ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύσηΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο), Βουλή 17/7/2013:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι η πρώτη φορά που σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα καλείται το Σώμα να εγκρίνει και να επικυρώσει νομοσχέδια, που δεν έχουν καμία λογική, νομοσχέδια που δεν αφορούν στην πραγματικότητα στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά που εμφορούνται από μία εκδικητική λογική απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δεν είναι η πρώτη φορά - και, άλλωστε, θα είστε και συνηθισμένοι εσείς οι Βουλευτές της πλειοψηφίας - που καλείστε να ψηφίσετε νομοσχέδια, που είναι σίγουρο ότι δεν τα συνέταξαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και που αφορούν θυσίες χωρίς κανέναν αντίκρισμα. 

 Όμως, ίσως είναι η πρώτη φορά που έχετε ένα νομοσχέδιο, που δεν αφορά μονάχα λιτότητα, μειώσεις σε μισθούς, κατάργηση κοινωνικού κράτους, αλλά αφορά άμεσες απολύσεις χιλιάδων πολιτών εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Αφορά -με δυο λόγια- το αύριο, την ίδια τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που τους έχετε κατηγορήσει όλα αυτά τα χρόνια ως τεμπέληδες, χαραμοφάηδες, που, παρ’ όλα αυτά, όμως, βρίσκονται σε καίριες θέσεις προσφοράς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. 

Έχει μία ιδιαιτερότητα, λοιπόν, αυτή η συζήτηση. Είναι μία συζήτηση που δεν αφορά μόνο αριθμούς, διότι πίσω από τους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους κρύβονται δράματα, τραγωδίες, ανελαστικές ανάγκες. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν άλλο εισόδημα για να ζήσουν την οικογένειά τους, δεν παίρνουν παχυλούς μισθούς, αμείβονται με 800, 1000 ευρώ και αύριο θα βρεθούν στο δρόμο, σε μία χώρα που έχει φθάσει επισήμως να έχει ανεργία κοντά στο 30% και ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους να έχει ανεργία κοντά στο 60%. 

Φέρνετε, επίσης και ένα νομοσχέδιο, το οποίο με τροπολογία της τελευταίας στιγμής κάνει ένα ακόμα δώρο στην εργοδοσία, ουσιαστικά διακινδυνεύοντας ακόμα περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, αποσυνδέοντας το μισθό από το πενθήμερο εργασίας και το οχτάωρο.

Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά. Για ποιο λόγο όλα αυτά; Σε τι θα βοηθήσουν τη χώρα; Σε τι θα βοηθήσουν τη χώρα οι απολύσεις με μηδαμινό δημοσιονομικό όφελος, όταν είναι η χώρα της ανεργίας; Σε τι θα βοηθήσουν τη χώρα οι περαιτέρω μειώσεις στον κατώτατο μισθό και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όταν είναι η χώρα της ύφεσης; 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει για άλλη μία φορά το περιβόητο success story, κύριε Στουρνάρα. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης και του χρόνου ύφεση θα έχουμε. 

Είναι απολύτως φανερό για εμάς, πρόκειται για ιδεοληψία, αλλά και για μίσος αυτών των ανθρώπων που φτιάχνουν αυτό το πρόγραμμα, που την ίδια στιγμή που παραδέχονται ότι είναι λάθος και έχει αποτύχει, μπήγουν ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στην πληγή, πρόκειται για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και για μίσος απέναντι σε ένα λαό και σε μια χώρα. 

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απαίτησή τους για ανθρωποθυσίες; Και βέβαια, πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς και τη δική σας προσφορά να υλοποιήσετε αυτές τις ανθρωποθυσίες, προκειμένου να διατηρήσετε τη δική τους εύνοια και να κρατηθείτε για λίγο ακόμα στην εξουσία, στις καρέκλες σας;

Βέβαια, το μόνο λογικό επιχείρημα, στα πλαίσια αυτής της λογικής που αναπαράγετε όλα αυτά τα τρία χρόνια, της λογικής του παραλογισμού, είναι ότι «όλα αυτά τα κάνουμε για να πάρουμε τη δόση», για να πάρετε μία δόση της δόσης, για την ακρίβεια. 

