ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Α. Παπαρήγα: Εκτός από αλτσχάιμερ, θα δουλέψω όπου μου πει το ΚΚΕ

Μην κακομελετάς, Αλέκα! Το "σύστημα" σε χρειάζεται! Πού θα βρεί πιο αξιόπιστη εκπρόσωπο ενός απολιθωμένου και ακίνδυνου κόμματος;

Μπήκα στον κόπο, και έχασα πολύτιμο χρόνο, ν' απομαγνητοφωνήσω την προχθεσινή συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στο MEGA, διότι κατά την ταπεινή μου άποψη είναι "μουσειακό κομμάτι" και πρέπει να μελετηθεί επισταμένως από ειδικούς. 

Από τι άραγε προκαλείται η τρικυμία εν κρανίω; Από πού προέρχονται οι αυταπάτες; Ποιον  εξυπηρετούν τα "ήξεις αφήξεις"; Είναι ηθελημένα; Είναι αθέλητα; Άβυσσος η ψυχή της Αλέκας και τα μυστήρια του ΚΚΕ!

Πάντως η Αλέκα ήταν κατηγορηματική: ο λαός δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες ως μορφή διαμαρτυρίας, παρότι έχει και αυθόρμητες πλευρές!

Ιδιαίτερα διαφωτιστική (συσκοτιστική) είναι η συνέντευξη αυτή για τους απολυμένους της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ.

Αξιοσημείωτο: η Αλέκα καταδικάζει τον όρο "κλεπτοκρατία" που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ!


Αλέκα Παπαρήγα: ... Εγώ θα έλεγα να ψάξει η Νέα Δημοκρατία να δει ποιος είναι ο σκοπός αυτών των ενεργειών που γίνονται. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Εμείς το καταδικάζουμε χίλιες φορές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευθυγραμμιζόμαστε με όλη την πολιτική που έχει η Νέα Δημοκρατία και η οποία θέλει να αξιοποιήσει αυτές τις ενέργειες που δεν ξέρω από πού προέρχονται, ιδιαίτερα αυτή που στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας, αν στρέφεται, να αξιοποιήσει αυτές τις ενέργειες για να πάρει ένα τσουβάλι, τη λαϊκή διαμαρτυρία, τη λαϊκή αγανάκτηση, που καμιά φορά μπορεί να μην εκδηλώνεται ξέρετε και με ένα οργανωμένο, μελετημένο τρόπο και τα λοιπά.

Έτσι είναι. Ο λαός έχει και αυθόρμητες πλευρές. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Ο λαός αν θα πάει θα πάει κάτω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας να διαμαρτυρηθεί.  

Γιατί κοιτάξτε να δείτε. Σίγουρα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται αυτές οι ενέργειες, αυτό που βγαίνουν όλα τα κόμματα και λένε να καταδικάσουμε γενικώς τη βία, να καταδικάσουμε την ατομική τρομοκρατία, να καταδικάσουμε βομβιστικές ενέργειες κλπ., κλπ., τις καταδικάζουμε. Ο καθένας τη βία μπορεί να την εννοήσει όπως θέλει...

Δημοσιογράφος: Θα παρεξηγηθείτε τώρα μ' αυτό που λέτε.

Παπαρήγα: Δεν πειράζει. Να παρεξηγηθούμε και να ξεκαθαρίσουμε. Βία θεωρείται η απεργία, γιατί στρέφεται εναντίον των εργοδοτών. Βία θεωρείται η περιφρούρηση της απεργίας...

Δημοσιογράφος: Ποτέ δεν τάχουμε πει αυτά. Κανένας από αυτούς που λένε ότι καταδικάζουν. Έχουνε πει ότι βία είναι το να ρίχνεις πέτρες, να ρίχνεις καφέδες, να ρίχνεις άλλα αντικείμενα.

Παπαρήγα: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι η άποψή μας.

Δημοσιογράφος: Το ξέρω.

Παπαρήγα: Καμιά φορά και οι πολύ μαχητικές μορφές πάλης μπορεί να κρύβουνε τα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά συνθήματα. Δεν είναι ούτε η πέτρα, ούτε το γιαούρτι. Τα έχουμε πει χίλιες φορές. Όμως αυτή τη στιγμή βγαίνει ο κύριος Κεφαλογιάννης και λέει "τα άκρα".

