ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Η Σοφία Βούλτεψη "αδειάζει" τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΑ

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, Βουλή, 13/6/2013:

«Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(...) Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει κανείς μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα που να είναι πιο ευαίσθητος στα θέματα της ενημέρωσης, πολύ περισσότερο όταν η ενημέρωση δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Είναι μέγεθος κρίσιμο για τη δημοκρατία. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς του οποίου να μη σφίχτηκε η καρδιά – λυπάμαι, δεν θέλω να χρησιμοποιώ μελοδραματικές εκφράσεις – όταν είδα το μαύρο της ΕΡΤ.
Όμως, κύριοι συνάδελφοι, ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση στην οποία φτάσαμε και γιατί φτάσαμε ως εδώ; Περιμένω σιωπηλή δυο μέρες, παρακολουθώ βουβή τα περί την ΕΡΤ τεκταινόμενα. Περιμένω να δω πόσο ακόμη θα κρατήσει η υποκρισία, πόσα ακόμα κροκοδείλια δάκρυα θα χυθούν από διάφορους, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα για απολυμένους, πόσοι ακόμη θα παρελάσουν, πόσα ακόμη ραδιόφωνα κλειστά από lockout θα μεταδίδουν εκπομπές μέσα από την ΕΡΤ. Πόσο ακόμη θα συνεχισθεί αυτό;

Οφείλουν όλοι οι συνάδελφοι, αλλά και οι Αρχηγοί των άλλων κομμάτων – και μιλάω μετά λόγω γνώσεως, γιατί σήμερα έχουμε έρθει εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον και μιλήσαμε πάλι για τις παθογένειες του παρελθόντος  να γνωρίζουν ότι αν διακυβεύεται κάτι, αυτό είναι πράγματι το μέλλον της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να μιλάμε εδώ για το πού θα πάνε τα πετρέλαια της χώρας, οι υδρογονάνθρακες και να συζητούμε αυτονόητα και να μη λέμε ποτέ όλη την αλήθεια.

Έπεσε "μαύρο", λοιπόν, στην ΕΡΤ, ναι, αλλά ποιος δεν θυμάται, αγαπητοί συνάδελφοι, τη 19η Φεβρουαρίου, τότε που την Ελλάδα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Ολάντ για να συζητήσει τα πάντα, από επενδύσεις έως την ΑΟΖ, και τότε, ακριβώς εκείνη την ημέρα κηρύχθηκε απεργία από τις δύο συνδικαλιστικές μας ενώσεις; Δεν είχε γίνει ποτέ αυτό από καμία παράταξη, διότι πάντοτε στις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων, όταν επισκεπτόταν τη χώρα ξένος ηγέτης, η απεργία μετετίθετο αυτόματα. Έμπαινε τυπικά στο Διοικητικό Συμβούλιο και μετετίθετο αυτόματα για άλλη μέρα.

Τι είδαμε τότε; Είδαμε ένα βουβό πλάνο και το Γάλλο Πρόεδρο πάνω στο κόκκινο χαλί να πηγαίνει, να έρχεται και να ξανάρχεται. Τι σημαίνει αυτό; Το κόκκινο χαλί δεν ήταν μαύρο στην ενημέρωση; Αυτό πολύ περισσότερο όταν σας λέω ότι υπάρχει πρακτική και δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει ξένος ηγέτης και να συμβεί αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί έκτακτο γεγονός και να μην ανασταλεί η απεργία. Σας το λέω μετά λόγω γνώσεως, διότι έχω θητεύσει σ’ αυτά τα συμβούλια. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγιναν αυτά τα οποία συμβαίνουν. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαρκές καθεστώς απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα τις έντεκα συνεχόμενες εβδομάδες κατά τις οποίες το ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ αναστελλόταν κάθε Σαββατοκύριακο.

Το διήμερο 2–3 Μαρτίου ήταν η τελευταία φορά που η ΕΡΤ εξέπεμψε Σαββατοκυριακάτικο πρόγραμμα. Οι απεργίες του Σαββατοκύριακου –για να θυμηθούμε τις περίφημες "θερινές ασθένειες" της Ολυμπιακής - ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου και τελείωσαν στις 25 Μαΐου. Γιατί; Μόνο για την καταβολή των υπερωριών; Όχι, κύριοι συνάδελφοι. 
Το αίτημα έλεγε σαφώς: "Αποκατάσταση όλων όσων αδικήθηκαν διαχρονικά και διατηρούν αναφαίρετο δικαίωμα για εργασία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση"! Διαχρονικά! Αυτό ήταν το αίτημα, βάσει του οποίου έμενε κάθε Σαββατοκύριακο κλειστεί η ΕΡΤ και αγκομαχούσαν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι από τη Δευτέρα και μετά να ξαναπιάσουν τα νούμερα.

