ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Το αίνιγμα της Κυπριακής Τραπεζικής "Σφίγγας"

Πώς γίνεται ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας, σαν αυτόν της Κύπρου, με καταθέσεις 8 φορές το ΑΕΠ, όπως διάβασα εδώ, να χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως βεβαιώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, αδύνατο να το κατανοήσω!

Εκείνο που χρειάζεται η Κύπρος είναι "ελεγχόμενη συρρίκνωση και μερική εκκαθάριση του Τραπεζικού Τομέα", δηλώνει η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενχκνεχτ. (πηγή)

Πάντως η "πυγολαμπίδα" τοποθετήθηκε καθαρά στο θέμα, με γνώμονα τον κοινό νου, υποστηρίζοντας ανεπιφύλακτα το αρχικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που ανακοινώθηκε με το δραματικό διάγγελμα του προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη στις 17/3/2013.  Μετά την εν θερμώ απόρριψή του από την Κυπριακή Βουλή, κάτι το οποίο καταχειροκρότησε ο αλαφροΐσκιωτος Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησα για τις οδυνηρές περιπέτειες στις οποίες εισέρχεται η Κύπρος.

Δυστυχώς επαληθεύτηκα. Οι αδελφοί Κύπριοι ακόμη ψάχνουν για λύση, εποφθαλμιώντας, συν τοις άλλοις, τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας τους!

Όπως έγραψα στα προαναφερθέντα δύο άρθρα μου, οι Κύπριοι δεν διδάχτηκαν τίποτα από το δράμα των συνταξιούχων της Ελλάδας και την ατέλειωτη ύφεση που έχουν επιφέρει οι αλλεπάλληλες περικοπές  μισθών και συντάξεων, πολλές κάτω από το απατηλό όνομα της "εισφοράς αλληλεγγύης"... Και εννοούσαν, βέβαια, αλληλεγγύης προς τις τράπεζες, τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει για να τις ανακεφαλαιοποιεί.

Ακόμη και η ανάλγητη «καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε επιφυλάξεις για το "επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης" και κυρίως για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε αυτό τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η καγκελάριος είχε ήδη απορρίψει σχετική πρόταση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι "είναι η πιο σκληρή μορφή απαλλοτρίωσης"(imerisia)

Τι συνέβη λοιπόν στην Κύπρο; Όπως έγραψε ο Ρ. Krugman, η Κύπρος έχει ένα τεράστιο τραπεζικό σύστημα - στοιχεία ενεργητικού 8 φορές το ΑΕΠ - βασισμένο σε ένα μοντέλο προσέλκυσης offshore κεφαλαίων με υψηλά επιτόκια και μεγάλες ευκαιρίες για φοροαποφυγή - φοροδιαφυγή.(πηγή) Ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων αυτών ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες.

Όμως η Ρώσικη αρκούδα δεν δείχνει πρόθυμη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
«Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Andrei Kostin. Ερωτηθείς εάν η VTB θα επιδείξει ενδιαφέρον για εξαγορά τράπεζας στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής της Russian Commercial Bank, ο Kostin απάντησε μονολεκτικά "Όχι"
Συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες στην Κύπρο βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και ότι χρειάζονται εξυγίανση με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. "Επομένως δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για επίδειξη ενδιαφέροντος από μέρους μας", είπε.» (πηγή)

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο μόνο σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, και όχι κόντρα σε αυτούς. Αυτή είναι η άποψη Ρώσων οικονομολόγων και ακαδημαϊκών, όπως διάβασα εδώ.

Εν τω μεταξύ, και ενώ οι Κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως την Τρίτη, 26/3/2013, πληθαίνουν οι εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.  Την ίδια στιγμή, η ΕΕ επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις Κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους. (πηγή)

Αδελφοί Κύπριοι, γιατί δεν καλείτε τον αλχημιστή Αλέξη Τσίπρα να σας τετραγωνίσει τον τραπεζικό κύκλο;  Αυτός ισχυρίζεται ότι έχει όλες τις λύσεις. Συμμερίζομαι τον πόνο σας και συμπάσχω, αλλά είναι ευκαιρία να ξεσκεπαστεί η κουφότητα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μπας και γλιτώσει αύριο η μητέρα Ελλλάδα από την άκρως επικίνδυνη επιπολαιότητα και δημαγωγία του παιδαρίου αυτού.