Δημοσιογράφος. Ναι. Εσάς γιατί σας πειράξει αυτό;

Παπαρήγα: Πώς δε μας πειράξει; Γιατί όταν λένε άκρα, πάνω απ' όλα συμπεριλαμβάνουν και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις των ανθρώπων που υποφέρουν απ' αυτή την πολιτική. Κοιτάξτε, δεν είναι μια δήλωση. Τα άκρα δε λέει τίποτα. ¨η ξέρει ότι αυτό προέρχεται από κάποιους, ή λέει θα ψάξουμε να δούμε από πού προέρχεται. Και γιατί δηλαδή να μην είναι κι απ' τα μέσα;

(...) Κύριε Οικονομέα για να ξεμπερδέψουμε με αυτό το πράγμα. Είμαστε πρώτοι που ευχαρίστως τα καταδικάζουμε αυτά γιατί ξέρουμε ακριβώς και δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να απολογούμαστε συνέχεια. Όμως εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ πού στοχεύουν κι από πού προέρχονται... Και ούτε υπολογίζουμε και ποιος υπογράφει. Δεν πα να πει επαναστατικός αγώνας και ό,τι υπογραφή θέλεις να βάλεις... Κάπου στοχεύουν. Και μπορεί να υπάρχουν και ανόητοι, και μπορεί να υπάρχουν και κουφιοκεφαλάκηδες που κάνουν κάποιες ενέργειες. Ανοίγεται έτσι ο δρόμος να γίνονται πιο οργανωμένες και πιο στοχοπροσηλωμένες ενέργειες. Κι εμάς μας απασχολεί.

Ειλικρινά σας λέω από την πρώτη ενέργεια που το άκουσα στις 5 η ώρα με απασχολούσε, από χθες το βράδυ ακόμα συζητούσαμε μεταξύ μας τηλεφωνικά τι γίνεται και που στοχεύουν αυτές οι ενέργειες. Θέλω να πω μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα αυτό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το να βγάλεις μια ανακοίνωση είναι υποχρέωσή σου να το κάνεις αλλά δεν λύνεις το πρόβλημα.

Άρα λοιπόν το να βγεις και να πεις "τα άκρα", "τα μέσα", κλπ, ή να πω είναι προβοκάτσια. Προβοκάτσια από πού; Αν έχει κάποιο πολιτικό στόχο. Ό,τι θέλεις μπορείς να πεις εδώ. Επομένως ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ζούμε σ' ένα σύστημα και σε μία περίοδο που υπάρχει κάθε συμφέρον ο λαός να μπει στο γύψο. Δεν εννοώ δικτατορία.

Δημοσιογράφος: Εγώ ξέρω ότι οι συνέπειες όλων αυτών είναι ότι θα γεμίσει σε λίγο η Αθήνα Αστυνομία και δε θα μπορεί να το κουνήσει κανείς.

Παπαρήγα: Με αυτά τα τραγικά θύματα της ΜΑΡΦΙΝ οι κινητοποιήσεις έγιναν λιγότερο μαζικές. Καταλάβατε;

Δημοσιογράφος: Φοβήθηκε ο κόσμος δηλαδή.

Παπαρήγα: Βέβαια. Επομένως πολλές ενέργειες, είτε πραγματοποιούνται μ' ένα συγκεκριμένο στόχο τον εκφοβισμό, είτε αξιοποιούνται για τον εκφοβισμό. Τώρα οι διαδηλώσεις, που καίγεται το κέντρο τη Αθήνας, δεν εξυπηρετούν... Καμιά φορά μπορεί να εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις. Και δεν ξέρει κανείς τι κέντρα, τι υπηρεσίες είναι.

Γι' αυτό είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις. Γιατί βεβαίως όταν μιλάμε για το σύστημα μιλάμε για το σύστημα, αλλά ποιος θύλακας του συστήματος οργανώνει μια τέτοια δραστηριότητα δεν έχουμε δικαίωμα να τον ονοματίσουμε γιατί πρέπει νάχουμε αποδείξεις. Επομένως το να κάνεις τώρα μία δήλωση, και έτσι μία γοητευτική δήλωση ηρωισμού και τέτοια, πρέπει πολύ πιο σοβαρά αν τους απασχολεί αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Παραδέχεστε ότι είναι ασυνήθιστη εικόνα πανευρωπαϊκά όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα.

