέλετε. Δεν έχει καν την υπογραφή του κ. Στουρνάρα. Μετά την απαίτηση τη δική μας υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας. Τι κάνετε, λοιπόν, πρακτικά; Διότι έχουμε πει: Η τρόικα πλέον επεμβαίνει και στα θέματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Η τρόικα βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Η τρόικα έχει αναγκάσει αυτό το Κοινοβούλιο να γίνεται πλυντήριο αποφάσεων. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

Μετά, λοιπόν, τις αντισυνταγματικές διαδικασίες που επιβάλατε, μετά την ιστορία με την ψηφοφορία που έγινε το πρωί, έρχεστε τώρα ως Κυβέρνηση και φέρνετε μια τροπολογία, για την οποία εξηγούμε: Από άποψη αρχής, οποιαδήποτε τροπολογία επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της Βουλής είναι αντισυνταγματική. Και είναι αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει το άρθρο 65 παράγραφος 6. Αλλά αυτή εδώ η νομοτεχνική ρύθμιση δεν έχει καν την υπογραφή του Προέδρου της Βουλής.

Καλούμε, λοιπόν, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής να έρθει εδώ στην Ολομέλεια. Καλούμε τα κόμματα να πάρουν θέση και αυτό να γίνει μετά την ομιλία για να μην αφιερώσω περισσότερο χρόνο. 
(…) (…)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να λάβω το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ζητήσει ο κ. Παφίλης, για ένα λεπτό. Ορίστε, κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η απαράδεκτη τροπολογία, μέσα σε ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα που έφερε ο κ. Στουρνάρας, γιατί τροπολογία είναι και δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση, προκάλεσε δικαιολογημένα την απεργία των υπαλλήλων της Βουλής από τις 19:00. Θεωρούμε ότι με απεργούς τους εργαζόμενους στη Βουλή, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να λάβω το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, κύριε Λαφαζάνη, έχετε το λόγο.
 (…) (…)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε αλλά δεν απαντήσατε! Να απαντήσει ο κ. Πρόεδρος!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα τα πω εγώ, κύριε συνάδελφε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Στουρνάρας, νομίζει ότι είναι αυτοκράτορας στη χώρα ό,τι είναι δικτάτορας ό,τι είναι πάνω από τον Κανονισμό, πάνω από το Σύνταγμα; Αυτή η Κυβέρνηση τι νομίζει ότι είναι; Τροϊκανή δικτατορία υπό Κοινοβουλευτικό μανδύα έχουμε; (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)

Τι είναι αυτό που φέρνετε εδώ; Τι είναι αυτό που φέρνετε, πέστε μου! Είναι νομοτεχνική βελτίωση η κατάργηση του Συντάγματος, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Βουλής; Νομοθετική βελτίωση είναι;

Και δεν ντρέπεστε να το λέτε αυτό «νομοτεχνικές βελτιώσεις επί της παραγράφου 7»; Αυτό είναι πραξικόπημα.

Θα το πω γι’ άλλη μια φορά, γιατί η χώρα εδώ και μήνες βρίσκεται σε κατάσταση οιονεί πραξικοπήματος. Είναι πρώτη φορά που προκαλείτε τη μήνη των εργαζομένων στη Βουλή και αυτή την ώρα έχουν κηρύξει απεργία οι εργαζόμενοι της Βουλής – και δικαιολογημένη απεργία – απέναντι σε μια πράξη, η οποία διαλύει και αποσυνθέτει το πολίτευμα, το αστικό δημοκρατικό πολίτευμα! Το καθιστά μια δικτατορία της τρόικας! Αυτό έχουμε καταντήσει!

Κύριοι, πρέπει να απαντήσετε. Δεν είστε μόνο για να κάθεστε στα υπουργικά έδρανα. Δεν είναι η δουλειά σας αυτή! Πρέπει να σέβεστε τη Βουλή! Πρέπει να σέβεστε τον ελληνικό λαό! Μια λαοθάλασσα είναι έξω –έχει βουλιάξει το Σύνταγμα!- που βροντοφωνάζει ότι πρέπει να φύγετε, ότι πρέπει να απαλλαγεί η χώρα και από τα μνημόνια και από την τρόικα και να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο!

Αυτή την ώρα τι κάνετε; Κοιτάξτε τα αίσχη σας! (…) (…)

Καλά, πού βρισκόμαστε; Σε μπανανία βρισκόμαστε; Και οι μπανανίες ακόμα έχουν κάποιους κανόνες! Εσείς δεν έχετε κανένα όριο, κανέναν κανόνα! (…)

Έχουμε ένα αντισυνταγματικό έκτρωμα. Μην φέρνετε την κατάσταση στο απροχώρητο! Αποσύρετε και τη νομοτεχνική βελτίωση, αυτή την κατάπτυστη ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής, αποσύρετε και αυτό το νομοθετικό έκτρωμα-άρθρο δεύτερο για τον ΟΠΑΠ. Φτάνει πια με τα πραξικοπήματα! Φτάνει πια η εκτροπή! (…) (…)

Αυτή την ώρα η Βουλή πρέπει να διακόψει.

Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί, κύριε Πρόεδρε, με τους εργαζόμενους της Βουλής απεργούς. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

Απεργούν οι υπάλληλοι όχι για συντεχνιακά αιτήματα. Απεργούν αυτή την ώρα για να προστατεύσουν το Σύνταγμα. Απεργούν για να προστατεύσουν το αυτοδιοίκητο της Βουλής.
 (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

Δεν είναι δυνατόν να μετατρέψετε τους υπαλλήλους της Βουλής σε κυβερνητικούς υπαλλήλους. Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να χάσει την ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία. Όταν ο υπάλληλος της Βουλής ξέρει ότι εξαρτάται από τον Υπουργό Οικονομικών, τότε δεν θα παίζει αντικειμενικά το ρόλο που πρέπει να παίξει για να προασπίσει τη δημοκρατική λειτουργία αυτού του Κοινοβουλίου. Καταργείτε με μια μονοκοντυλιά το Σύνταγμα. Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε! 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

Πάρτε πίσω αυτή την κατάπτυστη τροπολογία που εισάγετε και αντισυνταγματικά. Εν πάση περιπτώσει, αυτή την ώρα δεν πρέπει να λειτουργεί η Βουλή! Δεν μπορεί να λειτουργεί η Βουλή!
 (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ) 
Εμείς θα σκεφθούμε πάρα πολύ την παρουσία μας εδώ όσο συνεχίζεται η απεργία των υπαλλήλων της Βουλής. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ) (ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.

Ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών έχει ζητήσει το λόγο για να κάνει την παρέμβαση. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η τροποποίηση που κατέθεσα μόλις πριν και αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής και στα μισθολόγιά τους, είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή. Και δεν είναι απλά επιλογή. Είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας.

Είπατε περί Τρόικας. Ψευδές και άθλιο και πάνω απ’ όλα λαϊκίστικο! Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι μόνο αγκάλιασαν μία προνομιούχα ομάδα για κομματικούς λόγους, αλλά έφθασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας. Τους καταγγέλλουμε.
 (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Λες ψέματα! Είσαι ψεύτης!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΣ: Είσαι απαράδεκτος!

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Να το αποδείξεις! Είσαι ψεύτης! Πρέπει να ντρέπεσαι! 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ να ολοκληρώσει ο κύριος Υπουργός. Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Είμαι υποχρεωμένος λόγω αυτών που διακυβεύονται απόψε και του κατεπείγοντος, να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) Όποιος έχει μάτια, βλέπει. Θα επανέλθουμε… (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Να φύγεις! Στη Μέρκελ να πας!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Θα επανέλθουμε με νομοτεχνική βελτίωση, η οποία… (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, να ολοκληρώσει ο κύριος Υπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Επαναλαμβάνω, λοιπόν και λέω ότι η τροποποίηση που κατέθεσα μόλις πριν και αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής και στα μισθολόγιά τους είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή. Και δεν είναι απλά επιλογή, αλλά απαίτηση όλης της κοινωνίας.

Είπατε περί Τρόικας. Ψευδές και άθλιο και πάνω απ’ όλα λαϊκίστικο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αγκάλιασαν μόνο μια προνομιούχα ομάδα για κομματικούς λόγους…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Πάλι τα ίδια λες! Οι εργαζόμενοι το ζήτησαν!

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Να το πάρεις πίσω! Είναι απαράδεκτο! Είναι ντροπή!

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Πάρτε το πίσω!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Είναι ντροπή σου!
 (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεΐμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): …και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Να ανακαλέσετε! Να το πάρετε πίσω!

ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ο διορισμένος Υπουργός που … ένα κόμμα! Δεν είναι εκλεγμένος! (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Να το πάρεις πίσω! Είναι ντροπή!

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ: Ντροπή! (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεΐμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, αφήστε τον κύριο Υπουργό να ολοκληρώσει και μετά θα πάρετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): …να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας. Τους καταγγέλλουμε. Είμαι υποχρεωμένος λόγω όλων αυτών που διακυβεύονται απόψε και του κατεπείγοντος να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση και να φέρουμε άλλη που θα εναρμονίζει τον Κανονισμό της Βουλής με το τι ισχύει στα μισθολόγια του δημόσιου τομέα. Όποιος έχει μάτια, βλέπει! (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ)

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όλο να το αποσύρεις! Όλο!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο. ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεΐμαράκης): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κύριε Καμμένο, έχω δώσει όμως το λόγο στον κ. Παππά. Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, να κάνετε μόνο μία παρέμβαση γι’ αυτό το θέμα για να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ. Στουρνάρας, ο διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, ο υπάλληλος του κ. Σημίτη και τραπεζίτης, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, σας υπέδειξε ενώπιον της Ολομέλειας να αλλάξετε τον Κανονισμό της Βουλής. Σας είπε ότι είναι καλύτερο να μιλάμε –όπως είπε- διαβάζοντας. Και οι περισσότεροι το πήραμε στο αστείο. Αυτή είναι η πολιτική των τραπεζιτών. Η προσπάθεια κατάργησης του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, κάναμε ένσταση αντισυνταγματικότητας όχι για το θέμα των μισθών της Βουλής. Όμως, αν θέλετε, να σας πω και κάτι άλλο; Να πάμε και σε απολύσεις υπαλλήλων της Βουλής, που οι περισσότεροι είναι συγγενικά πρόσωπα των διορισμένων Υπουργών και των διορισμένων Προέδρων! (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξάρτητων Ελλήνων) (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Όμως, κύριε Πρόεδρε… (…) (…) (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεΐμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, αφήστε να ακούσουμε τον ομιλητή. Κύριοι συνάδελφοι, ο κάθε ομιλητής έχει δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του. Σας παρακαλώ, αφήστε να τον ακούσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Να δούμε, κύριε Πρόεδρε, ποια συγγενικά πρόσωπα έχουν διοριστεί στη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και συμφωνούμε αυτοί οι διορισμοί να εξεταστούν από την αρχή. Να δούμε ποιοι κατάγονται από την Καρδίτσα εδώ μέσα!

