ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Η κρίση έφερε το μνημόνιο ή το μνημόνιο την κρίση;


Τέλος της επεισοδιακής χρονιάς του 2012 απόψε, και  καθώς οι πρωταγωνιστές φαίνεται να το διασκεδάζουν, είναι χρήσιμο να κάνουμε σαν κοινωνία μια γενναία αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Η αναγνώριση των αιτίων, η ειλικρινής μεταμέλεια καθώς και η τιμωρία των ενόχων, είναι απαραίτητα, αν πρόκειται το 2013 να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή.

Διάλεξα για εργαλείο αυτοκριτικής  το πρώτο μέρος της παρθενικής ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα στη Βουλή, στις 7-7-2012, διότι περιγράφει λεπτομερώς την παθογένεια του ελληνικού κράτους, χωρίς όμως να αποδίδει ευθύνες στους δημιουργούς της.

 Μετά από κάθε παράγραφο θα παρεμβάλω τα δικά μου σχόλια, κυρίως ως προς το ποιοι φταίνε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές κατ’ αρχάς αισθάνομαι μεγάλη τιμή που πρώτη φορά μιλώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός είπε χθες ως πρώτη αρχή ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια. Επειδή άκουσα πολλούς αξιότιμους Βουλευτές να λένε ότι το μνημόνιο φταίει για την κρίση, θέλω να πω ότι αυτό είναι λάθος και δεν εξυπηρετούμε την αλήθεια αν λέμε αυτό στον ελληνικό λαό. Το μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της κρίσης. Δεν είναι το αίτιο της κρίσης. Το μνημόνιο λοιπόν, δεν φταίει για την τρέχουσα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία στη χώρα μας.»

Πυγολαμπίδα: Το μνημόνιο βεβαίως είναι το αποτέλεσμα της κρίσης. Απλά είναι λάθος φάρμακο όπως ομολογούν κορυφαίοι οικονομολόγοι, και όπως κατήγγελλε ο σημερινός Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, το γεγονός ότι μετά το πρώτο μνημόνιο χρειάστηκε και δεύτερο και τρίτο, και η ύφεση βαθαίνει διαρκώς, ενώ το χρέος παρά το κούρεμα γιγαντώθηκε, επιβεβαιώνει ότι η συνταγή  θεραπείας που εφαρμόστηκε επιδείνωσε την αρρώστια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Αυτή οφείλεται πρώτον, στο ότι η χώρα αυτή επί τριάντα πέντε συναπτά έτη δαπανά ετησίως 5% έως 10% περίπου περισσότερα από ό,τι παράγει κυρίως μέσω της αλόγιστης επέκτασης ενός αναποτελεσματικού, ισοπεδωτικού, κομματοκρατούμενου και διαχειριστικά εντόνως ελλειμματικού κράτους.»

Πυγολαμπίδα:  Πώς μπορεί ένα κράτος να έχει επίγνωση της αλόγιστης επέκτασής του, όταν μέχρι πέρυσι ουδείς γνώριζε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων;  Μιλάμε για το απόλυτο μπάχαλο!

Ωστόσο, η χώρα αυτή είχε "δημοκρατικές" κυβερνήσεις τα τελευταία  35 χρόνια, δηλαδή μετά την  πτώση της επάρατης χούντας που άφησε μηδέν ελλείμματα και αμελητέο δημόσιο χρέος. (Αλλά περί αυτού οι ένοχοι τηρούν σιγήν ιχθύος για να μη μάθει ποτέ ο λαός την αλήθεια). 

Επομένως η αλόγιστη επέκταση του κομματοκρατούμενου, αναποτελεσματικού και ελλειμματικού κράτους δεν έγινε από μόνη της ή από τους εξωγήινους αλλά από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, διότι έτσι τις βόλευε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εισέβαλαν από τα παράθυρα κι έπιασαν μια καρέκλα κι άρχισαν να πληρώνουν τους εαυτούς των. Έτσι δεν είναι; Κάποιοι τους διόριζαν, και αυτοί οι κάποιοι παραμένουν όχι απλά ατιμώρητοι αλλά εισπράττουν για τις κακές τους υπηρεσίες παχυλές βουλευτικές συντάξεις, ενώ οι επικεφαλής άχρηστων και επίορκων κυβερνήσεων απολαμβάνουν όλα τα προνόμια πρώην πρωθυπουργών καμαρώνοντας για τη συμβολή τους στην καταστροφή της χώρας σα γύφτικα σκεπάρνια, που λένε στο χωριό μου..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Το διαρκές και μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αυτό βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης, αφού αυτό εξηγεί την εξωτερική υπερχρέωση, οφείλεται κυρίως στο διαρκές, άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγάλο, συνήθως όμως μεγάλο, έλλειμμα του δημόσιου τομέα. Ενώ από το 2001 και μετά οφείλεται και στην ταχεία αύξηση του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.»

