ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Νότης Μαριάς: Επιστρέψτε στο λαό τα €4,1δις που γλιτώνετε από τόκους


Ο Νότης Μαριάς αναρωτιέται πού θα πάνε τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ που εξοικονομήθηκαν μόνο για το 2013 από τις μειώσεις των τόκων στα δάνεια της χώρας, και γιατί η κυβέρνηση δεν τα επιστρέφει στους κατακρεουργημένους μισθωτούς και συνταξιούχους αποσύροντας το φορομπηχτικό  νομοσχέδιο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιτίθεται στη λαϊκή οικογένεια. 

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του στη Βουλή, στις 17-12-2012, καταγγέλλει επίσης την ολοκληρωτική παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές, και επισημαίνει ότι ούτε ένα ευρώ από τη διαβόητη  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα διατεθεί για την πολυπόθητη ρευστότητα,  διότι, όπως είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για να υπάρξει ρευστότητα θα πρέπει να υπάρξει και η επιστροφή των "αποταμιεύσεων", τις οποίες προσδιόρισε τουλάχιστον κοντά στα 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ.  Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή... (Αυτές οι αμαρτωλές καταθέσεις  Ελλήνων "υπερπατριωτών" στο εξωτερικό όσο πάνε και εξαφανίζονται... Δείτε εδώ από πού ξεκίνησαν.)

Παραθέτω ολόκληρη την ομιλία του Ν. Μαριά:

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ (Ανεξάρτητοι Έλληνες): «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριε Βουλευτές, έχουμε πει επανειλημμένα απ’ αυτό το Βήμα ότι το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Και είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Ήρθαν λοιπόν, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως θα θυμάστε - τακτοποιητικές θα τις έλεγα - που τις είχε περάσει η Κυβέρνηση Παπαδήμου και είπε η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία "ας τις ψηφίσουμε ενόψει των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν". Στη συνέχεια εμφανίστηκαν άλλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ως αιτιολογία και ως κατεπείγον είχαν την οικονομική κατάσταση. Και είχαμε προειδοποιήσει από εδώ ότι εάν η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι η αιτιολογική βάση για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, τότε όσο θα υπάρχουν μνημόνια, θα νομιμοποιούνται να φέρνουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και στη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία επί της ουσίας δεν είχε τίποτα το σοβαρό είχαμε φέρει την ένσταση ότι η αιτιολογική της βάση είναι τέτοια που ανοίγει το δρόμο να νομιμοποιεί την Κυβέρνηση να προχωρεί σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Αυτές οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να κατατεθούν εντός σαράντα ημερών στη Βουλή και να ψηφιστούν εντός τριών μηνών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Κυβέρνηση μπορεί να νομοθετεί και, όταν θα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή η συγκεκριμένη πράξη, να έχουν μεσολαβήσει 130 μέρες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη νομολογία και το Σύνταγμα, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύουν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που, ακόμα και αν η Βουλή τις καταψηφίσει, η καταψήφιση ισχύει για το μέλλον, από τη στιγμή της καταψήφισης και τα αποτελέσματά τους παραμένουν ισχυρά από την έκδοσή τους μέχρι την ενδεχόμενη καταψήφισή τους στη Βουλή. Μπορείτε να ρωτήσετε τον κύριο συνάδελφο για να σας τα πει.

Η κατάσταση τώρα έχει προχωρήσει ακόμα πιο πέρα διότι με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο ΦΕΚ 240/12-12-2012 έχουμε τροποποίηση διεθνών συμβάσεων. Αυτό είναι το άκρον άωτον της χρήσης της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου και είναι εντελώς αντισυνταγματικό διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι διεθνείς συμβάσεις έχουν μία διαδικασία κύρωσης στη Βουλή προκειμένου να τεθούν σε ισχύ. Δεν υπάρχουν δανειακές συμβάσεις και διεθνείς συμβάσεις οι οποίες να ισχύουν χωρίς να έχουν κυρωθεί στη Βουλή.