Και άντε, την παίρνετε αυτήν τη δόση της δόσης, που θα βοηθήσει για άλλη μία φορά να ξεπληρώσετε ομόλογα, τόκους και να στηρίξετε τράπεζες, άντε, λοιπόν και την παίρνετε αυτήν τη δόση της δόσης, για να ξεπληρώσετε στο ακέραιο ομόλογα που λήγουν, που έχουν αγοραστεί στο 1/3 της αξίας τους, αλλά εμείς τα ξεπληρώνουμε στο ακέραιο. Μετά τι; Τι θα γίνει μετά; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που καλείστε να απαντήσετε στον ελληνικό λαό. Μετά τι; 

Τρία χρόνια τώρα το ίδιο έργο, μας σώζετε διαλύοντας την κοινωνία.
Τι θα γίνει μετά, κύριε Στουρνάρα; Επειδή το έχουμε δει το έργο πολλές φορές, να σας προεξοφλήσουμε τι θα γίνει. Θα έρθετε σε δυο μήνες και θα μας απειλήσετε ξανά, θα μας εκβιάσετε ξανά και θα ζητήσετε εκ νέου από τους Βουλευτές της Πλειοψηφίας να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Βγήκε την προηγούμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξή του και έθεσε ως νέος Πόντιος Πιλάτος απέναντι στον ελληνικό λαό ένα δίλημμα. Δεν είπε «Ιησού ή Βαραβά», είπε «τι θέλετε να έχουμε; Νοσηλευτές στα νοσοκομεία ή σχολικούς φύλακες;». Από πού και ως πού προκύπτει αυτό το ερώτημα; Σε ποια σοβαρή, ανεπτυγμένη, ευνομούμενη χώρα της Ευρώπης υπάρχει το δίλημμα αυτό, «σχολικοί φύλακες ή νοσηλευτές»;

Και στο κάτω-κάτω γιατί δεν διευρύνετε λίγο την γκάμα του διλήμματος; Βάλτε, λοιπόν, το δίλημμα από τη μία πλευρά να έχουμε νοσηλευτές, σχολικούς φύλακες, καθηγητές, καθαρίστριες στα σχολειά μας, όλους αυτούς, και από την άλλη να έχουμε Βουλευτές και Υπουργούς που θα παίρνουν παχυλούς μισθούς και δώρα από τη SIEMENS, για να ψηφίζουν μνημόνια και για να έρχονται μέσα στο Κοινοβούλιο να χαρίζουν και να αθωώνουν όλους όσους έχουν εμπλακεί στο κουκούλωμα ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων, της Λίστας "Λαγκάρντ" και των καταθετών στις τράπεζες της Ελβετίας. 

Γιατί δεν βάζετε αυτό το δίλημμα στο λαό; Τις συγγένειές σας με τη Χρυσή Αυγή τις γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Τις γνωρίζουμε τις εκλεκτικές σας συγγένειες. (...) Και γνωρίζουμε το φλερτ σας με την Ακροδεξιά.

Όμως, εσείς οδηγείτε τον ελληνικό λαό και την κοινωνία σε έναν εκφασισμό, παίρνοντας μέτρα και θέτοντας διλήμματα που εκχυδαΐζουν την πολιτική ζωή, που καταργούν την ίδια τη δημοκρατία, που καθιστούν την ίδια την πολιτική έρμαιο των αποφάσεων τρίτων κέντρων εξουσίας, που βρίσκονται έξω από τους θεσμούς και έξω από το Κοινοβούλιο. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας ζητήσω, αφού για άλλη μία φορά πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα σώσετε τη χώρα και μιας και έμαθα ότι εκ των προτέρων έχετε βρει ονόματα και διευθύνσεις των μελλοθάνατων που θα οδηγηθούν στην απόλυση, αν είστε, όπως λέτε, υπεύθυνοι και θέλετε να σώσετε τη χώρα, να βρείτε και το θάρρος όλοι όσοι πείτε "ναι" σε όλα, σε αυτές τις εγκληματικές επιλογές, σε αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα να απευθυνθείτε σε αυτούς τους ανθρώπους, έστω σε έναν από όλους αυτούς τους χιλιάδες που θα απολύσετε. 

