ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Θάνος Τζήμερος και λεκτικός "τζημερισμός"

Από μικρό, από τρελό κι από το Τζήμερο μαθαίνεις την αλήθεια!

Μετά από κάθε video, παραθέτω επιγραμματικά τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μου, σημεία από τη συνέντευξη του Θάνου Τζήμερου στο ΕΥΘΕΩΣ.


--Χρειαζόμαστε λίγο κιτρινισμό για ν' ανεβάσουμε τα νούμερα. (...) Μήπως έχουμε μια ροπή στο να θεωρούμε σημαντικό το ασήμαντο;

--Καλώ τους απολυμένους του Ριζοσπάστη (Τυποεκδοτικής) να κάνουμε κατάληψη των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό. Να δω την Παπαρήγα να καλεί τα ΜΑΤ. Αυτό θα είναι η δικαίωση του Σοσιαλισμού.

--Έχουμε βαρεθεί τους πολιτικούς που είναι ειδικοί επί παντός του επιστητού, και περιλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτό.

--Το κυνήγι της τηλεθέασης (με τον κιτρινισμό) να σας πω - στην πιάτσα είμαι 25 χρόνια - γίνεται μπας και τσιμπήσουμε καμιά διαφήμιση από τον επίσης διεφθαρμένο κόσμο των διαφημιστών.

--Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί που αξίζουν κι αυτοί που δεν αξίζουν. Το βλέπουμε κάθε μέρα.  Σε όποια δημόσια υπηρεσία και να πάτε θα δείτε αυτόν που βαριέται, αυτόν που σου λέει "τι ώρα ήρθες; Ήρθες 2 και τρία λεπτά, κλείσαμε", και είναι κι εκείνος που θα σου πει "έλα να σ' εξυπηρετήσω εγώ".

--Όταν σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες οι μισοί τουλάχιστον δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή το 2013, πείτε μου εσείς ποιος είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός, κι όταν ξέρουμε πώς έχουν προσληφθεί. Χρειάζονται λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, και οι οριζόντιες περικοπές - το 'χω πει άπειρες φορές - κάνουν κακό σ' αυτούς οι οποίοι βγάζουν τη δουλειά.

--Συναντάμε άξιους ανθρώπους στο Δημόσιο, όμως αυτοί είναι η μειονότητα.

--Το να πάει στο διάβολο αυτή η χώρα είναι αυτό που λέει κάθε Έλληνας όταν είναι σε μια δημόσια υπηρεσία και τον στέλνουν από το ένα γραφείο στο άλλο, απ' το ένα γραφείο στο άλλο, και ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται με τα δικά του χρήματα, είναι εκεί για να τον εξυπηρετήσουν και προστατεύονται από ένα μηχανισμό ο οποίος την έχει στείλει στο διάολο αυτή τη χώρα, χωρίς να πει κουβέντα. 
Με ευχές η Ελλάδα έχει καταβαραθρωθεί. Με τις ευχές των πολιτικών, με τα ωραία λόγια.

--Αυτή λοιπόν η επιστολή (προς τη Μέρκελ) η οποία ήταν οκτώ σελίδες και περιέγραφε την παθογένεια του ελληνικού συστήματος, λέγοντας ότι δεν είμαστε εμείς οι διεφθαρμένοι, αλλά είναι οι πολιτικοί μας διεφθαρμένοι, αποσιωπήθηκε...

-

-Πολύ φοβάμαι ότι με αυτούς τους ανθρώπους θα πάει (η Ελλάδα στο διάολο).

--Αν οι άνθρωποι της παραγωγής δεν κατέβουν στην πολιτική και να εκτεθούν, να δεχθούν κι αυτά τα σχόλια, να δουν την εικόνα τους να στραπατσάρεται, να σπιλώνεται, να δουν τ' όνομά τους στα μανταλάκια με τρεις χιλιάδες απίθανες επινοημένες ιστορίες, αν δε γίνει αυτό, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Οι γνωστοί παίκτες της πολιτικής ζωής θα μοιράζονται την πίτα, θα κρατάνε και το μαχαίρι, θα παίρνουν και τα μεγαλύτερα κομμάτια, θα πετάνε και πέντε ψίχουλα στους πελάτες τους για να μη διαμαρτύρονται και αυτό θα συνεχίζεται όσο υπάρχει η πίτα.
Κι όσο μικραίνει η πίτα το ίδιο θα γίνεται πάλι. Γιατί αυτό βλέπουμε να γίνεται τώρα.