Πυγολαμπίδα: Η εξωτερική υπερχρέωση  βεβαίως οφείλεται στο διαρκές έλλειμμα του δημόσιου τομέα, για το οποίο ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πρέπει να τιμωρηθούν γι' αυτό έστω και με καθυστέρηση. Οι μόνοι που δεν θα καθίσουν στο σκαμνί είναι όσοι διατελέσαντες πρωθυπουργοί ή υπουργοί έχουν πεθάνει. Οι ζωντανοί πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για τη συμβολή τους στη χρεοκοπία της χώρας κι όχι να μένουν στο απυρόβλητο..

Εξάλλου, η ταχεία αύξηση του δανεισμού  του ιδιωτικού τομέα από το 2001 και μετά οφείλεται στην ενορχηστρωμένη από τους κ.κ. Κώστα Σημίτη, Γιάννο Παπαντωνίου και ΣΙΑ μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου που έγινε μεταξύ 1998 και 2001, όπου με δόλια χειραγώγηση των μετοχών υπεξαιρέθηκαν οι οικονομίες μιας ζωής της μεσαίας τάξης από τα διεθνή και ντόπια πιράνχας.  (Κατεβάστε δωρεάν το "ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ  ΚΑΖΙΝΟ" εδώ) Επόμενο ήταν, λοιπόν, ο ιδιωτικός τομέας να στραφεί στο δανεισμό. Άλλο που δεν ήθελε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Δεύτερον, οφείλεται στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής. Υψηλές κοινωνικές δαπάνες κοντά στο 25% του ΑΕΠ, όσο περίπου και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας περίπου 20%.

Τα αίτια αυτού του παράδοξου είναι συνοπτικά τα εξής: Σπατάλη της τάξεως των αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στις κύριες συντάξεις - για παράδειγμα, έχουμε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων του ΙΚΑ μη απογραφέντες - στο υψηλό ποσοστό αναπηρικών συντάξεων, στη μεγάλη εισφοροδιαφυγή, την παράνομη είσπραξη επιδομάτων, ευγενή επικουρικά ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις χωρίς αντίστοιχες εισφορές, αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων, κρατικά νοσοκομεία χωρίς διπλογραφικά λογιστικά συστήματα, χωρίς μηχανοργάνωση και αξιολόγηση του κόστους της αποτελεσματικότητας των ιατρικών πράξεων, κρατικά περιφερειακά νοσοκομεία που λειτουργούν με πληρότητα κάτω του 50%, υπερτιμολόγηση αναλώσιμων ιατρικών υλικών και συσκευών, έλλειψη συστημάτων ελέγχου διοίκησης και οργάνωσης, συνδιοίκηση με συνδικάτα, υψηλά ποσοστά κέρδους φαρμακείων.»

Πυγολαμπίδα:  Σωστά όλα αυτά αλλά η χώρα τούτη είχε κυβερνήσεις. Δεν ήταν ένα άναρχο συνονθύλευμα ανθρώπων όπου ο καθένας άρπαζε ό,τι του γούσταρε. Κάποιοι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί υπέγραφαν για τις παράνομες αναπηρικές συντάξεις και δεν είδαμε κανέναν από δαύτους να μπαίνει στη φυλακή.

Ωστόσο, οι πιο παράνομες συντάξεις είναι εκείνες που δίδονταν από τις κυβερνήσεις σε 35χρονες, και 40χρονους, ώστε ν' αδειάζουν τη γωνιά και να παίρνουν τις θέσεις τους οι επόμενοι ψηφοφόροι. Εκεί οφείλεται η μεγάλη αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου: στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αυτές είναι οι νομότυπες συντάξεις-μαϊμούδες που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

 Όσο για κάποια ευγενή ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις χωρίς αντίστοιχες εισφορές, γιατί οι κυβερνήσεις δεν τα ήλεγχαν; Κράτος εν κράτει ήταν τα ταμεία; Και γιατί δεν περιέκοψαν επιλεκτικά τις συντάξεις των ταμείων αυτών παρά προτίμησαν τις βάρβαρες οριζόντιες περικοπές επιπίπτοντες μετά εξολοθρευτικής μανίας επί δικαίων και αδίκων;

Σχετικά με το μπάχαλο στα νοσοκομεία, ποιος τα άφησε χωρίς διπλογραφικά λογιστικά συστήματα, χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς αξιολόγηση; Ποιος διόριζε τις διοικήσεις τους; Ποιοι είχαν ευθύνη να τις ελέγχουν; Δεν ήταν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία; Δεν πρέπει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί;

Αναφορικά με τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή, φοβάμαι ότι αυτή ακόμη συνεχίζεται και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση λόγω κρίσης. Δυστυχώς όμως ότι ο μεγαλύτερος εισφοροκλέφτης είναι το Δημόσιο το οποίο απασχολούσε 55.000 stagers για τρία και πέντε χρόνια εντελώς ανασφάλιστους, για να τους πετάξει στη συνέχεια ο Πάγκαλος στο δρόμο χωρίς έστω ένα μικρό επίδομα ανεργίας. 

