ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Χρυσόστομος Κύπρου: "Η κομμουνιστική κυβέρνησις μας έφερε σ' αυτά τα χάλια"

Ολόκληρη η σημερινή τηλεφωνική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ. Χρυσόστομου, στο Γιώργο Αυτιά, στην εκπομπή "ΣΚΑΪ καλημέρα".
Μακάρι να τη μελετήσει ο δικός μας Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος και να πάψει να νομίζει ότι με τα συσσίτια η Εκκλησία εκπληρώνει το ρόλο της σε τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας.

Αυτιάς: Φίλες και φίλοι έχω τη χαρά και την τιμή, τη μεγάλη χαρά και τιμή, να φιλοξενώ τώρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρόσωπο το οποίο σε ολόκληρο τον κόσμο έκανε τη μεγαλύτερη και την καλύτερη αίσθηση. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Καλημέρα σας Μακαριότατε!

Χρυσόστομος: Καλή σας ημέρα.

Αυτιάς: Έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές και έχω πει, γιατί με ρώτησαν για σας, έχω πει ότι πρόκειται για έναν Ιεράρχη ο οποίος τιμά την πατρίδα του, τιμά το ράσο και έχει άποψη.

Χρυσόστομος: Προσπαθούμε. Ό,τι μπορούμε θα κάνουμε. Τίποτε περισσότερο.

Αυτιάς: Μακαριότατε, σκληρές οι αποφάσεις, πάρα πολύ σκληρές, με λάθη εκ του παρελθόντος, λάθη την εβδομάδα που πέρασε, αλλά και μια γενναία δική σας δήλωση ότι "Εγώ διαθέτω την εκκλησιαστική περιουσία για να σωθεί η χώρα μας, η πατρίδα μας."

Χρυσόστομος: Η περιουσία της Εκκλησίας, είπα πολλές φορές, δεν είναι δική μας, δεν είναι ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε των μητροπολιτών ούτε των ιερέων μας. Είναι του λαού, τη δικαιούται, και όταν τη χρειάζεται είναι στη διάθεσή του. Δεν κάνομε κάτι, δεν προσφέρομε, δεν είναι δικά μας. Εμείς απλώς είμεθα διαχειριστές. Και προσπαθούμε να είμεθα καλοί διαχειριστές.

Απ’ εκεί και πέρα είναι περιουσία του λαού και πρέπει να διατίθεται για το λαό. Ελπίζω ότι θα βοηθήσομε κι εμείς για να βγούμε από τα φοβερά οικονομικά αδιέξοδα, από αυτήν την ζοφερή κατάσταση που για μια εβδομάδα βρίσκεται ενώπιόν μας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κι ελπίζω ότι η αγάπη του θεού δεν θα μας αφήσει περίλυπους. Νομίζω θα βγούμε από πάνω.

Αυτιάς: Μακαριότατε, αυτή η εκκλησιαστική περιουσία στην Κύπρο έχει απ’ όλα: έχει ξενοδοχεία, έχει ακίνητα, έχει χωράφια, έχει επιχειρήσεις, έχει καταστήματα, έχει τραπεζικές μετοχές, έχει καταθέσεις, έχει χίλια δυο γιατί έχετε κάνει συνετή διαχείριση αυτής της περιουσίας. Και πολλοί λένε ότι μπορεί ν’ αγγίζει και τα δύο δισεκατομμύρια. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό, Μακαριότατε.

Χρυσόστομος: Δόξα τω Θεώ, η Εκκλησία έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να συμβάλει εις την άμβλυνση του θέματος αυτού του οικονομικού. Εμείς με πολλήν προσοχήν θα διαθέσομε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, όχι για να τα σπαταλήσει ο οποιοσδήποτε γιατί θα είμεθα άγρυπνοι φρουροί. Θέλομεν να κάνομεν καλήν διαχείρισιν, και πιστεύω ότι θα βοηθήσομε το λαό μας σ’ αυτήν την δύσκολη καμπήν της επίγειας πορείας του λαού μας.

Αυτιάς: Μακαριότατε, σας θυμάμαι ένα χρόνο πριν να μου λέτε, ένας χρόνος συμπληρώθηκε ακριβώς, να μου λέτε ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα για να σωθεί η Κυπριακή οικονομία.» Και δε βλέπατε μέτρα, και φωνάζατε.

Χρυσόστομος: Δυστυχώς, η κομμουνιστική ημών κυβέρνησις μας έφερε σε αυτά τα χάλια τα οικονομικά. Δεν άκουε. Μάλλον ήθελε να φέρει σ’ αυτήν την αλγεινήν κατάστασιν τον Κυπριακόν λαόν, ήθελεν η προσπάθεια της κυβέρνησης που έφυγε να κάνει όλους τους πλουσίους φτωχούς. Αυτή ήταν η προσπάθειά της και δυστυχώς το πέτυχε.

Αυτιάς: Βλέπω σήμερα, στη Real, έχετε μία συνέντευξη στη Real News, «να κάτσουν στο σκαμνί όσοι έχουν ευθύνες.»

Χρυσόστομος: Το αίσθημα του λαού το απαιτεί αυτό το πράγμα και επιτέλους πρέπει να γίνει.

Αυτιάς: Ποιους εννοείτε Μακαριότατε;

Χρυσόστομος: Όλους εκείνους που ευθύνονται: Και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τους Υπουργούς Οικονομικών, και τον Διοικητήν της Κεντρικής Τραπέζης, και τους τραπεζίτες που έκαμαν όχι χρηστή διοίκησιν, αλλά έτρωγαν όλοι. Επιτέλους να κάτσουν στο σκαμνί, να πάνε και μερικοί φυλακή, ασφαλώς.

