ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

H Δημοκρατία-Κουρελού επιβραβεύει τους παρανομούντες


Πάλι φέρτα να τ' αρμέξουμε, λέει ο λαός...

Εν αρχή ο Γιώργος Σουφλιάς σκαρφίστηκε την ταχτοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 3775/2009) καθότι δει δη χρημάτων. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ωρύονταν καταγγέλλοντας τη ρύθμιση Σουφλιά ως εισπρακτικό μέτρο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο διαφώνησε και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι ευθύνες για την αυθαίρετη δόμηση, ειδικότερα για την αύξηση του συντελεστή δόμησης με την κάλυψη των ημιυπαίθριων χώρων, γκαράζ, πιλοτής κλπ, ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στο κράτος. Δευτερευόντως στους ιδιοκτήτες γης και κατασκευαστές που, μικρό μέρος τους αρχικά αξιοποίησαν κερδοσκοπικά το κλείσιμο των χώρων αυτών και, εκ των υστέρων γενικευμένα, καθώς ήθελαν να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στο πεδίο ενός σκληρού ανταγωνισμού. 

Ευθύνη, ωστόσο, φέρουν και οι αγοραστές που αποδέχονται να παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι έναν μη νόμιμο χώρο στο ακίνητό τους. 

(…) Η προσφυγή σε επιβολή προστίμων, μικρών, μεσαίων, μεγάλων, υπερβολικών, έχει αποτύχει. Κάθε διακήρυξη κατά της αυθαίρετης δόμησης, που στην πράξη περιορίζεται σε αυτό το μέτρο, είναι αποτυχημένη και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινός λαϊκισμός, το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο με το ύψος του προβλεπόμενου προστίμου. (….) 

Το ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες έχει διακηρύξει – και το επαναλαμβάνει σήμερα – ότι κάθε μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οποιασδήποτε τάξης ή μεγέθους, γεννά την επόμενη γενιά αυθαιρέτων, εκτός αν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα αποφάσεων που θα την αποτρέψουν». ( Γιάννης Αλαβάνος, Δελτίο Τύπου ΤΕΕ, 12 Μαΐου 2009)

Παρομοίως το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτων μετά το 1983 αντισυνταγματική:

«Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ν.Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τον 1983, ανεξάρτητα αν αυτά είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε επίσης ότι τα αυθαίρετα μετά το 1983, που άρχισε η εφαρμογή του Ν.1337/1983 ("Νόμος Τρίτση"), έπρεπε κανονικά να είχαν κατεδαφιστεί. Δηλαδή, με άλλα λόγια λέει ότι κάθε μεταγενέστερη διάταξη, που εξαιρεί αυθαίρετα από την κατεδάφιση, είναι αντισυνταγματική.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και την πολεοδομική νομοθεσία, έκριναν ότι η διατήρηση των νέας γενεάς αυθαίρετων (μετά το 1983) έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των όρων και συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και ανατροπή των σχεδίων πόλης. (…) 

Η δημοσίευση της εν λόγω απόφασης συνδέεται άμεσα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Και αυτό, γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι εφόσον κτιστούν ή με οποιονδήποτε τρόπο μετατραπούν σε στεγασμένους χώρους (τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, κ.λπ.), αυτομάτως μετατρέπονται σε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.» (Πηγή in.gr – 24/10/2009)

Κι ύστερα ήρθε το "σωτήριο" ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (με το οποίο και αλλάξαμε και βουλιάξαμε) και η Τίνα Μπιρμπίλη, αφού "πάγωσε" για έξι μήνες το νόμο Σουφλιά, σκαρφίστηκε να τον τροποποιήσει ώστε η ταχτοποίηση να ισχύει μόνο για 40 χρόνια (ν. 3843/2010), ενώ το Συμβούλιο Επικρατείας δεν έβγαλε τσιμουδιά!

Κι επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη και οι εισπράξεις από την ταχτοποίηση δεν αρκούσαν, το σημερινό κυβερνητικό τρίο τρομάρα ,γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το Συμβούλιο Επικρατείας, δρομολογεί τώρα τη νομιμοποίηση, με το αζημίωτο και έως 48 δόσεις τουλάχιστον, όλων των αυθαιρέτων παρεμβάσεων σε κτίρια με νόμιμη οικοδομική άδεια, και φέρνει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τίθεται από μέρα σε μέρα σε δημόσια "διαβούλευση". (imerisia)

Κατόπιν τούτων, φτιάξε κι εσύ ένα αυθαίρετο στο κωλοχανείο η Ελλάς, μπορείς! Μια μέρα οπωσδήποτε θα αμειφθείς.

Εκτός νομιμοποίησης μένουν, λέει, όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011 και όσα είναι μέσα στον αιγιαλό ή σε δάσος. Εξαρτάται φυσικά σε ποιον ανήκουν.

Πάντως τις προάλλες είδαμε μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά στην Κρήτη και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.
Επ' ευκαιρία, και προς διάψευση όσων ακούσατε στο ανωτέρω video, ενημερώνω τους αρμόδιους ότι στα σύνορα Βούλας-Βουλιαγμένης τα τελευταία δύο χρόνια το παλιό ξενοδοχείο Καστέλλο, που ήταν χτισμένο πάνω στον αιγιαλό, αλλάζει χρήση - κάτι που ο νόμος απαγορεύει. Αφού το κτίσμα είχε παραμείνει ερείπιο για 15 και πλέον χρόνια διότι δεν βρισκόταν αγοραστής να το ανακαινίσει ως ξενοδοχείο, βρέθηκε "μεγαλοκαρχαρίας" και το μετατρέπει, με άδεια της Πολεοδομίας παρακαλώ, σε υπερπολυτελή κατοικία!