Παπαρήγα: Έχουμε λόγο να μας απασχολεί πολύ περισσότερο πολιτικά, περισσότερο ενδεχομένως απ' ότι απασχολεί τη Νέα δημοκρατία που εμφανίζεται θύμα. Αλλά πάνω απ' όλα εμείς ξέρουμε το εξής πράγμα. ότι σήμερα παραδείγματος χάρη έχουμε αυξήσεις στη ΔΕΗ, δε λέω ν' αφήσουμε αυτό, ούτε αντιπαραθέτω το ένα στο άλλο. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι ο λαός να οργανωθεί, να αντιμετωπίσει οργανωμένα και συστηματικά την παρέμβασή του ν' ασκήσει πίεση να εμποδίσει τα χειρότερα, και εν πάση περιπτώσει αυτό το σύστημα έχει σα-πί-σει. Η σαπίλα διαδίδεται παντού.

Δημοσιογράφος: Η σημερινή ενέργεια είναι διαφορετική από τις προηγούμενες...

Παπαρήγα: Και μάλιστα τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Όχι ένα συνοικιακό.

Δημοσιογράφος: Και να πάρεις το αυτοκίνητο να πας να το κάψεις.

Παπαρήγα: Άρα το ζήτημα δεν είναι τι ατάκα θα χρησιμοποιήσω.

Δημοσιογράφος: Ο κόσμος λέει, κάτσε ρε Παπαρήγα, καταδικάζεις αυτούς που απολύουν, αλλά κάνεις και συ απολύσεις στο τέλος. Τι γίνεται; Αυτό είναι το βασικό. Στα λόγια τα καταδικάζουμε όλα αλλά κι εσείς απολύσεις κάνετε.

Παπαρήγα: Νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι δεν έχει διάσταση λόγων και έργων όσον αφορά την πολιτική του στάση. Τώρα και οικονομικά, όταν εμείς καταδικάζουμε τον καπιταλισμό, κι όταν καταδικάζουμε τους καπιταλιστές τους καταδικάζουμε όχι μόνο επειδή κάνουν μία απόλυση, ο καπιταλιστής ο οποίος έχει χρεοκοπήσει από τον ισχυρότερο καπιταλιστή, αλλά γιατί αυτός ο καπιταλιστής που κάνει απολύσεις συνεχίζει και στηρίζει το σύστημα με νύχια και με δόντια

Δημοσιογράφος: Έχει καβαντζώσει και μερικά και περνάει καλά ο ίδιος.

Παπαρήγα: Έχει εξασφαλίσει. Κι αν πάει στη φυλακή γιατί χρεοκόπησε, δεν μπορώ να τον λυπηθώ. Με συγχωρείτε... Εμείς ακριβώς δεν τα βάζουμε.. και θα τόχετε δει ότι είμαστε το κόμμα μέσα στη Βουλή που αποφεύγουμε να ονοματίσουμε πολλές φορές και καπιταλιστές, όχι γιατί δεν είναι καπιταλιστές και δεν είναι κι ο σκληρός πυρήνας του κεφαλαίου, αλλά γιατί δεν διαχωρίζουμε τους καπιταλιστές σε καλούς-κακούς, σε ηθικούς και ανήθικους, σαν αυτά που κάνουν τα άλλα κόμματα για να σώνουν τον καπιταλισμό.

Ακούστε να δείτε: Σε συνθήκες κρίσης κλείνουνε και μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Εδώ λέει η ΝΟΚΙΑ κάνει μαζικές απολύσεις. Όταν λοιπόν εμείς λέμε σ' έναν εργαζόμενο να παλέψει, και ακριβώς του λέμε ότι αυτή τη στιγμή η πάλη σου πρέπει να είναι τέτοια που να οδηγεί, θα σας το πω καθαρά, στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. αλλιώς θα γίνουν μαζικές απολύσεις Μία βιοτεχνία. Πάρτε μία βιοτεχνία που κάνει έπιπλα κι έχει δέκα είκοσι εργαζόμενους. Ε, θα κλείσει, όταν, π.χ., μια πιο μεγάλη οδηγεί εισαγωγές, ή έρχεται, ξέρω γω, το ΙΚΕΑ. Πόσες βιοτεχνίες έχει κλείσει το ΙΚΕΑ; Η Κινέζικη κλωστοϋφαντουργία πόσα εργοστάσια, όχι βιοτεχνίες, έχει κλείσει;

