ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο "Κοινωνία ώρα MEGA"

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Σφαγέας" ή "πρόβατο επί σφαγήν"; 


Υπάρχει άραγε ελπίδα για δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση-εξυγίανση της δημόσιας πανούκλας; Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο "Ηρακλής" που χρειαζόμασταν για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία από τον Δημόσιο Λεβιάθαν; Ή, για να το θέσω αλλιώς, βρήκε το αμαρτωλό Δημόσιο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη το μάστορά του; 

Βγάλτε οι ίδιοι τα συμπεράσματά σας μελετώντας τη συνέντευξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο "Κοινωνία ώρα MEGA" (9/7/2013) την οποία με πολύ κόπο απομαγνητοφώνησα, διότι συχνά μιλούσαν ο ένας πάνω στον άλλο, ή όλοι μαζί, (παιδική ασθένεια της ελληνικής δημοσιογραφίας) και δεν έβγαζα άκρη. 

Δημήτρης Καμπουράκης: Κύριε Υπουργέ, επειδή είναι η πρώτη επαφή που έχετε με τα Μέσα Ενημέρωσης μετά τη διαπραγμάτευση και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, μπορείτε να μας πείτε με τρεις κουβέντες κατ’ αρχήν, να το ακούσει ο κόσμος από το στόμα σας, ποιοι φεύγουνε τώρα και ποιοι θα φύγουνε το 2014 και πόσοι; 

Γιώργος Οικονομέας: Επειδή προφανώς ήρθε η Τρόικα με χαρτί και μολύβι, και κάτσατε και σημειώνατε και σβήνατε και απαιτούσατε - και δεν ξέρω αν εσείς είπατε "όχι" και πόσα "όχι" και τι ζητούσαν αυτοί - τι συμφωνήσατε; Πού καταλήξατε; Τι θα γίνει από δω και πέρα; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς μία εισαγωγική παρατήρηση πριν απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. 

Εάν η αναδιάρθρωση του κράτους είχε προχωρήσει από το 2010, από το πρώτο μνημόνιο, αν ήταν απόλυτη προτεραιότητα, είμαι πεπεισμένος ότι δε θα είχαμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και ψαλιδισμένες συντάξεις. 

Αυτή είναι μια πάγια άποψη την οποία έχω και φυσικά τώρα καλούμαι, κι εγώ και οι συνάδελφοι υπουργοί, διότι εγώ έχω έναν επιτελικό ρόλο, υπό μεγάλη πίεση χρόνου να φέρουμε εις πέρας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ποιο είναι αυτό… 

Οικονομέας: Γιατί το χωρίζετε από το 2010; Εσείς δεν μιλούσατε για επανίδρυση του κράτους από το 2004; Γιατί αυτό το αφήνετε απέξω; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναφέρομαι στην εποχή του Μνημονίου, αλλά εγώ έχω ασκήσει κριτική και σε πρακτικές του δικού μου κόμματος. Δεν έχω πρόβλημα να τα ξαναπώ. 

Οικονομέας: Εάν είχατε επανιδρύσει το κράτος δεν θα ερχόταν το μνημόνιο. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίκιο έχετε. Και σ’ αυτό έχετε εν μέρει δίκιο. 

Πάμε λοιπόν να αποσαφηνίσουμε ακριβώς ποιες ήταν οι δεσμεύσεις της χώρας, όσον αφορά στα ζητήματα κινητικότητας, διαθεσιμότητας και απολύσεων από την εποχή Παπαδήμου, για να είμαι πιο συγκεκριμένος. 

Η δέσμευση ήτανε: 12,500 δημόσιοι υπάλληλοι στη δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι 30 Ιουνίου αυτού του έτους, συν 2.000 απολύσεις.

Οι απολύσεις έχουνε καλυφθεί από την κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΡΤ, αλλά όταν εγώ πήγα στο Υπουργείο, από τις 12.500 χιλιάδες που έπρεπε να βρεθούν στη δεξαμενή της κινητικότητας βρήκα ακριβώς μηδέν. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία παρέλαβα, και τρεις μέρες μετά ήρθε η Τρόικα. 

Γιάννης Σαραντάκος: Δεν είχε γίνει τίποτα δηλαδή λέτε; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχε γίνει μια δουλειά. 

Κατ’ αρχάς να πούμε η δεξαμενή της κινητικότητας κανονικά πώς προκύπτει. 

