ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Η μαγεία κατά τον Παράκελσο

"Εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα", θα ψάλουν αύριο τα παιδιά στα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Είναι η μόνη περίπτωση που η λέξη "μάγος" δεν προκαλεί  αρνητικούς συνειρμούς στον Ορθόδοξο Χριστιανό .

Τη μαγεία προσπάθησε να συνδυάσει με την Ιατρική ο Θεόφραστος Παράκελσος, γιατρός και γιος γιατρού, ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές, αστρολόγους και αποκρυφιστές όλων των εποχών (1493-1541).

Ο συγγραφέας βιβλίων παραψυχολογίας Guy Lyon Playfair, στο πόνημά του "MEDICINE, MIND and MAGIC", παραθέτει ενδιαφέρουσες απόψεις του Παράκελσου για τη μαγεία. Θα παραθέσω επιλεγμένα αποσπάσματα σε ελεύθερη μετάφραση.

-- "Η μαγεία είναι ένας δάσκαλος της ιατρικής, πολύ προτιμότερος από όλα τα βιβλία"

--"Έχω στοχαστεί πάρα πολύ πάνω στις μαγικές δυνάμεις της ψυχής του ανθρώπου, και έχω ανακαλύψει πάρα πολλά μυστικά στη Φύση, και μπορώ να σας πω ότι μόνο εκείνος που έχει αποκτήσει αυτή τη δύναμη μπορεί να είναι αληθινός γιατρός. Εάν οι γιατροί μας την κατείχαν, τα βιβλία τους ίσως τα έκαιγαν και τα φάρμακά τους ίσως τα πετούσαν στη θάλασσα, και  εξ αυτού ο κόσμος θα ήταν καλύτερος."

--"Μαγεία είναι η ύψιστη σοφία και η άσκησή της δεν απαιτεί κάποια εξωτικά τελετουργικά. Χρειάζεται μόνο μια ισχυρή πίστη στην παντοδυναμία του καλού, το οποίο μπορεί να πετύχει οτιδήποτε εάν ενεργεί μέσα από ανθρώπινο νου που βρίσκεται σε αρμονία με το καλό."

Αυτή η πίστη δεν μπορεί να αποκτηθεί απλά με λογικούς συλλογισμούς, παρατηρώντας εξωτερικά φαινόμενα υπάρχοντα στο φυσικό πεδίο, αλλά μόνο όταν κάποιος καταστήσει τον εαυτό του ικανό να νιώσει και να δει πράγματα του πνεύματος, αποκτώντας ο ίδιος την εμπειρία της θείας σοφίας παρά επαναλαμβάνοντας τις γνώμες άλλων γι' αυτή. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις ούτως ώστε να κατευθυνόμαστε από τη σοφία μας."

--Οι τρεις θεμελιώδεις βάσεις της σοφίας είναι: Πίστη, Προσευχή, Φαντασία.

Πίστη δεν είναι απλά η πεποίθηση σε κάτι που μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθινό, αλλά ένα φωτεινό άστρο που οδηγεί τον έντιμο αναζητητή στα μυστήρια της Φύσης, μια δύναμη που έρχεται από την πηγή παντός καλού.

Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ πεποίθησης που βασίζεται απλά σε γνώμες και δοξασίες και στην αληθινή πίστη που είναι μια πνευματική συνειδητότητα. Η πίστη είναι αποτελεσματική μόνο εάν ατενίζει ένα μοναδικό στόχο.

Είναι το ίδιο είτε πιστεύεις σε κάτι αληθινό είτε σε ψεύτικο. Θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα για σένα. Είναι πάντοτε η πίστη που προκαλεί το θαύμα, και είτε η πίστη ενεργοποιείται από κάτι πραγματικό ή κάτι ψεύτικο, η θαυματουργική δύναμη είναι η ίδια."

προσευχή είναι μια δυνατή επιθυμία και προσδοκία για εκείνο που είναι καλό, και είναι αποτελεσματική μόνο όταν διενεργείται από την καρδιά και με το σωστό τρόπο.