Όταν λοιπόν εμείς παλεύουμε κατά των απολύσεων, παλεύουμε μ' ένα τρόπο που δείχνουμε πώς αυτές οι απολύσεις ως ένα βαθμό - όχι ως ένα βαθμό - είναι αναπόφευκτες και γιατί τελικά ο αγώνας τους να είναι κατά του καπιταλιστικού συστήματος. Γιατί πραγματικά το να κάνεις αγώνα εναντίον ενός μεμονωμένου εργοδότη, θα στραφείς εναντίον του μεμονωμένου εργοδότη αν παραβιάζει τη νομοθεσία, αν, αν, αν...

Με συγχωρείτε, εάν αυτός ο καπιταλιστής έχει γεμάτα τα θησαυροφυλάκιά του και καθυστερεί τους μισθούς, πρέπει αυτός ο καπιταλιστής να καθίσει και στο σκαμνί. Αν είναι χρεωκοπημένος, παλεύω εναντίον των απολύσεων και του καπιταλιστή ως μέρους ενός συστήματος, κι όχι εναντίον ενός μεμονωμένου ανήθικου καπιταλιστή.

Δημοσιογράφος: Εσύ, σου λέει ο άλλος, κατηγορείς μια επιχείρηση η οποία είχε 50 εργαζόμενους την καλή, ας πούμε, περίοδο του καπιταλισμού, ε τώρα με την κρίση αναγκαστικά θα πρέπει να μείνει με 35. Αναγκαστικά για να σώσει...

Παπαρήγα: Όχι κάνετε λάθος και μάλιστα θα μας δείτε απέναντί σας...

Δημοσιογράφος: Δεν κάνατε απολύσεις εσείς;

Παπαρήγα: Θα σας απαντήσω. Θα μας δείτε να συγκεντρώνουμε τα πυρά μας στις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις... Εκτός κι αν είναι μία βιοτεχνία που έχει Πακιστανούς, Ινδούς και τα λοιπά τους οποίους δεν τους ασφαλίζει. Και πάλι δεν τους ασφαλίζει για να διατηρήσει ένα κέρδος. Θα πας θα τους υπερασπιστείς να ασφαλιστούν και τα λοιπά.

Δεν είναι έτσι όπως τα λέτε. Και γι' αυτό η μάχη μας δεν είναι απέναντι σ' ένα μεμονωμένο καπιταλιστή, να βγαίνουμε μέσα στη Βουλή και να έχουμε τέσσερα πέντε ονόματα και να συγκεντρώνουμε εκεί την προσοχή γιατί τάχα αυτοί οι τέσσερις πέντε μόνο άδειασαν τα ταμεία του συστήματος...

Όταν, π.χ., η Τυποεκδοτική υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης, της συγκέντρωσης του κλάδου, της μείωσης της κυκλοφορίας των εντύπων, κλπ., συν την πολιτική επίθεση, διότι μην υποτιμήσετε ότι από το 2007 η Τυποεκδοτική δέχτηκε τρομερή επίθεση... Στα πλαίσια του ανταγωνισμού μας είδατε να βγούμε εναντίον μιας επιχείρησης που πήρε ένα διαγωνισμό;

Δημοσιογράφος: Όχι.

Παπαρήγα: Λοιπόν, πόσα χρόνια λέγανε ότι έχουμε το Γερμανό; Τώρα σταμάτησε η ιστορία με το Γερμανό. Κι όταν λέγαμε, η άμυνά μας ήτανε "δεν τον έχουμε", μακάρι να είχαμε το Γερμανό γιατί δεν θα κάναμε ίσως απολύσεις στην Τυποεκδοτική.

Δεύτερον, όταν λέγαμε να καταργηθεί η αδιαφάνεια, να δοθούν στη δημοσιότητα ποιοι είναι οι μέτοχοι της κάθε επιχείρησης, κι ας ψαχτεί ποιος μας υπερασπίστηκε;
Για να μη σας πω τώρα με πήρε κάποιος τηλέφωνο αυτές τις μέρες και κάτι μου είπε και κάτι του είπα κι εγώ για το Γερμανό και μου λέει ξέρω ότι δεν είχατε τίποτα με το Γερμανό. Του λέω γιατί δεν βγαίνετε να το πείτε; Αυτοί που ήτανε μέσα στο Γερμανό. Αυτή η ιστορία με το Γερμανό στοίχισε ή δε στοίχισε;

Δημοσιογράφος: Σας κάνανε, σας κάνανε πολεμική με το Γερμανό.

