ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Γιάννη Στουρνάρα, έχεις σώας τας φρένας; Απόδειξη!

Όπως διάβασα εδώ θα συνεχιστεί και το 2013 η μετά μανίας συλλογή αποδείξεων δαπανών, που θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% του ακαθάριστου εισοδήματος, όχι όμως απ' όλους τους φορολογούμενους.

Το πολυσυζητημένο αυτό θέμα ξανασυζητήθηκε, λέει, στη  χθεσινή σύσκεψη του ανοικονόμητου οικονομικού επιτελείου της εντολοδόχου κυβέρνησης, υπό την προεδρία του φορομπήχτη υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τη συμμετοχή του υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, και άλλων μετεξεταστέων στελεχών του Υπουργείου-μπάχαλου Οικονομικών ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου φορολογικού τερατονομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.

Η «ποινή» φόρου η οποία θα επιβάλλεται στους φορολογούμενους που δεν θα συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 θα ανέρχεται στο 22%, (πέρυσι ήταν 10%). Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον υπάρχει τέτοια διαφορά.

 Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να τρομοκρατήσει μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ώστε να ζητάνε αποδείξεις, όχι όμως και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων.

Ωστόσο, θεσπίζεται ανώτατο όριο συλλογής αποδείξεων το ποσό των 10.500 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 25% εισοδήματος 42.000 ευρώ! Με άλλα λόγια, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, όταν συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ, δεν χρειάζεται να ζητούν αποδείξεις για τις επιπλέον αγορές τους! Καταλάβατε το σκεπτικό του νομοθέτη;
 Μιλάμε για μεγαλοφυΐες εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών! Τα πρώτα μυαλά της χώρας εκεί μαζεύτηκαν!

Ας δούμε όμως τι σημαίνει στην πράξη το μέτρο αυτό. Κατ' αρχήν το 25% των απαιτούμενων αποδείξεων υπολογίζεται στο ονομαστικό εισόδημα προ φόρων, προ εισφοράς αλληλεγγύης, προ ΛΑΦΚΑ, και προ όλων των δυσβάστακτων και άδικων περικοπών που επιβλήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις, κυρίως στις τελευταίες, από το 2010 και μετά. Αν δεν είναι έτσι ας βγουν να με διαψεύσουν.

 Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Πάρτε, για παράδειγμα, έναν συνταξιούχο με ονομαστική αξία μηνιαίας σύνταξης  2.001 ευρώ, δηλαδή ονομαστικής ετήσιας σύνταξης 24.012 ευρώ. Ο χριστιανός αυτός πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 25%x24.012= 6.003 ευρώ.

Το καθαρό εισόδημα που βάζει στην τσέπη του, μετά το φόρο και τις αλλεπάλληλες βάρβαρες περικοπές, είναι περίπου 1.100 μηνιαίως, δηλαδή  13.200 ευρώ το χρόνο.

Από αυτά, αν έχει ακίνητο πρέπει να πληρώσει ΦΑΠ, ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά ακινήτου μέσω ΔΕΗ, που ανάλογα με την περιοχή και τα τετραγωνικά, με συντηρητικούς υπολογισμούς ανέρχονται σε 2.000 ευρώ το χρόνο.

Ας πούμε, με μέτριους υπολογισμούς, ότι χρειάζεται για ηλεκτρικό ρεύμα, μαζί με δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ. που επιβαρύνουν το λογαριασμό, 1.200 ευρώ το χρόνο. Το ποσόν αυτό δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη συλλογή απαιτούμενων αποδείξεων.

Χρειάζεται επίσης για τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, ίσως και Ιντερνέτ, τουλάχιστον άλλα 800 ευρώ το χρόνο, που κι αυτά δεν γίνονται δεκτά στη συλλογή αποδείξεων.

Για εισιτήρια λεωφορείων αστικών και υπεραστικών, που επίσης δεν αναγνωρίζονται στις απαιτούμενες αποδείξεις, τουλάχιστον 600 ευρώ.

Κοντολογίς, το  ετήσιο εισόδημα που απομένει στο συνταξιούχο για να ζήσει είναι: 13.200-2.000-1200-800-600 = 8.600 ευρώ.

Ας πούμε τώρα ότι ο ταλαίπωρος αυτός έχει κι ένα σαραβαλάκι αυτοκίνητο που θέλει να το αλλάξει για να μην τρέχει στα συνεργεία κάθε τόσο, και αγοράζει ένα καινούργιο με δόσεις 200 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2.400 ευρώ το χρόνο, δαπάνη ο οποία βάσει του νόμου απαγορεύεται να συμπεριληφθεί στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσει.

Αν έχει και δυο τρία εγγονάκια που τα χαρτζηλικώνει, και τα οποία δεν του δίνουν αποδείξεις, ξοδεύει άλλα 600 ευρώ το χρόνο, αν βέβαια οι γονείς τους δεν είναι άνεργοι οπότε του φεύγουν πολύ περισσότερα.

Ωστόσο, ο ταλαίπωρος αυτός συνταξιούχος, που είχε την ατυχία να γνωρίσει μνημόνια και ιστορίες για αρκούδες στο τέλος του βίου του, θέλει ν' αποταμιεύει κάτι τις για ώρα ανάγκης, τουλάχιστον 150 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.800 ευρώ το χρόνο. Έτσι είχε μάθει ο νοικοκύρης αυτός για να είναι πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις του και να πληρώνει αγόγγυστα τα όλο και αυξανόμενα ξαφνικά μνημονιακά χαράτσια, και για να μη γίνει ποτέ ζητιάνος ούτε να επιβαρύνει κανέναν.
 
 Με  τούτα και μ' εκείνα, όμως, του μένουν στην τσέπη για να φυτοζωεί συλλέγοντας αποδείξεις 8.600-2.400-600-1800 = 3.800 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 317 ευρώ το μήνα.

Παρουσιάζει λοιπόν στην εφορία ο έντιμος τούτος συνταξιούχος αποδείξεις αξίας 3.800 ευρώ και όχι 6.003 που του ζητάνε.

Για το έγκλημά του αυτό η εφορία τον τιμωρεί με πρόστιμο 22% x (6.003-3.800)= 484,66 ευρώ!

Καταλάβατε σε τι καθεστώς παραλογισμού και βαρβαρότητας ζούμε, σύντροφοι ραγιάδες;

Καλά κρασιά στους ΣαμαροΣτουρνάρηδες!