Ποιος εργοδότης ανέχεται να του κλείνουν την επιχείρηση δύο μέρες την εβδομάδα συνεχώς; Ποιος το αντέχει; Για πείτε μου σας παρακαλώ; Δεν μίλησε κανείς για αυτό. Πώς γίνεται αυτό; Δηλαδή, όποιος περνούσε απ’ έξω έχει διαχρονικά το δικαίωμα να προσληφθεί στην Ελλάδα της πτώχευσης! Και σε οποιαδήποτε Ελλάδα.

Χθες άκουσα τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ στην εκπομπή του κ. Χαρδαβέλλα στο "ZOOM" να επαίρεται ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς η ΕΡΤ έκανε σαράντα δύο ημέρες απεργία! 

Ποιος εργοδότης ανέχεται σαράντα δύο συνεχόμενες ημέρες απεργίας; Όμως, όταν ο εργοδότης είναι ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει πρόβλημα! Μπορεί να τα πληρώνει όλα αυτά! Να τα πληρώνει όλα αυτά και να πληρώνει και τις απεργίες πληρωμένες! Ας μην επεκταθώ τώρα σε αυτό το θέμα. Απίθανα πράγματα!

Όμως, υπάρχει ένα ζήτημα: Έκανε κάποιο λάθος η Κυβέρνηση; Προφανώς! Διότι αυτό το οποίο είδαμε χθες και που συνδέθηκε μοιραία με το θέμα της τρόικας έπρεπε να είχε γίνει στις σαράντα συνεχόμενες ημέρες απεργίας στο όνομα του ελληνικού λαού, ο οποίος πληρώνει. Πληρώνει σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται! Έπρεπε να γίνει τη δέκατη εβδομάδα που δεν μετέδιδε ενημερωτικό πρόγραμμα η ΕΡΤ, για έντεκα συνεχόμενες εβδομάδες! Από τις 2 Μαρτίου εμφανίστηκαν μπροστά μας ξανά στις 25 Μαΐου.

Τροχονόμοι των απεργιών, αυτό έγινε. Η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεών μας, δεν έκαναν τίποτα άλλο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η απεργία είναι το έσχατο όπλο του συνδικαλιστή και πρέπει να εξαντληθούν όλα τα άλλα.

Στο μεταξύ, από απεργία σε απεργία, έκλεισαν καμιά δεκαριά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν έκλαψε κανείς γι’ αυτά. Σε δύο χρόνια, αυτά τα δύο χρόνια αυτών των διοικήσεων, έκλεισε ο Flash, ο οποίος δεν φτάνει που έκλεισε και δεν έχουν τηλέφωνα και δεν έχουν internet, έχει πάει και κάνει εκπομπή, αντί να κοιτάξει τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν οι συνάδελφοι που δεν έχουν πληρωθεί επί μήνες. Όμως, ο Flash μπορούσε να κάνει lockout και να τους πετάξει έξω. Έτσι δεν είναι; Και δεν τρέχει τίποτα γι’ αυτούς! Αντιθέτως είναι τόσο μαζοχιστές και πηγαίνουν να υπερασπιστούν αυτά που δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν για τον εαυτό τους.

Έκλεισε ο "Alter". Γιατί δεν έκλεισε εν λειτουργία ο "Alter"; Γιατί; Για πείτε μου! Μα, από απεργία σε απεργία! Έκλεισε ο "Ξένιος" - σπουδαίο πράγμα! - ένας ραδιοφωνικός σταθμός που τον άκουγε κόσμος, με ελάχιστο προσωπικό! Και όμως κατάφεραν με τις απεργίες να τον κλείσουν. Δημοτικός σταθμός ήταν. Έκλεισε η "Ελευθεροτυπία", ο "Αδέσμευτος Τύπος", ο "Αυριανή", ο "Φίλαθλος", η "Εξέδρα". 

Η ΕΡΤ είναι το τελευταίο διαμάντι, το πετράδι του στέμματος αυτής της άφρονος συνδικαλιστικής ηγεσίας. Για να δούμε, λοιπόν! Μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία έχει την απεργία για ψωμοτύρι και κλείνει το ένα μέσο μετά το άλλο και βουλιάζουν τα ταμεία των δημοσιογράφων.

Εν πάση περιπτώσει, τι ισχύει απ’ όλα, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; 
Ο κ. Τσίπρας στις 24 Απριλίου, όπου μάλιστα αυτοί οι οποίοι λένε ότι ήταν εκβιαζόμενοι από την Κυβέρνηση και φοβόντουσαν μήπως χάσουν τη δουλειά τους, έδωσαν συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κατρούγκαλο, Σύμβουλο του κ. Τσίπρα. 

Τόσο πολύ φοβόντουσαν που έδωσαν συνέντευξη Τύπου και μιλούσαν για φαινόμενα λογοκρισίας; Έχετε ξανακούσει κανένα να φοβάται και να δίνει συνέντευξη Τύπου με όλα τα κανάλια και να καταγγέλλει αυτά και να του επιτρέπεται, να είναι λογοκριμένος, αλλά παρόλα αυτά να δίνει συνέντευξη Τύπου και να το παίζουν όλοι στα κανάλια. 

Όμως, θέλω να μας πείτε: Ήταν ή όχι η ΕΡΤ εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής Κυβέρνησης, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις 18 Μαΐου; Ήταν ή όχι η ΕΡΤ παλαιάς κοπής; Προς τι τα δάκρυά σας τώρα; Θα φτιαχτεί καλύτερη! Αν είναι έτσι, δεν πρέπει να έχετε πρόβλημα.

Γιατί εμάς τα δάκρυά μας είναι πραγματικά, γιατί ενδιαφερόμαστε για την ενημέρωση. Και πράγματι, πρέπει να είμαστε οι μόνοι που στενοχωρηθήκαμε όταν έπεσε αυτό το μαύρο. Όμως ελάτε στη θέση του ίδιου του λαού που πληρώνει! 

Να λυθεί γρήγορα το θέμα, να ανοίξει η ΕΡΤ, να μπει αρχειακό υλικό, να γίνουν όλα αυτά. Όμως γι’ αυτό το θέμα θα κινδυνεύσει η Κυβέρνηση, επειδή κανείς δεν ενημερώνει; Περιμένω όλη την ημέρα σήμερα - τρεις μέρες - να σας πω ότι δεν γίνονται ανεκτές σαράντα τέσσερις ημέρες απεργίας και έντεκα εβδομάδες απεργίας συνεχόμενες.

Τι ισχύει; Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 29 Μαΐου ο κ. Τσίπρας μίλησε για καθεστώς ασφυξίας στην ΕΡΤ, για "παπαγάλους". 

Είναι εξωνημένοι ή όχι οι δημοσιογράφοι αυτοί που τώρα τους υπερασπίζεστε; Διότι τότε λέγατε ότι είναι εξωνημένοι και εκβιαζόμενοι από τη μνημονιακή Κυβέρνηση. Κάνατε ολόκληρη διημερίδα στις 27 και στις 28 Μαΐου, κομματική εκδήλωση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πάλι λέγατε ότι έχει γίνει ΥΕΝΕΔ και τι είναι όλοι αυτοί εκεί πέρα και τι μεταδίδουν! Αυτά λέγατε!

Ξαφνικά τι έγινε; Δεν λέγατε για τα "golden boys" και τα "golden girls", που είναι τηλεπερσόνες και παίρνουν πολλά λεφτά; Τώρα πώς τους συμπαραστέκεστε; Επειδή απολύθηκαν; Ή μήπως επειδή έχει εκλογές η ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη και κάποιοι τρέχετε για τα ψηφαλάκια και κάποιοι άλλοι δεν το έχετε πάρει χαμπάρι και κάνετε φασαρία γι’ αυτό;

Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, κύριε συνάδελφε του ΠΑΣΟΚ. Προκαλείτε τώρα συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών, ενώ το θέμα είναι ένα: Δικαιούται ή όχι να κάνει τόσο καιρό απεργία η ΕΡΤ; Ο ελληνικός λαός τι είναι και πληρώνει;

Τελειώνω με αυτό, γιατί δεν θέλω να καταχρώμαι και το χρόνο. 

