ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Κυριακή ας ονομαστεί "Καταναλωτική"!


Νυν υπέρ πάντων η κατανάλωση, ο τζίρος των καταστημάτων! Αυτό είναι το ζητούμενο, έστω κι αν οι τσέπες του λαού είναι άδειες. Άλλωστε τι άλλο είναι ο άνθρωπος παρά ένα καταναλωτικό ζώο; Γεννήθηκε για να δουλεύει και να καταναλώνει, ώστε κάποιοι να θησαυρίζουν, και άλλοι απλά να επιβιώνουν.

Η κουλτούρα του Τίποτα την οποία φιλοτέχνησαν τιποτένιοι ταγοί δεν αναγνωρίζει στον άνθρωπο ούτε ψυχή ούτε πνεύμα, που έχουν ανάγκη από ελεύθερο χρόνο και πνευματική τροφή. Τον θεωρεί απλά ζώο, που το μόνο που χρειάζεται είναι υλική τροφή για το σώμα. Έστω! Αλλά και το σώμα χρειάζεται ανάπαυση!

Ο Μωυσής συμπεριέλαβε την ανάπαυση για την εβδόμη ημέρα στις 10 εντολές. Μάλιστα είναι τέταρτη κατά σειρά προτεραιότητας.

"ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ την ημέρα του Σαββάτου, για να την αγιάζεις·
 έξι ημέρες να εργάζεσαι, και να κάνεις όλα τα έργα σου·
η ημέρα, όμως, η έβδομη είναι Σάββατο του Κυρίου του Θεού σου· μη κάνεις σ' αυτή κανένα έργο, ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η θυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε η δούλη σου ούτε το κτήνος σου ούτε ο ξένος σου, που βρίσκεται μέσα στις πύλες σου."
(Έξοδος 20: 8-10)

Τι ανάγκη έχει ο Θεός από την Κυριακή; Τι κερδίζει ή τι ζημιώνεται αν είναι αργία ή όχι; Τιποτα φυσικά.

Ο άνθρωπος όμως έχει ανάγκη από ψυχική ανάπαυση και πνευματική ανάταση, έστω μία ημέρα την εβδομάδα. Ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι θρησκευόμενοι, που δεν πάνε στην Εκκλησία, που δεν πιστεύουν, έχουν ανάγκη από αποτοξίνωση της σκέψης τους. Αν δεν υπάρχει ο πειρασμός των ανοιχτών καταστημάτων, πολλοί θα πάνε με την οικογένειά τους σ' ένα πάρκο, σ' ένα μουσείο,  σε μια γκαλερί, σε μια παραλία ή στο βουνό, για να πάρουν ανάσα.  Άλλοι θα διαβάσουν ένα βιβλίο, κι άλλοι απλά θ' ακούσουν μουσική.

Τα μεγαλύτερα θύματα όμως είναι οι πωλητές  και πωλήτριες που με κρύο ή με ζέστη θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν σαν σκλάβοι Κυριακάτικα... Αυτούς δεν τους σκέπτεται κανείς; Δεν είναι άνθρωποι αυτοί;

Όποιος θέλει να ψωνίσει μπορεί να κάνει τα ψώνια του έξι μέρες την εβδομάδα. Του αρκούν. Όταν γνωρίζει ότι την Κυριακή όλα τα καταστήματα είναι κλειστά θα φροντίσει να έχει αγοράσει ό,τι χρειάζεται μέσα στην εβδομάδα.

Θα μπορούν, λέει, να είναι κλειστά μια άλλη μέρα της εβδομάδας. Μα δεν είναι το ίδιο! Τα παιδιά πάνε στο σχολείο τις καθημερινές και ο ένας εκ των συζύγων μπορεί να εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα ή κάπου που είναι κλειστά την Κυριακή.  Όταν, λοιπόν, λείπει ο πατέρας ή η μητέρα, ή και οι δύο από το Κυριακάτικο τραπέζι, ποια θα είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα για τα παιδιά; Δεν θα είναι μελαγχολική; Δεν θα νιώθουν παραμελημένα; Αλλά ποιος από τους άκαρδους νομοθέτες θα σκεφτεί τέτοιες λεπτομέρειες...

Αυτή, άραγε, είναι η "αναπτυξιακή" πολιτική που επαγγέλλεται ο Αντώνης Σαμαράς; Να ξεροσταλιάζουν Κυριακάτικα στα καταστήματα υπάλληλοι-είλωτες μπας και σταυρώσουν κανένα πελάτη με άδειο πορτοφόλι, όπως μας κατάντησαν; Αυτές είναι οι "διαρθρωτικές"  αλλαγές που υπόσχεται; Τίποτα παραγωγικό δεν κατεβάζει η κούτρα του;

Το εφαρμόζουν, λέει, και άλλα κράτη... Ε, και λοιπόν; Είναι ανάγκη να τους μιμηθούμε στο κακό;
Στα καλά που κάνουν γιατί δεν τους μιμούμεθα;