ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

H Angelina Jolie υπέκυψε στο φόβο λόγω... γενναιότητας!


Η "προληπτική" διπλή μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, ενώ ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις και τα σχόλια. Το κρίμα βεβαίως είναι στους γιατρούς της που τη συμβούλεψαν να κάνει κάτι τέτοιο.

Μεταφράζω αποσπάσματα από χθεσινό άρθρο της Elaine Radford που βρήκα στο "The Inquisitr" με τίτλο: "Angelina Jolie’s Double Mastectomy May Send Wrong Message" ("Η διπλή μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί ίσως στείλει λάθος μήνυμα"):

«Η Angelina Jolie είναι μία σπουδαία κυρία με υψηλά ιδανικά. (...)

Κανείς δεν θέλει να πει μια άσχημη λέξη γι' αυτήν. Και τελευταία απ' όλους εγώ.

Αλλά σήμερα πρέπει να ομολογήσω ότι τρέμω από θυμό. Το άρθρο της Αντζελίνα Τζολί  My Medical Choice,  που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στη "NY Times",  αποκάλυψε ότι έχει υποστεί διπλή μαστεκτομή για να αφαιρέσει τα υγιή στήθη της, επειδή φέρει το γονίδιο BCRA1 το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.

Έχοντας αφαιρέσει τα στήθη της χειρουργικά, είπε ότι έχει μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού από 87% σε 5%.

 Φυσικά, εκείνο που έκανε επίσης ήταν να αυξήσει τις πιθανότητες του να χάσει "ίσως" τα στήθη της κάποια μέρα σε ένα εγγυημένο 100%. Τα στήθη της έχουν φύγει.
(...)
 Salon's Joan Walsh (...), της οποίας η μητέρα πέθανε στα 45 από καρκίνο του μαστού, ήταν επίσης υψηλού κινδύνου, και αυτή επίσης είχε ένα γιατρό που της πρότεινε διπλή μαστεκτομή.

Ευτυχώς για την Walsh, είχε κι έναν άλλο γιατρό που δεν συμφωνούσε. Έτσι δεν έκανε την εγχείρηση και πράγματι δεν ανέπτυξε καρκίνο.
(...)
Θα έχω λιγότερο τακτ. Νομίζω ότι οποιοδήποτε ανθρώπινο ον σ' αυτή τη γη μπορεί να είχε αιτίες να μην προχωρήσει σε αφαίρεση ενός υγιούς μέρους του σώματος επειδή ίσως κάτι - ή ίσως όχι -  μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
(...)
Αλλά τι είναι ιδιαίτερα γενναίο στο ν' αφαιρείς ένα υγιές μέρος του σώματος προτού υπάρξει καμία ανάγκη;

Το επιχείρημα που κυκλοφορεί στα Μίντια είναι πως είναι το σώμα της, η επιλογή της. Εντάξει, λοιπόν. Εάν ήταν το σώμα του Michael Jackson και η επιλογή του, τότε γιατί βρίσκεται ο Conrad Murray στη φυλακή;

Δεν επιτρέπουμε στους ανθρώπους να βλάψουν τα σώματά τους για να τους κάνουμε να νιώσουν καλύτερα. Επιτρέπουμε;

Το θέμα είναι, έχουμε μια εντελώς λογική, αναίμακτη εναλλακτική από τη διπλή μαστεκτομή - την ενωρίς ανίχνευση. Έχει αποτελέσματα. 
Στον 21ο αιώνα, βελτιωμένη ακτινοσκόπηση και θεραπεία του καρκίνου του στήθους σημαίνει  ότι τα ποσοστά επιβίωσής σου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.  Το ποσοστό... επιβίωσης για καρκίνο του στήθους σε γυναίκες 40 έως 74 ετών είναι 85% - με υψηλότερο ποσοστό σε ευκατάστατες γυναίκες όπως η Τζολί.

Ένα πρόβλημα που βλέπω με προβεβλημένα άτομα όπως ... η  Αντζελίνα Τζολί που επιλέγουν διπλή μαστεκτομή είναι η πίεση που θέτουν σε άλλες γυναίκες. Λένε ότι το κάνουν για να ζήσουν για τα παιδιά τους.