--Εμείς κατεβήκαμε να παίξουμε μπάλα σ' ένα γήπεδο βρώμικο, δυσώδες. 
Ναι, λερωθήκαμε, δε γίνεται αλλιώς.

--Δεν ήταν δυνατό να συνεργαστώ με κάτι (τη Νέα Δημοκρατία) το οποίο δεν μπορεί να εξυγιάνει τον εαυτό του.

--Στην πολιτική το παιχνίδι παίζεται 100% βρώμικα, και πρέπει να το μάθεις. Εμείς ήμασταν και αφελείς. Λάθος κι αυτό. Αλλά τώρα αρχίζουμε και μαθαίνουμε.


--Εάν σας πω ότι είμαι "αυτό", "αυτό", αν σας πω ότι είμαι libertarian ας πούμε, ή liberal, τι θα καταλάβετε; Εάν σας πω ότι είμαι σοσιαλδημοκράτης, αν σας πω ότι είμαι φιλελευθερίζων σοσιαλδημοκράτης, τι θα καταλάβετε; Θα καταλάβει ο καθένας αυτό που έχει κατασκευασμένο στο μυαλό του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος, διότι σε κρίνει βάσει ενός ήδη υπάρχοντος σχεδίου μιας προσωπικότητας φανταστικής και δεν γίνεται η κουβέντα για τις απόψεις, για τις προτάσεις, για τις λύσεις... Να μιλάμε με παραδείγματα, όχι με ταμπέλες.

--Το μεταναστευτικό δεν είναι το πρόβλημα ανάμεσα στο Γιώργο και στον Χασάν. Αυτοί οι δύο μπορεί να είναι φίλοι. Μπορεί να είναι εξαιρετικοί φίλοι και να είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Όμως είναι αδύνατο η Ελλάδα να απορροφήσει τη δυστυχία όλου του κόσμου όταν έχει ήδη τη δική της.

--Σαφώς γίνεσαι Έλληνας. Έλλην είναι ο μέτοχος της ημετέρας Παιδείας. Η ελληνική Παιδεία είναι η ανεκτικότητα, αλλά είναι και ο ορθός λόγος.

--Όταν κάπου υπάρχει πλούτος, θεωρητικός πλούτος, και υπογεννητικότητα, και κάπου αλλού υπάρχει φτώχεια και υπεργεννητικότητα, αυτοί έρχονται εδώ. Άρα αυτή τη ροή πληθυσμού με κάποιο τρόπο θα πρέπει να την διαχειριστεί η Ελλάδα.

--Ο πολιτικός είναι για να προτείνει λύσεις, κι εγώ συζητάω πάντα με αντιπρόταση.

--Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστεροί. Είναι κρατιστές. Αριστερός είναι εκείνος ο οποίος ενδιαφέρεται για το σύνολο της κοινωνίας όχι για το σύνολο των κολλητών του. Το κολλητιλίκι που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που μας οδήγησε εδώ που είμαστε.
Κι αν ισχύσουν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα σβηστεί από το χάρτη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία αντίληψη - κατ' αρχήν δεν έχει καμία αντίληψη - οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι, με την ετυμολογική έννοια, αδιαμόρφωτοι, δεν έχουν μορφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όπου φυσάει ο αέρας... Καμία από τις προτάσεις του δεν είναι συγκεκριμένη.

--Όταν λέμε ιδεολογία δεν σημαίνει κατ' ανάγκη καλή ιδεολογία. Έχουμε συνηθίσει να βάζουμε θετικό πρόσημο. Όχι. Η ιδεολογία είναι ένα δομημένο σύστημα ιδεών, ακόμα και απεχθών, όπως ο ναζισμός.

--Τα κόμματα της Αριστεράς είχαν πάντα μια λαϊκίστικη προσέγγιση, χάιδευαν τ' αυτιά του κοινού, δεν πρότειναν τίποτα, κι όταν έβλεπαν ότι το κοινό πήγαινε λίγο πιο δεξιά, το λαϊκίστικο το κάναν λίγο πιο δεξιό.

--Τα μόνα κόμματα που έχουν ιδεολογία είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Κανένα άλλο.

--Ποιο είναι το αστικό κόμμα σήμερα; Ποιο είναι το σοσιαλιστικό; Ήταν ποτέ το ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστικό; Σοσιαληστρικό ήταν.