Αυτιάς: Ζητάτε λοιπόν, ζητάει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας στην Κύπρο, εσείς, και ζητάει κι ο κόσμος, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, γιατί λάθη γίνανε και αυτή την εβδομάδα, τραγικά, όχι όσα γίνανε κατά το παρελθόν, να αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη.
Μακαριότατε, εσείς την Τρόικα την είδατε στην Κύπρο;

Χρυσόστομος: Ασφαλώς την είδα.

Αυτιάς: Εκεί έγινε κάποια σύγκρουση με τους Τροϊκανούς; Και τους είπατε ότι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά; Τι ακριβώς διημείφθη;

Χρυσόστομος: Εγώ τους μίλησα με πολλήν αυστηρότητα και τους είπα ότι δεν θα δεχθούμε αυτά που θέλετε εσείς. Και μάλιστα, τους έλεγα ότι είναι αδιανόητο για μας, όταν ένα δάνειον δεν εξυπηρετείται μέσα σε 18 μήνες, σ’ ενάμισι χρόνο, να πρέπει να βγαίνει η περιουσία στο σφυρί. Τους είπα ότι η παράδοσις στην Κύπρον είναι να βάζει υποθήκη την περιουσία του ο επενδυτής και η τράπεζα να τον ανέχεται και δυο και τρία και τέσσερα χρόνια μέχρι να ισορροπήσει η επένδυσις και να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. 

Αυτή ήταν η κατάστασις που επικρατούσε στην Κύπρο. Δεν μπορεί μέσα σε 18 μήνες, αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι και δεν πάει καλά, αμέσως να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία του φτωχού του κόσμου. Και είπα ότι δεν θα επιτρέψω. Και μάλιστα απείλησα και τους είπα: "ακούστε δεν θα μπορέσει κανείς να πάει να πλειστηριάσει και να πάρει την περιουσίαν του άλλου. Εκείνος που θα το κάνει θα εξαφανιστεί από προσώπου της γης και πηγαίνετε να με δώσετε στην Αστυνομία. Αφήστε με ήσυχο", λέω. Δεν τους χαρίστηκα καθόλου. 

Αυτιάς: Ήτανε ο βαθμός αντίστασης ισχυρός από πλευράς σας. Μακαριότατε, υπάρχει εκτίμηση, ότι ο μεν κύριος Χριστόφιας επαναπαύθηκε στη Ρώσικη βοήθεια, ο δε κύριος Αναστασιάδης υποεκτίμησε την πίεση Μέρκελ και Σόιμπλε. Συμμερίζεσθε αυτή την άποψη;

Χρυσόστομος: Έχω δει τον κύριο Πρόεδρο και όντως ομολόγησε ότι τον πρόδωσαν. Αισθανόταν πολύ προδομένος από τους δικούς του και από το Υπουργείον Οικονομικών και από την Κεντρικήν Τράπεζαν. Πήγαν αμελέτητοι, δυστυχώς.

Αυτιάς: Μισό λεπτό, αυτό είναι… Μακαριότατε, τώρα βάζετε θεμέλιο λίθο σ’ αυτή τη συνέντευξη. Σας επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, ότι πήγανε αδιάβαστοι ουσιαστικά.

Χρυσόστομος: Αυτό έγινε στην κουβέντα μας εις το Προεδρικόν. Εν πάση περιπτώσει δεν θα το κάνομεν σημαία τώρα ότι μου είπεν αυτό κι αυτό. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ο Πρόεδρος, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες στηρίχθηκε πάνω στους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τραπέζης. 

Δυστυχώς, πήγαν εκεί αδιάβαστοι και βρέθησαν προ φοβερών αδιεξόδων, τους απείλησαν, δεν είχαν εναλλακτική λύση και δεχθήκαν. Δεν ήθελεν ο Πρόεδρος να κάνει show, να κάνει λαϊκισμόν. Εάν ο Πρόεδρος δεν εδεχόταν και επέστρεφε στην Κύπρον θα τον χειροκροτούσαν όλοι και θα τον αναβίβαζαν στον τρίτον ουρανόν. Αλλά συνειδητοποιώντας την ευθύνη του, είπε θα πάω στην Κύπρον να δω τι γίνεται εκεί. Δέχθηκε την απόφασιν, την οποία και δεν εδέχθη η Βουλή.

Αυτιάς: Μακαριότατε…

Χρυσόστομος: Λοιπόν δεν μπορώ άλλο γιατί…

Αυτιάς: Μία τελευταία ερώτηση με την άδειά σας και την ευλογία σας. Πόσες φορές παρακαλέσατε τον Πατριάρχη Ρωσίας να βοηθήσει την Κύπρο, και πόσες φορές παρενέβητε, Μακαριότατε, για να το μάθει ο κόσμος.

Χρυσόστομος: Άκου, δεν είναι της ώρας τώρα. Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση του εαυτού μου. Είναι, ούτε καν το καθήκον μας. Είναι υποχρέωσίς μας να φροντίζομε για την πατρίδα μας και για τον λαόν μας.

Αυτιάς: Η Ρωσία γιατί άδειασε την Κύπρο έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Χρυσόστομος: Δεν την άδειασε. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους, τα δικά του συμφέροντα. Εξακολουθά η Ρωσία να είναι φιλική προς την Κύπρον. Δεν έχω καμίαν αμφιβολίαν.

Αυτιάς: Είστε ευχαριστημένοι από το Σαμαρά, Μακαριότατε;

Χρυσόστομος: Βεβαίως

Αυτιάς: Σας ευχαριστώ θερμά.

Χρυσόστομος: Κι εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

Αυτιάς: Καλή σας μέρα. 

*******
Κάντε τώρα τη θλιβερή σύγκριση, παρακαλώ:

26/1/2011