ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

"Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες" και ΣουφισμόςΌπως διάβασα εδώ, είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί, θα βρίσκονται προσεχώς στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν τον εκστατικό περιστροφικό χορό τους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των Σούφι, σε γνωστό θέατρο με λίαν αλμυρά εισιτήρια, απαγορευτικά για τον περισσότερο κόσμο. 

Τώρα, το αν ένας μυστικιστικός χορός πνευματικής έξαρσης και έκστασης μπορεί να πραγματοποιείται ενώπιον κοινού για υλικό κέρδος, και παρ' όλα αυτά να παραμένει μυστικιστικός, μπορεί ο καθένας ν' απαντήσει χωρίς να είναι μυημένος στο Σουφισμό. 

Τι είναι Σουφισμός

Ο Σουφισμός είναι μια εσωτερική διδασκαλία στους κόλπους του Ισλάμ. Σύμφωνα με άρθρο του Γ. Α. Πλάνα, πίσω από το Σουφισμό βρίσκεται μια πανάρχαια εσωτερική παράδοση, που μερικοί σοφοί Σούφι την συνδέουν με τον Πυθαγόρα και με τον Ερμή τον Τρισμέγιστο ή Θωτ των αρχαίων Αιγυπτίων, τον Πλάτωνα και άλλους αρχαίους σοφούς. (πηγή)

Σύμφωνα με τις πιο αποδεκτές απόψεις, η λέξη «σούφι» σημαίνει «μαλλί», δηλαδή το μάλλινο ρούχο ή χιτώνα που φορούσαν οι σοφοί, οι αναχωρητές και οι δάσκαλοι σούφι. Άλλες όμως εκδοχές την συσχετίζουν με το Αϊν Σοφ των καββαλιστών και βρίσκουν μεγάλη σχέση ανάμεσα σ' αυτά τα δύο εσωτερικά ρεύματα. Ετσι, στην «Ιουδαϊκή Εγκυκλοπαίδεια» αναφέρεται ότι οι Εβραίοι σοφοί της Καββάλα θεωρούν ότι η παράδοσή τους και η παράδοση των μυημένων τους έχει την ίδια προέλευση με τον Σουφισμό. Οι Σούφι όμως αρνούνται ότι η δική τους προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη πηγή και δεν περιορίζονται στην αντιστοιχία με την Καββάλα ή με άλλο παρόμοιο εσωτερικό ρεύμα, αλλά θεωρούν την παράδοσή τους καθολικής διάχυσης.

Ο Σουφισμός είχε μεγάλη επίδραση στο Δυτικό μεσαίωνα. Εκεί όμως που είναι πιο φανερές οι σχέσεις και οι επιδράσεις του Σουφισμού στη Δύση, είναι στο τάγμα των Ναϊτών. Μερικοί από τους εννέα αρχικούς ιππότες-ιδρυτές του τάγματος λέγεται ότι ήταν μύστες Σούφι.

Οι επαφές των Ναϊτών στους Αγίους Τόπους με ορισμένους Σούφι και με τα μυστικά τάγματά τους, είναι πλέον εξακριβωμένες ιστορικά, από τα πρακτικά της δίκης εναντίον του ναϊτικού τάγματος, που προκάλεσε την εξαφάνισή τους. Πολλά ιπποτικά εσωτερικά τάγματα, που ιδρύθηκαν μετά, φέρουν τη σφραγίδα τους και συνεπώς την επίδραση του Σουφισμού.

Οι μεσαιωνικές γνώσεις περί αστρολογίας, αλχημείας, μαγείας κ.λπ. εισήλθαν στη Δύση μέσω των Αράβων και των Εβραίων καββαλιστών και των διδασκάλων Σούφι, οι διδασκαλίες των οποίων επιβίωσαν ανάμεσα στις διάφορες εσωτερικές ομάδες της Ευρώπης, από τον μεσαίωνα ως την σύγχρονη εποχή.

Ας δούμε, τώρα, μερικά αποφθέγματα των Σούφι που βρήκα εδώ και μου άρεσαν.

 **Το να ρωτάς καλές ερωτήσεις είναι το ήμισυ της μάθησης.

**Ένας γάιδαρος με φορτίο ιερών βιβλίων είναι ακόμη ένας γάιδαρος.


**Ό,τι κι αν έχετε στο μυαλό σας - ξεχάστε το· ό,τι κι αν έχετε στο χέρι σας - δώστε το· ό,τι κι αν σας φέρει η μοίρα - αντιμετωπίστε το!


**Για κάθε αμαρτία υπάρχει συγχώρηση, εκτός από το "σκότωμα" του χρόνου.


 **Αν κάποιος σας πει: "Τι εξαίρετος άνθρωπος είσαι!" και αυτό σε χαροποιεί περισσότερο από ότι αν σας έλεγε, "Τι κακός άνθρωπος είσαι!" μάθε ότι είσαι ακόμη ένα κακός άνθρωπος.