Όλοι οι οργανισμοί κάνουν οργανογράμματα, εντοπίζεται το πλεονάζον προσωπικό, αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό, και αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλά στην αξιολόγηση τοποθετούνται στη δεξαμενή της κινητικότητας για επαναξιοποίηση αλλού. 

Έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Είχε γίνει μια προεργασία από το Υπουργείο, όχι στο βαθμό που θα έπρεπε, και σίγουρα δεν είχαμε ανθρώπους στη δεξαμενή της κινητικότητας.

Καμπουράκης: Δεν βρήκατε ούτε όνομα δηλαδή. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα, μηδέν. 

Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, το ζήτημα αυτό από πλευράς Τρόικα ήτανε πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα. 

Να το πω πολύ απλά, δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup, εάν δεν πετύχαινε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, διότι στην ουσία μαζί τα χειριζόμαστε αυτό τα θέματα, μία συμφωνία στα ζητήματα αυτά. 
Ποια είναι λοιπόν η συμφωνία τώρα, για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα.

Οικονομέας: Είμαστε έτοιμοι να σημειώσουμε. Έτσι μπακαλίστικα θα τα πούμε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι στη δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Σαραντάκος: Σε 20 μέρες. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Θα εξηγήσουμε στη συνέχεια από πού προέρχονται αυτοί. 

12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αθροιστικά, συνολικά μιλάμε, και συνολικά, η αρχική δέσμευση, 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος του 2013.

Πήραμε δηλαδή μια παράταση για το πρώτο κύμα. 

Οικονομέας: Οι 4.200 είναι στην κινητικότητα ή στις απολύσεις; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. 
Όλοι μπαίνουνε στη δεξαμενή της κινητικότητας. 
Ποιοι μπαίνουνε λοιπόν στη δεξαμενή της κινητικότητας στο πρώτο κύμα.
Μπαίνει η κατηγορία των σχολικών φυλάκων και μπαίνουν και εκπαιδευτικοί από το Υπουργείο Παιδείας, πλεονάζον προσωπικό το οποίο προέκυψε από τη διαδικασία που σας περιέγραψα πριν. 

Παραδείγματος χάριν, το Υπουργείο Παιδείας έχει πλεονάζοντες καθηγητές πληροφορικής. Αρκετούς. Πάνω από 500, αν θυμάμαι καλά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άκρως αξιοποιήσιμοι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Και αυτό θα πρέπει να είναι ο πυρήνας της λογικής της επαναξιοποίησης. 

Να σας δώσω ένα παράδειγμα για το πόσο ανορθολογικά κατανεμημένο είναι το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο. Το παίρνω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μας το ανέφεραν χθες οι Δήμαρχοι στη συνάντηση που είχαμε. 
Δήμος Ρόδου: Υπάλληλοι πάνω από 1700. 
Δήμος Κάσου, δίπλα ακριβώς. Πόσοι υπάλληλοι; Κανένας. Ένας κι έφυγε. 

Πείτε μου αν αυτό είναι λογικό. Πείτε μου αν δεν πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα, ως κράτος, να πάρουμε κόσμο από τη Ρόδο που ξεκάθαρα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό – δεν θα πάρουμε πενήντα, τρεις, πέντε, όσους χρειάζεται. Τέτοια παραδείγματα ανορθολογικής κατανομής υπάρχουνε πάρα πάρα πολλά τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. 

Καμπουράκης: Σου λέει ο άλλος, όμως, είμαι στη Ρόδο και πηγαίνουν τα παιδιά μου (σχολείο) και θα με πας στην Κάσο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ποια είναι η επιλογή η άλλη; Ρωτώ: Ποια είναι η εναλλακτική επιλογή; Δηλαδή πρέπει να προσλάβουμε πρόσθετους στην Κάσο επειδή αυτός που είναι στη Ρόδο δεν θέλει να πάει; 

Σαραντάκος: Άρα μιλάμε για υποχρεωτική μετάταξη, έτσι; Δεν θα τεθεί το ερώτημα στον υπάλληλο του Δήμου Ρόδου. Θα του πείτε: ή πας στην Κάσο ή φεύγεις; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σ’ αυτούς οι οποίοι μπαίνουνε στη δεξαμενή κινητικότητας, πρώτο λόγο δίνουμε στις εθελοντικές μετακινήσεις. Και από κει και πέρα να ξέρετε ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις γι’ αυτούς που θα μπουν στη δεξαμενή κινητικότητας όπου θα γίνει "σφαγή" για το ποιος θα τους πάρει.

