ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Αγρίνιο: ο γιος μαχαίρωνε τη μάνα του κι ο πατέρας του... κοιμόταν!Ο πατέρας, ανεκπαίδευτος "εκπαιδευτικός" όπως φαίνεται, κοιμόοοταν στο διπλανό δωμάτιο τον ύπνο του... ατομιστή.  Εάν δεν ήταν κουφός, σίγουρα θα άκουσε τον άγριο καβγά ("διαπληκτισμούς") μητέρας και γιου, αλλά θα γύρισε στο άλλο πλευρό λέγοντας "μη μου τον ύπνο τάραττε".

Είχε αφήσει την επιτήρηση του γιου στην περίοδο των εξετάσεων στη σύζυγό του, όπως δυστυχώς κάνουν πολλοί πατεράδες που βγάζουν την ουρά τους απέξω στα δύσκολα..

Μ' άλλα λόγια, ήταν απών από το δράμα που βίωνε εκείνες τις ημέρες ο γιος του κάτω από την εξουθενωτική πίεση της βαρβαρότητας των Πανελληνίων.

Προφανώς δεν είχε ανησυχήσει ούτε από το λιποθυμικό επεισόδιο του γιου του τη Δευτέρα (newsit), την ώρα που εξεταζόταν στο μάθημα των μαθηματικών, και δεν είχε αντιληφθεί την  αφόρητη ψυχική φόρτιση του εφήβου.

Κατά πάσα πιθανότητα, δεν είχε μιλήσει με τη σύζυγό του ώστε από κοινού να καθησυχάσουν το γιο τους λέγοντας να μην έχει άγχος διότι οι Πανελλήνιες δεν είναι η αρχή και το τέλος της ζωής. Πολύ πιθανό, να μην του είχαν πει ότι, περάσει-δεν-περάσει στις Πανελλήνιες, αυτοί τον αγαπούν και θα τον αποδέχονται έτσι όπως είναι.

Η 51χρονη μητέρα, κι εκείνη "εκπαιδευτικός" χωρίς επίγνωση, αγρυπνούσε δίπλα στο γιο της.  Αγωνιούσε περισσότερο από το παιδί και δεν είχε ύπνο. Τον παρότρυνε, λοιπόν, ν' αφήσει την τηλεόραση και να πάει να κοιμηθεί - η ώρα ήταν ήδη 2:15 το πρωί - διότι την επομένη θα διαγωνιζόταν στις Πανελλήνιες.  


Απ' ό,τι εξάγεται από την ομολογία του μητροκτόνου, δεν τον παρότρυνε να κοιμηθεί απλά γιατί ήταν αργά και έπρεπε να ξεκουραστεί -  κάτι που ίσως δεν θα εξαγρίωνε το παιδί τόσο - αλλά διότι άυπνος και κουρασμένος δεν θα μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα την άλλη μέρα στις εξετάσεις. Γι' αυτήν, πάνω από την ψυχική υγεία του παιδιού, ήταν οι εξετάσεις: «Άντε παιδί μου, κλείσε την τηλεόραση να πας να ξεκουραστείς, αύριο δίνεις πανελλήνιες». (tovima)

Πιθανώς να ειπώθηκαν και λόγια που ερέθισαν ακόμη περισσότερο τον 17χρονο. Ίσως να έγινε και κάποια σύγκριση με τον επιτυχημένο αδελφό του τον οποίο έπρεπε να μιμηθεί, και έτσι ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του παιδιού.

Ο γιός - 17χρονος έφηβος με κλειστό χαρακτήρα, ο οποίος δεν είχε πολλές παρέες, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου και προτιμούσε τις περισσότερες ώρες να τις περνάει μόνος στο σπίτι του, σύμφωνα με την imerisia - απογοητευμένος που δεν είχε γράψει καλά στα μαθηματικά, ίσως είχε ήδη παραιτηθεί από κάθε περαιτέρω προσπάθεια διότι δεν ήλπιζε ότι θα πετύχει.

Έτσι βρήκε καταφύγιο στην τηλεόραση για να ξεφύγει από το δράμα που βίωνε. Προφανώς δεν είχε ύπνο, αλλιώς θα παρατούσε την τηλεόραση για να κοιμηθεί. Δεν μπορούσε να γυρίσει κάποιο κουμπί που θα του έφερνε ύπνο με το επιχείρημα ότι την άλλη μέρα θα έγραφε εξετάσεις.  Ο ύπνος δεν έρχεται κατά παραγγελία επειδή κάποιος πρέπει να κοιμηθεί. Ψιλά γράμματα όμως αυτά για την άτυχη μητέρα του...

Ο εσωστρεφής χαρακτήρας του μητροκτόνου ίσως έκρυβε και κάποια κόμπλεξ κατωτερότητας, και ενδεχομένως ζήλια για τον επιτυχημένο αδελφό του την οποία, όχι μόνο δεν είχαν αντιληφθεί οι γονείς του, αλλά ασυναίσθητα ίσως την υποδαύλιζαν με συχνές αναφορές στις επιτυχίες του αδελφού. Αχ αυτή η ζήλια που ριζώνει μεταξύ αδελφών, και που άρχισε από τον Κάιν και τον Άβελ, πόσο συχνή και καταστροφική είναι...

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση με τη δασκάλα μητέρα του δεν θα ήταν και τόσο αρμονική, και πιθανώς ο 17χρονος να έκρυβε πολύ θυμό μέσα του για εκείνη. Ίσως να ήταν πολύ πιεστική στην επιθυμία της να τον κάνει "επιτυχημένο", και μια φυσιολογική προτροπή της τη μοιραία νύχτα να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του γιου απέναντί της.

Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικοί οι γονείς στη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους, διότι μπορεί να κρύβουν μέσα τους ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.  Ας είναι περισσότερο ευαίσθητοι στη διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας και στην αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, και λιγότερο πιεστικοί στην απόκτηση πτυχίων.

Άλλωστε, επικεφαλής της Πολιτείας που διέλυσε την κοινωνία μας ηθικά και οικονομικά βρίσκονται - και πάντα βρίσκονταν - πτυχιούχοι με πολλές περγαμηνές που ψυχικά είναι τενεκέδες ξεγάνωτοι, κύμβαλα αλαλάζοντα. Ένα ή δέκα πτυχία δεν κάνουν τον Άνθρωπο.  Μόνο η καλλιέργεια της ψυχής τον εξανθρωπίζει και τον βοηθά να ζήσει μια αρμονική ζωή, υπερνικώντας με ηρεμία όλες τις αντιξοότητες.

Τι είπατε; Άφησα τη φαντασία μου να οργιάζει χωρίς να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα; Δεν πειράζει - η φαντασία άλλωστε δεν φορολογείται ακόμα... Ίσως, όμως, κάποιοι γονείς βρουν τον εαυτό τους κάπου στα γραφόμενά μου και προσέξουν περισσότερο πώς συμπεριφέρονται στα παιδιά τους.

Ας αναπαυθεί η ψυχή της τραγικής μητέρας, κι ας διδαχτούν κάποιοι γονείς από τον τραγικό χαμό της από το χέρι του σπλάχνου της.