ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Άμεση η σχέση του στρες με την ανοσοκαταστολή


Τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μια άκρως τοξική ατμόσφαιρα, όπου καθημερινά βομβαρδιζόμαστε ανελέητα από αρνητικές πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικές ειδήσεις που αυξάνουν το φόβο και το στρες, προκαλώντας πλείστες όσες ψυχοσωματικές παθήσεις.

Το τρίωρο video που παρέθεσα, αν το ακούμε συχνά, ίσως μας βοηθήσει να ξαναβρούμε λίγη από τη χαμένη αρμονία της προσωπικότητάς μας και να σκεφτούμε πιο νηφάλια για το πώς θα μπορέσουμε, με λιγότερες επιβαρύνσεις στην υγεία μας, ν' αντιμετωπίσουμε την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε.

Προς τούτο, θα παραθέσω και κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο του Kenneth R. Pelletier  με τίτλο "Mind as Healer, Mind as Slayer", που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία μας, αν αφήσουμε το άγχος να μας κατακυριεύσει.

"Σοβαρές επιστημονικές μελέτες εξηγούν τη στενή σχέση μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. 
(...)
Πολυάριθμες συνδέσεις μεταξύ των δύο συστημάτων (για παράδειγμα, νευρικές απολήξεις στο θυμοειδή αδένα, στους λεμφαδένες, στη σπλήνα και στο μυελό των οστών) υποδηλώνουν ένα σύνθετο, επικοινωνιακό και αλληλοεπιδραστικό σύστημα μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
(...)
 Επιπροσθέτως, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται σε χημικούς ερεθισμούς από το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω των βιοχημικών πληροφοριοδοτών των νευροενδοκρινών, νευροπεπτιδίων, νευροορμονών και νευροδιαβιβαστών (συμπεριλαμβανομένων επινεφρίνης, ισταμίνης και ντοπαμίνης). 
(...)
Τα νευροπεπτίδια, οι ενδορφίνες και οι εγκεφαλίνες  έχουν βασικό ρόλο, καθώς  είναι χημικοί διαβιβαστές στον εγκέφαλο.
(...)
Οι λεπτές σχέσεις μεταξύ νου και σώματος μπορούν να εναλλάσσουν την ισορροπία μεταξύ υγείας και ασθένειας, ζωής και θανάτου.
(...)
Οι περισσότερες μελέτες  συνδέουν την ασθένεια με γενικούς στρεσογόνους παράγοντες, ενώ κάποιες  την έχουν συνδέσει με ειδικούς παράγοντες όπως ο φόβος,  η κατάθλιψη, η μοναξιά και η απελπισία. Άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η στέρηση ύπνου,  η πίεση των εξετάσεων για μαθητές και σπουδαστές και η ανεργία."

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, πολλοί θα βρουν καταφύγιο και ανακούφιση στην προσευχή σε μια ανώτερη δύναμη, με ορατές θετικές επιδράσεις στην ψυχική ισορροπία και σωματική υγεία τους.
Χρειάζεται όμως προσοχή, διότι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθούν και να ενταχθούν σε ακραίες θρησκευτικές ομάδες που θ' απαιτήσουν πλήρη υποταγή σε δόγματα και πρακτικές, στερώντας έτσι από το άτομο το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας της σκέψης και το αναφαίρετο δικαίωμα και καθήκον της ατομικής υπερβατικής αναζήτησης και αυτοπραγμάτωσης.