Παπαρήγα: Μα απλή πολεμική; Αφήσαν το Γερμανό. Τώρα μπορεί να βρουν κάτι άλλο. Μετά μας είχανε βγάλει τη ΝΕΟΣΕΤ. Γιατί μόνο αυτό; Παλιότερα το Βερόπουλο. Δε λέγανε ότι όταν άρχισαν οι απολύσεις στη Νεοσέτ κι εμείς πηγαίναμε έξω από τη ΝΕΟΣΕΤ και τα λοιπά, πήγαιναν οι κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ δεν ξέρω, γιατί δίνεις τη μάχη και για την επιδότηση της ανεργίας σ' ένα ψηλότερο επίπεδο, λέγανε γιατί το ΚΚΕ δεν αντιδρά στη ΝΕΟΣΕΤ; Τι σχέση έχει με τη ΝΕΟΣΕΤ;

Αυτά τα έχουμε ακούσει χίλιες φορές. Όταν λοιπόν γίνεται τέτοιος πόλεμος στο ΚΚΕ οι συνέπειες της κρίσης είναι οξύτερες. Και επομένως, όταν δεν έχεις δουλειά, βεβαίως θα απολύσεις. Και να σας πω και κάτι; Προσπαθείς να συγκρατήσεις. Δεν πας με τη λογική πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι. Δηλαδή όταν τον έχεις τον άλλο απλήρωτο τότε δεν είναι το ίδιο;

Δημοσιογράφος: Αυτό μπορεί να είναι και χειρότερο.

Παπαρήγα: Ε, απ' αυτή την άποψη, αν εμείς σε συνθήκες κρίσης, ας πούμε την Τυποεκδοτική, αυτή ήταν η μόνη επιχείρηση που είχε το κόμμα, γινόταν γίγαντας, μάλλον θα υπήρχαν ερωτηματικά ότι κάποιες πλάτες έχουμε.


Δημοσιογράφος: Αν σας καλούσε ο Σόιμπλε, όπως έχει καλέσει τον κύριο Τσίπρα σήμερα, τι θα του λέγατε;

Παπαρήγα: Δεν πρόκειται να μας καλέσει ο κύριος Σόϊμπλε. Ακούστε να δείτε, αυτή καθεαυτή η συνάντηση για μας δεν είναι ενοχοποιητική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μετά τις εκλογές, μετά από εκείνα τα μεγάλα λόγια, και μόλις βλέπει ότι έχει πιθανότητα να γίνει κυβέρνηση, έχει πετάξει από το πρόγραμμά του τα συνθήματα, δεν ξέρω αν τα εννοούσε κιόλα, όλα εκείνα τα συνθήματα τα οποία θα έκαναν απαγορευτική την πρόσκληση του κυρίου Σόιμπλε.

Και δεν λέω ότι τάβγαλε τα συνθήματα για να τον δεχτεί ο κ. Σόιμπλε. Όχι. Το πρόγραμμά του, ιδιαίτερα μετά τη συνδιάσκεψη που έγινε, είναι ένα πρόγραμμα καθαρά σοσιαλδημοκρατικό, όχι της περιόδου ας πούμε της δεκαετίας του '70 και του '80. Είναι ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που μάλιστα λόγω των αντιθέσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πάρει τη θέση, ας πούμε, της Γαλλίας, των ΗΠΑ εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της Γερμανίας.

Δημοσιογράφος: Εσείς αισθάνεστε δικαιωμένοι που λέγατε ότι θα βάλει νερό στο κρασί του στην πορεία;

Παπαρήγα: Κοιτάξτε να δείτε, εμείς θα αισθανθούμε μεγάλη ικανοποίηση όταν ο λαός αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις να γίνονται πιο ριζοσπαστικές κι όχι πιο δεξιές. Αλλά οπωσδήποτε όταν προειδοποιήσαμε το λαό κι όταν αρνηθήκαμε αυτές τις εντολές και να πάμε να συζητάμε με το ΣΥΡΙΖΑ τη μετενέργεια, για κοιτάξτε, το πληρώσαμε άδικα, το ξέρω...