Όμως, προσέξτε να δείτε! Είναι άλλο αυτό και είναι άλλο να έρχεται ο διορισμένος Υπουργός Οικονομικών και να ζητάει την κατάργηση του άρθρου 65 παράγραφος 6 του Συντάγματος περί του αυτοδιοικήτου της Βουλής. Και αυτό… (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεΐμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Δεν χρειάζεται να διακόπτουμε. Κύριε Καμμένο, συνεχίστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, το λέμε, διότι ουσιαστικά ο σκοπός της Κυβέρνησης, υπηρετώντας τις εντολές της Τρόικας, είναι αυτός που περιέγραψε ο κ. Σόιμπλε πριν από λίγους μήνες, ότι δηλαδή δημιουργεί προβλήματα η πολιτική των Ελλήνων Βουλευτών, γιατί σταματάει αυτό το πρόγραμμα της νέας τάξης πραγμάτων που εκτελεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Εμείς, λοιπόν, κάναμε αίτηση αντισυνταγματικότητας, διότι η παραβίαση του άρθρου 65 παράγραφος 6 της Βουλής καταργεί και εσάς, κύριε Πρόεδρε. Καταργεί το αυτοδιοίκητο της Βουλής. Εάν είναι θέμα μειώσεως των μισθών, να το φέρει ο Πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων και σας λέω από τώρα, ότι θα είμαστε θετικοί. (Γέλωτες- χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (Γέλωτες- χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Αλλά με τέτοιου είδους πραξικοπηματικές ενέργειες από τη μεριά της Κυβέρνησης που ουσιαστικά έρχεται εδώ, προκειμένου να καταργήσει το άρθρο 65 δεν τις δεχόμαστε. Να δούμε από την αρχή ό,τι θέματα αφορούν το Προεδρείο της Βουλής και τη Διάσκεψη των Προέδρων, όχι όμως να έρχεται για τρίτη φορά και να καταργεί συνταγματικές διατάξεις.

Λυπάμαι ιδιαίτερα, γιατί τόλμησε ο διορισμένος υπάλληλος της Goldmann Sachs και των τραπεζιτών, να έρθει εδώ και να συκοφαντήσει δύο κοινοβουλευτικά κόμματα με την ανοχή του Προεδρείου.

Ζητώ λοιπόν να του ζητήσετε να ανακαλέσει αυτά τα οποία είπε και να παραιτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξάρτητων Ελλήνων)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κατεγράφη η άποψη του κυρίου Καμένου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κυρία Παπαρήγα, έχω δώσει το λόγο στον κύριο Λαφαζάνη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Εντάξει, ας μιλήσει, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Μισό λεπτό. Είναι Πρόεδρος κόμματος, κύριε Λαφαζάνη, η κυρία Παπαρήγα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Η κυρία Παπαρήγα έχει το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα σχολιάσω εάν και εφόσον ξαναέρθει αυτό το σχέδιο νόμου στη Βουλή και θα τοποθετηθούμε για το καθεστώς της εργασίας των υπαλλήλων στη Βουλή.

Θέλω όμως να θέσω ένα ζήτημα. Αναρωτιέμαι, γιατί ο κύριος Στουρνάρας έφερε αυτό το θέμα. Μήπως γιατί έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή που λειτουργούν σαν πασαρέλα και γυρνάνε στην αλήστου μνήμης εποχή του 89-91; (Γέλωτες- χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (Γέλωτες- χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Μην χειροκροτάτε, κύριοι. Σας συμφέρει αυτή η βαβούρα για να ξεγελάτε τον κόσμο. Κύριε Στουρνάρα, μπορεί να μην έχετε εμπειρία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Γιατί το φέρατε αυτό σήμερα; Γιατί το φέρατε; Μπορείτε να μου πείτε; (Θόρυβος στην Αίθουσα-διαμαρτυρίες-κωδωνοκρουσίες)