**"Ο ήλιος ποτέ δεν λέει στη γη, "μου χρωστάς." Κοιτάξτε τι συμβαίνει με μια τέτοια αγάπη. Φωτίζει όλο τον ουρανό."


**"Έψαχνα για Θεό και βρήκα μόνο τον εαυτό μου. Έψαχνα για τον εαυτό μου και βρήκα μόνο το Θεό".


 **Αν οι  λέξεις βγαίνουν από την καρδιά, θα φτάσουν στην καρδιά, αλλά εάν προέρχονται από τη γλώσσα, δεν θα περάσουν πέρα από τ' αυτιά.


**Προσευχηθείτε για ό,τι θέλετε, αλλά εργαστείτε για τα πράγματα που χρειάζεστε.


**Το "Πράγμα" για το οποίο μιλάμε δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί ψάχνοντας, ωστόσο μόνο οι αναζητητές Το βρίσκουν. 


**Ευτυχείς είναι όσοι βρίσκουν ελάττωμα στους εαυτούς τους, αντί να βρίσκουν ελαττώματα στους άλλους. 


**Αν είχε απαγορευθεί στους ανθρώπους να κάνουν κουάκερ με την κοπριά της καμήλας, θα το είχαν πράξει, λέγοντας ότι δεν θα τους είχε απαγορευθεί να το κάνουν αν δεν υπήρχε κάτι καλό σε αυτό. 


**Ο Διαφωτισμός πρέπει να έρχεται ολίγο κατ' ολίγο, αλλιώς θα μπορούσε να συντρίψει.


Περισσότερα αποφθέματα των Σούφι εδώ.

**Τι έχει βρει κανείς, όταν έχει χάσει το Θεό; Και τι έχει χάσει, όταν έχει βρει το Θεό;

**Ο  αυτοέλεγχος είναι ο λύχνος της καρδιάς. Όταν αναχωρεί, η καρδιά δεν έχει φως.


**Η ευτυχία της σταγόνας είναι να πεθάνει στον ποταμό.


 **Είναι το μήνυμα, κι όχι ο άνθρωπος από τον οποίο προέρχεται, που είναι σημαντικό για τον Σούφι.


**"Άκουσε, Ω σταγόνα, παράδωσε τον εαυτό σου χωρίς λύπη, και σε αντάλλαγμα κέρδισε τον Ωκεανό.

Άκουσε, Ω σταγόνα, δώσε στον εαυτό σου αυτή την τιμή, και στην αγκαλιά της θαλασσας να είσαι ασφαλής.
Ποιος στ' αλήθεια θα μπορούσε να είναι τόσο τυχερός;
Ένας Ωκεανός επιδιώκει μια σταγόνα!
Στο όνομα του Θεού, πούλησε και αγόρασε συγχρόνως! 
Δώσε μια σταγόνα, και πάρε αυτή τη θάλασσα γεμάτη από μαργαριτάρια!"

**"Υπάρχουν δύο πτυχές της προσωπικής αρμονίας: η αρμονία μεταξύ σώματος και ψυχής, και η αρμονία μεταξύ των ατόμων. Όλη η τραγωδία στον κόσμο, στο άτομο και στα πλήθη, προέρχεται από την έλλειψη αρμονίας. Και η αρμονία αποκαθίσταται καλύτερα με το να παράγει κανείς αρμονία στον εαυτό του. " 


**Η ανησυχία είναι μια αρρώστια, διότι η ανησυχία είναι ένα κατηγορώ εναντίον της Θείας Σοφίας, μια κριτική εναντίον της Θείας ευσπλαχνίας.

**Εμμένετε στην καλή συμπεριφορά, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Διότι οσάκις κάποιος καταστρατηγεί τα όρια συμπεριφοράς εξωτερικά, τιμωρείται εξωτερικά, και όταν κάποιος καταστρατηγεί τα όρια συμπεριφοράς εσωτερικά, τιμωρείται εσωτερικά.

**Πρέπει πρώτα ν' αδειάσεις το βρώμικο νερό από την κανάτα προτού τη γεμίσεις με καθαρό.

**Άρνηση του εαυτού,  πολύ απέχουσα από του ν' απελευθερώνει από υλικά πράγματα, είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει κλονισμό του νου, παραισθήσεις ή μια μαζοχιστική τάση για περισσότερο πόνο,  που βιώνεται,  φυσικά, ως χαρά."

**Η ενότητα του νου και της διαίσθησης, η οποία φέρνει τη φώτιση και την εξέλιξη που επιζητούν οι Σούφι, βασίζεται στην αγάπη.