ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

"Δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς κούρεμα", λέει το Ινστιτούτο ΚΙΕΛΟΥ


Τ' ακούσατε φίλτατοι τα κακά μαντάτα; Το Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο ΚΙΕΛΟΥ μας θεωρεί χώρα χωρίς ελπίδα. Μοναδική μας, λέει, ελπίδα είναι ένα νέο κούρεμα του χρέους!
Μακάρι αυτό που χρειαζόμαστε να ήταν μόνο ένα ακόμη κούρεμα...

Πάντως, το γιατί μετά το πρώτο κούρεμα-μαμούθ, το οποίο όλοι ξόρκιζαν μεγαλοφώνως προτού γίνει,  όχι μόνο δεν πήραμε ανάσα αλλά η θηλειά στο λαιμό μας έσφιξε ακόμη περισσότερο, ενώ το χρέος της Ελλάδας ξετινάχτηκε στα ύψη αντί να μειωθεί σημαντικά, είναι άλλου παπά βαγγέλιο. Μας διέγραψαν 107 δις με το PSI, που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2012, και ο Λουκάς Παπαδήμος σεμνυνόταν για το "επίτευγμα", και δανειστήκαμε άλλα τόσα για να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που τους κούρεψαν τα ομόλογα! Δηλαδή "μηδέν εις το πηλίκιον".

Εν τω μεταξύ συνεχίζουμε και δανειζόμαστε για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα δανεικά! Είναι σαν κάποιο τρελό που επειδή γέμισε την πιστωτική του κάρτα με χρέη στην τράπεζα, πάει σε μια άλλη τράπεζα, βγάζει άλλη κάρτα, και δανείζεται από τη δεύτερη τράπεζα για να ξεπληρώσει την πρώτη. Έχει ελπίδα αυτός ο τρελός;

Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει ότι προς το τέλος του 2014, που θα έχουμε τοσοδούλι πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξαναβγούμε στις αγορές να δανειστούμε, ίσως και με επιτόκιο λίγο κάτω του 6%. Τόοοσο χαμηλό; Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Άλλωστε οι τοκογλύφοι δανειστές έχουν αναδουλειές και περιμένουν σαν τα κοράκια. Αν δεν δανείσουν ηλίθιους σαν κι εμάς, πρέπει να αρκεστούν σε επιτόκια 0.5% από την Ε.Κ.Τ., κάτι που δεν το αντέχουν.

Και γιατί βρε πατριώτες, αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδα της χώρας θα είναι κάτι παραπάνω από τα έξοδα, να μην αρκεστούμε σ' αυτά,νοικοκυρεύοντας το σπίτι μας και ζώντας μέσα στις δικές μας δυνατότητες, τώρα μάλιστα που συνηθίσαμε στην ασιτία; Γιατί πρέπει σώνει και καλά να ξαναρχίσουμε φτου κι' απ' την αρχή να δανειζόμαστε από τις αιμοβόρες αγορές με τοκογλυφικά επιτόκια;

"Για να επιστρέψουμε αυτά που χρωστάμε", μας λένε. 
Μα δεν μπορείς να εξοφλάς δανεικά με δανεικά και να περιμένεις να ορθοποδήσεις. Αυτά που χρωστάμε ας μην τα επιστρέψουμε ποτέ. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, ας τα επιστρέψουμε όταν θα έχουμε τέτοιο πλεόνασμα ώστε να δίνουμε δικά μας λεφτά κι όχι δανεικά. Ας είναι μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια. Ας περιμένουν. Εκείνοι που μας τα δάνεισαν ας πρόσεχαν πού τα δάνειζαν. Επένδυση (τοκογλυφία) έκαναν, κι όχι φιλανθρωπία. Και στις επενδύσεις δεν κερδίζεις πάντα.  Αναλαμβάνεις ένα ρίσκο και μερικές φορές χάνεις.

Ας δούμε τι είπε χθες ο Στουρνάρας στη ΝΕΤ. 
Μεταξύ μας, τον λυπάμαι τον άνθρωπο. Για σκεφτείτε να ήσασταν στη θέση του. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του δεν θα ήθελα να είμαι... Έμπλεξε ο φουκαράς μ' ένα κράτος-μπάχαλο κι ένα διεθνές τοκογλυφικό τρελοκομείο. Τι να σου κάνει; Δεν είναι υπεράνθρωπος!Θυμηθείτε εδώ τι έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς στις 27 Οκτωβρίου του 2011, την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου πανηγύριζε για τη συμφωνία του κουρέματος του χρέους.

Αναρωτιέμαι, τότε ήξερε τι έλεγε και τώρα δεν ξέρει τι κάνει, ή τότε δεν ήξερε τι έλεγε και τώρα ξέρει τι κάνει; Δηλαδή τότε ήταν γνωστικός και τώρα ηλίθιος, ή τότε ήταν ηλίθιος και τώρα γνωστικός; Και πώς μπορεί ένας ηλίθιος να μετατρέπεται σε γνωστικό μέσα σε λίγους μήνες; Υπάρχει φάρμακο για την ηλιθιότητα και δεν το ξέρω; Πώς το λένε να το πάρω κι εγώ μπας και ανανήψω από την ηλιθιότητα να προσπαθώ να συνεφέρω ηλιθίους;

Ο Απόστολος Παύλος προέτρεψε να προσευχόμαστε γι' αυτούς που είναι στην εξουσία. 
Μα πώς να προσευχηθώ γι' ανθρώπους που οδηγούν ένα λαό στο γκρεμό; Τη μόνη προσευχή που μπορώ να κάνω είναι να ανανήψουν,  κι αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο να μας αδειάσουν τη γωνιά. Ας βρουν κι αυτοί έναν εύσχημο τρόπο όπως εκείνον που είχε σκαρφιστεί ο Γιώργος Παπανδρέου (το όψιμο δημοψήφισμα) για να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, και να θεωρείται από κάποιους ούλτρα δημοκράτης, αντί να φύγει κακήν κακώς με ελικόπτερο όπως προέβλεπαν κάποιοι ρομαντικοί.