ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Οι τράπεζες παγιδευμένες σε φαύλο κύκλο "κόκκινων δανείων"

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και ο Γιάννης Στουρνάρας κρυφό καμάρι!

Από πού πέρασε η πολυπόθητη ρευστότητα, μετά από τόσα δισεκατομμύρια που δόθηκαν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση; Ούτε την είδαμε ούτε την ακούσαμε!
Κι απ' ό,τι λένε οι ειδικοί, ούτε θα τη δούμε, ωιμέ!

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι οι τράπεζες έχουν την καλή θέληση να  ξαναδώσουν αφειδώς δάνεια, όπως έκαναν στο παρελθόν. Σε ποιους να τα δώσουν; 
Στους ήδη υπερχρεωμένους που αδυνατούν ν' αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν ήδη πάρει; Στους άνεργους; Στους μισθωτούς και συνταξιούχους που μετά τις περικοπές δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τη ΔΕΗ; Σε νέους τολμηρούς επιχειρηματίες που δεν θα βρίσκουν καταναλωτικό κοινό για να πουλήσουν τα προϊόντα τους;Παραθέτω αποσπάσματα από  εύστοχο άρθρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο newpost.gr:

 «Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην αγορά, και το χειρότερο δεν γνωρίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα της ρευστότητας» υποστηρίζει ισχυρό στέλεχος του τραπεζικού χώρου.

 Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να οδηγήσει ευθύγραμμα σε παροχή ρευστότητας στην αγορά. Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να έχει παρουσιάσει στον πρωθυπουργό αυτήν την προοπτική, ωστόσο διατυπώνονται πολλές ενστάσεις για το αν έχει καταλάβει τι θα συμβεί.

Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την αγορά, η απαραίτητη προϋπόθεση δεν είναι μόνο η ρευστότητα αλλά και η επάρκεια εποπτικών κεφαλαίων.

Στην ελληνική αγορά τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) το 2011 έφθασαν γύρω στο 16%, το Σεπτέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 22,5%, και αναμένεται να αυξηθούν όσο η ύφεση βαθαίνει.


 Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειάζεται να καλύπτουν τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο από τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες τους για τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ μεγάλες.  (...) 

 Ο κ. Στουρνάρας μας λέει για ρευστότητα όταν θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση,  ωστόσο από το Μάιο του 2012 δόθηκαν στις 4 συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ  €18 δις με τη μορφή ομολόγων του ΕΣΠΑ για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. 
Γιατί λοιπόν δεν έπεσαν χρήματα στην πραγματική οικονομία; Γιατί κ. Στουρνάρα; 

Αρκετά τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να χειριστεί στην κρισιμότερη φάση, για την Ελληνική οικονομία, τον τομέα κλειδί για την ανάπτυξη που είναι ο χρηματοπιστωτικός. 

Το κρίσιμο θέμα είναι η κεφαλαιακή επάρκεια: όλες οι τράπεζες πρέπει να έχουν δείκτη 9%. Ακόμα και αν με την ανακεφαλαιοποίηση το φθάσουν δεν θα μπορούν να χορηγήσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.  (...)
Γιατί πολύ απλά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα πρέπει να έχουν εποπτικά κεφάλαια, ανάλογα βέβαια με την επικινδυνότητα της επένδυσης.
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί η πρόβλεψη είναι ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται πολλαπλασιαστικά, επομένως θα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες. 

Έτσι λοιπόν και οι τράπεζες είναι παγιδευμένες σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, «κόκκινων δανείων» και ανάγκης κεφαλαίων. 

 Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των τραπεζών με νέα κεφάλαια. Αν υπάρχει ένα σχέδιο για να μείνουν «ζωντανά» τα δάνεια. Ο σχεδιασμός της ανακεφαλαιοποίησης αντί να δώσει ρευστότητα θα δεσμεύσει κεφάλαια που τόσο ανάγκη έχει η αγορά.

 Για τις συστημικές τράπεζες απαιτούνται € 1,7 δισ. περίπου για το 10% των ιδιωτών μετόχων και για τις μη συστημικές τράπεζες απαιτούνται € 1,6 δισ. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια οι τράπεζες, απουσία εποπτικών κεφαλαίων, να μην μπορούν να διοχετεύσουν την όποια ρευστότητά τους στις επιχειρήσεις και στην αγορά. 

 Τα έχουν μετρήσει καλά όλα αυτά στο Μαξίμου, που περιμένουν ανάκαμψη στο τέλος του 2013 και ανάπτυξη στις αρχές του 2014; 
Νίκος Παναγιωτόπουλος.