ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Τσίπρας εναντίον Στουρνάρα και τούμπαλιν

Ποιος είπε ότι η "δημοκρατία" δεν είναι συναρπαστικό σπορ για τους χορτάτους;

Απολαύστε την κοκορομαχία Τσίπρα-Στουρνάρα στη Βουλή, στις 14/6/2013.

Τώρα το ποιος έβαλε τα περισσότερα πολιτικά γκολ, το αφήνω στην "κρίση" των παραμορφωτικών κομματικών φακών του αναγνώστη. 

Το διακύβευμα βέβαια είναι η "δημοκρατία" της υπό κοινοβουλευτική προβιά πολιτικο-οικονομικής ολιγαρχίας και εκείνη της συνδικαλιστικής χούντας!ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: «Κύριε Πρόεδρε, κατέθεσα ερώτηση για το μείζον ζήτημα της ελληνικής οικονομίας μετά την παραδοχή του λάθους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός, όμως, για δέκατη τρίτη συνεχόμενη φορά σε ερώτηση που του καταθέτω, αρνείται να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο να απαντήσει. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, δεν είναι τρεις, είναι δεκατρείς. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι υπάρχει μία μείζονα υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κάλεσα τον Πρωθυπουργό στην Βουλή ή όπου αλλού θέλει, για να συζητήσουμε επί της ουσίας -διότι η δημοκρατία είναι αντίλογος, είναι διάλογος, δεν είναι παράλληλοι μονόλογοι- και να εκθέσει τα καινοφανή επιχειρήματα περί επιτυχίας, success story της ελληνικής οικονομίας. Αρνείται. Έρχεται για άλλη μια φορά εδώ ο κ. Στουρνάρας.

Σήμερα, κύριε Στουρνάρα, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα να κουβεντιάσουμε για το περίφημο success story της οικονομίας, αλλά θέλω να δώσετε απαντήσεις μπροστά στον ελληνικό λαό, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βέβαια, το "μπροστά στον ελληνικό λαό" είναι σχετικό, κύριε Πρόεδρε, όταν εδώ και τρεις μέρες έχει φιμωθεί το κανάλι της Βουλής. Και διερωτώμαι: Ποιος αποφάσισε να φιμωθεί το κανάλι της Βουλής; Γιατί δεν εκπέμπει σήμα; Γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις συνεδριάσεις της Βουλής;

Σήμερα, λοιπόν, θα απευθυνθώ στον Υπουργό Οικονομικών για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι από προχθές εκτός από Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται δημοσίως και ως διαχειριστής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης την οποία αποφάσισε και διέταξε ερήμην της Βουλής να σιγήσει. Ερήμην της Βουλής αποφασίσατε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ήταν η δέκατη ένατη στη σειρά. Κυβερνάτε, δηλαδή, ουσιαστικά ένα χρόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. 

Ήταν μία πράξη που και μετά τις δηλώσεις των δύο εταίρων σας στην Κυβέρνηση, στερείται και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά συνταγματικά ότι μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ακόμα και αν δεν επικυρωθεί στη Βουλή, έχει συνέπειες που δεν αίρονται.

Συνεπώς, αποφασίσατε και διατάξατε να σιγήσει η εκπομπή του δημόσιου σήματος της τηλεόρασης, πλήττοντας τη Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις ακριτικές περιοχές της χώρας γίνεται μάχη για το ποιο σήμα θα επικρατήσει: Το ελληνικό σήμα ή τα σήματα που εκπέμπουν ξένοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί; Σιγήσατε τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, τη φωνή της Ελλάδας στην ομογένεια.

Και όχι μόνο αυτό, κύριε Υπουργέ, αλλά εσείς στείλατε χθες e-mail στους ραδιοσταθμούς οι οποίοι αναμεταδίδουν το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εκπέμποντας την απειλή ότι είναι παράνομοι και θα τους οδηγήσετε στον Εισαγγελέα. Παράνομος, όμως, είστε εσείς, κύριε Υπουργέ. Παράνομη είναι η πράξη που εσείς κάνατε. Θα στείλετε, άραγε, ειδοποίηση και στην EBU ότι είναι παράνομη; Θα στείλετε και στο ARTE; Θα στείλετε και στη Βελγική τηλεόραση;

Πού οδηγείτε τον τόπο με αυτές τις αποφάσεις; Τι είδους λογική είναι αυτή; Είστε οικονομολόγος. Δεν είστε συνταγματάρχης!

Χθες πληροφορηθήκαμε, μετά από αυτό το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ - διότι εδώ δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής πολιτικής, είναι ζήτημα Δημοκρατίας - μετά από αυτήν τη λαοθάλασσα που πλημμύρισε το ραδιομέγαρο, ότι υπήρξε η προσαγωγή δύο εργαζόμενων ιδιωτών προκειμένου να μην συνδράμουν με το βαν και το γερανό που είχαν, ώστε να μη δοθεί η εικόνα της λαοθάλασσας, της λαοπλημμύρας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μέχρις ότου τελειώσει η συγκέντρωση.

Αυτές οι μεθοδεύσεις είναι μεθοδεύσεις που μας γυρνάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Και λυπάμαι ειλικρινά που εσείς ηγείστε τέτοιων μεθοδεύσεων!

Μαθαίνω ότι κόψατε τα τηλέφωνα και το internet στην ΕΡΤ. Τι άλλο θα κάνετε; Πρέπει, όμως, να σας πω και κάτι άλλο: Συγχαρητήρια, διότι με αυτές σας τις επιλογές έχετε καταφέρει – και είναι μεγάλο κατόρθωμα αυτό που κάνατε –  σήμερα, τούτη την ώρα, να παρακολουθούν πολλαπλάσιοι πολίτες την ΕΡΤ απ’ ό,τι την παρακολουθούσαν όταν εξέπεμπε κανονικά. Μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από την εκπομπή αναλογικού σήματος πολλαπλάσιοι πολίτες, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούν το σήμα της ΕΡΤ. Συγχαρητήρια γι’ αυτό!

Αυτές, όμως, οι μεθοδεύσεις είναι αντιδημοκρατικές, είναι μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη χώρα διεθνώς και πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν μπορεί να υποτιμάτε την κοινοβουλευτική διαδικασία, να υποτιμάτε τη δημοκρατική διαδικασία και να "αποφασίζετε και να διατάζετε" να κοπεί το σήμα εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης. Διότι αυτό συμβαίνει, κύριε Υπουργέ, μονάχα σε δύο περιπτώσεις: Μονάχα όταν έχουμε εισβολή ξένων στρατευμάτων στη χώρα ή όταν έχουμε κατάλυση της Δημοκρατίας.

Βέβαια, αυτά τα κάνετε σε συνεργασία και με κάποιους άλλους. Και αν θέλατε να χτυπήσετε την ανομία, σε αυτούς έπρεπε να απευθυνθείτε, δηλαδή στα ιδιωτικά συμφέροντα της διαπλοκής.

Με ποιο δικαίωμα ο πάροχος του ψηφιακού σήματος απέκλεισε ένα σταθμό που εκπέμπει ψηφιακά, τον "902", για να τον αποτρέψει να αναμεταδίδει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης;

Πρωτοφανή πράγματα! Δεν τα έχει ξαναδεί ο τόπος! Και είστε υπόλογοι απέναντι στο λαό και απέναντι στη Δημοκρατία!» 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός, για τρία λεπτά. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Κύριε Πρόεδρε, εγώ ήρθα σήμερα να απαντήσω στην επερώτηση που έχει να κάνει με το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με μεγάλη μου χαρά, όμως, να σας απαντήσω για την ΕΡΤ.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας κατηγορηματικά κάτι που αποφύγατε να πείτε, ότι η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται. Θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό. Αυτό δεν το αναφέρατε. Στο συνεργείο θα μπει, για να βγει διορθωμένη, καθαρή, χωρίς σκάνδαλα.»

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο γύψο!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Θα ήθελα, απλώς, να σας θυμίσω τι λέγατε στις 18 Μαΐου, ότι είναι ΥΕΝΕΔ παλαιάς κοπής, ότι είναι όργανο μνημονιακής προπαγάνδας. 

Νομίζω ότι σήμερα είναι κροκοδείλια δάκρυα αυτά, κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνουμε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να αναγεννηθεί, απαλλαγμένη από μακροχρόνιες στρεβλώσεις και κακοδαιμονίες, που όχι μόνο την καθιστούσαν μη αποδοτική, αλλά και την απαξίωναν στα μάτια του Έλληνα φορολογούμενου, που δυσανασχετούσε με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που λάμβανε ή δεν λάμβανε.

Πολύ σύντομα θα γίνει, λοιπόν, η επανασύσταση του νέου φορέα. Ήδη, το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η λειτουργία ενός καινούργιου δημόσιου φορέα θα άρει και πολλές αδικίες, εξασφαλίζοντας το πιο αξιόλογο και παραγωγικό μέρος του προσωπικού που θα στελεχώσει ένα νέο, σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό, ένα δημόσιο οργανισμό που θα πάψει να κοστίζει πολλαπλάσια απ’ όσα πρέπει στον Έλληνα φορολογούμενο.

Τα στοιχεία για την ΕΡΤ της τηλεθέασης, του κόστους, τα ξέρετε. Είναι συντριπτικά. Κατά το προσωρινό μεταβατικό στάδιο το Υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος καθίσταται διάδοχος της περιουσίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της ΕΡΤ μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας, ο διάδοχος φορέας, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν σύντομα την αποζημίωσή τους στο ακέραιο.

Η απόφαση για την προσωρινή κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν μας. Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από το δημόσιο φορέα της χώρας έως τη σύσταση του νέου φορέα δεν είναι για την Κυβέρνηση μία εύκολη απόφαση. Όμως, ήταν ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα, προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.

Άλλωστε, όσοι έχουν εμπειρία από τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι ο εκσυγχρονισμός της είναι μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές, καμιά φορά και συγκρούσεις, μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά. Μία αλλαγή εν κινήσει δεν θα ήταν εφικτή. 

Όπως είπα χθες στη Βουλή, όταν δεν μπορούσαμε να μεταθέσουμε έναν τεχνικό από τη Μουρούζη στην Αγία Παρασκευή, πείτε μου εσείς πώς θα την εξυγιάναμε εν κινήσει.

Ξεκινώ, κατ’ αρχήν, από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ανάγκης που αναγνωρίστηκε και από την Ελληνική Κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ήδη ψηφιστεί ο ν.4002/2011, που προβλέπει ρητά την κατάργηση και αναδιοργάνωση για έντεκα οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ. Άρθρο 66 παράγραφος 2.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης σημαντικών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση, όπως είπατε, της απόφασης με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό - και γι’ αυτό έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή - στη σύσταση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, όπως σας είπα πριν, το Υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί ειδικός διάδοχος της ΕΡΤ και στο πλαίσιο αυτό στείλαμε τα e-mails που είπατε, για να προστατεύσουμε την περιουσία τους. Δεν μπορεί κάποιος να εκπέμπει σήμα χωρίς άδεια. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, το οποίο και θα ασχοληθεί με τις αποζημιώσεις του προσωπικού, τις ενεργές συμβάσεις της εταιρείας με τρίτους και για την προστασία της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, που έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο. 

Ειδικά για το τελευταίο, θέλω να τονίσω την ευθύνη του προσωπικού της ΕΡΤ, ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες ημέρες, για την προστασία της περιουσίας της, καθώς ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και αρμοδιότητάς του τα πάσης φύσεως στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος.

Η περιουσία της ΕΡΤ ως καθοριστικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας αποτελεί και περιουσία του ελληνικού λαού και είμαστε αποφασισμένοι να την προστατεύσουμε, να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από ένα σύγχρονο και διαφανή φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα σέβεται και θα εφαρμόζει όλους τους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Λυπάμαι, βέβαια, που δεν αναφερθήκατε στο βασικό σας ερώτημα, για το οποίο και με φέρατε εδώ. Φυσικά και συνεχίζεται το "success story", όπως είπατε, και για να μην αναφερθείτε σε αυτό, μάλλον κάτι φοβάστε.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Πρόεδρε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ πάρα πολύ, τώρα που θα μιλάει ο κύριος Πρόεδρος, θέλω ησυχία.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : «Κύριε Υπουργέ, πράγματι, έχουμε αποδείξει ότι φοβόμαστε το διάλογο! Νομίζω, όμως, ότι από ένα σημείο και μετά καταντάει γελοιότητα να αναφέρεστε σε ιστορία επιτυχίας εσείς, που οδηγείτε την οικονομία απ’ το κακό στο χειρότερο.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο σήμερα - καταλάβετέ το!- ξεπερνάει κάθε συζήτηση για την οικονομία, κάθε διαφωνία. Είναι η Δημοκρατία. Στον τόπο που γεννήθηκε τη συρρικνώνετε, τη διαπομπεύετε.

Είστε περήφανος γι’ αυτό που κάνατε προχθές, για το μαύρο σήμα στους δέκτες της τηλεόρασης; Θα μείνετε στην ιστορία! Πενήντα Γενικοί Διευθυντές ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με επιστολή τους σας καταγγέλλουν. Είστε περήφανος γι’ αυτό; Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Είστε περήφανοι γι’ αυτό; Όλα τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα!

Η πρακτική σας θυμίζει άλλες εποχές. Και δεν είναι τυχαίο που μονάχα - εκτός βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας - ένα κοινοβουλευτικό κόμμα σας υποστήριξε, η Χρυσή Αυγή. Είστε περήφανοι γι’ αυτό; Επειδή, όμως, θέσατε κάποια ζητήματα, εγώ θέλω να σας απαντήσω.

Μιλάτε για ανταποδοτικότητα. Γιατί λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό; Λέτε για το χαράτσι των 3 ευρώ που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, όταν έχετε βάλει εκατοντάδες ευρώ χαράτσια. Η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει το. δημόσιο προϋπολογισμό. Δίνει στον δημόσιο προϋπολογισμό. Παίρνετε κομμάτι από τα 3 ευρώ που δίνει ο Έλληνας πολίτης για να δίνετε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτών των χρημάτων. Αλλά μιλάτε εσείς γι’ αυτό; Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σκοινί; Τι έπραξε η Κυβέρνησή σας στην ΕΡΤ από τότε που αναλάβατε; Μιλάει ο κ. Κεδίκογλου για διαφάνεια, αξιοκρατία και κομματοκρατία στην ΕΡΤ; Πώς διορίστηκε ο κ. Κεδίκογλου στην ΕΡΤ; Τι απάντηση έχει να δώσει για τους δεκαοκτώ που του είπε ο Πρόεδρος της ΕΤ3, που ο ίδιος έβαλε στην ΕΤ3 μετά τις εκλογές;

Μιλάτε για τους μισθούς των 1.000 ευρώ, των 1.200 και 1.500 ή για τους συμβασιούχους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, όταν εσείς αμέσως μετά που αναλάβατε, φτιάξατε τις ειδικές θέσεις με μισθούς 3.000 και 4.000 ευρώ για δημοσιογράφους της αρεσκείας σας, πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, δεν πατούσαν στο ραδιομέγαρο. Κάθονταν στα κομματικά γραφεία και είχαν και το θράσος να παρουσιάζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές εκπροσωπώντας κόμματα. Γι’ αυτήν τη φαυλοκρατία.

Θέλετε τα δικά σας ανομήματα, τις δικές σας αμαρτίες να τις φορτώσετε στους εργαζόμενους. Πάει πολύ αυτό το θράσος! Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει. Ο κόσμος δεν είναι χαζός, κύριε Υπουργέ.

Δυο πράγματα θέλετε: Πρώτον, να υπακούσετε στην εντολή της Τρόικας για ανθρωποθυσίες, για δυόμιση χιλιάδες απολύσεις αύριο το πρωί, και, δεύτερον, να μετατρέψετε τη δημόσια τηλεόραση όχι απλά σε ΥΕΝΕΔ, αλλά σε ένα φερέφωνο που θα παρουσιάζει την κυβερνητική γραμμή χωρίς πλουραλισμό, χωρίς δημοκρατία. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και έτσι, έχοντας καταλάβει όλες τις δημόσιες συχνότητες, θα ελέγχετε την ενημέρωση των πολιτών.

Πάει, όμως, πολύ να μας λέτε: "Για να εκπέμψει κάποιος πρέπει να έχει άδεια". Αυτά να τα πείτε σε άλλους! Στους φίλους σας! Στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν έχουν άδεια κι είναι παράνομοι! Σε αυτούς να το πείτε αυτό! Γιατί δεν πάτε να τους πιάσετε έναν-έναν; 
(σ.σ.: Τους αφήνει για να τους πιάσεις μεθαύριο εσύ, Αλέξη!)

Και ένα τελευταίο, κύριε Υπουργέ! Το Υπουργείο Οικονομικών τι είναι; Είναι και γραφείο εύρεσης εργασίας; Διότι μαθαίνω ότι - εφόσον είστε ο νέος διαχειριστής της ΕΡΤ πια! - διακινείτε και λίστες. Θέλετε να προσλάβετε - λέει - ορισμένους για να προχωρήσετε, μετά τη διεθνή κατακραυγή, στην άμεση επανεκκίνηση παρανόμως και χωρίς την ψήφιση στη Βουλή ενός σήματος της ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, όπως θα το πείτε τώρα το νέο μόρφωμα.

Τι είστε λοιπόν; Και με ποιες διαδικασίες; Πού είναι η αξιοκρατία; Πού είναι ο ΑΣΕΠ; 
Κύριε Υπουργέ, θελήσατε να πετάξετε ένα πυροτέχνημα - η Κυβέρνησή σας, ο κ. Σαμαράς - αποπροσανατολισμού από το φιάσκο στην οικονομία, τη μία μετά την άλλη σφαλιάρα, μετά τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις αξιολογήσεις της Morgan Stanley. Θελήσατε να πετάξετε ένα πυροτέχνημα, μόνο που το πυροτέχνημα έσκασε στα χέρια σας. 
Είστε μπροστά σε ένα γενικευμένο ξεσηκωμό του ελληνικού λαού που ζητάει δημοκρατία.

Να ξέρετε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Είστε υποχρεωμένοι να φέρετε εντός των επόμενων ημερών τις προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή. Δεν μπορεί να αποφασίζετε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να ξεφτιλίζετε με αυτόν τον τρόπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους θεσμούς. Θα φέρετε στη Βουλή και η Βουλή θα αποφασίσει. 

Να ξέρετε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να προβούμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να σας φέρουμε εδώ να λογοδοτήσετε και κυρίως να λογοδοτήσετε απέναντι στον ελληνικό λαό.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστώ πολύ τους κυρίους συναδέλφους για την προσοχή, την οποία επέδειξαν. Ασφαλώς θα επιδείξουν την ίδια προσοχή και τώρα. Ευχαριστώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): «Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκατασταθεί η αλήθεια, σας αναφέρω ότι στο φετινό προϋπολογισμό της ΕΡΤ ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ, τα 210 προέρχονται από τον κοινωνικό πόρο, το χαράτσι που είπατε, υπέρ της ΕΡΤ. 

Κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα πληρώνει 50 ευρώ το χρόνο για την ΕΡΤ, εκ των οποίων ένα μικρό ποσοστό πηγαίνει μόνο για την κάλυψη του ΛΑΓΗΕ, του ελλείμματος δηλαδή της ενεργειακής αγοράς.

Για να καταλάβετε, μόνο 9 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται στην ΕΡΤ από διαφημίσεις. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κοινωνικό πόρο.

Τα αποτελέσματα ακροαματικότητας είναι γνωστά σε όλους και δεν θέλω να τα αναφέρω. Αλλά δεν αναφέρετε ότι έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο για τη νέα Ραδιοτηλεόραση. Ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε επεξεργαστεί προ πολλού ο κ. Αλιβιζάτος με τον κ. Μόσιαλο. 

Το καταθέτουμε, λοιπόν, σε δημόσια διαβούλευση και ελάτε μαζί να ανοίξουμε τη νέα Ραδιοτηλεόραση το συντομότερο δυνατό.

Αν η οικονομία πηγαίνει άσχημα, να σας θυμίσω πού ήμασταν ένα χρόνο πριν ή δύο χρόνια πριν, όταν όλοι μιλούσαν για έξοδο από το ευρώ και πού είμαστε σήμερα;

Σήμερα ο ελληνικός λαός ζει. Οι εταίροι έχουν δανειοδοτήσει την ελληνική οικονομία με 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκταμίευση συνεχίζεται κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην οικονομία. Η μεγάλη μας πρόκληση σήμερα είναι πώς να συνδυάσουμε την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή που χρειάζεται με οικονομική ανάπτυξη.

Υπογράψαμε προχθές σημαντικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αρχίσει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Τελειώνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία πηγαίνει πολύ καλά.

Αντί, λοιπόν, να σταθείτε στα θετικά σημεία, καταστροφολογείτε και δεν προτείνετε καμία λύση. Εμείς στην ΕΡΤ καταθέσαμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. 
Ποια είναι η άποψή σας; Ελάτε να μιλήσουμε γι’ αυτό.»