Παιχνίδι κάνετε κι εσείς, παιχνίδι και η αντιπολίτευση. Εν πάση περιπτώσει, ακούστε να δείτε, επειδή εμείς και με την ανυπακοή είμαστε και με την απειθαρχία είμαστε κι αν θέλετε, έχουμε μία ορισμένη άποψη για το Κοινοβούλιο, αλλά αυτό που έχει γίνει από το πρωί σήμερα εδώ, είναι άνω ποταμών. Κι αυτό, η Χρυσή Αυγή, αυτό το ναζιστικό φασιστικό μόρφωμα, το αξιοποιεί. (Θόρυβος - διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής) (Θόρυβος στην Αίθουσα - κωδωνοκρουσίες)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Να ανακαλέσει αμέσως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κυρία Παπαρήγα ολοκληρώσατε;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. (Θόρυβος στην Αίθουσα - κωδωνοκρουσίες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο για ένα λεπτό. Σας παρακαλώ να είστε σύντομος, για να προχωρήσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε, δεν θέλω να σχολιάσω αυτά τα οποία είπε η κυρία Παπαρήγα, όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρία Παπαρήγα, ούτε πασαρέλα κάνουμε, ούτε βαβούρα κάνουμε. Προσπαθούμε να παίξουμε το ρόλο μας ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν έχετε κριτικές παρατηρήσεις, ευχαρίστως να τις ακούσουμε, αλλά μην βαφτίζετε «πασαρέλα» μία προσπάθεια την οποία κάνουμε, να προασπίσουμε στοιχειώδεις συνταγματικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Αυτήν την ώρα αυτό που χρειάζεται, είναι όλη η αριστερά να συμπαραταχθεί απέναντι σε ένα μαύρο μέτωπο, το μαύρο μέτωπο το οποίο έχουν συμπήξει, με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία, το κυβερνητικό στρατόπεδο. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα προσπαθήσω να σας πω και κάτι άλλο. Κύριε Στουρνάρα, πρέπει να παραιτηθείτε αυτήν την ώρα. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Αυτήν την ώρα πρέπει να παραιτηθείτε, διότι προκαλείτε και τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και δίνετε μία εικόνα θεατρικής παράστασης εδώ, η οποία δεν ταιριάζει σ’ αυτήν την Αίθουσα.

Ξέρατε τι κάνετε. Και κάτω από τη γενική κατακραυγή αποσύρατε αυτή τη διάταξη, όχι για να μας πείτε «έκανα ένα λάθος», όχι γιατί πρώτα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και μετά αν θέλετε μπορείτε να επιχειρήσετε το οτιδήποτε, αλλά για να μας πείτε «την αποσύρω, προκειμένου να αντιμετωπίσω τη θύελλα των αντιδράσεων προς το παρόν και να τη φέρω σε ένα άλλο νομοσχέδιο».

Αυτό κάνατε προχθές επίσης με τις διατάξεις αυτές για το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Ταμείο Υγείας των Δημοσιογράφων. Η Βουλή της κατήργησε και τις φέρατε στο άρθρο 1 εκβιαστικά, για να τις ψηφίσετε. Αυτά δεν είναι δημοκρατικές λειτουργίες. Αυτά είναι αντιδημοκρατικά εκτρώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Λαφαζάνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τέλος, κύριε Πρόεδρε, έξω έχει βουλιάξει το Σύνταγμα και οι δρόμοι της Αθήνας από μία απέραντη λαοθάλασσα που ζητάει να αποσυρθούν τα μέτρα. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)

Και τι βλέπουμε, κύριε Πρόεδρε; Βλέπουμε για άλλη μία φορά, με τα ΜΑΤ και τώρα με τις αύρες να επιχειρείτε, να διαλυθεί το πλήθος. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Με τους αυταρχισμούς δεν μπορείτε να επιβάλετε τη διακυβέρνηση σ’ αυτή τη χώρα, δεν μπορείτε να επιβάλετε τις εκτροπές.

Σας καλούμε, καλούμε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης που καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δήθεν ελέγχει και κάνει αντιποίηση αρχής, να συναισθανθεί τις ευθύνες του, να μην προκαλεί τον ελληνικό λαό, να σταματήσει αυτό το παιχνίδι που παίζει έξω με τα ΜΑΤ και τις αύρες εναντίον των απλών πολιτών, των διαδηλωτών, ειρηνικών διαδηλωτών. Να σταματήσει αυτό το αίσχος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Ο κ. Βορίδης έχει το λόγο κι αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης και μπαίνουμε στους ομιλητές. (Θόρυβος στην Αίθουσα - κωδωνοκρουσίες) Κύριε Βορίδη, έχετε το λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το χρόνο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου; Διότι δεν έχω κάνει παρέμβαση ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ή έχω χρόνο μόνο για παρέμβαση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Είχαμε διακόψει, κύριε Βορίδη και τώρα κάνουμε ένα κύκλο συζήτησης επί της δήλωσης του κυρίου Υπουργού.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Μόνο πάνω στο συγκεκριμένο λοιπόν. Το πρώτο το οποίο θα ήθελα να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να το απευθύνω πρωτίστως στους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου και θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: Εμείς που δουλεύουμε μαζί τους, τιμούμε την εργασία τους, αναγνωρίζουμε την προσπάθειά τους, ξέρουμε τους κόπους τους κι από εκεί και πέρα το ζήτημα της ρυθμίσεώς τους στο μισθολογικό, είναι προφανές ότι πρέπει να ενταχθεί μέσα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας. Αυτό είναι ως γενική κατεύθυνση. Δεν έχει να κάνει με τη μείωσή τους, δεν έχει να κάνει με την απαξίωσή τους. Αντίθετα. Έχει να κάνει όμως με προσαρμογές που είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε και κάνουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Το πρώτο. Η Βούληση της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν να ρυθμίσει ενιαία το ζήτημα των υπαλλήλων της Βουλής. Πολύ λυπάμαι σε αυτούς που έρχονται να υπερασπιστούν τα δίκαια αυτών που διαδηλώνουν, ότι αρνήθηκαν αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να δούμε πώς θα εξηγήσουν αυτό το συγκεκριμένο στους διαδηλωτές, ότι θέλουν και ζητούν μία εξαιρετική ρύθμιση. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) Να δούμε πώς θα το εξηγήσουν. Κι αυτή η παρέμβαση έχει δύο συγκεκριμένα κομματικά ονόματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αυτή ήταν η στάση σας και κρίνεστε γι’ αυτήν. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (…) (…)