Κοιτάξτε να δείτε όμως: Αν πηγαίναμε, και δίναμε υπόσχεση ότι θα συνεργαστούμε, αν όχι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση στην άλλη, θυμάστε τα πέντε σημεία που μας έβαλε ο κύριος Τσίπρας; Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τι σχέση έχει τώρα; Όχι ότι είμαστε αντίθετοι. Ας πάει η υπόθεση στη Βουλή και να συζητήσουμε. Όχι με την πτώση του καπιταλισμού, με την ανατροπή του κατήφορου που έλεγε. Κοιτάξτε να δείτε: ο καπιταλισμός δεν θα πέσει μόνος του. Ένα αυτό. Τη μετενέργεια. Ποια μετενέργεια; Την απλή αναλογική. Φέρε την απλή αναλογική να την ψηφίσουμε. Αλλά να κάνεις κυβέρνηση σου ζητούσε και να υποστηρίξεις τι; Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Κι αυτοί που πρέπει να το σκεφτούνε είναι αυτοί που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ ενώ χρόνια το ψήφιζαν. Δε λέω περιστασιακούς, γιατί κάθε κόμμα... Είχαν την αυταπάτη και θέλουν να ξαναπεράσουν να μπουν ξανά στο λαβύρινθο των αυταπατών.  

Επομένως, κοιτάξτε να δείτε: όταν είπαμε "όχι" και δεχτήκαμε τις συνέπειες, οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο καταλυτικές και για το ΚΚΕ αλλά και για το λαό εάν η φωνή του ΚΚΕ αδυνατίσει ακόμα περισσότερο και πάρουμε μέρος σε μία κυβέρνηση στην οποία εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στην κυβέρνηση κι όχι η κυβέρνηση σ' εμάς. Όχι γιατί έχουμε διαφορά κοινοβουλευτικής δύναμης. 

Όχι! Αυτά δεν λύνονται με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί από τη στιγμή που αποφασίζεις να διαχειριστείς αυτό το σύστημα μ' αυτή την οικονομία και να συνυπάρχει μονοπώλιο και λαός, τότε εσύ πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις γιατί εσύ αποδέχτηκες αυτήν την πολιτική, ακόμη κι αν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία...

Δημοσιογράφος: Θα σας ρουφήξει το σύστημα.

Παπαρήγα: Ε, αυτή τη στιγμή λέτε να είμαστε ευχαριστημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα; Εγώ σας λέω ότι μπορεί κι ένα τμήμα αυτών των ανθρώπων να μην ξαναγυρίσει ποτέ. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε το λαό ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ξέρω τι άλλο νάναι, δεν θα είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ των αρχών της δεκαετίας του '81 και αυτό δεν το λέμε πρώτη φορά. Θα είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με ακόμη περισσότερες αυταπάτες και με ακόμα λιγότερη ετοιμότητα του κινήματος.

Πρέπει να κοιτάξει μπροστά και πρέπει να σας πω ότι το κίνημα δεν μπορεί να έχει κάποια αποτελεσματικότητα δίχως και δυνατό ΚΚΕ. Αλλά δεν μπορεί να αποχωρίσουμε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας από το να ενδιαφερόμαστε απλώς να έχουμε μία κοινοβουλευτική δύναμη.

Μα δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Λέει παραδείγματος χάρη, ότι πρέπει να... κατ' αρχήν έχει υιοθετήσει έναν όρο, καινούργιο όρο, ένα τόσο ρηχό, "η κυβέρνηση της κλεπτοκρατίας", "το σύστημα της κλεπτοκρατίας". Εμείς λέμε πλουτοκρατία, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο επιστημονικός όρος και μας κατηγορούν. Τι θα πει "το σύστημα της κλεπτοκρατίας"; Δηλαδή είναι κάποιοι κλέφτες και θάρθω εγώ ο τίμιος να σε σώσω. Ε, κοιτάξτε να δείτε. Μην πάμε τώρα 30 χρόνια πίσω. Είναι πολιτική τοποθέτηση σοβαρού πολιτικού κόμματος;

Δημοσιογράφος: Εντάξει, είναι λίγο Τρικούπης, Δεληγιάννης...

Παπαρήγα: Υπάρχει νόμιμη κλοπή του καπιταλιστικού συστήματος το μεγαλύτερο μέρος της κλοπής που γίνεται είναι νομιμοποιημένο. Ναι.

