ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Πανεπιστημίου: η "ανάπλαση" του 2011 και η ΑΝΑΠΛΑΣΗ του 2013

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που η Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει πανηγυρικά την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, η οποία θα ολοκληρωνόταν το 2014.
Για το θέμα είχα γράψει εδώ. Το έργο τότε θα στοίχιζε 180 εκατομμύρια ευρώ, όπως έγραφε η in.gr.
Η παρουσίαση της μελέτης, την οποία είχε αναλάβει ομάδα υπό τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Πάνο Τουρνικιώτη, είχε γίνει στις 15 Μαρτίου του 2011 στο Μουσείο Μπενάκη, σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει το ΥΠΕΚΑ.
Την υλοποίηση του έργου θα αναλάμβανε ξεχωριστός φορέας με επικεφαλής την ΤΡΑΜ ΑΕ, θυγατρικής της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

16/3/2011

Αυτά συνέβαιναν πριν δύο χρόνια.  Σήμερα μαθαίνουμε ότι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα γίνει σύμφωνα με τη μελέτη  Ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου που κέρδισε διεθνή διαγωνισμό, και ότι το έργο θα στοιχίσει, αντί για 180 εκατομμύρια που μας έλεγαν το 2011, μόνο 80 εκατομμύρια, τα οποία θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια. (πηγή)

Γιατί τόσο μεγάλη διαφορά, όταν μάλιστα η σημερινή μελέτη περιλαμβάνει πολύ περισσότερα έργα από εκείνη του 2011; Κάποιο λάκκο είχε τότε η φάβα... Μήπως εξαιτίας του "λάκκου" ναυάγησε; Άραγε πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν από το κράτος για την προηγούμενη μελέτη και γιατί δεν προχώρησε τότε η εκτέλεση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου με επέκταση του τραμ κλπ; Ίσως δεν πάρουμε ποτέ απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα, όπως και σε χιλιάδες άλλα...

Ας έλθουμε όμως στο σήμερα, κι ας απολαύσουμε τις εντυπωσιακές μακέτες μέσα από τα επόμενα video:

27/2/2013

27/2/2013

4/3/2013

Όπως διάβασα, εδώ,  «τo ερχόμενο καλοκαίρι η Αττικό Μετρό θα ξεκινήσει την δημοπράτηση κατασκευής της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της επέκτασης του Τραμ απο το Σύνταγμα ως την Πλατεία Αιγύπτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.» 

Αναρωτιέμαι αν η Αττικό Μετρό ΑΕ ("πατέρας" της ήταν ο άφαντος Κώστας Λαλιώτης) θα έχει την εκμετάλλευση του ΤΡΑΜ επίσης για 150 χρόνια... (Δείτε εδώ)

«Υπενθυμίζεται ότι, με σχετικά πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, η ΑΜ έχει αναλάβει την αρμοδιότητα υλοποίησης των έργων Τραμ στην Ελλάδα, καθώς και την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων, κ.α. στην ευρύτερη περιοχή των έργων της (Μετρό ή Τραμ)». (πηγή)

Ωραία φαίνονται όλα αυτά, αλλά φοβάμαι ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα προκύψει στην οδό Ακαδημίας, και όχι μόνο, θα είναι δραματική.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπλαση των δρόμων και των πλατειών της πρωτεύουσας δεν θα έχει κανένα νόημα αν συνεχίσουν οι τοίχοι περιμετρικά των ιστορικών κτιρίων (Εθνικής Βιβλιοθήκης, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) να χρησιμεύουν ως δημόσια ουρητήρια και οι πεζόδρομοι ως υπαίθρια καταστήματα μεταναστών και χώροι διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Βλέπετε, η ανάπλαση της κοινωνίας θα έπρεπε να προηγείται της όποιας πολεοδομικής ανάπλασης, ώστε οι κάτοικοι της πρωτεύουσας να μπορούν να τη σεβαστούν και να την απολαύσουν... 

Θα μου πεις, ποιος ν' αναπλάσει ποιον; Η ψευτοδημοκρατική πολιτική εξουσία χρειάζεται τη μεγαλύτερη ανάπλαση ήθους, νοοτροπίας και συμπεριφοράς από όλους. Το ίδιο και η καλοβολεμένη και ασυγκίνητη από την τραγωδία του λαού ακαδημαϊκή ηγεσία. Δυστυχώς, ανάπλαση ουσίας χρειάζεται ακόμη και η θρησκευτική ηγεσία... 
Αλίμονο,  δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο αναπλάθων.