Είτε είναι σχολικός φύλακας, είτε εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολειό, είτε δημοτικός αστυνόμος πρέπει να βρείτε το θάρρος να του πείτε "σε απολύουμε για να σώσουμε τη χώρα, διότι εσύ φταις για την κατάντια της χώρας σήμερα, δεν φταίμε εμείς", αυτό να του πείτε, "εσύ φταις που έχεις το θράσος να θέλεις να ζήσεις με αξιοπρέπεια από το μισθό σου, εσύ φταις, δεν φταίμε όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και έριξαν τη χώρα στα βράχια". 

 Άλλωστε, το είπε και ο Πρωθυπουργός: "Φταίνε αυτοί που δεν κυβέρνησαν, δεν φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν, φταίνε οι εργαζόμενοι, φταίνε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλοι όσοι κυβέρνησαν και έριξαν τη χώρα στα βράχια δεν φταίνε". 

Συζητάμε, όμως, σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές και για κάτι ακόμα σημαντικότερο, συζητάμε για το αύριο της χώρας, για το αύριο της εκπαίδευσης, διότι, απολύοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τα τεχνικά λύκεια, στην πραγματικότητα απολύετε και τους δεκαπέντε και πλέον χιλιάδες μαθητές τους, τους διώχνετε από την εκπαίδευση. 

Διώχνετε από την εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από φτωχά και λαϊκά στρώματα, χτυπημένα από την κρίση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν πολεμάτε τους καθηγητές, πολεμάτε τη γνώση και τη Δημοκρατία.

Επιδιώκετε να καταργήσετε χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών με μία Υπουργική Απόφαση. Πολυτέλεια η Βουλή! Περιττή η Βουλή για τέτοιες αποφάσεις! Συζητάτε και συζητάμε σήμερα όχι μόνο για απολύσεις, αλλά και για το αύριο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που αιμορραγούν μεταξύ της έλλειψης πόρων και πλεονάσματος αγριότητας. 

Τι κάνετε σε αυτά τα ζητήματα; Ό,τι κάνετε πάντα. Το ομολόγησε ο κ. Γεωργιάδης. Βάζετε από το παράθυρο τους ιδιώτες στον ΕΟΠΥΥ, απαξιώνετε το δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος ιδιωτών και φίλων. 

Συζητάτε, επίσης - και συζητάμε - τη μείωση του κατώτατου μισθού με μονομερή απόφαση του Υπουργού Εργασίας. 
Συζητάμε εδώ στη Βουλή το αύριο της κοινωνίας και μιας πατρίδας που πορεύεται με αβεβαιότητα στο μέλλον, ένα αύριο που το σκιάζει η διαρκής φοβέρα και οι εκβιασμοί των μνημονίων και που το πλακώνει η σκλαβιά της τρόικα. Αυτό συζητάμε.

Θα ήθελα, λοιπόν, να απευθυνθώ σε όλους εσάς της Συμπολίτευσης, σε όσους από εσάς εκπροσωπείτε συντηρητικούς πολίτες, οι οποίοι στήριξαν τη ρητορική του κόμματός σας κατά του μνημονίου, κατά των περικοπών, κατά των απολύσεων, σε όσους από εσάς εκπροσωπείτε δημοκρατικούς πολίτες στους οποίους υποσχεθήκατε σταδιακή απαλλαγή από τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα, και σας ρωτώ με διάθεση να σας ακούσουν όχι μονάχα οι Βουλευτές, αλλά οι προγραμμένοι, οι απολυμένοι, οι απελπισμένοι, όλος ο ελληνικός λαός:

Ως πότε θα συνεχίζετε αυτό το έργο;

Ως πότε θα σηκώνετε το χέρι σε μέτρα που επιδεινώνουν, αντί να βελτιώνουν, την κατάσταση της χώρας;

Ως πότε θα ψηφίζετε οτιδήποτε σας ζητήσουν, δείχνοντας καλή διαγωγή στους δανειστές; Πώς είναι δυνατόν το Ελληνικό Κοινοβούλιο να μετατρέπει σε εθνικές αποφάσεις τις εντολές των υπερεθνικών κέντρων; 

Ως πότε η εξουσία, που πηγάζει από το λαό, θα εκχωρείται με την ψήφο σας στην τρόικα και θα ασκείται από τους υπαλλήλους της; 