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κρύβεστε πίσω από το συνταγματικό ζήτημα. Διότι όποιος διαβάσει προσεκτικά τον Κανονισμό, καταλαβαίνει ότι μιλά για ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την πρόσληψη και υπηρεσιακή κατάσταση, όχι όμως για τη μισθολογική εξέλιξη. Αυτό κάλλιστα μπορεί να ρυθμιστεί και διαφορετικά. Όμως αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα στη σημερινή συζήτηση; Όχι προφανώς. Επιλέξατε αυτό, παρασυρμένοι από το λαϊκισμό της στιγμής. Οι διαδηλώσεις εντός του Κοινοβουλίου νίκησαν τις διαδηλώσεις εκτός του Κοινοβουλίου. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (…) (…)

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, πρώτα-πρώτα θα μας πείτε αν συμφωνείτε με την ουσία αυτής της ρύθμισης. Συμφωνείτε, λοιπόν, ναι ή όχι; Αφήστε τα μαύρα μέτωπα, αφήστε τις ρητορικές. Θα μας πείτε αν συμφωνείτε οι υπάλληλοι της Βουλής να εξισωθούν με όλους τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους αυτής της χώρας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ: Ντροπή! Γιατί το φέρατε σήμερα;

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεύτερον, δεν μπορείτε… (Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Παρακαλώ! Κύριοι συνάδελφοι, αφήστε να ολοκληρώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τον ίδιο σεβασμό δείχνουμε σε όλους όσους μιλάνε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ: Ντροπή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Σας παρακαλώ, καθίστε! Συνεχίστε, κύριε Χρυσοχοΐδη.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επειδή έχει περισσέψει ο λαϊκισμός όλα τούτα τα χρόνια και κυρίως σήμερα που είναι μια κρίσιμη μέρα για τη χώρα και επειδή αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο δημόσια ότι ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αλλά και η τριτοκομματική σήμερα πλειοψηφία της Βουλής είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη θέση γιατί τη Δευτέρα σε αυτή τη χώρα επιτέλους πρέπει να υπάρχει η δόση των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και εσείς από την άλλη μεριά ανευθυνολογείτε, πρέπει να πάρετε θέση σ’ αυτά τα ζητήματα.

Επιτέλους, να σταματήσετε να κρύβεστε. Είναι ντροπή να υπερασπίζεστε… (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είναι ντροπή να υπερασπίζεστε το άδικο τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έξω διαδηλώνουν. (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τη δική σας προσοχή. Εάν υπάρχουν συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων της Βουλής ή δεν ξέρω ποιοι άλλοι ενδεχομένως, που απείλησαν ή επιχείρησαν να μπουν στην Αίθουσα…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Όχι δεν έγινε.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν το ξέρω. Κάτι άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Όχι, δεν υπάρχουν.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Παρακαλώ να προχωρήσουμε στη συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κλείνοντας θέλω να πω ότι σήμερα αποκαλυφθήκατε και πρέπει να πάτε τώρα έξω να απολογηθείτε σ’ αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους. Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συζήτησης επί του θέματος. Ο κ. Παππάς έχει το λόγο. (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να προχωρήσουμε και να ψηφίσουμε αν θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να είναι ίσοι μεταξύ τους. Να μην αποσυρθεί η τροπολογία. Να ψηφίσουμε τώρα. Είναι δυνατόν να διακόπτεται η συνεδρίαση λόγω απεργίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Καλώς, καταγράφτηκε η άποψή σας. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της συζήτησης επί της τοποθέτησης του κυρίου Υπουργού. Ο κ. Παππάς έχει το λόγο. (Θόρυβος στην Αίθουσα) Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ να σεβαστούμε τον ομιλητή. Σας ξαναβάζω το χρόνο, κύριε Παππά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Στουρνάρα, θα με ακούσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος – Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσει η συζήτηση. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Το ξέρεις το τραγούδι «Don’t cry for me Argentina?» που έλεγε η Εβίτα Περόν; Αργεντινή το κάνατε και Αργεντινή θα το κάνει ο ελληνικός λαός! Τα κάνατε πάνω σας για δύο, τρεις υπαλλήλους της Βουλής – δικούς σας ανθρώπους, που τους διορίσατε – και αποσύρατε αμέσως την τροποποίηση. Εσείς τη φέρατε, σε μισή ώρα την αποσύρατε. Ο υπόλοιπος λαός που διαδηλώνει έξω; Να αποσύρετε όλη αυτή τη δικογραφία, όπως το λέω εγώ. «Δικογραφία» το έχω γράψει. Η μελλοντική σας δικογραφία είναι. Να το αποσύρετε όλο. Και είπε ο κ. Χριστοφοράκος προηγουμένως, «η Βουλή δεν είναι αμφιθέατρο». Δίκιο έχει. (Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) Ο Γρηγοράκος. Ο Χριστοφοράκος δικός σας είναι και αυτός. Εσείς τον φιλοξενούσατε. Σε δικά σας σπίτια τον φιλοξενούσατε. Στη Siemens. Εσείς τα παίρνατε από τη Siemens. (Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος – Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ καθίστε κάτω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κάτσε κάτω! Κάτσε κάτω επιτέλους! Θα τα ακούσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος – Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Παρακαλώ και τον ομιλητή. Παρακαλώ να ηρεμήσουμε, κύριοι συνάδελφοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Η Βουλή, λοιπόν, δεν είναι αμφιθέατρο. Συμφωνώ με τον κ. Γρηγοράκο. Η Βουλή είναι όντως ένα Κολοσσαίο, μία χάβρα. Είδαμε τώρα, πριν από λίγο, τι γίνεται μέσα εδώ. Και απολαύσαμε η Αριστερά εδώ να χειροκροτεί τη Δεξιά. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερά χωρίς Δεξιά. Μαζί πάνε. (Θόρυβος στην Αίθουσα) Θα τα ακούσεις σε λίγο. (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)

