ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέφυγε να θίξει τους ισχυρούς της γης. ΚΡΙΜΑ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας Πάπας αλλιώτικος από όλους τους προηγούμενους. Ίσως κάποιοι να αμφισβητούν τη γνησιότητα των πράξεών του και να τις ερμηνεύουν ως μια θεατρική επίδειξη ταπεινότητας, αλλά ας αναρωτηθούν εάν οι ίδιοι θα έκαναν παρόμοιες πράξεις, έστω και με υψηλή αμοιβή.

Άλλωστε ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δείξει έμπρακτα την ταπεινότητά του και ως Αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής, όταν, π.χ., χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβολισμοί έχουν την αξία τους.


Τη Μεγάλη Πέμπτη, «Μιλώντας σε νεαρούς παραβατικούς, συμπεριλαμβανομένων Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ο Φραγκίσκος είπε ότι ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του το βράδυ πριν από τη Σταύρωσή του σε μια χειρονομία αγάπης και υπηρεσίας. 

"Αυτό είναι ένα σύμβολο, είναι ένα σημάδι. Πλένοντας τα πόδια σας σημαίνει ότι είμαι στην υπηρεσία σας", είπε ο Φραγκίσκος σε γκρουπ, ηλικίας 14 έως 21, στο κέντρο κράτησης Casal del Marmo στη Ρώμη. 

"Βοηθήστε ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι εκείνο που μας διδάσκει ο Ιησούς", είπε ο Πάπας. "Τούτο είναι αυτό που κάνω. Και το κάνω με την καρδιά μου. Και το κάνω με την καρδιά μου επειδή είναι το καθήκον μου. Σαν ιερέας και επίσκοπος, πρέπει να είμαι στην υπηρεσία σας".» (πηγή)

«Ο Φραγκίσκος είχε ένα απλό μήνυμα για τους νέους τρόφιμους, τους οποίους χαιρέτισε έναν-προς -έναν μετά τη Λειτουργία, προσφέροντας στον καθένα ένα Πασχαλινό αυγό. "Μην χάσετε την ελπίδα" είπε ο Φραγκίσκος. "Καταλάβετε ότι με την ελπίδα μπορείτε πάντα να προχωράτε."
Τότε ένας νεαρός άνδρας ρώτησε γιατί είχε έρθει να τους επισκεφτεί. 
Ο Φραγκίσκος αποκρίθηκε ότι ήταν "για να με βοηθήσει να είμαι ταπεινός, όπως ένας επίσκοπος θα έπρεπε να είναι." 
Η χειρονομία, είπε, προήλθε "από την καρδιά μου. Τα πράγματα από την καρδιά δεν έχουν εξήγηση".» (πηγή)

Ας δεχτούμε ότι οι πράξεις του Πάπα Φραγκίσκου προήλθαν όντως από την καρδιά του, κι ας τον επαινέσουμε γι' αυτό. Άλλωστε δεν μπορούμε να αποδείξουμε το αντίθετο.

Ποιο ήταν το άλλο σημαντικό μήνυμα που έδωσε ο Πάπας τη Μεγάλη Παρασκευή;

(CNN) :«Ο Πάπας Φραγκίσκος σηματοδότησε την πρώτη Μεγάλη Παρασκευή ως προϊστάμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζητώντας από τους πιστούς να ακολουθήσουν την καθοδήγηση του Ιησού.

"Οι Χριστιανοί πρέπει να απαντήσουν στο κακό με καλό, παίρνοντας το σταυρό επάνω τους όπως ο Ιησούς" είπε ο Φραγκίσκος στη νυχτερινή τελετή που αναπαριστά τους Σταθμούς του Σταυρού (Stations of the Cross), γνωστούς επίσης ως "Way of the Cross"  ή "Via Crucis", στο Κολοσσαίο της Ρώμης.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι ο σταυρός αντιπροσωπεύει την απάντηση του Θεού στο κακό στον κόσμο, και ότι η απάντηση στο κακό "είναι ο σταυρός Χριστού -- μια λέξη που είναι αγάπη,  έλεος,  συγχώρεση".» 

Εδώ θα μου επιτρέψετε, αγαπητέ Πάπα Φραγκίσκε, να διαφωνήσω. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Σταυρός αντιπροσωπεύει την απάντηση των ανθρώπων στο καλό. Αλίμονο αν ο Θεός απαντούσε στο κακό σταυρώνοντας τους καλούς. Άλλο τώρα αν αυτή η εξήγηση δόθηκε για να θεμελιωθεί το Χριστιανικό δόγμα της Λύτρωσης δια του αίματος του Χριστού, ένα δόγμα άκρως εγωιστικό, αφού θέλει το Θεό να πληρώνει για τις αμαρτίες των ανθρώπων σταυρώνοντας το "μονογενή του Υιό".

Στη διάρκεια της ιστορίας οι καλοί ήταν εκείνοι τους οποίους οι άνθρωποι σταύρωναν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διότι δεν άντεχαν την παρουσία τους και τον προφητικό τους λόγο. Δεν τους άρεσε ο έλεγχος για τις σκοτεινές πράξεις τους. Τον Ιησού τον σταύρωσε το σάπιο πολιτικο-θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής του διότι δεν άντεχαν τα αμείλικτα ΟΥΑΙ που εκστόμιζε εναντίον τους. Με παρόμοιο τρόπο είχαν ξεφορτωθεί και τους προφήτες πριν απ' αυτόν.