Δημοσιογράφος: Προσωπική ερώτηση. Σας ρωτάω εσάς γιατί πιστεύω ότι καλύτερος από σας δεν θα μπορούσε να υπάρξει στη θέση που έχετε. Μέχρι πόσο καιρό θα καθίσετε εκεί σαν Γενική Γραμματέας. Έχετε σκεφτεί;

Παπαρήγα: Έχετε αγωνία;

Δημοσιογράφος: Καθόλου. Γιατί μου απαντάτε επιθετικά τώρα;

Παπαρήγα: Κοιτάξτε. Δεν έχει σημασία πώς το έχω σκεφτεί εγώ.

Δημοσιογράφος: Εσείς πώς το έχετε σκεφτεί. Είπα είναι προσωπικό το ερώτημα.

Παπαρήγα: Αυτό που με κάνει απολύτως χαρούμενη κι ευτυχισμένη είναι ότι στο κόμμα υπάρχουν ικανότατα στελέχη και πρέπει να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου και καλύτερα, αν εγώ είμαι του 5 της βάσης είναι πολύ καλύτερα από μένα.

Δημοσιογράφος: Εγώ δεν το έχω δει... αλλά δεν έχει σημασία.

Παπαρήγα: Μα κοιτάξτε, αν δεν αναδειχθεί κάποιος, δεν φαίνονται ούτε τα καλά ούτε τα στραβά του.

Δημοσιογράφος: Σας ρωτάω, γιατί έχει γραφτεί και υπάρχει μια ψιλοφιλολογία μήπως η Παπαρήγα... εν όψει του συνεδρίου...

Παπαρήγα: Τι; Να δώσω το δαχτυλίδι; Γιατί τέτοια όχι!

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω. Εσείς προσωπικά πώς τόχετε σκεφτεί. Μπορεί να έχετε κουραστεί, μπορεί να μην έχετε...

Παπαρήγα: Αφού το ξέρεις το κόμμα μου. Δεν έχει σημασία τι σκέπτομαι εγώ προσωπικά. Αυτό που έχει αξία είναι ότι σήμερα στο κόμμα μας έχει αναδειχτεί μια καινούργια γενιά στελεχών, και οι πιο παλιοί ωρίμασαν και αναπτύχθηκαν μέσα στις σύνθετες συνθήκες, και υπάρχουν και νεότερα στελέχη, και πρέπει να σας πω ότι το κόμμα δεν έχει τέτοια υπαρξιακά προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Αυτό τόχουμε καταλάβει.

Παπαρήγα: Και ουδείς και ουδεμία αναντικατάστατη. Όχι μόνο στο κόμμα μας και παντού.

Δημοσιογράφος: Αυτό που είχατε πει παλιά, για να κλείσουμε, ότι άμα είναι κατεβαίνω και στη Σόλωνος και σκουπίζω και το δρόμο.

Παπαρήγα: Όσο έχω δυνάμεις...

Δημοσιογράφος: Ε, καλά τώρα!

Παπαρήγα: Και δεν πάθω και κανένα αλτσχάιμερ, γιατί ξέρετε τώρα…

Δημοσιογράφος: Επίσης, δεν ξέρεις ότι μαγειρεύει κιόλας και περηφανεύεται γι΄αυτό.

Παπαρήγα: Λοιπόν, όπου μου πει το κόμμα θα πάω να δουλέψω. Για τον εξής λόγο. Όχι από σεμνότητα. Η ζωή έχει αποδείξει ότι η συλλογική γνώμη είναι πολύ καλύτερη από την ατομική. Όπου μου πουν λοιπόν θα πάω, ανάλογα με αυτό που μπορώ να κάνω.

Δημοσιογράφος: Μην τους πολυδίνετε αέρα γιατί θα σας πούνε να πάνε πουθενά που δεν θα σας αρέσει.

Παπαρήγα: Τι θα πει μ' αρέσει και δε μ' αρέσει; Αν ο άνθρωπος μπορούσε να δει αντικειμενικά τον εαυτό του, αλλά δεν είναι εύκολο.... Ο άλλος μπορεί να νομίζει ότι είναι… Κι εγώ μπορεί να νομίζω ότι είμαι, τι να σας πω δηλαδή…

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε που ήσασταν εδώ.

Παπαρήγα: Κι εγώ σας ευχαριστώ.