ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Αναπάντεχοι έπαινοι από το σκληρό της Τρόικας, Πολ Τόμσεν!

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο ethnos, ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, φέρεται ικανοποιημένος από την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος! OLE, OLE!

«Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "το ποτήρι πια είναι περισσότερο από μισογεμάτο".»

Να το δούμε κι εμείς, κύριε Τόμσεν! Να το διαπιστώσουμε στο δικό μας ποτήρι, στο οποίο προς το παρόν το νερό πλησιάζει στον πάτο, ενώ για πολλούς συμπολίτες μας έχει ήδη αδειάσει... Πάντως πριν δύο μήνες δεν ήσασταν τόσο αισιόδοξος. Να σας θυμίσω τι είχατε πει σε τηλεδιάσκεψη: «Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό,  παρά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν ήδη γίνει.» (πηγή) Πότε πρόλαβε κι έγινε το θαύμα μόλις σε δύο μήνες;

«Μεταξύ άλλων, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι η Τρόικα "δεν είχε εγκρίνει ποτέ" τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και το έθεσε ως "μη δικαίωμα ανάμειξης" σε υποθέσεις δύο ιδιωτικών οντοτήτων, προσθέτοντας: "Από νωρίς είχαμε εγείρει ανησυχίες για το αν αυτή η συναλλαγή ήταν σωστή σε επίπεδο πολιτικής. Ποτέ δεν είχαμε εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή, όπως το λέτε. Ήταν σαφές από την αρχή πως αυτές οι οντότητες θα χρειάζονταν πρόσθετα χρήματα από τον EFSF". 

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη φορολογική διοίκηση, πως πρέπει να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού.» (ethnos)

Μήπως έχει άδικο ο κύριος Τόμσεν στο σημείο αυτό;  Καθόλου! Τρία χρόνια τώρα η Τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι κυβερνώντες κωφεύουν! "Μη μου τους πλουσίους τάραττε", ψιθυρίζουν. Όχι βέβαια ότι χρειάζονταν οι πιέσεις της Τρόικας για να κάνουν οι δικοί μας πλουτοδιαπλεκόμενοι  το αυτονόητο.

«Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα του ΔΝΤ θα είναι η άσκηση περισσότερης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει "αίσθηση δικαιοσύνης" ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.» (ethnos)

Φανταστείτε ότι ακόμη και ο βλοσυρός Πολ Τόμσεν νοιάζεται περισσότερο από την παρούσα κυβέρνηση (και όλες τις προηγούμενες) για να υπάρξει αίσθηση δικαιοσύνης μεταξύ των Ελλήνων, και θα ασκήσει, λέει, περισσότερη πίεση!

Καλοσύνη σας, κύριε Τόμσεν, που μας σκέπτεστε, αλλά πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κι όχι να μιλάτε γενικώς και αορίστως. Για παράδειγμα, να αυξηθεί ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης από το 42% στο 50%. Να αυξηθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Πάντως η αίσθηση δικαιοσύνης μεταξύ των Ελλήνων δεν πρόκειται ν' αποκατασταθεί αν, συν τοις άλλοις,  δεν μειωθούν δραστικά οι βΟλευτικές αποζημιώσεις των 300 και δεν καταργηθούν όλα τα προκλητικά τους προνόμια. Και βεβαίως, δεν χρειάζονται 300 βΟλευτές, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα άδεια έδρανα της Βουλής. Να μειωθούν στους 150!

«Στη συνέχεια, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στο θέμα του δημόσιου τομέα, διατυπώνοντας την άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσει προσωπικό που δεν αποδίδει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα. » (ethnos)

Προκαλεί εντύπωση που ο κ. Τόμσεν έχει διαφοροποιηθεί από δηλώσεις που είχε κάνει στις 19 Φεβρουαρίου 2013, όπου είχε τονίσει ότι για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι "ζωτικής σημασίας" να καταπολεμηθεί "σοβαρά" η φοροδιαφυγή, πράγμα που είναι "ενδημικό" πρόβλημα στην Ελλάδα και να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. (Δείτε εδώ.)

Περί του υδροκέφαλου και παράλυτου δημόσιου τομέα έγραψα εκτενώς εδώ. Όσο για την υπόσχεση ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, μακάρι να μπορούσα να το πιστέψω, αφού  η σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η μείωση του δημόσιου τομέα δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ήδη οι μαύρες τρύπες των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι απειλητικές. Πώς θα καλυφθούν; Θα κινήσει το μαγικό ραβδάκι ο Στουρνάρας; Τέτοιο ραβδί, άλλωστε, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει!


«Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και οι παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα.»

Το 2022, ε; Τόοσο γρήγορα! Δηλαδή 12 χρόνια ο ελληνικός λαός στο γύψο και στην ασιτία για να μειωθεί, αν μειωθεί, το χρέος από το 120% που ήταν το 2009 στο 110%! Μπράβο βρε μεγαλοφυΐες! Το πρόγραμμά σας αποδίδει "καρπούς"! 

Αφήστε που δεν συμφωνείτε μεταξύ σας ως προς το τι θεωρείται βιώσιμο χρέος από τις αγορές. Θυμάστε τι λέγατε το Νοέμβριο του 2012; «Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.» (πηγή)


Ειρήσθω εν παρόδω ότι το χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 230% του ΑΕΠ! (πηγή)
Βέβαια, βιώσιμο χρέος είναι κάθε χρέος από τη στιγμή που ο οφειλέτης μπορεί να το εξυπηρετεί. (Δείτε εδώ)

«Αναφερόμενος στην προοπτική της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εξέφρασε αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. » (ethnos)

Κοίτα να δεις, φίλε μου, τι "θαύμα" πέτυχε η κυβέρνησή μας σε δύο μήνες! Στις 19 Φεβρουαρίου ο Πολ Τόμσεν αμφισβητούσε ακόμη και την επιβίωση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ, λέγοντας: «Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. » (πηγή)

Κύριε Τόμσεν, αυτά τα γνωρίζετε;