«Ἰερουσαλὴμ Ἰερουσαλήμ, ἡ ἀποκτείνουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτὴν, ποσάκις ἠθέλησα ἐπισυναγαγεῖν τὰ τέκνα σου, ὃν τρόπον ὄρνις ἐπισυνάγει τὰ νοσσία αὐτῆς ὑπὸ τὰς πτέρυγας, καὶ οὐκ ἠθελήσατε.»
(Κατά Ματθαίον, 23: 37)

Όσο για το αναστάσιμο μήνυμα του Πάπα, πολύ... "ευαγγελικό" μου φάνηκε. "Γιατί όχι;", θα μου πείτε. Ποιος δεν θέλει μια εύκολη σωτηρία που του προσφέρεται δωρεάν;

«Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες το βράδυ στο αναστάσιμο κήρυγμά του κατά το Πάσχα των Καθολικών αυτούς που δεν πιστεύουν και βρίσκονται "μακριά από τον Θεό" να "διερωτηθούν", να "κάνουν ένα βήμα" και να "το αποτολμήσουν", "να αποδεχθούν τον αναστημένο Ιησού στην ζωή τους".

"Υποδεχτείτε Τον σαν έναν φίλο με εμπιστοσύνη", είπε.

"Αν μέχρι τώρα ήσουν μακριά του, κάνε ένα μικρό βήμα: θα σε δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες. Αν σου είναι αδιάφορο, αποτόλμησέ το: δεν θα απογοητευτείς. Αν σου φαίνεται δύσκολο να Τον ακολουθήσεις, μην φοβάσαι, έχε Του εμπιστοσύνη", πρόσθεσε.

Ο Ποντίφικας σημείωσε επίσης κατά την ομιλία του ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται την "καινοτομία" που προσφέρει ο Χριστός.

"Τα προβλήματα, οι ανησυχίες της καθημερινότητας μας κάνουν να κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, στην λύπη, στην θλίψη...", σημείωσε. Όμως η "καινοτομία" που προσφέρει ο Χριστός είναι "η νίκη επί της αμαρτίας, επί του κακού, επί του θανάτου, επί όλων αυτών που τυραννούν την ζωή και της δίνουν ένα λιγότερο ανθρώπινο πρόσωπο", κατέληξε.» (πηγή)

Η νίκη επί της αμαρτίας δεν είναι καινοτομία που προσφέρεται, αγαπητέ Φραγκίσκε. Είναι κάτι που κατακτάται με προσευχή και αγώνα, αν ποτέ κατακτηθεί...

 Ο Απόστολος Παύλος είπε: «Μετὰ φόβου καὶ τρόμου τὴν ἑαυτῶν σωτηρίαν κατεργάζεσθε..» (Προς Φιλιππησίους 2: 12β)

Ας δούμε τώρα πόσο δεν μοιάζει το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου με εκείνο του Χριστού:

«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι.» (Κατά Μάρκον Η΄: 34)

«Ὁ φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος.» (Κατά Ματθαίον 10 : 38-39)

«Εἰσέλθετε διὰ τῆς στενῆς πύλης· ὅτι πλατεῖα ἡ πύλη καὶ εὐρύχωρος ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ἀπώλειαν, καὶ πολλοί εἰσιν οἱ εἰσερχόμενοι δι' αὐτῆς. Ότι στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένη ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωήν, καὶ ὀλίγοι εἰσὶν οἱ εὑρίσκοντες αὐτήν.» (Κατά Ματθαίον 7 : 13-14)

«Εν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον.» (Κατά Ιωάννην, 16: 33β)

Πάπα Φραγκίσκε, χάσατε μια μεγάλη ευκαιρία, στο πρώτο σας Πάσχα ως Ποντίφικας, ν' απευθύνετε προφητικό λόγο στους διεφθαρμένους ισχυρούς της γης καλώντας τους σε μετάνοια. Χάσατε την ευκαιρία να κεντρίσετε τις αποχαυνωμένες συνειδήσεις εκείνων που κατασπαταλούν τρισεκατομμύρια κατασκευάζοντας όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από την πείνα. Χάσατε την ευκαιρία να απευθύνετε ΟΥΑΙ στους δόλιους ενορχηστρωτές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έριξε πολλούς λαούς στην εξαθλίωση και την απόγνωση.

Αν αυτό δεν το κάνει ένας Πάπας, ποιος θα το κάνει; Αλλά τι λέω; Για να το τολμήσετε αυτό χρειάζεστε το βάπτισμα και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Προσευχηθείτε λοιπόν γι' αυτό που σας λείπει ώστε να γίνετε άξιος της υψηλής αποστολής σας! Να γνωρίζετε, όμως, ότι αν φανείτε άξιος διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, θα διωχτείτε. Τι λέει η παράδοση για το τέλος του Αποστόλου Πέτρου στη Ρώμη επί Νέρωνος; Κούφια η ώρα που τ' ακούει! Ωστόσο ο Χριστός είπε: «Εάν εμέ εδίωξαν, και σας θέλουσι διώξει·» (Κατά Ιωάννην 15: 20β)