Όσο για το υψηλό ποσοστό φτώχειας που με τα μνημόνια έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 20%, ας όψεται η χούντα της διεφθαρμένης πολιτικο-οικονομικής ελίτ και το νεοφιλελεύθερο σύστημά τους που προάγει τις κοινωνικές ανισότητες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Τρίτον, στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή αλλά και τη νόμιμη φοροαποφυγή λόγω των ποικίλων εξαιρέσεων, φοροαπαλλαγών χωρίς κοινωνικό περιεχόμενο, λαθρεμπορίου καυσίμων και λόγω του διπλού φόρου –άλλος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης άλλος στο πετρέλαιο κίνησης- ειδικών φορολογικών καθεστώτων χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα, καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων φοροδιαφυγής και τελικά, λόγω της έλλειψης επαρκούς πολιτικής βούλησης για την πάταξη του φαινομένου. »

Πυγολαμπίδα:  Ποιος θεσμοθέτησε τη νόμιμη φοροαποφυγή με ποικίλες εξαιρέσεις και φοροαπαλλαγές χωρίς κοινωνικό περιεχόμενο; Δεν πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί οι αρμόδιοι υπουργοί και βουλευτές που τις υπέγραψαν;

Και ποιος φταίει για την καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων φοροδιαφυγής; Μήπως η διαπλεκόμενη Δικαιοσύνη;  Όσο για την προφανή έλλειψη επαρκούς πολιτικής βούλησης για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, φοβάμαι ότι κι εσείς έξι μήνες τώρα συνεχίζετε το ίδιο βιολί. Διαβάστε  παρακαλώ όσα έγραψα εδώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:
«Τέταρτον, στις υψηλές αμυντικές δαπάνες βεβαίως λόγω του περιβάλλοντος ασφαλείας, αλλά όμως και λόγω της έλλειψης συντονισμού διακλαδικότητας μεταξύ των τριών όπλων, καθώς και της απουσίας μεταρρυθμίσεων στην οργάνωση και λειτουργία στις Ένοπλες Δυνάμεις.»

Πυγολαμπίδα: Ποιος φταίει για την έλλειψη συντονισμού διακλαδικότητας μεταξύ των τριών όπλων και για την απουσία στην οργάνωση και λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων;  Μήπως φταίει ο Έλληνας φορολογούμενος και γι' αυτό; Δε φταίει πρωτίστως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία; Μήπως, ακόμη, οι αμυντικές δαπάνες φούσκωναν περισσότερο με τις μίζες που έπρεπε να χορηγηθούν ένθεν κακείθεν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πέμπτον
, στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, στις οποίες το δημόσιο χορηγούσε αφειδώς κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες συνήθως κατέπιπταν αυξάνοντας το δημόσιο χρέος, καθώς και στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση εκατοντάδων δημοτικών επιχειρήσεων.
»

Πυγολαμπίδα: Ακέραια η ευθύνη των κυβερνήσεων και γι' αυτό! Όσο περισσότερες οι δημόσιες επιχειρήσεις τόσο περισσότερες οι διαθέσιμες θέσεις για αργόμισθους ψηφοφόρους, δηλαδή για την απρόσκοπτη λειτουργία της πελατειακής "δημοκρατίας",  για μίζες, κλπ.  Είναι προφανές ότι πίσω από κάθε κρατική παθογένεια κρύβονται προδότες πολιτικοί και επίορκοι κρατικοί λειτουργοί. Κι όμως, τώρα οι ίδιοι  άχρηστοι προσπαθούν τάχα να θεραπεύσουν τις παθογένειες που δημιούργησαν. Πώς; Μαστιγώνοντας τον ελληνικό λαό με  αδιέξοδα μνημόνια και ξεπουλώντας τον πλούτο της Ελλάδας αντί πινακίου φακής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Έκτον, στην απώλεια ανταγωνιστικότητας κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις των δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, γενικότερα όμως λόγω του πνεύματος κοινωνικής αποστροφής που αυτοί οι περιορισμοί έχουν δημιουργήσει γύρω από τις έννοιες ανταγωνισμός, αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα, αλτρουισμός, αριστεία, δημιουργικότητα, επιχειρηματικότητα, παραγωγικότητα.»

