ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Adam Lanza: στυγερός δολοφόνος, τραγικό θύμα της κουλτούρας του θανάτου...
Η τραγική ιστορία του μακελειού στο Sandy Hook Elementary School της Newtown, Connecticut, U.S.A., είναι γνωστή και πολυδιαφημισμένη από τα τρομολάγνα ΜΜΕ. Με καθυστέρηση βρίσκω το χρόνο να προσθέσω κι εγώ λίγες σκέψεις, κυρίως ως προς τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοια αποτρόπαια φαινόμενα.

Η τραγωδία περιληπτικά έχει ως εξής: Στις 9:30 το πρωί, την αποφράδα ημέρα της Παρασκευής, 14/12/2012, ο Adam Lanza γιος δασκάλας, ντυμένος στα μαύρα και φέροντας δύο πιστόλια 9mm, έχοντας προηγουμένως πυροβολήσει θανάσιμα στο πρόσωπο τη μητέρα του στο σπίτι που έμενε, όρμησε σ’ ένα δημοτικό σχολείο της Κονέκτικατ των ΗΠΑ και εξαπέλυσε καταιγισμό σφαιρών, σκοτώνοντας 20 μικρά παιδιά και έξι ενήλικες. (πηγή)

Ο μανιακός δολοφόνος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, κάτι που σημαίνει ότι είχε επίγνωση των αποτρόπαιων πράξεών του. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος από πυροβολισμούς σε σχολείο, από την εποχή που ένοπλος σκότωσε 32 άτομα στο Virginia Tech το 2007. Στο σχολείο Columbine High στο Littleton του Κολοράντο, δύο έφηβοι είχαν σκοτώσει 13 ανθρώπους και τραυματίσει 24, το 1999.

Η Stephen Delgiadice, της οποίας η οκτάχρονη κόρη διασώθηκε, είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί μια τέτοια αιματοχυσία στην ήσυχη πόλη των 27.000, όπου η αστυνομία διέθετε μόνο τρεις αστυνομικούς. «Είναι ανησυχητικό, ειδικά στη Newtown της Κονέκτικατ, που πάντα πίστευα ότι ήταν το ασφαλέστερο μέρος στην Αμερική», δήλωσε στο Associated Press.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η τραγωδία της Παρασκευής, που ακολούθησε τη σφαγή σ’ έναν κινηματογράφο στην Aurora του Κολοράντο, και άλλες δολοφονικές επιθέσεις, υπογραμμίζει την ανάγκη για «ουσιαστική δράση ... ανεξάρτητα από την πολιτική» ώστε ν' αποτραπεί να χυθεί περισσότερο αίμα.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Mike Bloomberg, ο οποίος πιέζει για πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στην πώληση όπλων, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να δράσει αμέσως. «Ούτε καν στα νηπιαγωγεία οι μαθητές δεν είναι ασφαλείς», είπε. «Ακούσαμε μετά από τη σφαγή στο Columbine (1999) ότι ήταν πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νομοθεσία ελέγχου στην κυκλοφορία των όπλων. Το ακούσαμε μετά από το Virginia Tech (2007) . Μετά από το Tucson (2011) και την Aurora (2012)  και το Oak Creek (2012) . Και τώρα το ακούμε και πάλι.» (πηγή)

Ποια είναι, λοιπόν, η αιτία του κακού; Το ότι τα όπλα πωλούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ επειδή η κατοχή τους από τους πολίτες για αυτοπροστασία είναι, λέει, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα; Και ας πούμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αυστηροποιεί κατά κάποιο τρόπο τη νομοθεσία, και ότι οι πολιτικοί συμφωνούν ότι έτσι πρέπει να γίνει. Πώς θα καμφθεί τότε η αντίσταση της πανίσχυρης βιομηχανίας όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών; Σε ποιους θα πουλάνε τα φονικά προϊόντα τους;  Και πώς θα καλυφθεί η απώλεια θέσεων εργασίας από τη συρρίκνωση του τζίρου που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε $31,8 δισεκατομμύρια;

Έστω, όμως, ότι  γίνεται το θαύμα, οι αντιδράσεις του πανίσχυρου λόμπυ της οπλοβιομηχανίας κάμπτονται, λέμε τώρα, και η νομοθεσία τροποποιείται ώστε η πώληση όπλων να γίνεται μόνο σε ψυχικά υγιείς και ηθικά ακέραιους ενήλικες για αυτοπροστασία.  Σ' αυτή την περίπτωση άραγε θα εξετάζονται από ψυχίατρο οι επίδοξοι αγοραστές όπλου για να πάρουν πιστοποιητικό ότι έχουν σώας τα φρένας;

Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι στρατιές αδέκαστων ψυχιάτρων αναλαμβάνουν μια τέτοια υψηλή αποστολή, ότι οι ίδιοι έχουν σώας τα φρένας και άριστη επιστημονική κατάρτιση, και ότι από αύριο-μεθαύριο τα όπλα θα πωλούνται μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό ψυχικής και ηθικής υγείας τη στιγμή που εξετάστηκαν. Ποιος αποκλείει, όμως, ότι με την πάροδο του χρόνου και κάτω από τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και αδικίες δεν θα τους "σαλέψει", δεν θα πλημμυρίσει η καρδιά τους από μίσος και οργή, ώστε να κάνουν κακή χρήση του όπλου που κατέχουν;  Βλέπετε, η ψυχική υγεία, όπως και η σωματική, είναι μεταβαλλόμενη.

Και ποιος εγγυάται ότι κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας χωρίς πιστοποιητικό ψυχικής υγείας δεν θα χρησιμοποιήσει το νομίμως αποκτηθέν όπλο, όπως έγινε στην περίπτωση του εικοσάχρονου μακελλάρη του Newtown που χρησιμοποίησε τα όπλα της μητέρας του;

Και ποιος θ' αποκλείσει ότι επίδοξοι μαζικοί δολοφόνοι που δεν διαθέτουν συμβατικά όπλα, δεν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά, αυτοσχέδιες βόμβες, χασαπομάχαιρα και ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ;

Με άλλα λόγια, ο περιορισμός κυκλοφορίας των όπλων για ν' αποφευχθούν αποτρόπαιες πράξεις μαζικών δολοφονιών μοιάζει με κυνήγι μαγισσών, και είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται αλλού: στην κουλτούρα της βίας και του θανάτου που προπαγανδίζεται  καθημερινά μέσα από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με την προβολή ταινιών τρόμου, μίσους και αίματος, υποτίθεται για τη διασκέδαση των τηλε-θεατών. Στα παιχνίδια θανάτου μέσα από το Διαδίκτυο με τα οποία όποιος "σκοτώσει" περισσότερα εικονικά ανθρωπάκια βραβεύεται. Στη διεθνική βία όπου χώρες ισοπεδώνονται και χιλιάδες παιδιών δολοφονούνται από απόσταση με πυραύλους και smart bombs, όπως έγινε στο Ιράκ με τους δύο πολέμους, στην πρώην Γουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν και αλλού, και δυστυχώς για τα παιδιά αυτά η παγκόσμια κοινότητα δε δείχνει την ίδια ευαισθησία που έδειξε για τα αδικοχαμένα παιδάκια του Newtown.

Με όλους αυτούς τους τρόπους που ανέφερα, οι υπηρέτες του Μαμμωνά επενδύουν  συστηματικά στα βάρβαρα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου, σπέρνοντας το σπόρο του μίσους και του θανάτου στις καρδιές μικρών και μεγάλων - σπόρο που με τον καιρό βλαστάνει και γίνεται δένδρο με δηλητηριώδεις καρπούς στην ψυχή ατόμων με μειωμένες ή ανύπαρκτες ηθικές αντιστάσεις που κάθε τόσο σπέρνουν το θάνατο και βυθίζουν στη δυστυχία, οικογένειες, κοινότητες και ολόκληρους λαούς.

Ας σταματήσει λοιπόν ο Ομπάμα και οι άλλοι τα κροκοδείλια δάκρυα και ας εργαστούν για την εξάλειψη όλων εκείνων των αιτίων που οδηγούν σε αποτρόπαια φαινόμενα μαζικών ή μεμονωμένων δολοφονιών. Ας αρχίσουν απαλείφοντας από τα θεάματα (έβδομη τέχνη!) και το Διαδίκτυο σκηνές βίας, τρόμου, οπλοχρησίας και αίματος. Και, πρωτίστως, ας εξαλείψουν τις κοινωνικές αδικίες που βυθίζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση δισεκατομμύρια ανθρώπων ώστε να θησαυρίζουν παράνομα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μαυρόψυχων απατεώνων.

Αν γίνουν όλα αυτά (ονειρεύομαι πάλι...), τότε ελάχιστοι θα χρειάζοναι τα όπλα, και οι οπλοβιομηχανίες θ' αναγκαστούν ν' αναζητήσουν εναλλακτικές επενδύσεις που να σέβονται την ανθρώπινη ζωή, το υψηλότερο αγαθό που υπάρχει.

******
 Όσοι δεν αποκλείετε τα αίτια να βρίσκονται και σε άλλη διάσταση, δείτε εδώ μια διαφορετική άποψη: