ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Γ. Αρσένης: "Δεν μπορείς να διαπραγματευθείς γονατιστός"

Στην προηγούμενη ανάρτηση διέθεσα πολύ χρόνο ν' απομαγνητοφωνήσω τη μακροσκελή συνέντευξη του Γεράσιμου Αρσένη, αναζητώντας ψήγματα σοφίας και αλήθειας, για να διαπιστώσω στο τέλος μετά λύπης μου ότι άνθρακες ήταν ο θησαυρός! Ούτε αλήθειες βγήκαν ούτε  σοφίες ακούστηκαν...

Τη μόνη αλήθεια που άκουσα ήταν ότι δεν πάει κανείς σε διαπραγμάτευση γονατιστός. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος με περγαμηνές για να το πει. Κοινή λογική χρειάζεται, θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Κρίμα! Ένας άνθρωπος 82 ετών σαν τον Γεράσιμο Αρσένη, με πολλές περγαμηνές και λαμπρή διεθνή καριέρα στα οικονομικά (δείτε εδώ), που ήρθε στην Ελλάδα το 1981 και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, κατ' αρχήν ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και κατόπιν ως Υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν είχε τίποτα το συγκεκριμένο να μας πει για το πώς φτάσαμε στη σημερινή τρισαθλιότητα! Δεν τόλμησε να βάλει το δάχτυλο επί του τύπου των ήλων.

Μας είπε ότι «οι άνθρωποι μαθαίνουν και μέσα από τα λάθη τους και μέσα από την πείρα τους» και ότι η σοφία που συγκεντρώνουν είναι χρήσιμη να μεταδίδεται και στους άλλους.
Δεν μας μετέδωσε όμως καμία σοφία μέσα από την εν λόγω συνέντευξη. Ούτε  απάντησε στην επίμονη ερώτηση της κυρίας Τσαπανίδου: «Ποια ήταν τα λάθη σας; Τι έπρεπε να είχατε κάνει και δεν κάνατε; Τι κάνατε λάθος;»

Μας είπε ο κύριος Αρσένης ότι η πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ ήταν μια λαμπρή περίοδος που πολλά άλλαξαν προς τη σωστή κατεύθυνση, κι ότι το λάθος δεν ήταν στην πρώτη τετραετία.

"Ξέχασε" όμως να μας εξηγήσει  σε ποια θέματα οικονομικής πολιτικής είχε διαφωνήσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε σημείο που τον έκανε να παραιτηθεί από Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για να τον διαδεχθεί ο Κώστας Σημίτης. "Ξέχασε" ακόμη να μας πει ότι το 1986 διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ διότι ασκούσε δριμύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες του ανά την Ελλάδα.

Ούτε μας είπε για την ανάγκη ίδρυσης κόμματος (Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), που προφανώς θα έβαζε τα πράγματα στη "σοσιαλιστική" θέση τους, αφού το ΠΑΣΟΚ πήγαινε τη χώρα κατά διαβόλου διότι δεν ήταν αρκετά σοσιαλιστικό! Αρκέστηκε μόνο να πει γενικώς και αορίστως ότι «το κάστρο πολλές φορές πέφτει από μέσα. Διαβρώνεται μία πολιτική από μέσα για πολλούς και διαφόρους λόγους.»

 Δεν μας εξήγησε δυστυχώς ο κύριος Αρσένης ποιοι είναι αυτοί οι πολλοί και διάφοροι λόγοι  που έριξαν το κάστρο του ΠΑΣΟΚ από μέσα. Ένα ΠΑΣΟΚ από το οποίο είχε διαγραφεί, και στο οποίο θα ξαναγυρνούσε το βρώμικο 1989, για να βοηθήσει προφανώς στη συγκάλυψη του διαβόητου σκανδάλου Κοσκωτά και δε συμμαζεύεται...
Ευτυχώς όμως που υπάρχουν άλλες μαρτυρίες εξ οικείων από τις οποίες μαθαίνουμε για το ποιον του Ανδρέα Παπανδρέου και το ρόλο του στη διολίσθηση της χώρας στη διαφθορά και τη χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών (1982-1983) Δημήτρης Κουλουριάνος είχε πει μεταξύ άλλων:

«"Οταν ήµουν υπουργός Οικονοµικών, είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει διαστάσεις πολλαπλασιαστικές"
Το 1981 το δηµόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε σε 72% και σήµερα πλησιάζει το 170%. Το "προπατορικό αµάρτηµα" της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. (...) 
"Ανησυχούσα µε ποιον έφαγε το βράδυ ο Ανδρέας για να δω την άλλη µέρα τι “επιταγή” θα µου έρθει" λέει χαριτολογώντας. Με τη λέξη "επιταγή" εννοεί τη βροχή των αιτηµάτων για παροχές. Παράγοντες του κόµµατος και της κυβέρνησης αποσπούσαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού και έµπαιναν µε θράσος στο γραφείο του.»