Καμπουράκης: Να τους πάρουν θα θέλουνε. Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε είναι το θέμα.

Οικονομέας: Δεν θα έχουν άλλη επιλογή, σου λέει. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θα τους πείτε τι; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό. Από τη στιγμή που κάποιος μπαίνει στη δεξαμενή κινητικότητας, ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν θέλω να υπάρχουνε παρεξηγήσεις.

Οικονομέας: Κύριε Μητσοτάκη, μισό λεπτό, γιατί έχει και κάποιες εξειδικεύσεις. Θα μου πείτε εμένα που είμαι υπάλληλος εδώ, πήγαινε στον Έβρο; Υπάρχει κάποιο όριο σ’ αυτό; Υπάρχει κάποιος περιορισμός; Γι’ αυτό γίνεται συζήτηση. Είναι εντός Δήμου; Τι; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς. Και η προτίμηση πάντα θα είναι να υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα. 

Όπως, να σας δώσω ένα παράδειγμα από το Υπουργείο Παιδείας, ας πούμε. Αυτή τη στιγμή προβαίνει σε υποχρεωτικές μετατάξεις. Αυτές είναι έξω από τη δεξαμενή της κινητικότητας. Προβαίνει σε υποχρεωτικές μετατάξεις. Παίρνει, ας πούμε, καθηγητές οι οποίοι περισσεύουν από τη Δευτεροβάθμια και τους πάει στην Πρωτοβάθμια. 

Αυτό δεν προσμετράται στη δεξαμενή κινητικότητας. Αλλά ερωτώ εγώ: πρέπει ή δεν πρέπει να γίνεται; Είναι λογικό να έχουμε πλεονάζον προσωπικό καθηγητές, να μην έχουμε αρκετούς δασκάλους, και να μη μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τον καλύτερο τρόπο; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Οικονομέας: Κύριε Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από το αν κάποιοι απ’ αυτούς δεχτούνε μια μετάταξη, κάποιοι απ’ αυτούς θα απολυθούν, διότι αυτό απαιτεί η Τρόικα. Έτσι δεν είναι; Πόσοι από τους 25.000 σε κινητικότητα θα απολυθούν, τελικά; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: λοιπόν, για να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να μιλάμε με απόλυτη σαφήνεια. 

Οικονομέας: Να πούμε το παράδειγμα με τους σχολικούς φύλακες; Νομίζω είναι πιο… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω σε αυτό. 

Η δέσμευση της κυβέρνησης, όπως σας είπα, την οποία εγώ βρήκα, η οποία έχει αναδειχθεί πριν από ένα χρόνο, είναι για 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014. Από πού μπορούν να προέλθουν αυτές οι απολύσεις. 

Η πρώτη δεξαμενή, αν θέλετε, στην ιεράρχηση είναι όσοι έχουνε υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική επιτάχυνση της επεξεργασίας αυτών των παραπτωμάτων από τα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.

Καμπουράκης: Δηλαδή οι λεγόμενοι επίορκοι είναι αυτοί; 

Οικονομέας: Όσοι έχουν υποπέσει σ’ ένα μεγάλο βαρύτατο αδίκημα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θέλω να τους πω. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, πριν από μία εβδομάδα περίπου τελεσιδίκησε στο πειθαρχικό, διότι είναι ήδη στη φυλακή, η περιβόητη υπόθεση των δολοφόνων του Δημάρχου Παγγαίου. Τέλειωσε αυτή η υπόθεση. Θα υπάρχει λοιπόν μια γρήγορη επιτάχυνση.

Σαραντάκος: Πόσοι είναι αυτοί, κύριε Υπουργέ; Έχετε υπολογίσει περίπου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή είναι περί τα χίλια περιστατικά τα οποία εξετάζονται, γιατί στην ουσία αυτή τη στιγμή καλούμαστε πολύ γρήγορα να καλύψουμε τις ιστορίες του παρελθόντος. 

Καμπουράκης: Δυο λεφτά. Αυτοί που λέτε, όμως, οι λεγόμενοι επίορκοι, οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, δεν είναι υποχρεωτικά μέσα στην κινητικότητα. Δεν θα είναι στους 25.000. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είναι έξω από την κινητικότητα. 

Αλλά για κάθε έναν ο οποίος φεύγει, αφαιρείται ένας ο οποίος εν δυνάμει μπορεί να προέλθει από τη δεξαμενή της κινητικότητας. 

Τώρα, από τη δεξαμενή της κινητικότητας, πώς θα αξιολογήσουμε το προσωπικό; Εκεί εγώ έχω μία πάγια άποψη, και είμαι συνεπής σ’ αυτά τα οποία έχω πει στο παρελθόν. 

Το βασικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση του προσωπικού εντός της δεξαμενής της κινητικότητας πρέπει να είναι το πώς μπήκε στο Δημόσιο. Να το πω ξεκάθαρα; Μπήκες με τον ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα; 

Οικονομέας: Από πότε όμως; Έχει σημασία αυτό. Γιατί άμα με διορίσατε εκτός ΑΣΕΠ με κάποια κομπίνα πριν από τρία χρόνια, καλά να πάθω, ας πούμε τώρα. Αλλά όταν δουλεύω 15 χρόνια κάπου ή 10 χρόνια το κριτήριο δεν είναι το ίδιο η πείνα δεν είναι το ίδιο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Το κριτήριο πρέπει να ισχύει. Πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο δικαιοσύνης. 

Θα υπάρχουνε κι άλλα κριτήρια, και ηλικία, και προσόντα, αλλά ένα βασικό κριτήριο στο οποίο εγώ θα επιμείνω στην αξιολόγηση είναι αν μπήκες με διαδικασίες ΑΣΕΠ, αν ανταγωνίστηκες άλλους, αν είναι αξιοκρατικές οι διαδικασίες, ή αν μονιμοποιήθηκες από την πίσω πόρτα. Τα λέω ανοιχτά. 

Καμπουράκης: Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί διώχνετε ανθρώπους κόβοντας μία ολόκληρη υπηρεσία, και εκ των υστέρων θα δείτε αν είχαν μπει με ΑΣΕΠ και μπορεί να ξαναπάνε πίσω… Γιατί δεν διώξατε εξ αρχής 25.000, άμα συγκεντρώνονται, που δεν ήτανε με ΑΣΕΠ, που ήταν όλοι από την πίσω πόρτα εν δυνάμει; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πώς θα διαχειριστούμε τη δεξαμενή της κινητικότητας μετά τον Ιούλιο είναι ακόμη ένα αντικείμενο προς συζήτηση. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι δεσμευτικό σε αυτό. 

Αλλά αυτή τη στιγμή, θέλω να τονίσω, αυτή τη στιγμή εντοπίστηκε μία δεξαμενή εργαζόμενων, οι οποίοι στην αξιολόγηση την οποία κάναμε – κάθε δουλειά είναι σημαντική, θέλω να είμαι συγκεκριμένος σ’ αυτό,  αλλά κάποιες είναι πιο σημαντικές από άλλες – όπου κρίναμε ότι η δουλειά αυτή εάν δεν επιτελείται δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα. 

Σαραντάκος: Ποια δουλειά είναι αυτή; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δουλειά των σχολικών φυλάκων - θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας - σε σχέση με άλλες ειδικότητες, και από κει και πέρα επιλέξαμε η πρώτη φάση της κινητικότητας να συμπεριλαμβάνει μια εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μια εκπροσώπηση του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί; Διότι αυτές είναι οι μεγάλες δεξαμενές των δημοσίων υπαλλήλων.

Οικονομέας: Μισό λεπτό κύριε Μητσοτάκη. Εσείς λέτε "από κει και πέρα" διότι θέλετε να συνεχίσετε. Αλλά ένα σχολείο που έχει ένα σχολικό φύλακα πώς θα προχωρήσει; Θα πηγαίνουνε την άλλη μέρα το πρωί, θα μπαίνουνε μέσα οι μαθητές και θα βλέπουνε σύριγγες; 
Λένε οι Δήμοι ότι οι ζημιές που θα πάθει το κράτος… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το αποσαφηνίσουμε αυτό. Οι σχολικοί φύλακες δουλεύουνε μόνο πρωί. Δεν δουλεύουνε απογεύματα, δεν δουλεύουνε βράδυ, δεν φυλάνε δηλαδή το σχολείο τις ώρες που το σχολείο δεν είναι ανοιχτό.

