ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Ο Firat Demir ρίχνει φως στα αίτια των εξεγέρσεων στην Τουρκία


Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Τουρκία έχουν μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν δημιουργήσει σε πολλούς ανησυχία για το αύριο όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των γειτονικών χωρών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Firat Demir, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα foreignpolicy, κάνει εκτενή αναφορά στην πολιτικοοικονομική κατάσταση της Τουρκίας, και επισημαίνει τα αίτια πίσω από τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις εξεγέρσεις. Παραθέτω αποσπάσματα του εν λόγω άρθρου σε μετάφραση:

«Δεν μπορεί κανείς ν' αρνηθεί ότι η Τουρκία είναι τώρα μια ευδοκιμούσα αναπτυσσόμενη οικονομία της αγοράς με μια ζωηρή κοινωνία πολιτών.
Η Κωνσταντινούπολη προσέλκυσε πέρυσι περισσότερους τουρίστες από το Άμστερνταμ ή τη Ρώμη, ταξινομώντας την αμέσως  πίσω από το Λονδίνο και το Παρίσι στον αριθμό αφίξεων τουριστών.  Υπάρχουν περισσότερες καλλιτεχνικές συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη ανά μήνα απ'ό, τι σε ένα έτος στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός έχει ριχτεί από 100% πριν από μερικά έτη σε κάτω από 10% τοις εκατό σήμερα. Το δημόσιο χρέος έχει κατέβει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.  Αυτό το μήνα  η Άγκυρα ξεπλήρωσε το τελευταίο υπόλοιπο του δανείου της στο ΔΝΤ. Τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Περισσότερα από 98 τοις εκατό όλων των τουρκικών εξαγωγών είναι σε παραγόμενα προϊόντα, και η Τουρκία ταξινομείται τώρα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών σε διαρκή οικιακά αγαθά και αυτοκίνητα  στην Ευρώπη.

Στην πολιτική πλευρά, η Τουρκία, εδώ και πάνω από 30 έτη, δεν είχε ένα ολοκληρωμένο στρατιωτικό πραξικόπημα, και η χώρα έχει πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές (παρά τις επεμβάσεις των στρατηγών) από το 1950. Ο στρατός εμφανίζεται να έχει εν τέλει επιστρέψει στους στρατώνες οριστικά, και οι ηγέτες του παρουσιάζουν ελάχιστη διάθεση για να επιστρέψουν στο παρελθόν.

Οι δίκες Ergenekon, που έχουν δει τους κάποτε ανεξέλεγκτους στρατηγούς να αναγκάζονται να υπερασπιστούν τις ενέργειές τους στο δικαστήριο, είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι για εκείνους από μας που έχουν ωθήσει από καιρό την τουρκική κοινωνία για να υιοθετήσει πολιτικούς και νομικούς κανόνες αντάξιους των σύγχρονων δημοκρατιών. Έχω υποστηρίξει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που κάνουν τους δικαστές και τους δικηγόρους να αντιλαμβάνονται καλύτερα την ευθύνη τους να υπερασπιστούν τις ατομικές ελευθερίες παρά τα συμφέροντα μιας μικρής στρατιωτικής-γραφειοκρατικής ελίτ που βλέπουν τους εαυτούς των ως αληθινούς ιδιοκτήτες της Τουρκίας.

Όσον αφορά στην παρούσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan, η απόδοσή του κερδίζει έναν κορυφαίο βαθμό τουλάχιστον από μερικές απόψεις. Αδιαφιλονίκητα το μέγιστο επίτευγμά του ήταν το άνοιγμά του στους Κούρδους. Το Κόμμα  AK του Erdogan έχει περάσει περισσότερους νόμους από οποιεσδήποτε προηγούμενες κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα Κούρδων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος ενός κουρδικού καναλιού στη δημόσια TV και της έναρξης  προγραμμάτων κουρδικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια.  Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα θετικά βήματα ωχριούν μπροστά στις δραματικές διαπραγματεύσεις του με την Κουρδική ομάδα ανταρτών  του PKK -- ένα αληθινά πρωτοποριακό γεγονός.  Κοντολογίς, η σημερινή Τουρκία απέχει πολύ από το κράτος που ήταν κάποτε γνωστό, σχεδόν παροιμιωδώς, ως το "άρρωστο άτομο της Ευρώπης."

Πρόσφατα, εντούτοις, αυτές οι θετικές εξελίξεις έχουν επισκιαστεί από λιγότερο ελπιδοφόρες τάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να αισθάνονται αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Όταν άρχισα το ταξίδι (από τις ΗΠΑ για ένα tour στην Τουρκία) με τους σπουδαστές μου μόλις πριν μερικές εβδομάδες, ήμουν ακόμα θετικός για τις προοπτικές για την Τουρκία. Αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει.

Χωρίς δημόσια διαβούλευση ή συζήτηση, η κυβέρνηση Erdogan αποφάσισε νωρίτερα αυτό το μήνα (Μάιο) να εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θα μετασχημάτιζε την πλατεία Taksim σε ένα εμπορικό κέντρο, αναδρομολογώντας την κυκλοφορία που περνά τώρα μέσω του ζωτικής σημασίας άξονα της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης μέσω υπόγειων σηράγγων. Η είδηση του σχεδίου έχει πυροδοτήσει μια πλημμύρα  από άγριες  αντιδράσεις του κοινού, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αγνοήσει εξ ολοκλήρου. Μεταξύ άλλων, το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης θα εξαφανίσει έναν από λίγους απομένοντες πνεύμονες πρασίνου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή -- το πιο πρόσφατο σε μια μακρά σειρά παρομοίως χωρίς ευαισθησία για το περιβάλλον μελετών αστικών σχεδίων.

Το σχέδιο Taksim ακολουθεί ένα άλλο αμφιλεγόμενο σχέδιο για το χτίσιμο μιας γιγαντιαίας και θεαματικά άσχημης νέας γέφυρας δίπλα στην τοποθεσία της γέφυρας του Γαλατά (Galata Bridge), ενός από τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά ορόσημα της Κωνσταντινούπολης.

Το πρόγραμμα γεφυρών είναι το"παιδί" του Ισλαμιστή δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, συμμάχου του Erdogan, που το σχεδίασε ο ίδιος. Η σχεδόν-ολοκληρωμένη γέφυρα έχει ήδη εντελώς μεταμορφώσει τη σιλουέτα της παλιάς πόλης. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό είναι αποκλειστική προσπάθεια του δημάρχου να τσαλαβουτήξει στην αρχιτεκτονική, η πλήρης απουσία οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης ή διαγωνισμού για το έργο έχει επιβεβαιώσει, για πολλούς Τούρκους,  τη φιλοδοξία του Erdogan να στέψει τον εαυτό του ως νέο σουλτάνο της Τουρκίας.

Οι παραπλανημένες φιλοδοξίες του κυβερνώντος κόμματος για Galata και Taksim έρχονται μετά από μια σειρά κατεδαφίσεων 500 ετών γειτονιών της Κωνσταντινούπολης όπως οι Sulukule, Tarlabasi, ή Balat που έχουν τροφοδοτήσει τη δημόσια δυσαρέσκεια -- ιδιαίτερα  διότι πολλοί από εκείνους που ωφελήθηκαν επίσης εμφανίζονται να έχουν τις απρεπείς διασυνδέσεις με τους κυρίαρχους Islamists. Ακριβώς για να κάνει τα πράγματα χειρότερα,  τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση οριστικοποίησε επίσης μια σύμβαση για ένα νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, παρά τη μαζική δημόσια αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια σε όλη τη χώρα.

Οι αποφάσεις του Erdogan σχετικά με προτεινόμενη τρίτη γέφυρα πάνω από το Βόσπορο και  ένα νέο αερολιμένα στην Κωνσταντινούπολη έχουν ακολουθήσει παρόμοιες γραμμές. Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι η κατασκευή της γέφυρας και του αερολιμένα συνεπάγονται την καταστροφή ενός από τα σημαντικότερους πράσινους χώρους της πόλης -- συμπεριλαμβανομένης της απώλειας περισσότερων από 300.000 δέντρων. Ακριβώς αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός μονομερώς ανήγγειλαν ότι έχουν αποφασίσει να ονομάσουν τη γέφυρα στο όνομα ενός από τους πιο αμφισβητούμενους Οθωμανούς σουλτάνους στην τουρκική ιστορία, τον Yavuz Sultan Selim. Τον Selim ενθυμούνται, μεταξύ άλλων, για τη διαταγή της μαζικής σφαγής δεκάδων χιλιάδων μελών της αίρεσης Alevite, η οποία σήμερα συνιστά τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας.

Όλα αυτά τα ζητήματα προστίθενται σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη αίσθηση δυσαρέσκειας  --  την οποία η κυβέρνηση πυροδότησε με τη δήλωση μιας de facto κατάστασης στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να απαγορευθεί στο λαό ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Taksim. Η αστυνομία και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης σταμάτησαν όλα τα ταξίδια των ferry στο Βόσπορο, ύψωσαν δύο γέφυρες στο Χρυσό Κέρατο (Golden Horn), σταμάτησαν όλη την υπηρεσία λεωφορείων και μετρό από και προς τη γειτονιά Taksim, και εξαπέλυσαν τα κύματα δακρυγόνων στους κατά προσέγγιση 3.000 διαδηλωτές που παρόλα αυτά κατόρθωσαν να φθάσουν στην πλατεία Taksim για τις διαμαρτυρίες εκείνη η ημέρα. Ο Erdogan δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι εκείνοι που πήγαν στο Taksim στόχευαν μόνο να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησής του, και όχι για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά -- σαν αυτό να δικαιολογούσε κάπως τις ενέργειές του.

Ακριβώς για να τα κάνει όλα χειρότερα, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε την τελευταία εβδομάδα ένα νέο πακέτο αυστηρών περιορισμών στην κατανάλωση και πώληση οινοπνεύματος στην Τουρκία για "να προστατεύσει τις νέες γενιές από τέτοιες ανισλαμικές συνήθειες" και να τις μεγαλώσει σύμφωνα με τον τουρκικό και ισλαμικό πολιτισμό. Ενώ πολλοί θαυμαστές του Erdogan μεταξύ του τουρκικού εκλογικού σώματος ίσως χαιρετίζουν  τέτοια μέτρα, έχει εξαγριώσει πολλούς άλλους που προτιμούν έναν κοσμικό τρόπο ζωής και απορρίπτουν την επιβολή των θρησκευτικών κανόνων σε μια πολύμορφη κοινωνία.

Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα που καθιστά πολλούς Τούρκους επιφυλακτικούς απέναντι στις πολιτικές της τρέχουσας διοίκησης. Για πολύ καιρό τώρα η κυβέρνηση έχει παράσχει άμεση (αν και άγνωστη) υποστήριξη στις συριακές ομάδες αντιπολίτευσης -- υποστήριξη που έχει λάβει ποικίλες μορφές, εκτός από τον εφοδιασμό των επαναστατών με πραγματικό εξοπλισμό. Αν και οι Τούρκοι έχουν λίγη συμπάθεια για την κυβέρνηση της Δαμασκού, αυτό δεν σημαίνει ότι  αυτόματα συμπαθούν εκείνους που παλεύουν εναντίον της. Πολλοί Τούρκοι  αντίστοιχα βλέπουν τις δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκινήτων στις 11 Μαΐου, που σκότωσαν 51 ανθρώπους στην πόλη Hatay κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ως ένδειξη ότι οι πολιτικές Erdogan ίσως να σύρουν την Τουρκία στον πόλεμο. Η Τουρκική κυβέρνηση αποκρίθηκε στους βομβαρδισμούς πάρα πολύ χαρακτηριστικά: με την επιβολή απαγόρευσης σε οποιαδήποτε κάλυψη του γεγονότος από τον Τύπο.

Το  σημείο αιχμής σε αυτή την μακροχρόνια σειρά ανατρεπτικών γεγονότων ήρθε όταν ο Erdogan ανήγγειλε τα σχέδια για την πλατεία Taksim. Έχει προσωπικά προωθήσει το αναπτυξιακό έργο παρά την αποδοκιμασία των κυβερνητικών ρυθμιστικών οργανισμών, που έχουν δημιουργήσει αμφιβολία για τη νομιμότητά της, και ακόμη και μερικών πιθανών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει ενάντια στη συμμετοχή τους στο σχέδιο λόγω της διαδεδομένης δημόσιας αντίθεσης. Οι τρέχουσες συγκρούσεις είναι, πολύ απλά, μια απάντηση σε επίπεδο βάσης σε όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης Erdogan. Η γενική δυσαρέσκεια έχει μορφοποιηθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που καταστέλλονται τώρα με δακρυγόνα και αστυνομικά γκλομπς στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Erdogan, όπως τόσες πολλές άλλες πριν απ' αυτόν του σ' αυτή τη χώρα, έχει τελικά ενδώσει στις κλήσεις σειρήνων δικτατορίας. Η κοινωνική μηχανική και η αυταρχική λήψη αποφάσεων έχουν γίνει τώρα τα  κορυφαία εργαλεία κυβερνητικής πολιτικής.  Οι Ισλαμιστές φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει τα όνειρα των Κεμαλιστών για αυταρχικό εκσυγχρονισμό με τα δικά τους όνειρα αυταρχικού εξισλαμισμού.

Αλλά ίσως υπάρχει ένα φωτεινό σημείο σε όλα αυτά. Υποψιάζομαι ότι οι τρέχουσες διαμαρτυρίες στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη θα επεκταθούν σύντομα σε άλλες πόλεις. Εάν αυτό συμβεί, θα μπορούσε πολύ καλά να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους των φιλοδοξιών Erdogan να κυβερνήσει ενάντια στη θέληση των πολιτών του.»


Φωτιές σε 48 πόλεις στην Τουρκία (2-6-2013) από integrity_always


Δημοσιογραφικά σχόλια για την εξέγερση στην... από integrity_always