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουλουριάνος είχε ομολογήσει: «∆ηµιουργήθηκε µια νοοτροπία, ένας τρόπος σκέψης που είχε αποσυνδέσει την αµοιβή από την προσπάθεια. Η αµοιβή είχε γίνει ένα είδος ανθρώπινου δικαιώµατος. (...)
Ακόµη και σε υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, για παράδειγµα, όπου υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, ερχόταν ο υπεύθυνος και µου ζητούσε να προσλάβω 1.200. Του έλεγα ότι δεν γίνεται. Μου απαντούσε "τώρα θα βάλουµε δικούς µας", ανεξαρτήτως αν χρειάζονταν ή όχι. 
Τα λεφτά όµως δεν υπήρχαν για αθρόες προσλήψεις και η µόνη λύση ήταν ο δανεισµός. "Εκεί τους είπα ότι αυτό παίρνει πλέον τη µορφή της χιονόµπαλας, κάθε βόλτα και µεγαλώνει"»...  

Ο Δημήτρης Κουλουριάνος παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1983, δηλαδή μέσα στην πρώτη τετραετία, όταν όλα πήγαιναν καλά κατά τον κύριο Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκείνη την περίοδο. Να διευκρινίσουμε ότι τότε το Υπουργείο Οικονομικών ήταν ξεχωριστό από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Πίσω στο Γεράσιμο Αρσένη και στη συνέντευξη της 6ης Μαρτίου 2013. Απαντώντας σε ερώτηση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα από τον κύριο Βενιζέλο δεν έχει τίποτα να κάνει με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω θα ήταν πολύ πιο καλό και έντιμο εκ μέρους του να μην αποκαλεί αυτό ΠΑΣΟΚ και ν' αλλάξει επωνυμία.»

Σε ποιο ακριβώς ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ο κ. Αρσένης; Ποιο ΠΑΣΟΚ νοσταλγεί; Εκείνο της πρώτης τετραετίας από το οποίο διεγράφη διότι διαφωνούσε με την οικονομική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου; Εκείνο της δεύτερης τετραετίας που εγκαινιάστηκε με το διαβόητο "Τσοβόλα δώστα όλα" για το οποίο ομολόγησε ότι διαβρώθηκε από μέσα για πολλούς και διαφόρους λόγους και από το οποίο απουσίαζε; Εκείνο της τρίτης τετραετίας στο οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν βαριά άρρωστος και κυβερνούσε από το παρασκήνιο η Μιμή με το μάγο Θωμαδάκη;

Ποιανού τέλος πάντων ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντάξιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρέπει ν' αλλάξει όνομα στο κόμμα του;   Μήπως του ΠΑΣΟΚ του εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη με την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική;

Μάλλον δεν γνωρίζει ο κύριος Αρσένης ποιο ΠΑΣΟΚ νοσταλγεί.
Και βέβαια, έχει πλήρη σύγχυση και θολούρα για το πώς φτάσαμε έως εδώ και για το πώς θα βγούμε... Γι' αυτό και δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναγκαίων μέτρων.

Κατά τ' άλλα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (άλλης μιας ΜΚΟ με χοντρές κρατικές επιχορηγήσεις), και διοργανώνει διημερίδες φέρνοντας, λέει, διεθνείς προσωπικότητες για να μας συμβουλέψουν πώς θα βγούμε από την κρίση!
Εδώ δεν ξέρει ο ίδιος που συμμετείχε στο ελεεινό πολιτικό σύστημα τι έφταιξε και τι πρέπει ν' αλλάξει, θα ξέρουν οι ξένοι που δε γνωρίζουν τίποτα από τα ελληνικά παραδοσιακά χούγια;

Μίλησε μονότονα για επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους όταν δεν γνωρίζει ποια πράγματα δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευση, διότι είναι εκείνα που προηγήθηκαν της κρίσης και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Είναι εκείνα που θα έπρεπε να είχαμε επαναδιαπραγματευθεί μεταξύ εαυτών και αλλήλων προτού έρθει η ΤΡΟΙΚΑ να μας τα επιβάλει με το πιστόλι στον κρόταφο.

Τι θυμήθηκα λέτε τώρα; Εκείνο το διαβόητο σλόγκαν "το πιστόλι στο τραπέζι" που ζητούσε  επίμονα ο Γιωργάκης Παπανδρέου για να φοβερίζει τις αγορές! Και οι αγορές, όπως είδαμε, χε...  από το φόβο τους!

Βρε τι τραβάμε με τους ηλίθιους στους οποίους αναθέτουμε να μας κυβερνάνε!

 30/4/2012