Πυγολαμπίδα: Τους περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβάλλει το δημόσιο με τα κλειστά επαγγέλματα κάποιοι πολιτικοί τους σκαρφίστηκαν και τους επέβαλαν για να ικανοποιήσουν συντεχνιακά συμφέροντα, δηλαδή να διαιωνίσουν τις πελατειακές σχέσεις. 
Επομένως, τι προς ημάς; Υμείς όψεσθε! 

Την αξιοκρατία το πολιτικό σύστημα την παραβιάζει, βάζοντας στη θέση της την  αναξιοκρατία και την ευνοιοκρατία, πράγμα που συνεχίζεται και σήμερα, δυόμιση και πλέον χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο. Την επιχειρηματικότητα το ίδιο το κράτος την αποθαρρύνει με τη γραφειοκρατία και τις δαιδαλώδεις νομοθεσίες.  

Κοντολογίς,  πίσω από κάθε νόσο και κάθε μαλακία της χώρας μας βρίσκεται η διεφθαρμένη και ανίκανη πολιτική ηγεσία και οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί που η ίδια επιλέγει.

Και το αμείλικτο ερώτημα είναι: τα πολιτικά εγκλήματα, οι επιπτώσεις των οποίων καταδικάζουν στην παρακμή και την εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό δεν πρέπει να τιμωρούνται; 

Δεύτερο ερώτημα: Οι χθεσινοί και προχθεσινοί  διεφθαρμένοι, άχρηστοι και ανίκανοι δημόσιοι λειτουργοί και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι μπορούν ως δια μαγείας να μετατραπούν σε έντιμους, ικανούς και αποτελεσματικούς για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα; 
Το γεγονός ότι δυόμιση χρόνια μετά βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη προ του μνημονίου καταδεικνύει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι του σημερινού προβλήματος και όχι το μνημόνιο. Αντιθέτως, χωρίς τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το μνημόνιο, το επίπεδο ευημερίας του ελληνικού λαού θα είχε σήμερα καταβαραθρωθεί. 
 Βεβαίως θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο, ένα χειρότερο μνημόνιο. (...)»

Πυγολαμπίδα:  Δηλαδή οι λόγοι του σημερινού προβλήματος της χώρας μας είναι ότι επί 35 χρόνια οι εκλεγμένες κυβερνήσεις με τους διαπλεκόμενους σπόνσορές τους την είχαν μετατρέψει σε μπανανία και ασελγούσαν εις βάρος της παρά φύση και κατ' εξακολούθηση, ενώ δεν υπήρχαν οι τιμωρούντες...

 Όσο για τα περί καταβαράθρωσης άνευ μνημονίου, εσείς τα λέτε, κύριε Στουρνάρα, για να τρομοκρατήσετε τον ελληνικό λαό εις υποταγή προς χάριν της πλουτοκρατίας. 

Το χειρότερο μνημόνιο δυστυχώς το εφαρμόζετε, από το Μάιο του 2010. Το καλύτερο μνημόνιο ήταν το ζητούμενο, που δυστυχώς καμία από τις τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν το διαπραγματεύθηκε...

Όχι βέβαια πώς αν γνώριζε ποιο ήταν το καλύτερο θα είχε το θάρρος να το απαιτήσει κιόλας από την Τρόικα και να το πετύχει. Οι άνθρωποι που μας διοικούν είναι εντελώς ανίκανοι, αναξιόπιστοι, δειλοί και δουλοπρεπείς. Παλιά, φθαρμένα μυαλά δεν μπορούν να παράγουν καινούργιες δημιουργικές ιδέες από τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα μας για να ορθοποδήσει. 

 Για την περίπτωσή μας ισχύει η ευαγγελική ρήση: 

«Κανένας δεν βάζει μπάλωμα από καινούργιο ύφασμα επάνω σε παλιό ιμάτιο· επειδή, το αναπληρωματικό του κομμάτι τραβάει από το ιμάτιο, και γίνεται χειρότερο σχίσιμο. 
Ούτε βάζουν νέο κρασί σε παλιά ασκιά· ειδάλλως, σχίζονται τα ασκιά, και το κρασί χύνεται, και τα ασκιά χαλούν· αλλά βάζουν νέο κρασί σε καινούργια ασκιά, ώστε και τα δύο διατηρούνται.» (Κατά Ματθαίον 9: 16-17)

Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε νέα "ασκιά" πολιτικών για το νέο "κρασί" που επαγγέλθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας. Αλλιώς τα παλιά θα σχισθούν! 
Αν μη τι άλλο, η συνέχεια, παρότι οδυνηρή για μας, θα έχει σασπένς...

Δείτε τώρα ολόκληρη την ομιλία του κ. Στουρνάρα: