ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Ο φασισμός της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ

Υποτίθεται ότι η ενημέρωση είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, κάτι σαν το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, ας πούμε. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται για το "λειτούργημά" τους οι δημοσιογράφοι σε κάθε ευκαιρία.  

Ποια ενημέρωση όμως θα ήταν πράγματι κοινωνικό αγαθό; Η αντικειμενική, φυσικά, κάτι που είναι άπιαστο όνειρο για τους πολίτες. Διότι όχι μόνο αντικειμενικά δεν είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά είναι οχήματα φανερών και κρυφών συμφερόντων, πολιτικών και επιχειρηματικών, και όργανα πλύσης εγκεφάλου του λαού, κοινώς χειραγώγησής του. Τόσο τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όσο και τα ιδιωτικά χειραγωγούνταν, χειραγωγούνται και χειραγωγούν.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι κάνω λάθος εκτίμηση και η ενημέρωση που μας παρέχουν τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα ΜΜΕ είναι αντικειμενική και όντως ύψιστο κοινωνικό αγαθό - το οξυγόνο της δημοκρατίας, όπως λένε. Σ' αυτή την περίπτωση, προφανώς τα ιδιωτικά ΜΜΕ εγκληματούν εις βάρος του χειμαζόμενου και πανταχόθεν βιαζόμενου και εξαπατώμενου ελληνικού λαού, αφού επί τρία εικοσιτετράωρα τώρα απεργούν, στερώντας του το αγαθό της ενημέρωσης και αφήνοντάς τον στο σκοτάδι ως προς τα τεκταινόμενα, και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. 

Το κάνουν, λέει, για συμπαράσταση στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που θα χάσουν τις δουλειές τους επειδή την έκλεισε ο Αντώνης Σαμαράς. Με άλλα λόγια, από αλτρουισμό απεργούν οι ψευτοδημοκράτες της ΕΣΗΕΑ, απαντώντας στο φασισμό με φασισμό, στο έγκλημα με άλλο έγκλημα εναντίον του λαού που δεν φταίει. Κι αυτό, εν ονόματι της δημοκρατίας την οποία έπληξε βάναυσα ο Σαμαράς ενώ εκείνοι την "υπηρετούν" με τον ίδιο φασιστικό τρόπο.

Θα μου πεις πρώτη φορά είναι που απεργούν τα ΜΜΕ; Όχι βέβαια. Είναι όμως πρώτη φορά που απεργούν τόσες συνεχόμενες μέρες. Στο παρελθόν απεργούσαν για ένα εικοσιτετράωρο, συνήθως όταν η εκάστοτε κυβέρνηση επρόκειτο να θίξει τα συντεχνιακά τους προνόμια, τα κυριότερα των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, κατάφεραν να διατηρήσουν, όπως να μην ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, με απόφαση της Βουλής παρακαλώ. (Δείτε εδώ κι  εδώ).

Δυστυχώς, οι απεργίες των δημοσιογράφων, που ισχυρίζονται πως δεν κάνουν επάγγελμα αλλά λειτούργημα, γίνονταν πάντα για την προάσπιση των οικονομικών και ασφαλιστικών τους συμφερόντων και μόνο.

Τώρα κόπτονται δήθεν για τον βιασμό της δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά! Ποιας δημοκρατίας; Από πού πέρασε η δημοκρατία και δεν την είδα; Φάντασμα είναι και δεν φαίνεται; Κατ' αρχήν για να έχεις δημοκρατία πρέπει πρώτα να έχεις κυρίαρχο κράτος. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σ' ένα κράτος που έχει εκχωρήσει την εθνική του κυριαρχία σε ξένα κέντρα. Είναι πλασματική.

Αλήθεια, πού ήταν τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, και δεν κατέβηκαν, εν χορδαίς και οργάνοις, σε απεργία διαρκείας όταν παραχωρήθηκε η εθνική μας κυριαρχία στην Τρόικα, αλλά και όταν είχε προαναγγελθεί κυνικά σε ανύποπτο χρόνο από την πρώην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη στον Κάρολο Παπούλια; Με εντολή τίνος τήρησαν τότε σιγήν ιχθύος, εκείνοι που σήμερα θρηνούν για το βιασμό της δημοκρατίας στο κλείσιμο της αμαρτωλής ΕΡΤ;

Πόσες φορές δεν απέργησαν την ημέρα που υπήρχαν πανελλαδικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στα βάρβαρα μέτρα λιτότητας, αντί να βρίσκονται στο μετερίζι τους και να ενημερώνουν ζωντανά τον ελληνικό λαό;

Και πόσες φορές δεν επέλεξαν για ν' απεργήσουν την ημέρα που κάποιος ξένος ηγέτης επισκεπτόταν τη χώρα μας, όπως ο Ολάντ, ή όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα; (Δείτε εδώ) Δεν ήταν αυτό πρόκληση και κυνική περιφρόνηση της εκλεγμένης κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και της χώρας μας;  

Από πού διάολο παίρνουν εντολές για να κάνουν τέτοιες ανθελληνικές και αντιδημοκρατικές επιλογές οι καραδημοκράτες "λειτουργοί" της ενημέρωσης, γράφοντας τους πολίτες αυτής της χώρας στα παλιά τους τα παπούτσια;

Λένε ότι τα ΜΜΕ είναι η Τέταρτη Εξουσία. Φοβάμαι ότι δεν είναι η τέταρτη αλλά η πρώτη... Η συμφορά που βρήκε τη χώρα μας οφείλεται πρώτα σε δαύτους, αφού είναι τα όργανα των αόρατων αφεντάδων που ανεβάζουν, συντηρούν και κατεβάζουν κυβερνήσεις κατά πώς εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Όσο για την αντικειμενικότητα της δήθεν ακομμάτιστης ΕΡΤ,  αρκεί μια ματιά στα αποτελέσματα από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3, στις 23/2/2010, που υπέπεσε στην αντίληψή μου. Δείτε εδώ:

"Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών ήταν τα παρακάτω :

Σε σύνολο 494 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 429 συνάδελφοι.

Εγκυρα ψηφοδέλτια : 415,

Λευκά ψηφοδέλτια : 8,

Ακυρα ψηφοδέλτια : 6.

Από αυτά έλαβαν :

ΔΑΚΕ – ΕΡΤ : 18 ψηφοδέλτια, ΠΑΣΚΕ- ΕΡΤ : 217 ψηφοδέλτια, ΣΥΜΜΑΧΙΑ Η-Μ.Μ.Ε. : 180 ψηφοδέλτια."

Και υποτίθεται ότι στα 5,5 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή του Μικρού που είχαν προηγηθεί η ΕΡΤ είχε γεμίσει με νεοδημοκράτες διορισμένους με αδιαφανείς διαδικασίες. Οι κάλπες όμως δεν το επιβεβαίωσαν...

Ας ελπίσουμε ότι, μετά την εκκαθάριση, η πρώην καταπράσινη ΕΡΤ δεν θα μετασχηματιστεί απλώς σε γαλάζια. Ίδομεν...

****

Μόλις εντόπισα ενδιαφέρον άρθρο του Βασίλη Μούρτη στον i-Reporter με τον τίτλο, "Τι ρόλο παίζει η ΕΣΗΕΑ" και παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα, για όσους δεν το έχουν δει:

«ΛΑΘΟΣ απόφαση πήραν χθες (13/6/2013) τα σωματεία δημοσιογράφων, τεχνικών κλπ., για συνέχιση και σκλήρυνση της απεργιακής κινητοποίησης.
 (...)
Η ΕΣΗΕΑ αντιμετωπίζει εξ αρχής, δυστυχώς, το θέμα της ΕΡΤ, ως μια στενά επαγγελματική υπόθεση των εργαζομένων-απολυμένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στους οποίους οφείλουν να συμπαρίσταται οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, όπως και το προσωπικό των άλλων κλάδων, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.

Και αν στην αρχή, με την κεκτημένη συνταχνιακή αντίληψη που χαρακτηρίζει την ηγεσία του δημοσιογραφικού σωματείου, αντιμετώπισε με αυτό τον τρόπο την υπόθεση της ΕΡΤ, δεν δικαιολογείται να συνεχίζει να το αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο. Αν μη τι άλλο αυτό είναι σαφής ένδειξη ανεπάρεκιας της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ και ανικανότητας να αντιληφθεί την εξέλιξη των πραγμάτων. Ακόμα χειρότερα, δείχνει εγκλωβισμό σε μικοκομματικές σκοπιμότητες. 
(...)
Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι που διαφωνούν με τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ, όπως διαφωνούν και με την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και σήμερα αισθάνονται, πράγματι, φιμωμένοι διότι οι πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή και το θέμα της ΕΡΤ, τρέχουν και το σωματείο τους, δυστυχώς, τους απαγορεύει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για όσα γνωρίζουν και συμβαίνουν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο. Και είναι πολύ σημαντικές. Και πάλι δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ ρίχνει "μαύρο" στην ενημέρωση των πολιτών.

Δεν έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία η ηγεσία των δημοσιογράφων (και η ΠΟΕΣΥ, για να μη τα ρίχνουμε όλα στην ΕΣΗΕΑ). Για παράδειγμα, στην αρχή του χρόνου επέβαλαν 15ήμερη απεργία στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν όλο το προσωπικό του ΑΠΕ διαφωνούσε πλήρως, σε ένδειξη συμπαράστασης σε 70 συμβασιούχους δημοσιογράφους της τηλεόρασης της ΕΡΤ, των οποίων δεν ανανεώνονταν η σύμβαση. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν πολλοί κομματικοί και προσωπικοί φίλοι των μελών της ηγεσίας του σωματείου, κάποιοι από τους οποίους είχαν υψηλές αμοιβές ή επρόκειτο για την Τρίτη και τέταρτη δουλειά τους.