Σε μια συζήτηση στο Facebook πάνω στο θέμα, μια poster περιέγραψε το ίδιο το επιχείρημα που φοβάμαι: "Θα είχα κάνει την ίδια επιλογή. Έθεσε πρώτη την οικογένειά της".

Δεν υπάρχει εδώ ένας υπαινιγμός ότι οι γυναίκες που αποφασίζουν να κρατήσουν τα στήθη τους είναι ατομίστριες;

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι ρεαλιστές για το τι συνεπάγεται η χειρουργική επέμβαση της Τζολί.
Ιδού ένα αντιπροσωπευτικό σχόλιο: "Είναι καλό γι' αυτή ν' αναλαμβάνει τον έλεγχο του σώματός της προτού το κάνει ο καρκίνος. Αν και υπάρχουν τόσες πολλές θεραπείες για τον καρκίνο, όλες είναι ακόμα τόσο οδυνηρές και αλλάζουν τη ζωή."

Ξέρετε κάτι; Και ο ακρωτηριασμός, που ακολουθείται από πολλαπλές αποκαταστατικές εγχειρήσεις, είναι επίσης οδυνηρός και αλλάζει τη ζωή - με τη διαφορά ότι μια γυναίκα θα έχει πάντα τη βασανιστική αμφιβολία ότι ίσως δεν ήταν απαραίτητος.
Ας μην προσποιούμαστε ότι μια διπλή μαστεκτομή είναι μια υπόθεση 20 λεπτών. Είναι μια μεγάλη εγχείρηση, με όλα τα ρίσκα των επιπλοκών και χρόνο ανάρρωσης μηνών.
(...)
Για μένα το χειρότερο μήνυμα από την εγχείρηση της Τζολί είναι ότι ο καρκίνος είναι τόσο θανατηφόρος, τόσο τρομερός, που είναι καλύτερα να προχωρήσεις και προληπτικά να κόψεις τα στήθη σου. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Όχι το 2013. 
(...)
Η Αντζελίνα Τζολί αποκάλεσε την εγχείρησή της ένα μήνυμα ενδυνάμωσης.  Αλλά, για μένα, είναι ένα μήνυμα φόβου.»

Θα προσθέσω απόσπασμα από χθεσινό άρθρο της Kerri Morris στο "chicagonow", με τον τίτλο (σε μετάφραση) "Διπλή Μαστεκτομή: Η επιλογή της Αντζελίνα Τζολί δεν είναι συμβουλή"

«Η Αντζελίνα Τζολί μπορεί ακόμη να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.
Αν και η Τζολί έχει σημαντικά μειώσει το ρίσκο της να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια γυναίκα με διπλή μαστεκτομή ενδέχεται ακόμη να εμφανίσει καρκίνο. Ανεξαρτήτως του πόσο ριζική ήταν, κύτταρα στήθους παραμένουν πίσω μετά από μία μαστεκτομή. Και παρόλο που τα μεταλλαγμένα γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο  εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Το αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καθενός, και της Αντζελίνα Τζολί, να προσβληθούν από καρκίνο.

Η μαστεκτομή ενέχει τους δικούς της κινδύνους.
Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τη μαστεκτομή είναι πολλοί και σημαντικοί. Είναι οι κίνδυνοι που όλες οι εγχειρήσεις παρουσιάζουν: αιμορραγία, μόλυνση, μακροχρόνιος πόνος.

Επιπροσθέτως, το λεμφοίδημα είναι ένα ρίσκο, και μάλιστα μεγάλο.  Ψάξτε στη Google εικόνες για lymphedema  ώστε να πάρετε μια ιδέα.  Εγώ θα πω μόνο ότι είναι ένα μόνιμο πρήξιμο στην περιοχή που έχουν αφαιρεθεί οι λεμφαδένες.  Είναι μία διαρκής παρενέργεια με την οποία οι περισσότερες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού παλεύουν.

Είναι οδυνηρό και είναι περιοριστικό. (...)»

****
Διαβάστε εδώ πώς νίκησε τον καρκίνο η Jessica Richards.