Κύριε συνάδελφε του ΚΚΕ, θα θυμάστε ότι όταν η Έλενα Παπαρίζου κέρδισε τη Γιουροβίζιον το Μάιο του 2005, αλλά την ίδια ημέρα είχε την ατυχία να πεθάνει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, "έπαιξε" πρώτη είδηση η Παπαρίζου. 

Αν υπήρχε Εποπτικό Συμβούλιο στην ΕΡΤ, όπως λέμε ότι πρέπει κάποτε να γίνει και να μας αφήσουν όλοι αυτοί εκεί, τότε θα "έπαιζε" πρώτη είδηση ο Χαρίλαος Φλωράκης. Και μάλιστα, πολύ βιαστικά είχε "παίξει" πρώτη είδηση ο Χαρίλαος Φλωράκης, γιατί αμέσως μετά ξανάβαλαν το "Νumber Οne". Αμέσως! Είπαν το αγγελτήριο θανάτου του και μετά έπαιξε κατευθείαν το "Νumber Οne", λες και ήταν νεκρώσιμος ακολουθία το "Νumber Οne"! Θα το επέτρεπε αυτό το Εποπτικό Συμβούλιο; Πώς τα ανέχεστε, λοιπόν, όλα αυτά πια; Δεν χρειάζεται να γίνει όπως γίνεται στο εξωτερικό; Δεν το καταλαβαίνω!

Τελειώνω με τούτο, κυρία Πρόεδρε. Όσον αφορά αυτό που μας είπατε, ότι η "Liberation" έβαλε "μαύρο", ποια είναι η "Liberation"; Την αγόρασε ο Ρότσιλντ και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να απολύσει τον ιστορικό συνιδρυτή με τον Σαρτρ, τον Ζιλί. Ποια είναι, λοιπόν, που θα μας δώσει μαθήματα δημοκρατίας; Ας συνέλθουμε πια, ας προχωρήσουμε γρήγορα. Σε κανέναν δεν αρέσουν αυτά. Να λέμε όλες τις αλήθειες, όχι μισές αλήθειας και πλερέζες και δάκρυα εκ των υστέρων. Εκ των υστέρων, όλοι ξέρουν. Σας ευχαριστώ.»

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, Βουλή 14/6/2013:  «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα έξι λεπτά που έχω στη διάθεσή μου δεν επαρκούν για να συνεισφέρω όσο θα ήθελα στο θέμα του ΕΟΠΠΥ. Έτσι κι αλλιώς, πιστεύω ότι ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και από τους επερωτώντες συναδέλφους και από τους Υπουργούς. Θα ήθελα αυτό το χρόνο - επειδή βλέπω ότι επανέρχεται ένα θέμα συνεχώς και συνεχώς, το θέμα της ΕΡΤ- να τον αφιερώσω σε κάποιες απαντήσεις σχετικές, που πιστεύω ότι θα ενδιαφέρουν τους συναδέλφους - βλέπω εδώ και τον Πρόεδρο, τον κ. Κακλαμάνη - στη σκέψη τους πάνω στο τι πραγματικά συμβαίνει.

Θέλω, όμως, προηγουμένως να πω το εξής: Πήρα τα χθεσινά Πρακτικά - χτες η συνεδρίαση κράτησε μέχρι αργά και στις 18.30’ είχα μία σοβαρή υποχρέωση ιατρικού προβλήματος- και θέλω να επισημάνω κάτι: Μετά την αναχώρησή μου τοποθετήθηκαν οι συνάδελφοι από το Κομμουνιστικό Κόμμα και από το ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποίησαν κάποιες εκφράσεις τις οποίες στη ζωή μου δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και σχετίζονται με τα ιατρικά θέματα και μάλιστα προσωπικά ιατρικά θέματα.

Η κ. Χαραλαμπίδου, λοιπόν, μίλησε για ιστορικό παραλογισμό που ανέπτυξε η κ. Βούλτεψη και ο συνάδελφος κ. Κατσώτης από το ΚΚΕ μίλησε για παραλήρημα της κ. Βούλτεψη.

Φαντάζομαι να μην επιστρέψουμε στην εποχή των ψυχιατρείων της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης, όπου όταν διαφωνούσαμε με κάποιον, τον βγάζαμε τρελό και τον στέλναμε στο ψυχιατρείο. Περίμενα από τους συναδέλφους να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε αυτά που είπα και τα οποία θα επαναλάβω πάρα πολύ γρήγορα.

Όπως ξέρετε, αυτό που συνέβη στην ΕΡΤ όχι μόνο δεν ευχαρίστησε κανέναν, αλλά, όπως είπα και χθες, έχουμε να κοιμηθούμε τρεις νύχτες. Το μαύρο δεν αρέσει σε κανέναν. Η ΕΡΤ, όμως, έριχνε μαύρο για πάρα πολύ καιρό. 

Και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις πλειοψηφίες των διοικητικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, είναι ότι ρίχνουν μαύρο σε όλη την ενημέρωση μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Η ρήση η οποία υπάρχει ως moto στην Ένωση Συντακτών είναι αυτή του Μάγερ: "Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης".

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, εμείς στην Ένωση Συντακτών - και το ξαναλέω, γιατί προφανώς δεν ακούστηκε πολύ καλά χθες - όταν ήμασταν στα διοικητικά συμβούλια, κοιτάζαμε αν πρόκειται να βρίσκεται στη χώρα ξένος ηγέτης και δεν κάναμε απεργία εκείνη τη μέρα. 

Όταν ξεκινούσαμε μια απεργία, βλέπαμε τι υπάρχει εκείνη τη μέρα, για παράδειγμα αν υπάρχει κάποια σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή. Όταν ήρθε, όμως, ο κ. Ολάντ, έγινε σκόπιμα απεργία σε όλα τα Μέσα. Και τότε ήταν μαύρο και περπατούσε χωρίς ήχο ο κ. Ολάντ, χωρίς να μπορούν να πάρουν δηλώσεις και pool τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, που τώρα κόπτονται επειδή υπάρχει μαύρο. Δεν πήραν, όμως, τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου το EBU και όλοι αυτοί στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας. Και τότε, δεν ασχολήθηκε κανείς.

Σιγούν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Και μου δίνεται η εντύπωση ότι η Βουλή αναγκαστικά με κάποιο τρόπο παίρνει μέρος στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας βρίσκεται σε μόνιμη συνεδρίαση μέσα στο κτήριο της ΕΡΤ, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης διαλύονται. 

Με ευθύνη τους εδώ και δύο χρόνια έχουν κλείσει δέκα Μέσα Ενημέρωσης.

Προχθές, είχαμε το δεύτερο κύμα απολύσεων στη "Βραδυνή", μέσα στην απόλυτη σιωπή. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε αυτό; Διότι είχαν μάθει να κηρύσσουν απεργίες στην ΕΡΤ, όπου όλοι μπορούσαν να απεργούν χωρίς να απολύονται. Και όχι μόνο χωρίς να απολύονται, αλλά και πληρωνόμενοι.

Καταθέτω στα Πρακτικά το ρεπορτάζ από το "Έθνος" του Ιανουαρίου του 2012, όπου αποδείχθηκε ότι το 92% των απεργών της ΕΡΤ είχαν μπει ως προσωπικό ασφαλείας και είχαν πληρωθεί σε εκείνες στις απεργίες.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο θέλω να πω εδώ είναι ότι αυτή τη στιγμή δίνεται η χαριστική βολή σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Έχουν κλείσει - επαναλαμβάνω - ο "Flash", το "Alter", ο "Ξένιος" η "Ελευθεροτυπία", ο "Αδέσμευτος Τύπος", η "Αυριανή", ο "Φίλαθλος", η "Εξέδρα" και τώρα η ΕΡΤ, την οποία έκλεισε η ΕΣΗΕΑ, κατά τη γνώμη μου, και όχι η Κυβέρνηση.

Διότι η Κυβέρνηση το λάθος το οποίο πιστεύω εγώ ότι έκανε ήταν το εξής: Δεν έκανε αυτό στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Χριστοφιλοπούλου την κρίσιμη στιγμή. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η ΕΡΤ απεργούσε επί σαράντα δύο ημέρες. 

Εκεί έρχεται ο ελληνικός λαός και κάνει lockout, αγαπητοί συνάδελφοι. Διότι πληρώνει ο ελληνικός λαός για μία κλειστή ΕΡΤ. Και στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, επί έντεκα συνεχή Σαββατοκύριακα δεν ενημερωνόταν ο ελληνικός λαός από την ΕΡΤ, διότι κάθε Σαββατοκύριακο είχε απεργία. Και όλη η εβδομάδα πήγαινε στράφι μετά, γιατί δεν μπορούσαν να πιάσουν τα νούμερα. Άρα, η ΕΡΤ είχε κλείσει και υπό άλλη έννοια.