Οικονομέας: Όχι, υπάρχουνε κάποιοι που φυλάνε το σχολείο και το βράδυ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Οικονομέα, δεν λέω ότι οι άνθρωποι αυτοί κάθονται. Δεν το λέω αυτό. Λέω ότι έπρεπε να γίνει μία αξιολόγηση των αναγκών μέσα σε σχετικά σύντομο χρόνο, και θα έπρεπε να βρούμε, το τονίζω αυτό, να βρούμε ανθρώπους οι οποίοι θα μπούνε στη δεξαμενή της κινητικότητας υπό πολλή μεγάλη πίεση χρόνου. 

Εάν οι Δήμοι είχανε κάνει τη δουλειά τους από το παρελθόν και είχαν οργανογράμματα, θα μπορούσα, κύριε Οικονομέα και κύριε Καμπουράκη, θα μπορούσα να πάω πιο επιλεκτικά. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος μου το επιτρέπουν οι περιστάσεις. 

Οικονομέας: Υπάρχει δικαιοσύνη να μείνει κάποιος στο δρόμο και να μη μπορεί να θρέψει τα παιδιά του; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Αυτό κατ’ αρχάς είναι ένα ερώτημα πολύ ευρύτερο και αφορά όλους τους Έλληνες. 

Οικονομέας: Είναι ευρύτερο. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αφορά όλους τους Έλληνες. Υπάρχει όμως μια δικαιοσύνη. Εάν πρέπει να επιλέξω δύσκολη απόφαση, σας διαβεβαιώνω ότι δεν κοιμάμαι εύκολα μ’ αυτές τις αποφάσεις. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Δεν είναι εύκολες. 

Αλλά θα πρέπει να επιλέξω αν πρέπει να φύγει κάποιος ο οποίος έχει μπει με ΑΣΕΠ ή κάποιος που μπήκε από την πίσω πόρτα, πρέπει να διαλέξω – και δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή  να πρέπει να κάνουν αυτές τις επιλογές – και θα διαλέξω αυτόν ο οποίος μπήκε από την πίσω πόρτα και όχι αυτόν ο οποίος μπήκε με κανονική διαδικασία. 

Σαραντάκος: Πόσοι θα επιστρέψουν από τους σχολικούς φύλακες και από τη Δημοτική Αστυνομία; Από τη Δημοτική Αστυνομία το ποσοστό θα είναι μεγάλο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω. Η Δημοτική Αστυνομία κατ’ αρχάς θα είναι στο δεύτερο κύμα, το Σεπτέμβριο. 
Επειδή στην πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία οι άνθρωποι αυτοί έχουνε προσληφθεί με ΑΣΕΠ, είναι άνθρωποι αυξημένων προσόντων, εκτιμώ ότι σχεδόν όλοι θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, αλλά θα γίνει κάτι ακόμα. 

Στη διαδικασία της κινητικότητας θα υπάρχει ένας επανέλεγχος όλων των δικαιολογητικών. Διότι έχω την υποψία ότι ενδεχομένως και από κει να προκύψουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι τυπικά μπήκανε με ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας όμως δικαιολογητικά τα οποία είναι πλαστά. 

Οικονομέας: Έχετε εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις; Από τις υπηρεσίες έχουνε εντοπιστεί τέτοιες περιπτώσεις; Τι έχουν εντοπίσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ενδείξεις και κάνουμε ελέγχους. 

Σαραντάκος: Αριθμό έχετε για τα πλαστά δικαιολογητικά; Περίπου είπατε χίλιοι είναι ας πούμε οι επίορκοι που λέμε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θέλω να πω κάτι, αλλά να ξεχωρίσουμε τους λεγόμενους επίορκους – πειθαρχικά ελεγχόμενους είναι ο σωστός όρος – από εκείνους με τα πλαστά δικαιολογητικά. 

Σαραντάκος: Αριθμό για τα πλαστά δικαιολογητικά έχετε περίπου; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ξέρουμε σύντομα με βάσει κάποιες πιλοτικές έρευνες που κάνουμε. Ενδεχομένως να εκπλαγούμε όλοι μας δυσάρεστα από το ποσοστό. 

Καμπουράκης: Έχουμε τώρα, 4.200 δημοτικοί υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε 20 μέρες. Θα προστεθούν κι άλλοι … για να γίνουνε 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, εκεί θα μπούνε η Δημοτική Αστυνομία… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τονίζω, συνεισφορά μετά από όλα τα Υπουργεία. 