Ως πότε θα επιτρέπετε να μεταχειρίζονται τη χώρα ως εταιρεία off shore, με αχυρανθρώπους στη διοίκηση και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες ανεξέλεγκτους και εκτός της χώρας; 

Ως πότε θα λαμβάνετε αποφάσεις, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ακόμα και το Σύνταγμα; 

Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλοι μαζί το εξής: 

Έχει καμία σχέση όλο αυτό το πράγμα με τη Δημοκρατία; 

Έχει καμία σχέση με τη λαϊκή κυριαρχία; 

Μήπως όλα όσα αναγράφονται σε αυτό το πολυνομοσχέδιο έχουν καμία σχέση με την έννοια της μεταρρύθμισης; 

 Οι οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, που σύμφωνα με όλες τις σοβαρές έρευνες θα επιφέρουν τετραπλάσιες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, είναι μεταρρύθμιση ενός δημόσιου τομέα, ο οποίος νοσεί πράγματι εξαιτίας δικών σας επιλογών στο παρελθόν; 

Παραδέχεστε ότι απολύοντας σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνόμους, εκπαιδευτικούς δεν θα έχετε δημοσιονομικό όφελος. Τότε γιατί το κάνετε;

Έχει, μήπως, καμία σχέση με την ανάπτυξη το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, οι νέοι φόροι, η απελευθέρωση των απολύσεων, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού; 

Είναι δυνατόν από μία πολιτική καθημερινής βαρβαρότητας εις βάρος των ασθενέστερων, των παιδιών, των γερόντων, των εργαζομένων, των νέων, να περιμένει κανείς να προκύψει κάτι καλό σε αυτήν τη χώρα, να ψηφίζετε μαύρο και να περιμένετε να βγει άσπρο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε κι εσείς ότι δεν είναι δυνατόν. 

Και το μεγάλο ερώτημα είναι ως πότε θα επιμένετε να κοροϊδεύετε τον κόσμο και τον εαυτό σας. 

Αύριο έρχεται στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε. Εκλογές έχει ο άνθρωπος σε λίγες ημέρες στη Γερμανία. Κάνει προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται ως κομματάρχης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και ετοιμάζει προεκλογικές συγκεντρώσεις του κ. Σόιμπλε στην επαρχία. Έρχεται προφανώς για να σας χτυπήσει την πλάτη και να πει, "Καλά τα κάνατε". 

Έρχεται για να στηρίξει την καταστροφική πολιτική σας. Και όπως κάθε πολιτικός που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και σέβεται τον εαυτό του, φέρνει και κάποια δωράκια: Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - προσωρινά, όμως, και βλέπουμε - για έξι μήνες, από το 23% στο 13%. Αυτό είναι μία αυτονόητη κίνηση που θα έπρεπε, εφόσον την εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός εδώ κι έναν χρόνο – από τις προηγούμενες εκλογές - να ήταν σε θέση ο ίδιος να την υλοποιήσει. 

Δυστυχώς, όμως, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, έτσι όπως έχει καταντήσει αυτή η χώρα, μια αποικία χρέους, έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει ένας δήμαρχος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ο οποίος είναι σε θέση από μόνος του να ρίχνει ή να ανεβάζει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση. 

Κύριε Υπουργέ, αυτή η επιλογή, το 23% στην εστίαση, όπως παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός, ήταν μία επιλογή που συνέβαλε στο να αυξηθεί η ύφεση και να υπάρξει υστέρηση εσόδων. Το δώρο, όμως, το προσωρινό που δίδεται με αστερίσκο, ότι, δηλαδή, θα παρθεί πίσω εάν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα, θα είναι δώρο άδωρον για τους εξής λόγους:

Πρώτον, διότι η επιλογή να ξεκινήσει από 1η Αυγούστου δεν θα έχει καμία απολύτως επιρροή στα ξενοδοχειακά και τουριστικά πακέτα που έχουν ήδη κλείσει από το Μάιο.
Δεύτερον, διότι η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, ειδικά σε περιβάλλον ύφεσης και με διαλυμένο εισπρακτικό μηχανισμό. 