Απλώς έχω τη γνώμη ότι την ώρα που γίνεται αυτό, την τριακοστή πέμπτη ημέρα, πάει κάποιος και λέει: "Με συγχωρείτε, κύριοι, προχωράω σε lockout." Γιατί lockout κάνει αυτή τη στιγμή η "Βραδυνή" και την κλείνει. Αλλά δεν ασχολείται κανείς με αυτούς τους συναδέλφους μας εκεί. Ούτε ασχολήθηκε κανείς με το λόγο για τον οποίο δεν μπόρεσε το "Alter" να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία. Ο λόγος είναι γιατί δεν το άφηναν, διότι ήταν σε απεργία. Πώς θα αναδιαρθρωθεί ένας Οργανισμός όταν είναι σε απεργία; 

Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση όταν δεν μπορείς να μεταφέρεις έναν άνθρωπο από το ένα γραφείο στο άλλο και σου κάνει αμέσως απεργία η ΕΣΗΕΑ και όλοι αυτοί;

Και κύριοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, εξήντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται συνεχώς στην ΕΡΤ. Δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μαζί τους. Δεν μπορείτε. Είναι εξήντα άτομα συνέχεια εκεί. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Αυτό πού κολλάει τώρα; 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Έχει άποψη επί παντός και επιστητού. 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ξέρετε τι σας λέω. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Να ολοκληρώσει πρώτα η κ. Βούλτεψη και θα πάρετε το λόγο μετά. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά ο χρόνος είναι έξι λεπτά και εμείς θα πρέπει να τοποθετηθούμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα. Και μετά θα ζητάμε την ανοχή σας για το χρόνο. Κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε τουλάχιστον να παρέμβετε για να ανακαλέσει η κ. Βούλτεψη. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα κάνω ένα σχόλιο μετά γι’ αυτό το θέμα, κύριε Λαμπρούλη, για όλους. 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ακούστε, κύριε συνάδελφε. Ελπίζω να ακούσατε αυτό που είπα για τα ψυχιατρεία. Λέω απλώς ότι με το να διευκολύνετε αυτήν την κατάσταση, δεν κάνετε τίποτε, δεν βοηθάτε την περίπτωση, διότι είναι σε εκλογές η ΕΣΗΕΑ. Να σας πω και κάτι ακόμα: Όπως ξέρετε, δεν καταχρώμαι ποτέ το χρόνο. Νομίζω ότι περιττεύει να μιλάτε για το χρόνο σε εμένα, διότι πάντα μιλάω λιγότερο, αν μαζέψετε τις ομιλίες όλων σας εδώ. 

 Με αυτά που είπα, θέλω να πω ότι αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή, να υπάρχει απεργία σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι τις 6: 00 το πρωί  (σ.σ.: της Δευτέρας 17/6/2013),  θα κλείσει και τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης. Κι αυτά τα έχουν ιδιώτες. Κι εκεί έχουν αρχίσει οι απολύσεις. Και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση. 

Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να ενθαρρύνουμε εμείς αυτήν την κατάσταση και να απολύονται οι συνάδελφοί μας απ’ όλα τα Μέσα. Εκτός εάν δεν σας ενδιαφέρουν εκείνοι οι συνάδελφοι. Σας λέω – και τελειώνω με αυτό  ότι ο κατάλογος της ανεργίας της ΕΣΗΕΑ είναι μεγαλύτερος από τον κατάλογο των εργαζομένων. Πρέπει να πάρετε θέση πάνω σε αυτό. 

Εγώ δέχθηκα ότι μπορεί να ήταν λάθος η στιγμή. Η ΕΡΤ, όμως, ήταν κλειστή σαράντα δύο μέρες στο τέλος του 2012 και έντεκα Σαββατοκύριακα τώρα. Γιατί δεν μίλησε κανείς; Ο εργοδότης - ελληνικός λαός ως πότε θα πληρώνει; Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω κάποια σχόλια, κυρία Βούλτεψη και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το Προεδρείο σήμερα – όχι μόνο ο Προεδρεύων, τώρα, αλλά και το πρωί  – έδειξε μεγάλη ανοχή στην ανάγκη πολλών Βουλευτών να σχολιάσουν σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας, πράγμα το οποίο έγινε. Επίσης, είναι ανεκτό κατά την άποψή μου ένας Βουλευτής να ασκεί κριτική σε άλλα κόμματα, διότι τα κόμματα είναι εδώ και μπορούν να απαντήσουν. 

 Το Προεδρείο, όμως, δεν νιώθει ευχάριστα ακούγοντας μια δριμεία κριτική - την οποία την οποία δεν μπορώ να ελέγξω σε τίποτα - προς κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχω τη γνώμη ότι αυτό θα έπρεπε να αποφευχθεί, κυρία Βούλτεψη. Προτείνω γενικότερα να ληφθεί υπόψη. Κριτικάρουμε φορείς, οι οποίοι μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. 

Με αυτή την έννοια, όπως είπα, σωστά η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε και σε πράγματα που ελέχθησαν για την ίδια χθες από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, διότι βρίσκονται εδώ και μπορούν να απαντήσουν εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάνω, λοιπόν, αυτή τη διάκριση. Και παρακαλώ, να ληφθεί υπόψη από εδώ και πέρα στη συζήτηση. 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να πω κάτι; 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Βεβαίως μπορείτε. 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζω ο Βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Βεβαίως. 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Άρα, εάν εγώ θέλω να ασκήσω κριτική σε συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες έκλεισαν τα Μέσα Ενημέρωσης και άφησαν στην ανεργία τους συναδέλφους μας, πρέπει να μπορώ να το κάνω. Δεν μπορεί να με εμποδίσετε να το κάνω. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το κάνατε. Κι αφού το κάνατε, το Προεδρείο διατυπώνει ένα σχόλιο με πλήρη συνείδηση. 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν βοηθάτε έτσι. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Δεν είναι έτσι. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Μπούρα, δεν έχετε το λόγο. Εάν θέλετε να ζητήσετε το λόγο, θα τον έχετε. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να πω κάτι; 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μόνο εάν έχετε προσωπικό θέμα. Προς τι η αντίδραση προς το Προεδρείο;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Να πω κάτι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μόνο εάν έχετε θέμα προσωπικό. Δεν έχετε το λόγο, κύριε Μπούρα. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κριτική το Προεδρείο δεν μπορεί να κάνει. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Μπούρα, δεν έχετε το λόγο. Το Προεδρείο έχει την ευθύνη της συνεδρίασης, έχει την ευθύνη για το τι ακούγεται και έχει την ευθύνη να κάνει σχόλιο, εάν κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να κάνει σχόλιο. Παρακαλώ, να γραφθούν στα Πρακτικά όπως ελέχθησαν. Αφού μίλησε η κυρία Βούλτεψη, κάνω την παρατήρηση. 

Μπορούμε να κάνουμε κριτική, εφόσον μπορούμε να δεχθούμε και τον αντίλογο. Το να γίνεται από αυτό το Βήμα κριτική - και η συγκεκριμένη κριτική που έγινε - σε κοινωνικούς φορείς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν, θεωρώ - και επιφυλάσσομαι, κύριε Μπούρα, αν θέλετε στη Διάσκεψη των Προέδρων να το συζητήσουμε - ότι γίνεται ορθά αυτή η επισήμανση. Και δεν επικαλούμαι τον Κανονισμό της Βουλής.»

Το ακούσαμε κι αυτό από τον κύριο Δραγασάκη! Στη Βουλή δεν πρέπει να κρίνονται φορείς που δεν είναι παρόντες! Δεν επιτρέπεται να κρίνονται συνδικαλιστικές ηγεσίες, ούτε άλλοι αμαρτωλοί εξωκοινοβουλευτικοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς. Το μόνο που επιτρέπεται να γίνεται στη Βουλή είναι το ένα κόμμα να κρίνει το άλλο! 

Και μία τολμηρή πρόταση: Να "απεργήσει" ο λαός από την τηλεθέαση και ραδιοακρόαση για ίσον αριθμό ημερών (πέντε εικοσιτετράωρα) ώστε να πονέσουν και αυτοί που μας άφησαν στο σκοτάδι. Όπως μας περιφρόνησαν, να τους περιφρονήσουμε κι εμείς!