Σκληρή στάση είχε τηρήσει, τότε και η ΠΟΣΠΕΡΤ, παρά τη διαφωνία των εργαζόμενων στην ΕΡΑ. Πιστεύουν ο κ. Τρίμης και οι λοιποί ότι υπάρχει δημοσιογράφος και εργαζόμενος στο ΑΠΕ που πιστεύει ότι η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ κόπτονται για την εξυγίανση της ΕΡΤ; 

Γι' αυτό οι μόνοι που κόπτονται είναι οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αλλά, δυστυχώς, αυτοί είναι που εξέλεξαν τη συνδικαλιστική τους ηγεσία, όπως και οι δημοσιογράφοι εξέλεξαν τη συγκεκριμένη, δική τους, ηγεσία. Έχουν, όμως, τώρα τη δυνατότητα να την αλλάξουν, καταψηφίζοντας τους εκλεκτούς των κομμάτων. Όλους.
 (...)
Αλλά η ΕΣΗΕΑ αποδεικνύεται ανίκανη, λόγω αναξιοπιστίας, να περιφρουρήσει την απεργία που η ίδια κήρυξε, μαζί με την ΠΟΕΣΥ. 

Η "σκληρή απεργία" που κήρυξαν από χθες το βράδυ "έσπασε" από ραδιοφωνικούς σταθμούς που πρόσκεινται πολιτικά στους ίδιους πολιτικούς χώρους με τη δημοσιογραφική ηγεσία. Ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κόκκινο", του ΣΥΡΙΖΑ και ο "902 Αριστερά", του ΚΚΕ εκπέμπουν απεργιακό πρόγραμμα από το πρωί, παρά την απαγόρευση. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι "πάτησαν" στο προηγούμενο που δημιουργήθηκε. Μεταξύ αυτών ο vimafm, ο Alpha 989 και ο Realfm (και όχι ο Realnews όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, που φαίνεται να μη γνωρίζει σε ποια μέσα κηρύσσει απεργίες)

Η ΠΟΕΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει τους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, όχι, όμως, και τους δύο κομματικούς. Οξύνει, δηλαδή, την αντιπαράθεση με κάποια μέσα, μια τακτική που έχει άμεση σχέση με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ. Και εκτιμούν ότι με την τακτική που ακολουθούν έχουν πιθανότητες να επανεκλεγούν.

Η αδυναμία και η ανικανότητα της ΕΣΗΕΑ να περιφρουρήσει την απεργία που κήρυξε και η ανοχή που δείχνει σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως και το ότι η επιβολή "μαύρου" στην ενημέρωση, όταν συμβαίνουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, είναι εξίσου αντιδημοκρατική στάση με εκείνη της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.  
Ήταν επόμενο να ενδιαφερθούν και οι εκδότες των κυριακάτικων εφημερίδων να κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες τους. Αλλά και εδώ η ΠΟΕΣΥ ήταν ανένδοτη. Δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα.

Η Ένωση Ιδιοκτητών προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά οι δημοσιογραφικές Ενώσεις έχουν έτοιμη την απάντηση, με τα γνωστά συνδικαλιστικά τερτίπια. Αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας των κυριακάτικων φύλλων είναι παράνομη, θα κηρύξει νέα απεργία η ΕΣΗΕΑ. Αποτέλεσμα; Θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες σε όλη την άλλη χώρα, εκτός της Αθήνας.
(...) 
Αν κάποιος πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα που ανέκυψε δεν είναι αν θα είναι πρωθυπουργός o Σαμαράς ή ο Τσίπρας, αλλά ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα δημοκρατίας, αυτός είναι η ΕΣΗΕΑ.

 Ας μην εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους και ας μη στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα στην ενημέρωση. 

Και επιτέλους, ας κινηθούμε και οι δημοσιογράφοι. Ας αποτινάξουμε το φόβο να παραβούμε τις αποφάσεις της ηγεσίας μας. Ειδικά όταν αυτές είναι αντίθετες προς τη συνείδησή μας. 

Δεν πρόκειται, άλλωστε, οι δημοσιογράφοι, να χάσουν τίποτε από όσα, ελάχιστα, έχουν διασφαλισμένα και τα οποία δεν τα οφείλουν στην παρούσα ηγεσία. Αυτά, λοιπόν, τα ελάχιστα δεν θα χαθούν αν δεν υπακούσουν στη σημερινή ηγεσία, η οποία κρατά τον κλάδο καθηλωμένο και υποταγμένο στις μικροκομματικές και προσωπικές της σκοπιμότητες.

Και όλοι οι δημοσιογράφοι ας αναρωτηθούν: Η ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης θα εκφραστεί καλύτερα έχοντας ελεύθερη ή απαγορευμένη την ενημέρωση, σε μια περίοδο μάλιστα, που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ενέργεια της κυβέρνησης και την αντιμετωπίζει όπως αντιμετώπιζε, τηρουμένων των αναλογιών, όπως αντιμετώπιζε τη χούντα.

 Ήδη έχουν γίνει συγκεντρώσεις έξω από πολλές ελληνικές πρεσβείες σε πολλές χώρες. Έχει γίνει παγκόσμιο ζήτημα. Και αν η ΕΣΗΕΑ δεν το κατανοεί, ας την εγκαταλείψουν οι δημοσιογράφοι, ας την ξεπεράσουν, όπως επιβάλει το καθήκον τους σε τέτοιες περιστάσεις.»