ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Ιδρύεται "Παρατηρητήριο" για την πρόληψη σχολικής βίας και εκφοβισμού!

Σωθήκαμε! Δηλαδή "σώθηκαν" οι μαθητές-θύματα από τους επιθετικούς συμμαθητές τους!  
(Η Ελλάδα πώς θα σωθεί από το διαρκή και ανελέητο εκφοβισμό της ΤΡΟΪΚΑ;)

Ακούω ότι συνωστίζονται "ειδικοί" για να επανδρώσουν το  σχετικό "Παρατηρητήριο", με το αζημίωτο, φυσικά. Θα παρατηρούν τι; Θα καταγγέλλουν ποιους; Ανήλικα παιδιά, θύματα μιας κοινωνίας όπου ο εκφοβισμός, η λεκτική, η συναισθηματική και η σωματική βία είναι σε ημερήσια διάταξη; Θα καταγγέλλουν το μήλο επειδή έπεσε κάτω από τη μηλιά; Θα παρατηρούν πώς σπέρνοντας βία και εκφοβισμό στον αγρό της παιδικής ψυχής με όλα τα διαθέσιμα μέσα της κουλτούρας του τίποτα φυτρώνει και βλαστάνει βία και εκφοβισμός; Θα παρατηρούν και θα εξανίστανται με το πώς ο σπόρος από γαϊδουράγκαθο φέρνει καρπό κατά το είδος αυτού; Πώς οι μικροί μιμούνται και αντιγράφουν τους μεγάλους; Αυτά θα παρατηρεί το "Παρατηρητήριο" ;

Αντί να θέσουν την αξίνα στη ρίζα του κακού, αντί να οργανώσουν δυναμικές και παλλαϊκές καμπάνιες παγκοσμίως εναντίον της βίας και των εκφοβισμών κάθε είδους που προάγονται από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, το Διαδίκτυο, κλπ., ασχολούνται με το αποτέλεσμα. Κι όμως, όπως θ' ακούσετε και στο video, o ψυχολόγος κ. Στέφανος Αλεβίζος γνωρίζει περί της σχέσης αιτίας και αιτιατού (αιτίας και αποτελέσματος)...

Καμπάνια, λοιπόν, και κατά του σχολικού εκφοβισμού και βίας, ενός φαινομένου με διεθνείς και εθνικές διαστάσεις! Το σύνθημα της σχετικής ημερίδας: «Κάνε τη διαφορά, μίλα τώρα.»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού», στην Ελλάδα σήμερα τρία στα δέκα παιδιά πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού.  Υπάρχουν περιπτώσεις  που τα θύματα εκφοβισμού καταλήγουν στην αυτοκτονία (δείτε εδώ).


Απομαγνητοφώνηση:


Δημοσιογράφος: «Ποια είναι η πιο συχνή μορφή βίας που εντοπίζετε εσείς στα σχολεία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας;»

Στέφανος Αλεβίζος (ψυχολόγος, επικεφαλής των ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού»): «Καθημερινά είμαστε στα σχολεία. Αυτό που βλέπουμε είναι μια σταθερότητα στην εμφάνιση της σωματικής βίας, και κυρίως βλέπουμε μία αύξηση και μία άνοδο στη συναισθηματική βία, στη λεκτική βία, στον αποκλεισμό των παιδιών μέσω διάδοσης φημών, μέσω κουτσομπολιών, μέσω να δώσουν παρατσούκλια. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση, λοιπόν, σ’ αυτή τη λεκτική και συναισθηματική, όπως τη λέμε, βία.»

Δημοσιογράφος: «Η οποία οφείλεται στην κρίση ή ήταν ένα φαινόμενο που υπήρχε και απλά έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σήμερα;»

Στέφανος Αλεβίζος: «Κοιτάξτε να δείτε: Η βία η σχολική υπήρχε πάντα. Έτσι; Το βλέπουμε και στα λογοτεχνικά κείμενα, και στα λογοτεχνικά βιβλία. Η κρίση είναι ένα κομμάτι του παζλ. Ένα κομμάτι που μπορεί να λειτουργήσει σα μεγεθυντικός φακός. Σε κάτι που προϋπάρχει ήρθε λίγο να το μεγαλώσει σε κάποιες περιπτώσεις. Έχει παίξει το ρόλο της, δεν έχει όμως σχέση αιτίας και αιτιατού αποκλειστικά.»

Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν κάποια παιδιά, μας μίλησαν και παιδιά πάνω, που λένε ότι, που αναδεικνύουν το ρόλο των δασκάλων. Οι δάσκαλοι ακούνε, είναι δεκτικοί στο να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση ή πολλές φορές μπορούμε να πούμε ότι κάνουν και τα στραβά μάτια;»

Στέφανος Αλεβίζος: «Κοιτάξτε, το πιο σημαντικό που προκύπτει από τη δική μας την έρευνα και το 'χαμε ξαναπαρουσιάσει στην εκπομπή σας είναι ότι τα παιδιά, τα ελληνόπουλα κυρίως, ζητούν την εμπλοκή των καθηγητών στη λύση αυτού του φαινομένου. 

Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν, να ξέρουν τρόπους, γιατί πολλές φορές δεν ξέρανε οι άνθρωποι και τι είναι αυτό και πώς να το διαχειριστούν. Υπάρχει και μια μερίδα εκπαιδευτικών οι οποίοι, όπως είπατε κάνουν τα στραβά μάτια, θεωρούν ότι δεν ισχύει όλο αυτό.
 Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος είναι εκπαιδευτικοί που θέλουν να βοηθήσουν στη λύση του φαινομένου. Γι’ αυτό και μέσα στην καμπάνια υπάρχει και ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο, πρωτοποριακό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να χειριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα όπως ο σχολικός εκφοβισμός.» 

********

Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τίτλο: «ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!». Βασικός στόχος η ενημέρωση και κινητοποίησης της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί και μαθητές) αλλά και των γονιών με βασικούς αποδέκτες τα ίδια τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε συνολικά το έργο «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό» καθώς και όλα τα εργαλεία που προέκυψαν από αυτό (καμπάνια, έρευνα, εκπαιδευτικό εργαλείο, www.e-abc.eu).

Συντονιστής της συνάντησης ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, του οποίου οι παρατηρήσεις έδωσαν έναυσμα για ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με δύο εφήβους, τη Ράνια και τον Άγγελο, εκπροσώπους του YouSmile.gr, της διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει υλοποιήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», οι οποίοι μίλησαν για το φαινόμενο του Bullying όπως τα ίδια τα παιδιά το βιώνουν και παρουσίασαν ενδεικτικά δύο από τα videos που έχουν παράξει με αυτό το θέμα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζήτησε την υποστήριξη των ΜΜΕ στη μετάδοση της καμπάνιας, ενώ τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας. Σημείωσε δε ότι «αποτελεί χρέος των αρμόδιων να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, κάτι που η Ευρώπη ήδη κάνει αναγνωρίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως φορέα με ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού».

Κατά την έναρξη της συνάντησης χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η εμφάνιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου είναι δεδομένη, και στη χώρα μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πρόληψη ήταν στο περιθώριο. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, πολιτεία, εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς είναι να ανατρέψουμε την αδράνεια και την ανοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση ουσιαστικός είναι ο ρόλος του Χαμόγελου Του Παιδιού, τόσο στην ανάδειξη όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι προσπάθειες αυτές τέμνονται με τη πρωτοβουλία του Υπουργείου να ιδρύσει το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και να υλοποιήσει σχετικές δράσεις. Έτσι, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ευρωβουλευτής κ. Κουμουτσάκος, εξήρε τις προσπάθειες του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενημέρωσε ότι η πρωτοβουλία που έλαβε ομάδα Ευρωβουλευτών με στόχο την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στο φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού προχωρά θετικά και άμεσα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στόχο που μοιράζεται και στηρίζει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στο φαινόμενο, του οποίου ηγείται «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στη συνέχεια αναλυτικά παρουσιάστηκαν τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και το εκπαιδευτικό εργαλείο, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό.

Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό spot, καταχώρηση και αφίσα καθώς και ηλεκτρονικά banners. Υλικά διαθέσιμα όλα στα ΜΜΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στα 6 ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στο έργο (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπάνια με τίτλο: «ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!» σχεδιάστηκε με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της διαφημιστικής εταιρείας Magnet AD, της εταιρείας παραγωγής Modiano ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 6ου Γυμνασίου Ιλίου που φιλοξένησε και συμμετείχε στα γυρίσματα.

Εξαιρετικά σημαντική και η συμμετοχή του MAD, που ανέλαβε χορηγός επικοινωνίας της καμπάνιας. Χάρη στη συμμετοχή του MAD, η πρωταρχική ομάδα στόχος της, οι έφηβοι, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο μέσα από το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό spot, ειδικές εκπομπές, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σταθμού.

Με τη συμμετοχή τους μας τίμησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, Εισαγγελείς και εκπρόσωποι Υπουργείων. Σημαντική και η παρέμβαση της Γ.Γ. Πρόνοιας κας Μπέκου κατά την οποία μετέφερε την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας στις προσπάθειες που καταβάλλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η παρουσίαση της καμπάνιας συνδυάζεται με την πραγματοποίηση στην Αθήνα της πρώτης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό, που συντονίζεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στο οποίο συμμετέχουν 17 ΜΚΟ από συνολικά 12 ευρωπαϊκά κράτη.

Όλο το υλικό, όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση και φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να το βρείτε στο http://www.hamogelo.gr/48.1/Press-Kit