Καμπουράκης: Λοιπόν, και μετά, από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι τέλους Δεκέμβρη, έχουμε άλλους 12.500. Αυτοί πού θα βρεθούνε; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τα υπόλοιπα Υπουργεία. Έχουμε μία εικόνα. 

Υπάρχουν Υπουργεία τα οποία έχουν καταρτίσει οργανογράμματα από τα οποία ξέρουμε το πλεονάζον προσωπικό. 

Αλλά βλέπετε μόνο τη μία πλευρά. Βλέπετε το πλεονάζον προσωπικό και δε βλέπετε τα ελλείμματα. Διότι η δικιά μας η δουλειά είναι να παντρεύουμε πλεονάζον προσωπικό με ελλείμματα. Αυτή είναι η ουσία της κινητικότητας. Και αυτή είναι μία άσκηση η οποία προκύπτει μόνο από τις πραγματικές ανάγκες των Υπουργείων.

Λοιπόν η απάντηση είναι ευθεία. Κάποια Υπουργεία έχουνε κάνει αυτή τη δουλειά, κάποια έχουνε καθυστερήσει να κάνουνε αυτή τη δουλειά, και θα πρέπει να την κάνουν πολύ γρήγορα διότι, τονίζω, το δικό μας το Υπουργείο είναι ένα επιτελικό Υπουργείο. Εγώ έχω λίγο παρά πάνω από 400 υπαλλήλους. Εγώ συντονίζω.

Οικονομέας: Είναι αλήθεια ότι σας πίεσε η Τρόικα να απολύσετε 50 υπαλλήλους εσείς, να τους βάλετε σε διαθεσιμότητα για να δώσετε το καλό παράδειγμα; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι ότι η διαθεσιμότητα πρέπει να ξεκινήσει σε επίπεδο δομών Υπουργείων από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Οικονομέας: Είναι αλήθεια ότι σας πιέσανε για συμβολικούς λόγους ν’ αρχίσετε από σας. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς το προσφέραμε. 

Οικονομέας: Το κάνατε μόνοι σας. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και νομίζω είναι το σωστό. Γιατί δεν μπορεί να ζητάω από τους άλλους Υπουργούς να συνεισφέρουν στη δεξαμενή της κινητικότητας, αν εγώ δεν έχω βάλει πρώτα σε τάξη τα του δικού μου Υπουργείου…

Καμπουράκης: Πενήντα ανθρώπους από το Υπουργείο σας; Τι ήτανε; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι βασικά ειδικότητες οδηγών οι οποίοι πιστεύω ότι θα απορροφηθούνε πάρα πολύ εύκολα διότι υπάρχει πάρα πολλή ανάγκη σε άλλες υπηρεσίες. 
(Σ.σ. Τι κάνανε οι 50 οδηγοί; Πηγαινοέφερναν τους άλλους υπαλλήλους στα σπίτια τους;) 

Καμπουράκης: Λοιπόν, πείτε μου κάτι άλλο. Τώρα έχουμε εκτός από την κινητικότητα, που θα είναι 25.000 μέχρι το τέλος του 2013, από τους οποίους το 50 ή 60% λέτε ότι μετά από 8 μήνες σιγά-σιγά θα τακτοποιηθεί και το άλλο 40%... 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα εξαρτηθεί. 

Αυτός ο αριθμός των 11.000 (απολύσεις μέσα στο 2014) θα μικραίνει όσο αυξάνει ο αριθμός των πειθαρχικών… 

Καμπουράκης: Ωραία. Δίπλα στην κινητικότητα έχουμε και απολύσεις απ’ ευθείας.  Ως τώρα, είχαμε 2.000 που καλυφθήκανε λέτε με την ΕΡΤ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: 2.600 νομίζω ήταν.

Καμπουράκης: Έχουμε ακόμα υποχρέωση να διώξουμε κι άλλους μέχρι το τέλος του 2013, ανεξαρτήτως κινητικότητας, με ξαφνικό θάνατο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει ακόμη υποχρέωση για 2000 απολύσεις ακόμα μέχρι το τέλος του 2013. Αυτά τα οποία μιλήσαμε πριν αφορούν το 2014. 