Πώς, λοιπόν, θα κριθεί μέσα σε ένα εξάμηνο εάν απέδωσε ή δεν απέδωσε για να παρθεί πίσω; Πότε θα προλάβει να αποδώσει αυτό το μέτρο, να περάσει η μείωση στις τιμές, να επηρεάσουν οι μειωμένες τιμές την κατανάλωση; Όταν θα τελειώσει η τουριστική σεζόν;

Εν πάση περιπτώσει, αντί να ενισχύετε το ΣΔΟΕ για να αντιμετωπιστεί η διαφυγή εσόδων, λέτε ότι θα πάρετε το μέτρο πίσω σε έξι μήνες και θα φταίει ο κόσμος εάν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή. 

Αντί, λοιπόν, να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε εκ των προτέρων τον κόσμο για την απόσυρσή του σε έξι μήνες, μονιμοποιήστε το 13% στην εστίαση και ενισχύστε το ΣΔΟΕ. 

Κι ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης, ώστε αυτό το μέτρο να περάσει άμεσα στις τιμές του καταναλωτή και να έχει άμεσα και κάποια επίδραση στους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εστίασης.

Δεν σας φταίει, λοιπόν, ο κόσμος. Φταίει που είστε εσείς κομμάτι του προβλήματος. Αυτό, λοιπόν, δεν μοιάζει με μέτρο ανάσχεσης της ύφεσης, αλλά με απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να στηρίξει την Κυβέρνηση των εκλεκτών του. 

Εμείς, όμως, μια και έρχεται ο κ. Σόιμπλε, να θυμίσουμε κάτι που είμαι βέβαιος ότι δεν θα θυμηθεί ο Πρωθυπουργός αύριο, στη συνάντηση μαζί του: Όταν συνάντησα τον κ. Σόιμπλε στη Γερμανία, του έθεσα ένα θέμα το οποίο συνήθως ξεχνάνε οι Υπουργοί και οι Πρωθυπουργοί που τον συναντούν, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν χρωστά μόνο. 

Υπάρχει ένα θέμα ηθικό και υλικό, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, το χρέος των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ένα χρέος που αφενός οφείλει να το αναγνωρίσει η γερμανική Κυβέρνηση και αφετέρου να το διεκδικήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και όχι να το κρύβει κάτω από το χαλί. 

Πήραμε αποφάσεις συλλογικά, όταν φέραμε το θέμα αυτό εδώ, στο Κοινοβούλιο. Ζητήσαμε να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Μόνο υποσχέσεις. Μόνο ανέξοδες κορώνες.

Όταν, όμως, έρχεται η κρίσιμη ώρα, το μόνο που ξέρουν, δυστυχώς, αυτοί που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, είναι να αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών, έναντι μεγάλων funds, αλλά όχι τις υποχρεώσεις, τις ιστορικές υποχρεώσεις που έχουν άλλοι απέναντι στον ελληνικό λαό. 

Καλώς να ορίσει, λοιπόν, ο Γερμανός επιθεωρητής στην αποικία χρέους. Θα δει με τα μάτια του το success story του κ. Σαμαρά. 

Θα δει μία χώρα που έδωσε δισεκατομμύρια στους χρεοκοπημένους τραπεζίτες, αλλά βρίσκεται μπροστά στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.

Θα δει μια χώρα που αντικατέστησε το Σύνταγμα με τα μνημόνια, που κήρυξε οικονομικό πόλεμο στους κατοίκους της, που έκανε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να χάσουν τη δουλειά τους.

 Θα δει μια χώρα που εξαφάνισε μέσα σε λίγους μήνες κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων, που θεωρεί ότι το δίλημμα είναι εάν θα έχουμε νοσηλευτές ή σχολικούς φύλακες - γιατί δεν μπορούμε να έχουμε και τα δυο - που θεωρεί ότι η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, είναι ακριβές πολυτέλειες, μια χώρα που το καταστροφικό μείγμα του μνημονίου έχει οδηγήσει σε μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πάνω από είκοσι μονάδες και ύφεση 7%, μια χώρα που διαλύεται, που έχει διαλυθεί η παραγωγική της βάση. 

Ο κ. Σόιμπλε θα δει τη νέα Ελλάδα του κ. Σαμαρά. 

Θα δει, όμως, και την Ελλάδα που αντιστέκεται. 

Θα δει την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει. 

Θα δει χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο να διεκδικούν κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, να διεκδικούν λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. 