Τώρα λοιπόν με το τρικ των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου – και της συγκεκριμένης τι κάνατε; Αναθεωρήσατε ή τροποποιήσατε όλες τις δανειακές συμβάσεις του δευτέρου μνημονίου, δηλαδή τις συμβάσεις που είχαν σχέση με το δεύτερο πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, ενώ μπορούσατε να τις φέρετε με μία διαδικασία τροποποίησης και κύρωσης, τις πήγατε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να ισχύουν από της αποφάσεώς τους και εγκρίσεώς τους από το Υπουργικό Συμβούλιο και από της δημοσιεύσεως στο ΦΕΚ. Επιπλέον, συμπληρώνεται εκεί και η νέα σύμβαση των 11 δισεκατομμυρίων προκειμένου να γίνει η επαναγορά του χρέους.

Όλα αυτά είναι φαινόμενα αντισυνταγματικά, είναι φαινόμενα επικίνδυνα, είναι φαινόμενα τα οποία πάνε τη Βουλή πίσω.

Αυτό όμως που ψηφίσατε ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει άμεση σχέση και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το οποίο συζητάμε σήμερα στα άρθρα που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, από το άρθρο 164 και μετά.

Τι λέει λοιπόν πρακτικά για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Προσέξτε: Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές, εάν και εφόσον η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να μπορούν να προχωρήσουν στην κατάσχεση και στην αναγκαστική εκτέλεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, εφόσον γίνεται άρση της ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας και της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έρχομαι σ’ αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασία. Τι έχει συμβεί λοιπόν; Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο φέρατε συγκεκριμένες τροποποιήσεις από το άρθρο 164 και μετά, είναι το "εργαλείο" μέσα από το οποίο θα γίνει η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση. Είναι ένα ταμείο το οποίο έχει φτιαχτεί με βάση τις επιταγές του πρώτου μνημονίου και είναι στα μέτρα της τρόικας. Είναι ένα ταμείο μέσα από το οποίο οι δανειστές θα προχωρήσουν και προχωρούν ήδη στον αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι Έλληνες ολιγάρχες, όπως τους αποκαλεί η Wall Street Journal, νόμιζαν ότι με το ΔΝΤ θα βρουν κάποιο σύμμαχο για να μπορέσουν να καθυποτάξουν τα όποια εργασιακά δικαιώματα και να κάνουν τις δουλειές τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν σ’ αυτή τη χώρα με τον τρόπο με τον οποίο γνώριζαν. Δεν έλαβαν υπόψη ότι μπορεί να έλθει και η δική τους σειρά, δηλαδή ότι το ΔΝΤ και οι δανειστές θα βάλουν και αυτούς στο στόχο. Έτσι λοιπόν οι ολιγάρχες συμμάχησαν με την τρόικα και έπαιξαν το παιχνίδι της.

Αξιοποίησαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ήλεγχαν. Αξιοποίησαν μηχανισμούς καθυπόταξης του αντιμνημονιακού κινήματος, μηχανισμούς δημιουργίας σύγχυσης ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και τώρα νόμιζαν ότι είναι ικανοποιημένοι. Δυστυχώς γι’ αυτούς η Κυβέρνηση τους άδειασε. Και έτσι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έφερε δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές να ελέγξουν πλέον και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσα από το οποίο θα γίνει η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση.  

Σε λίγο οι ολιγάρχες να μετατραπούν σε φιλιππινέζες των δανειστών και θα είναι υπάλληλοί τους. Αλλά αυτά έχει η διαδικασία αποικιοποίησης μιας χώρας, την οποία στήριξαν οι συγκεκριμένοι. Επομένως, μέσα σ’ αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου – το διάβασε ο συνάδελφος - περιέχονται οι δυνατότητες για την κατάσχεση και της περιουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι στη σελίδα 5798 του ΦΕΚ, όπως επίσης και στη σελίδα 5802 του ΦΕΚ το οποίο εγκρίνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Έτσι, λοιπόν, κανένα από τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΤΧΣ και του ελληνικού δημοσίου δεν εξαιρούνται πλέον λόγω εθνικής κυριαρχίας από κατάσχεση εκτέλεση των δανειστών.

