ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Τα έσχατα χείρονα των πρώτων...

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι! Έγινε της παροιμίας: «Του φτωχού το σχοινί δεν του φτάνει μονό, διπλό του φτάνει και του περισσεύει.»

«Χάθηκε η Λαϊκή και το παιχνίδι – Επιστρέφει ηττημένος ο πρόεδρος και πληγωμένη η Κύπροςγράφει το newsIt.
Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα...

Ας όψεται η Κυπριακή Βουλή που απέρριψε πανηγυρικά το συνετό αρχικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών με το προβλεπόμενο ήπιο κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις, ισοδύναμο περίπου με τους τόκους δύο ετών! Ας όψονται και όλοι οι λαϊκιστές που δαιμονοποίησαν το σχέδιο του Νίκου Αναστασιάδη, και στη συνέχεια πανηγύρισαν με το περήφανο "ΟΧΙ" των Κυπρίων - ένα "ΟΧΙ" που επρόκειτο να μεταβληθεί σε άκρως ταπεινωτικό "ΝΑΙ" στα χειρότερα.

«Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος,  χαρακτήρισε "λάθος" το "όχι" της Κυπριακής Βουλής την περασμένη Τρίτη στην αρχική συμφωνία του Eurogroup.» (πηγή)

Πάντως, ο μαγικός αριθμός των καταθέσεων μέχρις 100.000 ευρώ διασώζεται, αλλά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου υφίσταται έναν ισχυρότατο τραυματισμό από τον οποίο άγνωστο πότε θα συνέλθει, αν συνέλθει...

Αναρωτιέμαι, όμως, αφού ο μαγικός αριθμός των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό, πόσοι ανόητοι καταθέτες θα βρεθούν να έχουν καταθέσεις άνω του ποσού αυτού σε ένα και μοναδικό όνομα; Η πλειοψηφία έχουν κοινό λογαριασμό με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ή έχουν διασπάσει τον κίνδυνο, διατηρώντας καταθετικούς λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ σε περισσότερες της μιας τράπεζες, κι έτσι δεν τους πιάνει η τσιμπίδα του κουρέματος. Φοβάμαι ότι η Κύπρος θα δυσκολευτεί να μαζέψει το προβλεπόμενο ποσόν από το κούρεμα άνω των 100.000, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Και οι "εξασφαλισμένες" όμως οι καταθέσεις, όπως κατανοεί ο κοινός νους, θα κάνουν σταδιακά φτερά από την Κύπρο, αφού ο περιορισμός των εκροών δεν θα είναι παντοτινός αλλά πρόσκαιρος, όπως επιβεβαίωσε ο Όλι Ρεν, κι αφού οι Ευρωπαϊκές τράπεζες περιμένουν σαν τα κοράκια να προσφέρουν στέγη στα "βρώμικα" ρώσικα κεφάλαια και όχι μόνο.

«Ακόμη και το νομοσχέδιο για περιορισμό της εκροής καταθέσεων, το οποίο δίνει εξουσίες στο Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών, να εκδίδουν διάταγμα, σε περιόδους κρίσης, όπως υπολογίζεται ότι θα κάνουν με το άνοιγμα των τραπεζών, είναι ένα μέτρο το οποίο, λίγο πολύ, ξεκαθάρισε ο Όλι Ρεν ότι μπορεί να ανατραπεί, όποτε το επιθυμεί η Ευρώπη. 

 Η κυβέρνηση μίας χώρας, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μπορεί να επιβάλει μέτρα για την μετακίνηση των καταθέσεων, σε προσωρινή βάση, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, η Κομισιόν όμως, ξεκαθάρισε, θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει ότι το μέτρο αυτό βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την συνθήκη της ΕΕ, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η διακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.» (πηγή)

«Ερωτηθείς ο  Υπουργός εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, για το αν υπήρξε "κοινό μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου", απάντησε χαρακτηριστικά: "Δεν έχουμε κανένα παράπονο από την Ελλάδα - αν εξαιρέσουμε το κούρεμα που μας κόστισε 4 δισ. (...).» (πηγή)

Να τελειώνουμε με αυτό το παράπονο, κύριε Χάσικε και αδελφοί Κύπριοι που σκέπτεστε το ίδιο. Δεν υποχρέωσε κανείς τους Κύπριους τραπεζίτες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.  Ή μήπως τους έβαλε η Ελλάδα το μαχαίρι στο λαιμό να τ' αγοράσουν και δεν το γνωρίζω; Επένδυση έκαναν, το κέρδος επεδίωκαν, δεν πρόβλεψαν την επερχόμενη καταστροφή για να τα ξεφορτωθούν εγκαίρως όπως έκαναν οι Γερμανικές και άλλες τράπεζες, και έχασαν.

Άλλωστε το κούρεμα των ομολόγων δεν το επέλεξε η Ελλάδα. Της επιβλήθηκε από την Τρόικα, και δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας μας, που γονάτισαν, ούτε τα φυσικά πρόσωπα- οι Έλληνες ομολογιούχοι που κλαίνε και οδύρονται.

Σταματήστε λοιπόν να ρίχνετε κι εσείς τις ευθύνες στην Ελλάδα. Αρκετά βάσανα έχει ο ελληνικός λαός που σέρνεται εξουθενωμένος από τα δολοφονικά μέτρα των μνημονίων, κάτι που εύχομαι ολόψυχα να μη συμβεί και στον Κυπριακό λαό. Σταματήστε, παρακαλώ, να μας κάνετε να νιώθουμε ένοχοι για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα σας από τα δικά της λάθη - κατάσταση άλλωστε που σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Αλήθεια, τι έκανε η Κύπρος από τις 19 Νοεμβρίου του 2012, όταν «Οι διεθνείς πιστωτές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και με τις μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο νομισματικό τομέα, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα», για να μη φτάσει στο σημερινό βατερλό; Δυστυχώς τίποτα το ουσιαστικό! Ακριβώς όπως τίποτα δεν είχε κάνει και η δική μας μοιραία κυβέρνηση του εφιάλτη Γιώργου Παπανδρέου τους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 4/10/2009.

Και τι έκανε η κυβέρνηση του κυρίου Χριστόφια από το Νοέμβριο του 2011, όταν η Τρόικα είχε προειδοποιήσει την Κυπριακή κυβέρνηση πού θα έφθαναν τα πράγματα χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων; Αποδείχθηκε, υποστήριξε Ευρωπαίος παράγοντας που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις, ότι ουδέν μέτρο λήφθηκε προς την ορθή κατεύθυνση. (πηγή)
Προφανώς το δράμα της Ελλάδας δεν τους είχε διδάξει τίποτα...

Περισσότερα για την επώδυνη συμφωνία Κύπρου και ΕΕ εδώ, εδώ κι εδώ.

Τέλος, ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να διαψευσθούν οι εκτιμήσεις της Moody's ότι δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές της Κύπρου, παρά τη συμφωνία με το Eurogroup, και ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά πιθανό.» (πηγή)

Καλή δύναμη και φώτιση στην κυβέρνησή σας και κουράγιο σ' εσάς, αδελφοί Κύπριοι. Είμαι ολόψυχα μαζί σας!