--Θεωρώ ότι η άκρα Δεξιά είναι κοινοί κακοποιοί του κοινού ποινικού κώδικα. Οι άνθρωποι οι οποίοι σκότωσαν το μετανάστη είναι εγκληματίες, είναι δολοφόνοι. Δεν είναι ιδεολόγοι, ας πούμε, της καθαρότητας της φυλής.

--Όμως και τα δύο άκρα οδηγούν τη χώρα σε μία κατάσταση ζούγκλας ή Βαϊμάρης. Και τα δύο άκρα τα εκμεταλλεύεται το σύστημα, το οποίο λέει, κοιτάξτε αυτοί είναι οι κακοί, εμείς είμαστε πολιτισμένοι. Ελάτε να κλέψουμε μαζί. 
Γι' αυτό κανένας δεν μπορούσε να πιάσει τους γνωστούς-άγνωστους. Είχε γίνει ανέκδοτο οι γνωστοί- άγνωστοι γιατί τους χρειαζόμασταν. Κι όταν μάλιστα ήρθε η Χρυσή Αυγή, ήταν δώρο εξ ουρανού για το σύστημα.


--Ο κεντρώος χώρος έχει πληθωρισμό έκφρασης και κενό πράξης... Ο περιώνυμος κεντρώος χώρος πάσχει από μερικούς "πυροβολημένους". Αυτοί που είναι υπέρ της ιδεολογικής καθαρότητας, της ιδεολογικής ορθοδοξίας ας πούμε, που είναι μια παρεούλα και λένε εσύ τώρα πώς έρχεσαι και μας χαλάς την παρεούλα μας... 

--Αλλά σοβαροί άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα αυτού του χώρου και σε όλες τις ομάδες που προσπαθούν να εκφραστούν. Διότι ο κεντρώος χώρος, ο χώρος της συναίνεσης, του ορθολογισμού, του "κοίταξε να δεις μπορούμε να συνεννοηθούμε", "δεν θέλουμε να μπούμε για να κλέψουμε διότι πιστεύουμε ότι η ηθική μας συμφέρει", όπως είπαμε στην ιδρυτική μας συνδιάσκεψη, είναι ένας χώρος πάντα πλούσιος σε στελέχη, σε ιδέες, αλλά δεν μπορούσε να βρει πάντα κοινή πλατφόρμα έκφρασης, κοινό όχημα, να το πω έτσι.

--Τώρα προσπαθεί να βρει. Δεν είναι εύκολο διότι υπονομεύεται από αυτούς τους υπέρμαχους της ιδεολογικής καθαρότητας...


--Δεν είδατε τώρα ότι καταργείται η υποχρέωση των διοικητών των νοσοκομείων να έχουν πτυχίο; Α, για μένα το κάνανε. Ε, βέβαια. Για να διοριστώ σε κάποιο νοσοκομείο. Για σταθμάρχης νομίζω ότι χρειάζεται απολυτήριο δημοτικού, και έχω.

--Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν ν' αλλάξει η Ελλάδα, υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, όμως τα κόμματα δεν τους αφήνουν να εκφραστούν. Τα κόμματα λειτουργούν ως μηχανισμοί συγκεκριμένης νομής του πλούτου.

--Εάν τα ίδια τα κόμματα δεν αποφασίσουν να εξυγιάνουν τον εαυτό τους δεν έχει κανένα νόημα να συμπράξω με κάποιο κόμμα το οποίο θα μ' έβαζε στην άκρη, θα με ακύρωνε. Περιμένουμε από τα κόμματα που θεωρούν τον εαυτό τους ότι έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα να κάνουν την αυτοκάθαρση - κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

--(Αυτά που είπα για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου) είναι μια έκφανση λεκτικού τζημερισμού. Είμαι αυθόρμητος, είμαι κατά του ξύλινου λόγου, και μερικά πράγματα θέλω να τα λέω με τ' όνομά τους, έτσι όπως εγώ το αισθάνομαι. Οι αναγνώστες ή οι ψηφοφόροι βγάζουν τα συμπεράσματά τους.... Καλό είναι να εκφράζουμε αυτά που σκεπτόμαστε γιατί ο άλλος πρέπει να έχει όλες τις παραμέτρους.

--Εμείς ξεκινήσαμε όχι για να μπούμε στην πολιτική αλλά για να αλλάξουμε την πολιτική