φαντασία είναι μεγάλος παράγοντας στην Ιατρική. Μπορεί να δημιουργήσει ασθένειες στον άνθρωπο και στα ζώα, και μπορεί να τις θεραπεύσει. Εκείνο που ο άνθρωπος σκέπτεται θα λάβει μορφή στην ψυχή του. 
Η φαντασία είναι ο ήλιος της ψυχής του ανθρώπου ενεργώντας στη σφαίρα του όπως ενεργεί ο ήλιος στη γη. Όταν ο ήλιος λάμπει, οι σπόροι που φυτεύτηκαν στο έδαφος φυτρώνουν και η βλάστηση ξεπετάγεται. Ο ήλιος της ψυχής (η φαντασία) ενεργεί με παρόμοιο τρόπο και καλεί τις μορφές της ψυχής στην ύπαρξη."

--Όλα τα ζωντανά όντα είναι εμβαπτισμένα σε μια θάλασσα ρευστού ή αιθέρα μέσω του οποίου αλληλεπιδρούν μέσω του ζωικού μαγνητισμού.

Ακριβώς όπως ένα ορυκτό αντικείμενο μπορούσε να μεταφέρει τη μαγνητική του επιρροή σ' ένα άλλο, έτσι μπορούσε ένα ανθρώπινο ον να συγκεντρώσει το αιθερικό ρευστό του και να το διοχετεύσει σ' ένα άλλο άτομο μεταδίδοντας έτσι ένα ενισχυτικό-ζωής ρεύμα." 

******

Αποφθέγματα του Παράκελσου

--Δηλητήριο βρίσκεται στο κάθε τι, και κανένα πράγμα δεν είναι χωρίς δηλητήριο. Η δόση το κάνει είτε δηλητηριώδες είτε θεραπευτικό.

--Η ζωή είναι σαν τη μουσική. Πρέπει να συντεθεί με το αυτί, με το αίσθημα και με το ένστικτο, αλλά όχι με κανόνες. Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζει κανείς τους κανόνες, διότι μερικές φορές σε οδηγούν όταν πρόκειται για αμφίβολες περιπτώσεις, αν και όχι συχνά.

-- Πολλοί έχουν πει για την Αλχημεία ότι είναι για να κάνεις χρυσό και ασήμι. Για μένα δεν είναι αυτός ο σκοπός, αλλά να εξετάσω μόνο ποια αξία και δύναμη μπορεί να βρίσκεται στα φάρμακα.

 --Οι σκέψεις δημιουργούν έναν καινούργιο παράδεισο, ένα νέο στερέωμα, μια νέα πηγή ενέργειας, από την οποία καινούργιες τέχνες πηγάζουν.

--Η Ιατρική δεν είναι μόνο μια επιστήμη. Είναι επίσης μία τέχνη. Δεν συνίσταται μόνο στη σύνθεση φαρμάκων και γύψων. Αφορά τις ίδιες τις διαδικασίες της ζωής, οι οποίες πρέπει να γίνουν κατανοητές προτού μπορέσουν να καθοδηγηθούν.

-- Όταν μια ασθένεια μπει στο σώμα, όλα τα μέρη που είναι υγιή πρέπει να την πολεμήσουν: όχι ένα μόνο, αλλά όλα. Διότι μια αρρώστια ίσως σημαίνει τον κοινό τους θάνατο. Η Φύση το γνωρίζει αυτό. Και η Φύση επιτίθεται στην αρρώστια με οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να επιστρατεύσει.

--Η τέχνη της θεραπείας έρχεται από τη φύση, όχι από το γιατρό. Γι' αυτό ο γιατρός πρέπει ν' αρχίσει από τη φύση, με ανοιχτό μυαλό.

--Ένας θνητός ζει όχι μέσω της αναπνοής που εισπνέεται ή εκπνέεται. Η πηγή της ζωής είναι μια άλλη και αυτή προκαλεί την αναπνοή να ρέει.

--Παρόλο που η αλχημεία έχει τώρα εκπέσει σε περιφρόνηση, και θεωρείται ακόμη ένα πράγμα του παρελθόντος, ο γιατρός δεν πρέπει να επηρεάζεται από τέτοιες κριτικές.