Τώρα μας φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο και θέλετε να κάνετε ορισμένες τροποποιήσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι το εργαλείο προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Μας λέτε συνεχώς ότι η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντική διότι θα δώσει ρευστότητα στην αγορά.

Να σας θυμίσω λοιπόν τι είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προχθές ερωτώμενος. Θα έρθει η περίφημη ρευστότητα όταν θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση; Σημειωτέον, ανακεφαλαιοποίηση δε γίνεται με ρευστό. Γίνεται με χαρτιά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γίνεται με ομόλογα, τα οποία απλά θα αξιοποιηθούν από τις τράπεζες για να γίνουν οι αντίστοιχες λογιστικές εγγραφές και να εμφανίσουν ότι έχουν δήθεν κεφάλαια.

Απάντηση, λοιπόν, ήταν η εξής. Για να υπάρξει ρευστότητα θα πρέπει να υπάρξει και η επιστροφή των αποταμιεύσεων, τις οποίες προσδιόρισε τουλάχιστον κοντά στα 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε θα αρχίσει ενδεχόμενα να προχωρεί μια διαδικασία ρευστότητας στην αγορά.

Γράφεται ότι πρέπει οι τράπεζες να εξοφλήσουν και τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυχρονίου δανεισμού που έχουν πάρει από το σύστημα ELA. Η απάντηση ήταν "μα ο βραχυχρόνιος δανεισμός υπάρχει για να εξοφλείται βραχυχρόνια." Άρα, λοιπόν, φεύγει η ιστορία περί ανακεφαλαιοποίησης και ρευστότητας.

 Ρευστότητα στην αγορά σύμφωνα με τα δεδομένα δε θα υπάρξει αν, πρώτον, οι τράπεζες δεν εξοφλήσουν τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυχρόνιου δανεισμού στο σύστημα ELA και αν δεν υπάρξει και σημαντική επιστροφή αποταμιεύσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα άλλα ήταν διάφορες εκδοχές προκειμένου να εκδοθεί η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση με διάφορες αποφάσεις εδώ σ’ αυτή την Αίθουσα, η οποία επί της ουσίας σώζει τους τραπεζίτες και δε σώζει βεβαίως το τραπεζικό σύστημα, όπως λένε. Τους σώζει παροδικά γιατί οι ολιγάρχες θα χάσουν τη θέση τους αφού οι δανειστές πλέον με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου θα έχουν τη δυνατότητα κατασχέσεων μέσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας αναφέρθηκε και στις σημαντικές αποφάσεις του Eurogroup. Θέλω να επισημάνω το εξής. Στις αποφάσεις του Eurogroup προέκυψε ότι θα υπάρξει μια μείωση των τόκων και βεβαίως αναστολή καταβολής τόκων και κεφαλαίων. Αν θυμάστε, σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, ψηφίσαμε έναν προϋπολογισμό που προϋπέθετε για το 2013 – χωρίς να γνωρίζουμε τη μεγάλη επιτυχία του κ. Σαμαρά στο Eurogroup- και προϋπέθετε ότι θα πληρώσουμε 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους. Τώρα δεν πληρώνουμε τόσα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ένα περίσσευμα. Και αυτό το περίσσευμα τι θα γίνει; Θα χαθεί στη μαύρη τρύπα; Πού θα πάει; Πείτε μας. Μετά από πολλές ανακοινώσεις που κάναμε ήρθε σήμερα ο κ. Υπουργός των Οικονομικών και στη Ναυτεμπορική λέει "οι μειώσεις των τόκων μόνο για το 2013 θα είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ".