Θα δει χιλιάδες αποφασισμένους πολίτες να μην είναι έτοιμοι να παραδώσουν αυτά τα αγαθά. 

Ένα είναι σίγουρο, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης: 
Ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν είναι ο δρόμος της σωτηρίας. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή. 

Και αυτοί που σας στηρίζουν, με μισόλογα και ψευτοδώρα, είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει να πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν από εσάς, που τώρα είστε του χεριού τους, έως ότου, βεβαίως, έρθει -και θα έρθει πολύ σύντομα- μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη και να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Το ξέρουν οι δανειστές, το ξέρει ο κ. Σόιμπλε.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μη χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνουν. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες. Θα σας πάρει ό,τι έχει αποφασίσει να σας πάρει. Θα πάρει όλα όσα μπορεί να πάρει, διότι θα αρχίσει μία πραγματική διαπραγμάτευση σε λίγο καιρό. Και γνωρίζει ότι σε αυτήν τη διαπραγμάτευση δεν θέλει πάνω στο τραπέζι να υπάρχουν εκκρεμότητες. 

Το ερώτημα που απευθύνεται στους Βουλευτές, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό, είναι ως πότε θα κυβερνάτε εσείς για να δίνετε διαπραγματευτικές δυνατότητες, για να εξαντλείτε διαπραγματευτικές δυνατότητες και να χαρίζετε στους δανειστές. 

Εμείς την απάντηση την έχουμε. Πολύ σύντομα η αντίσταση του λαού μας και η διεκδίκησή του θα ανατρέψει αυτή την Κυβέρνηση. 

Δεν θα πέσετε από τις αποφάσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά από την πίεση του λαού έξω από το Κοινοβούλιο. Θα πέσετε από τη λαϊκή αντίδραση. Και ο πάταγος θα είναι ισχυρός! 

Στο βασικό δίλημμα της εποχής, μνημόνιο ή Δημοκρατία, απαντάμε Δημοκρατία. Και θα την αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία. Να είστε σίγουροι!» ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): 

«Κύριε Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα μπορώ να πω ότι με απογοητεύσατε πλήρως. Και με απογοητεύσατε, πρώτον, γιατί δεν είπατε τίποτα επί της ουσίας. Έχουμε ένα νομοσχέδιο. 

Δεύτερον, δεν είπατε τίποτα για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, που θα περίμενα να πείτε. 

Τρίτον, δεν είπατε την αλήθεια και το ξέρετε. 

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έπεσε έξω. 

Και τώρα προσαρμόζεται, παίρνει μέτρα και τώρα στέκεται όρθια. Παίρνει μέτρα που ούτως ή άλλως έπρεπε να πάρει. Ίσως θέλαμε να τα πάρουμε με πιο αργό ρυθμό, αλλά αυτοί είναι οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί που έχουμε από το εξωτερικό. Λαμβάνουμε χρηματοδότηση. 

Σας θυμίζω ότι έχουμε πάρει 240 δισεκατομμύρια, συν τα λεφτά που έχουν πάρει οι τράπεζες. Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από 2%. 

Πείτε μας, ποιες χώρες στον κόσμο δανείζονται με τους όρους αυτούς; 

Εσείς, με τη σημερινή σας ομιλία, επενδύετε στο φόβο του κόσμου και την απαισιοδοξία. 

Εμείς εργαζόμαστε σκληρά και επενδύουμε στην αισιοδοξία

Και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, το ότι η EUROSTAT έβγαλε χθες ότι οι εξαγωγές στο πρώτο τετράμηνο αυξήθηκαν 8%. Δεν άκουσα ούτε το φίλο μου τον κ. Τσακαλώτο να το πει, αλλά ούτε και εσάς. Δεν είναι μια πληροφορία που αξίζει να τη μάθει ο ελληνικός λαός;

Μιλάτε για εντολές διεθνών κέντρων. Ποιος τα πιστεύει αυτά πια; Ποια διεθνή κέντρα; Αυτά που μας έδωσαν τα 240 δισεκατομμύρια; Ποιος ακούει και πιστεύει περί διεθνών κέντρων, κλαμπ κλπ.; 

Εσείς αποφεύγετε επιμελώς να μας πείτε τι θα κάνετε. Εμείς κάνουμε αυτή την πολιτική. Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που έχουμε, αυτή την πολιτική ακολουθούμε. Στεκόμαστε όρθιοι. Το ότι στάθηκε η Ελλάδα όρθια, σημαίνει ότι στάθηκε και το ευρώ όρθιο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι. Θυμίζω το εξής: Δεν είναι μόνο η μεγάλη επιτυχία σήμερα του Πρωθυπουργού, γιατί μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση. Πριν από λίγο καιρό μειώσαμε και το ΕΤΗΔΕ κατά 15%. Γι’ αυτό δεν είπατε τίποτα. 

