ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Bhagwan Shree Rajneesh: Η ευτυχία είναι τρόπος ύπαρξηςΤις σκέψεις μου για την ευτυχία τις είχα συνοψίσει το 2009 σε μία ανάρτηση εδώ.

Σε τούτο το άρθρο θα παραθέσω περιληπτικά αποσπάσματα περί αναζήτησης της Αλήθειας και Αυτογνωσίας ως προαπαιτούμενα για την ευτυχία, από την "Κρυμμένη Αρμονία" του Bhagwan Shree Rajneesh, γνωστού και ως OSHO.  

*Αυτός που θέτει ως στόχο την ευτυχία δεν θα τη βρει ποτέ. Ευτυχία δεν σημαίνει ηδονή. Είναι τρόπος ύπαρξης.

*Όταν μια κοινωνία, ένας πολιτισμός, ένας άνθρωπος, κυνηγά την ευτυχία, αναγκαστικά θα φτάσει στα ναρκωτικά. Διότι η αναζήτηση της ευτυχίας είναι το κυνήγι ναρκωτικού για να δραπετεύσει από τη ζοφερή πραγματικότητα του σκότους που φωλιάζει μέσα του. 

*Η ευτυχία δεν είναι εφικτή αν δεν φτάσει κανείς πρώτα στην Αλήθεια. 

*Όποιος υπόσχεται να σας δώσει γαλήνη και ηρεμία χωρίς πόνο - με θρησκευτικά δόγματα, υπερβατικούς διαλογισμούς, χρήση ψαλμών, μάντρα, κλπ. - σας κοροϊδεύει. 

*Μην προσπαθήσεις να αποφύγεις τον πόνο διότι είναι αδύνατο. Αντιμετώπισέ τον κατάφατσα. Όσο τον αντιμετωπίζεις τόσο ο πόνος χάνεται. 

*Μέσα από τον πόνο κερδίζεται η αυτογνωσία και η ανάσταση. Αυτό είναι το αλληγορικό νόημα του Χριστού πάνω στο σταυρό. 

*Εκείνος που αναζητά την Αλήθεια στην Ύπαρξη και το αληθινό μέσα του, χωρίς να νοιάζεται για την ευτυχία, τη βρίσκει πάντα. 

*Το ζήτημα για τον ειλικρινή και ένθερμο αναζητητή της Αλήθειας δεν είναι η ευτυχία ή η δυστυχία. Είναι έτοιμος να διασχίσει το δρόμο προς την Αλήθεια χωρίς να λογαριάζει το κόστος, ακόμη κι αν αυτός είναι επίπονος, ακόμη κι αν αυτός οδηγεί στην κόλαση. 

*Κατά τον Ηράκλειτο, η μόνη αναζήτηση, ο μόνος στόχος, πρέπει να είναι η αναζήτηση του αληθινού εαυτού. Αν γνωρίζεις τα πάντα και δε γνωρίζεις τον εαυτό σου, τότε δε γνωρίζεις τίποτα.

*Αν είσαι μέσα στο σκοτάδι, εκατομμύρια φώτα κι αν συγκεντρώσεις πάνω σου δεν θα σε γεμίζουν με εσωτερικό φως.

*Χωρίς αυτογνωσία, και στον παράδεισο να σε ρίξουνε θα φτιάξεις γύρω σου μία κόλαση, γιατί την κόλαση την κουβαλάς μέσα σου. 

*Με αυτογνωσία, και στην κόλαση να σε ρίξουνε θα φτιάξεις γύρω σου έναν παράδεισο• ένας παράδεισος θα μπει στην κόλαση μαζί σου. 

*Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του είναι ευτυχισμένος με μια ευτυχία πέρα από τα αίτια – ευτυχία απρόκλητη.

*Η ευτυχία δεν είναι ένα γεγονός που συμβαίνει σε κάποιον. Είναι ολόκληρος ο τρόπος ύπαρξής του. 

*Αν μέσα στην κανονικότητά σου δεν είσαι ευτυχής, δεν θα είσαι ποτέ ευτυχής. 

*Η ευτυχία δεν αντλείται από αλλού. Δεν ζητάει κάτι το εξαιρετικό για να συμβεί. Ευτυχία είσαι εσύ ο ίδιος: ευτυχισμένος μόνο που υπάρχεις, ευτυχισμένος μόνο που αναπνέεις, ευτυχισμένος στο φαΐ, ευτυχισμένος στον ύπνο. 

*Για ν’ ανοίξει ο δρόμος προς την αυτογνωσία – που είναι προϋπόθεση της ευτυχίας – το σκοτάδι που κουβαλάς μέσα σου πρέπει να διαλυθεί. 

*Η γνώση των πάντων πλην του εαυτού δεν οδηγεί στην ευτυχία.

*Η επιστήμη είναι γνώση των πάντων αλλά όχι του εαυτού είναι γνώση μείον αυτογνωσία. Ο αναζητητής παραμένει στο σκοτάδι, πράγμα άχρηστο, αφού δεν μπορεί να είναι ευτυχής. 

*Η θρησκεία είναι άχρηστη, όταν δεν οδηγεί στην αυτογνωσία.

*Η αληθινή θρησκεία είναι βασικά αυτογνωσία. Σε βοηθάει να φωτιστείς μέσα σου, κι έτσι χάνεται το εσωτερικό σκοτάδι. Όπου κι αν πηγαίνεις, το εσωτερικό σου φως φωτίζει το δρόμο. Ό,τι κι αν κάνεις, όλα φωτίζονται από το εσωτερικό σου φως. 

*Το κράτος δεν θέλει να γνωρίσετε τον εαυτό σας, διότι η αυτογνωσία είναι επικίνδυνο πράγμα για την κοινωνία. Η κοινωνία θέλει να φτιάξει από σένα ένα ρομπότ, διότι αυτό την εξυπηρετεί, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να επιβληθεί σ’ έναν άνθρωπο με αυτογνωσία.

*Ο άνθρωπος με αυτογνωσία είναι όμορφος, φυσικός αλλά επικίνδυνος για την ψεύτικη κοινωνία. Δεν προσαρμόζεται, δεν υποκύπτει. Θα βαδίσει σύμφωνα με το δικό του Είναι. Μπορείς να επιβληθείς σ’ έναν Ιησού, σ’ έναν Βούδα, σ’ έναν Ηράκλειτο

*Η επίτευξη της αυτογνωσίας είναι δυνατή, αν γνωρίζεις και φροντίζεις να μην πηγαίνεις στα άκρα. Μείνε στο μέσο – στη χρυσή τομή. Ο δρόμος της αυτογνωσίας είναι ο δρόμος του μέτρου.

*Η κίνηση στα άκρα οδηγεί στην κραιπάλη κι αυτή στο μπούχτισμα, την πλήξη και τη δυστυχία. Για παράδειγμα, το πολύ σεξ είναι κραιπάλη, κι όταν κάποιος βαρεθεί την κραιπάλη του σεξ, πλήττει και παύει να τον ενδιαφέρει. Σκέπτεται ακόμη και την πλήρη αποχή και ίσως να πάει σε μοναστήρι. Αλλά κι αυτό είναι άκρο, και ως άκρο είναι κραιπάλη. Ο σωστός δρόμος είναι στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει με το πολύ φαγητό, με την πολλή νηστεία, το κυνηγητό του πλούτου, της δόξας, της αναγνώρισης, της ανταμοιβής. 

*Ανάμεσα σε δυο κολάσεις, υπάρχει ένας παράδεισος. Γι’ αυτό μάθε καλά πού να σταματάς: στο μέσο ακριβώς. Παραδείγματος χάριν, μην τρως πολύ και μη νηστεύεις πολύ. Έτσι δεν θα μπορείς να καυχάσαι ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Κομπάζουν οι πολυφαγάδες, κομπάζουν και οι άγιοι. Και οι δυο στην ίδια βάρκα: στην καυχησιά. 

Λάο Τσε έχει πει, "Τρεις θησαυρούς σας αφήνω": Αγάπη, μέτρο, φυσικότητα. 
Έτσι όλα θα βρουν το δρόμο τους.