Εμείς λέμε: Εφόσον εξοικονομεί η χώρα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την τεράστια επιτυχία του κ. Σαμαρά, γιατί φέρνετε το φορομπηχτικό νομοσχέδιο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιτίθεται στη λαϊκή οικογένεια, στον Έλληνα οικογενειάρχη, στις επιχειρήσεις και διαλύει την οικονομία;

Δεύτερον, θα επιστρέψετε αυτά τα ποσά της μεγάλης επιτυχίας που είχατε ως κοινωνικό μέρισμα πίσω στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, που τους μειώσατε μισθούς και συντάξεις; Θα τα δώσετε αυτά, για να ενισχυθούν τα εκατομμύρια των ανέργων; 

Δεν τα δίνουν, διότι σύμφωνα με αυτά που λέει εδώ ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών "το ότι θα υπάρξει μείωση 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ή κέρδος ή ωφέλεια, εάν θέλετε, από τόκους, αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού οι στόχοι του προϋπολογισμού επικεντρώνονται στα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτευχθούν". Δηλαδή, ό,τι κέρδος βγήκε απ’ αυτήν την τεράστια επιτυχία που είχατε δεν είναι υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ του πολίτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εάν είστε τόσο φιλολαϊκοί όσο λέτε και αφού πετύχατε τη μεγάλη, καταπληκτική ρύθμιση, δώστε πίσω τα λεφτά. Δώστε τα τώρα. Αλλάξτε τα μέτρα, τροποποιήστε τον Προϋπολογισμό του 2013, αλλάξτε όλο το μεσοπρόθεσμο, διότι κάθε έτος υπάρχει ωφέλεια λόγω μη καταβολής τόκων και φέρτε μία άλλη πρόταση εδώ. Θα το κάνετε; Άρα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, οι διατάξεις που υπάρχουν σε σχέση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο συζητούμενο νομοσχέδιο συνεχίζουν μία κατάσταση την οποία περιγράψαμε προηγουμένως και πρέπει να απορριφθούν. Εμείς τις καταψηφίζουμε.

Για τις μόνες διατάξεις που ψηφίζουμε "υπέρ" είναι οι διατάξεις που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία. Αυτές θα τις ψηφίσουμε. Για τις υπόλοιπες διατάξεις που παρουσίασαν οι συνάδελφοι που στηρίζουν την τρικομματική Κυβέρνηση ως κάτι θετικό, εμείς σας λέμε το εξής απλό: Είναι διατάξεις οι οποίες στηρίζονται στην κλασική αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού. Ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, κανένας έλεγχος. Ό,τι υπάρχει για τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία πρέπει να τεθούν σε έλεγχο, επί του πρακτέου το απελευθερώνει αυτή η διαδικασία. Σε μία φάση που χρειάζεται η αποταμίευση, που χρειάζεται να επιστρέψουν οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες, με τη ρύθμιση που κάνετε είναι βέβαιο ότι μέσω της κίνησης των αμοιβαίων κεφαλαίων και της κίνησης που επιτρέπει η Οδηγία, για την οποία θα αναφερθούμε λεπτομερώς στην κατ’ άρθρον ανάλυση για τους ΟΣΕΚΑ, δεν θα μείνουν χρήματα εδώ, θα πάνε στο εξωτερικό.

Πέραν τούτου, θα δημιουργηθεί ένα κοινωνικό dumping, γιατί η έδρα που θα έχουν οι ΟΣΕΚΑ ή οι ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων θα επιλέγεται με βάση το φορολογικό καθεστώς και θα πηγαίνουν εκεί που έχει χαμηλή φορολογία. Από εκεί θα κάνουν τη δουλειά και θα γίνεται νέα αφαίμαξη των όποιων καταθέσεων και αποταμιεύσεων υπάρχουν εδώ στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Γι’ αυτό καταψηφίζουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου και τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κατ’ άρθρoν συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ.»