Κάποιοι μας απείλησαν με διλήμματα του τύπου, «μεσοπρόθεσμο ή τανκς;». Κάποιοι άλλοι είχαν απειλήσει: «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή;» Σας θυμίζω ότι πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου, η οποία δεν πείθει κανέναν. Απλώς δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την οικονομία. Κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες, το μόνο που γίνεται, δυστυχώς, είναι να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Και είναι τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν εκβιάζεται πλέον. Απλώς και μόνο η αγορά κακοποιείται. Μας λένε κάποιοι ότι το ερώτημα σήμερα είναι: «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία;» «Μνημόνιο ή χρεοκοπία;». Όπως αποδείχθηκε… (Θόρυβος στην Αίθουσα) Κάντε λίγο ησυχία. Έλεος! Ντροπή σας!

Όπως αποδείχθηκε το μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία. Και το μεσοπρόθεσμο δεν θα την αποτρέψει. Θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία πιο κοντά. Το μεσοπρόθεσμο είναι κοινωνικά άδικο, γιατί φορτώνει για μία ακόμη φορά τα πιο υπέρογκα βάρη στις πιο αδύναμες πλάτες. Δυσβάσταχτα βάρη σε ειλικρινείς φορολογούμενους, ενώ οι φοροφυγάδες και η νομενκλατούρα της κρατικής σπατάλης παραμένουν στο απυρόβλητο. Κι έτσι διαλύεται τελικά η κοινωνική συνοχή του τόπου. Με δύο λόγια, μας πάει πιο βαθιά στο αδιέξοδο. Δεν μας βγάζει από το αδιέξοδο. Χειροκροτήστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, κάντε τη δουλειά σας εσείς. Ποιος χειροκροτεί και ποιος δεν χειροκροτεί δεν σας αφορά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Είναι λόγια του Αρχηγού σας. 28/6/2011, Αντώνης Σαμαράς. Κυρίες και κύριοι, πριν από λίγες ημέρες εορτάσαμε την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Νύχτα, σε ένα σπίτι στην Κηφισιά, λίγο κοντά από το σπίτι του κυρίου Πρωθυπουργού. Διαβάζω από το βιβλίο του Ιταλού Πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι, με τίτλο «Η Αρχή του Τέλους» από τις εκδόσεις «Εστία»: «Μόλις καθίσαμε και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η κυβέρνησή μου, μου είχε αναθέσει να του εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο που δεν ήτο τίποτε άλλο παρά το τελεσίγραφο της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίο η Ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον ελληνικό χώρο από της 6ηςπ.μ. της 28ης Οκτωβρίου 1940.»

Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και με φωνή λυπημένη, αλλά σταθερή μου είπε: «Alors c’est la guerre.» Λοιπόν, έχουμε πόλεμο.

Κύριε Σαμαρά, είχατε την ευκαιρία να πείτε το μεγάλο «όχι» και να περάσετε στην ιστορία. Δεν το είπατε. Ξέρετε, όμως, ότι ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει είτε με δραχμή είτε με ευρώ. Κύριοι της Συμπολίτευσης, επειδή είχατε το θράσος και μιλήσατε για SIEMENS, κλπ, ποιος είναι ο εχθρός λοιπόν στον οποίο παραδίδετε την Ελλάδα; Ο πρωθυπουργός σας, η συγκυβέρνηση σας.