Λέτε συνέχεια ότι επιβαρύνουμε τους φτωχούς. Ξέρετε ότι προσπαθούμε όσους έχουν εισόδημα ή σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ, να μην τους επιβαρύνουμε. 

Σήμερα έχουμε καταθέσει τόσες προσθήκες, ούτως ώστε να εξαιρέσουμε φτωχούς και αναπήρους από αυτά τα μέτρα

Την πολιτική που θα ακολουθούσατε εσείς προσπάθησε να κάνει η Κύπρος για ένα Σαββατοκύριακο. Δείτε το αποτέλεσμα! 

Τώρα πια έχουμε ένα πείραμα για το τι θα κάνατε εσείς, αν το κάνετε ποτέ. 

Δεν μας λέτε, όμως, τι ακριβώς θα κάνετε. 

Παρακολούθησα το συνέδριό σας. Άκουσα απλώς διαφορετικές απόψεις, χωρίς καμία κατάληξη. 

Θα διαγράψετε χρέος μονομερώς; 
Θα μας βγάλετε από το ευρώ; 
Άλλοι είπαν ναι, άλλοι είπαν όχι. 

Αποφασίστε πρώτα κι ελάτε να μας πείτε μετά. 

Και για να τελειώσω, είπατε ότι πληρώνουμε τα ομόλογα που λήγουν. 
Το Μάιο του 2012, μετά τις εκλογές, στη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών τότε, γιατί δεν εκφράσατε αντίρρηση για την αποπληρωμή του ομολόγου που έληξε το Μάιο του 2012;» 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος - Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Το λόγο έχει ο κ. Τσίπρας. 

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου):

«Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς χαίρομαι γιατί ο Υπουργός Οικονομικών παρακολούθησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και κατάλαβε ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα ζητήματα. 

Κατάλαβε, όμως, και ποια είναι και η πραγματική δημοκρατία. Μακάρι όλα τα κόμματα - διότι τα κόμματα είναι πυλώνας της Δημοκρατίας - να είχαν την ίδια δημοκρατία που έχουμε εμείς στο κόμμα μας.

Όμως για άλλη μια φορά μας ρωτάει ποιες είναι οι θέσεις μας. Τις γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις θέσεις μας. 

Γιατί, όμως, μας ρωτάτε, κύριε Υπουργέ;

Μας ρωτάτε διαρκώς διότι θέλετε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι όλα όσα εφαρμόζετε είναι μονόδρομος. 

Σας απαντάμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι στη ζωή, ιδίως όταν αυτούς τους μονόδρομους θέλουν να τους επιβάλλουν οι ισχυροί, αυτοί οι οποίοι έχουν κέρδος από τη λεηλασία του ελληνικού λαού και κυρίως, από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού. 

Στο κρίσιμο, λοιπόν, ερώτημα που διαρκώς μας θέτετε, "Πώς θα απαντούσατε εσείς στους δανειστές", μιας και υπαινιχθήκατε και συνεδριάσεις λίγο πριν τις εκλογές, σας απαντάμε με απόλυτα καθαρό τρόπο: 

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως πρώτιστο χρέος μας το να ζει με αξιοπρέπεια και να επιβιώνει ο τελευταίος Έλληνας, η τελευταία Ελληνίδα. 

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως πρώτιστο χρέος μας το να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά μας στα σχολειά και να μην λιποθυμούν από την πείνα,
 το να υπάρχει κοινωνική συνοχή και ευημερία στη χώρα, αυτά τα οποία έχετε διαλύσει εδώ και τρία χρόνια, εφαρμόζοντας μία λάθος συνταγή.

Αναφερθήκατε σε αυξήσεις στις εξαγωγές. Πού είναι, λοιπόν, η μεγάλη επιτυχία από τις αυξήσεις στις εξαγωγές; Ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων;

Κάνετε μία δημιουργική λογιστική, παραβλέπετε ότι έχετε πέσει σε όλα έξω και μιλάτε για αυξήσεις στις εξαγωγές, οι οποίες δεν μπορούν να αναστρέψουν την πτωτική πορεία της οικονομίας, την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και το γεγονός ότι οι ίδιοι δανειστές προβλέπουν ότι αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή διαγραφή μεγάλου μέρους του, δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο και να προχωρήσει η ελληνική οικονομία. 

Σας απαντάμε λοιπόν: Απέναντι στους δανειστές εμείς θα απαντήσουμε όχι όπως απαντάτε εσείς, "Το ταγκό χρειάζεται δύο" και "Τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί". 

Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος μας να επιβιώσει ο ελληνικός λαός και όχι το χρέος σε ομόλογα, σε τοκογλύφους, σε δάνεια τα οποία λήγουν. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή. Αυτή είναι η δική μας γραμμή άμυνας. 

Από εκεί και πέρα, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ο κόμπος είναι τόσο μεγάλος που δεν λύνεται. Δεν θα πω αυτό που κάποια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω, είπε. 

Θα πω, όμως, το εξής: Χωρίς πολιτική λύση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Κι εμείς αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όχι ως ελληνικό, να θέλουμε να το μεταφέρουμε στις πλάτες ανθρώπων που δουλεύουν με αξιοπρέπεια να βγάλουν το ψωμί τους κι εσείς τους πετάτε στον δρόμο, τους λέτε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι συστημικό, είναι ευρωπαϊκό. 

Διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση. 

Η διεκδίκηση, όμως, ευρωπαϊκής λύσης δεν είναι το "ναι" σε όλα. 

Εσείς δεν διεκδικείτε καν. Δεν έχετε σχέδιο. 
Το μόνο σχέδιό σας είναι το μνημόνιο και ό,τι σας ζητήσουν οι δανειστές. 

Γι’ αυτό και κύριε Υπουργέ, πηγαίνετε από φιάσκο σε φιάσκο, από αποτυχία σε αποτυχία. 
Γι’ αυτό και προσπαθείτε να σταθείτε με δεκανίκια, με κάποια ψευτοδωράκια, τα οποία υποτίθεται ότι θα σας δώσουν οι δανειστές και οι εταίροι μας. 

Να ξέρετε, όμως, κάτι και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας: Το δικό τους συμφέρον κοιτούν. Είστε του χεριού τους και γι’ αυτό θα πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν τώρα που είστε εσείς. 

Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας. 
Ο πολιτικός σας χρόνος έχει τελειώσει και δεν θα μπορείτε να εξηγείτε τα ανεξήγητα. 

Είπατε ότι δεν ακούσατε κάτι συγκεκριμένο. Από εσάς θα ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτό το πολυνομοσχέδιο;

Για ποιο λόγο οδηγείτε σε αυτή την αναστάτωση την ελληνική κοινωνία; 
Ποιο το δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, καθαριστριών και φυλάκων στα σχολεία, εκπαιδευτικών, δημοτικών αστυνόμων; 
Ποιο το δημοσιονομικό όφελος; 
Ποιο το όφελος για την οικονομία από την περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού σε μία εποχή ύφεσης; 

Θα περίμενα, λοιπόν, από εσάς που είστε οικονομολόγος - αν και έχετε εντρυφήσει στην τέχνη της πολιτικής και έρχεστε με πολιτικάντικα επιχειρήματα - να μου δώσετε μία συγκεκριμένη απάντηση σε αυτά τα καίρια ερωτήματα τα οποία σας θέτω και όχι να με ρωτάτε, "Τι θα κάνετε εσείς απέναντι στους δανειστές;".

Ξέρετε πολύ καλά τι θα κάνουμε εμείς. Το ξέρει και ο ελληνικός λαός τι θα κάνουμε εμείς. Γι’ αυτό και όταν έρθει η ώρα, θα μας δώσει την υπεροπλία εκείνη και τη δύναμη, για να μπορέσουμε να είμαστε ακόμη πιο ισχυροί στη σκληρή μάχη που θα έχουμε να δώσουμε απέναντί τους.»