Θυμίζω τον Χριστοφοράκο, ξέρετε αυτός το Χριστοφοράκο, το γιό του περίφημου Χριστοφοράκου της SIEMENS της κατοχής. Εσείς στηρίξατε τη SIEMENS και τους Γερμανούς. Εσείς είστε οι φασίστες και οι δοσίλογοι. Εσείς είστε φασίστες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Από το Βήμα, λοιπόν, αυτό σας επιστρέφουμε κάθε ύβρη που μας έχετε πει, κάθε λάσπη. Και αποκαλυφθήκατε σήμερα.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κύριε Πρόεδρε, το άρθρο 77.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ο γιός του Πρωθυπουργού της τρίτης κατοχικής κυβέρνησης…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Παππά, σας παρακαλώ πολύ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: … ήταν δικός σας αρχηγός, ο Γεώργιος Ράλλης. Αρχηγός της παράταξής σας ήταν. Ο γιός του κατοχικού πρωθυπουργού. (Θόρυβος στην Αίθουσα) Μπράβο σας, αποκαλύπτεστε! Μπράβο σας. Δοσίλογοι ήσασταν πάντα. Και σήμερα δοσίλογοι είστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να μην γράφεται τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Παππάς. Παρακαλώ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Παππά, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Το νομοσχέδιο είναι συγκεκριμένο. Έχει εκτραπεί η συζήτηση σε ένα υβρεολόγιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ πάρα πολύ να επανέλθετε στο νομοσχέδιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ωραία. Δώστε μου μισό λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Έχετε το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Το τελειώνω και χαλαρά για να μην σας στεναχωρώ. Κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, σ’ εσάς μιλάω. Εσείς προτίθεστε σήμερα να ψηφίσετε τα μέτρα, έτσι; Με εκβιασμούς.

Θα σας πω δύο – τρεις κουβέντες. Πατριωτικό καθήκον, συνείδηση, δημοκρατία, Βουλευτής εκπρόσωπος του Έθνους, ελληνικός λαός, προοπτική, καθήκον, πατρίδα, Ελλάδα. Σας λένε τίποτα αυτές οι λέξεις; Σας έχει μείνει έστω και ένα ψήγμα πατριωτισμού; Θα προτιμήσετε να γίνετε δοσίλογοι; Θα ψηφίσετε κατά συνείδηση όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ή θα υποκύψετε στους εκβιασμούς για τη θεσούλα σας;

Έτσι εξευτελίζετε και τον εαυτό σας και τη θέση σας, την οποία δεν την εξασφαλίζετε. Είστε σίγουροι -είμαστε όλοι σίγουροι- ότι δεν θα είναι κανένας σας στην επόμενη Βουλή. Τελειώσατε και νομίζετε ότι θα τελειώσετε και την Ελλάδα. Είστε πολύ γελασμένοι.

Τελειώνετε αποκλειστικά και μόνο την πολιτική σας σταδιοδρομία. Τελειώνετε το βρώμικο ρόλο σας. Μαχαιρώνετε σήμερα την Ελλάδα με την ψήφο σας ως νέοι Εφιάλτες και Νενέκοι. Να ξέρετε όμως ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Με το λαό, για την πατρίδα, αυτό εδώ που φέρατε σαν υποτίθεται πολυνομοσχέδιο, μια δικογραφία θα είναι για μια νέα δίκη των έξι: Παπανδρέου Γεώργιος, Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Παπαδήμος Λουκάς, Βενιζέλος Ευάγγελος, Στουρνάρας Ιωάννης, Σαμαράς Αντώνιος. Θα έρθει νέμεσις, θα έρθει δικαιοσύνη. Θα πληρώσετε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Πριν δώσω το λόγο στον κύριο Υπουργό Οικονομικών που τον έχει ζητήσει, θα ήθελα να πω κάτι.

Κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι υπήρξε η ένταση, υπήρξε μια εκτόνωση, ας σταματήσουν οι έντονες συζητήσεις και προπάντων οι αντεγκλήσεις με ύβρεις. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. (Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ: Μας είπε δοσίλογους, φασίστες. Να ανακαλέσει, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρία Πατριανάκου, είπα να μην γραφτούν αυτά. Είπα να σταματήσει η καταγραφή αν το είχατε καταλάβει. Το λόγο έχει τώρα ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το παρόν νομοσχέδιο υπηρετεί δύο βασικές αρχές που είμαι πεπεισμένος ότι εκφράζουν την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Η πρώτη αρχή είναι ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας βάσει των δυνατοτήτων μας. Αν κάποιοι μέχρι τώρα απέφυγαν να συνεισφέρουν το μερίδιο τους, σήμερα θα πρέπει να το κάνουν έστω και με καθυστέρηση, διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική προσπάθεια.

Η δεύτερη αρχή είναι ότι δεν μπορούμε να διατηρούμε πλέον στην ελληνική έννομη τάξη εξαιρέσεις, αποκλίσεις προνόμια και κακώς εννοούμενα κεκτημένα δικαιώματα. (…) (…)

Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω στο σημείο αυτό μία αναφορά στα μεγάλου ύψους χρηματικά εμβάσματα που απεστάλησαν στο εξωτερικό από Έλληνες πολίτες.

Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, όλες αυτές οι κινήσεις καταθετών ελέγχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για το αν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Και αναμένονται σύντομα να φύγουν τα πρώτα σημειώματα για όσους διαπιστώθηκε παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

(…)(...) Σε αυτό, όμως, που θέλω σήμερα να σταθώ είναι ότι δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου τον καιρό της κρίσης οι καταθέσεις αυξήθηκαν. Δηλαδή, οι περισσότεροι άνθρωποι έφεραν τα λεφτά τους και τα έβαλαν σε εγχώριες καταθέσεις στη χώρα αυτή.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, πολλοί από εμάς, παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα, δεν στηρίξαμε τη χώρα μας στη δύσκολη κατάσταση που αυτή βιώνει.

Κατανοώ ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει ως απόρροιά της μία κρίση εμπιστοσύνης. Αποτελεί, όμως, υπέρτερο πατριωτικό καθήκον να στηρίξουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, το δικό μας τόπο, τον τόπο που γεννηθήκαμε και σπουδάσαμε, τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, τον τόπο που θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος, αλλά και για να κατευθυνθούν άμεσα σε παραγωγικές επενδύσεις. Αν γίνει αυτό, η οξεία ύφεση μπορεί να μετατραπεί σε ταχεία ανάπτυξη. (…) (…)

Είναι γεγονός ότι το υπό εξέταση σχέδιο νόμου φέρνει πρόσθετα επώδυνα μέτρα, τα οποία λειτουργούν σωρευτικά στις μεγάλες θυσίες και βάρη που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.

Ας μου επιτραπεί, όμως, να επισημάνω ότι λειτουργεί, κατά το δυνατόν, και εξισορροπητικά, κατανέμοντας τα βάρη σε όσους δεν επωμίστηκαν ό,τι τους αναλογεί. (…)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε πολύ.

Το λόγο έχει η κ. Παπαρήγα, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι στην πλατεία Συντάγματος σημειώθηκε επίθεση εναντίον διαδηλωτών. Προσωπικά δεν έχω άμεση εικόνα και γνώση της κατάστασης, θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω το εξής:

Αυτή η πολιτική που ακολουθείται και αυτά τα μέτρα που έρχονται είναι αδύνατον να μην συνοδευτούν από κρατική βία, καταστολή, αυταρχισμό. Και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν και να ενεργοποιηθεί και νόμος που υπάρχει, αλλά χάρη στη λαϊκή αντίσταση δεν έχει προωθηθεί, που προβλέπει και την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων όταν γίνονται απεργίες, καταλήψεις, κλπ. (…) (…) Εμείς ποτέ δεν συμφωνήσαμε στο διαχωρισμό των εργατοϋπαλλήλων και των μισθωτών σε ρετιρέ και υπόγεια, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορετικά εισοδήματα, ακόμα και διαφορετικές κοινωνικές παροχές μέσα στους εργαζόμενους. Και δεν το κάναμε ούτε την περίοδο εκείνη που δεν υπήρχε μνημόνιο. Γιατί; Διότι ακριβώς αυτή η πολιτική απέβλεπε στη διαίρεση, στην αντιπαράθεση των εργαζομένων στο Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα και στην πάλη ενός κλάδου να κερδίσει ό,τι ο άλλος, πέφτοντας πολλές φορές, αν θέλετε, και σε συντεχνιακά αιτήματα. Επομένως, αφήστε τώρα όποια καπηλεία θέλετε να κάνετε σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους υπαλλήλους της Βουλής. Εμείς θα τοποθετηθούμε.

Να ξέρετε, όμως, τα εξής: Αφαιρείτε από τους υπαλλήλους της Βουλής, για να τα ισοπεδώσετε όλα προς τα κάτω και όχι για λόγους ισοτιμίας. Είναι ισοτιμία προς τα κάτω.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος της Βουλής – επειδή πολλά ακούστηκαν – που να διορίστηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Κι αν υπάρχει, να μας φέρετε το όνομα. Και σας θυμίζω το εξής: Έχουμε διαγράψει δύο μέλη του Κόμματος –και καλά μέλη του Κόμματος- τα οποία αξιοποίησαν τις αποφάσεις της Βουλής, όπου κάποιος που υπηρετεί κάποια χρόνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Τα διαγράψαμε, λοιπόν, αυτά τα δύο μέλη. Και δεν ξέρω, μπορεί να είναι και τρίτος. Και θα το ξανακάνουμε όποιος το χρησιμοποιήσει. Κι ας ήταν καλά μέλη του Κόμματος, δραστήρια και πολύτιμοι βοηθοί των Βουλευτών.

Μη μας βάζετε, λοιπόν, όλους στο ίδιο τσουβάλι. Κι αν υπάρχει ένας και μας έχει ξεφύγει κι έχει πάει από το πλάι, πολύ ευχαρίστως επώνυμα να μας τον καταγγείλετε.

Επομένως, άλλη είναι η θέση μας. Θα τοποθετηθούμε όταν θα έρθει το ζήτημα με τους υπαλλήλους της Βουλής. Πολύ καλά, όμως, έκαναν. Ήταν μία αιφνιδιαστική τροπολογία, που τη φέρατε εδώ για αποπροσανατολισμό –δεν ξέρω αν ήταν και στημένο το παιχνίδι- για να καπηλευθείτε, διαιρώντας τους εργαζόμενους σε «ρετιρέ» και «υπόγεια». (…) (…)