Σαραντάκος: Είπατε 2.600 από την ΕΡΤ. Είχατε πει, και μάλιστα η κυβέρνηση πανηγύριζε γι’ αυτό, ότι για κάθε έναν που φεύγει έχετε τη δυνατότητα να προσλαμβάνεται άλλος ένας. Θα γίνουν προσλήψεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα γίνουνε προσλήψεις.

Σαραντάκος: Πού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω κατ’ αρχάς, θα δώσω μία απάντηση σ’ αυτό το οποίο λέτε. 

Όπως την αντελήφθην εγώ, η πίεση, η ασφυκτική πίεση, για τις απολύσεις δεν γίνεται τόσο για δημοσιονομικούς λόγους. Γίνεται στη λογική της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού. Αυτό ισχυρίζονται οι πιστωτές μας. 

Η δυνατότητα, εν πάση περιπτώσει, που έχει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι για κάθε έναν ο οποίος απολύεται προσλαμβάνεται ένας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11.000 νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουνε πετύχει με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με αυξημένα προσόντα και περιμένουν τη σειρά τους, παιδιά τα οποία θα αξιοποιηθούνε σε τομείς όπου η ελληνική κοινωνία έχει πραγματική ανάγκη. 

Άρα, με ρωτήσατε για προσλήψεις. Βάσει του μνημονίου, για πρώτη φορά και θα το δώσουμε στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο για να ενταχθεί στον προϋπολογισμό, θα υπάρχει ένα κεντρικό πρόγραμμα προσλήψεων, ελεγχόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Από πού θα προέλθουν αυτές οι προσλήψεις; Το περιβόητο 1:5, πέντε βγαίνουνε στη σύνταξη ένας προσλαμβάνεται, συν το ένα προς ένα. Ένας φεύγει ένας έρχεται. Δεν είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός. 

Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι προσλήψεις θα ελέγχονται πια κεντρικά βάσει ενός προγραμματισμού κι όχι βάσει το κάθε υπουργείο το οποίο έχει μεγαλύτερη ισχύ να προσλαμβάνει.

Σαραντάκος: Άκουσα τον κύριο Βαρβιτσιώτη χθες να λέει ότι θα κάνει προσλήψεις στο Λιμενικό, φερ’ ειπείν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Λιμενικό είναι μία κατηγορία, λόγω του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, όπου έχουμε δεχθεί εμείς ως Υπουργείο αίτημα για έναν περιορισμένο αριθμό προσλήψεων. Φυσικά και πολλά αιτήματα, και από το Υπουργείο Υγείας και για νοσηλευτές και για λειτουργικές δομές… 

Καμπουράκης: Δηλαδή για τους 4.000, 4.600 περίπου, που θάχουνε φύγει μέχρι το τέλος του 2013, θα προσλάβετε 4.000. Δηλαδή έχουνε φύγει 2600 από την ΕΡΤ και θα φύγουνε άλλοι 1400-1500. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουνε ήδη φύγει. Δεν έχω νούμερα να σας δώσω. Θα φύγουνε μέχρι τότε και αρκετοί πειθαρχικά ελεγχόμενοι. 

Καμπουράκης: Θα προσλάβετε 4.000 μέχρι το τέλος του 2013; Θα προκηρύξετε διαγωνισμό ή θα προσλάβετε 4.000 μέσω ΑΣΕΠ, ή από αυτούς που έχουν πετύχει ήδη; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υπάρχει ένα κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και την αναλογία ένα προς πέντε, διότι πέρυσι δεν έγιναν προσλήψεις καθόλου με το ένα προς πέντε, συνεπώς θα γίνουνε κάποιες προσλήψεις. 

Καμπουράκης: Έτσι που τα λέτε δεν γλιτώνουμε λεφτά. Αν πρόκειται να διώξεις 5.000 και να προσλάβεις 5.000, δηλαδή έχετε μπει σε μία διελκυστίνδα… O Μητσοτάκης διώχνει από δω, προσλαμβάνει από δω… 
Είναι δηλαδή ένα κουφό πράγμα. Υποτίθεται ότι διώχνεις τους άχρηστους και φέρνεις τους καινούργιους τους μοντέρνους; Είναι λίγο… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί; Κατ’ αρχάς δεν χρησιμοποιώ τη λέξη "άχρηστοι" για κανέναν. Αλλά αυτό το οποίο τονίζω είναι ότι ναι, όταν έχεις συγκεκριμένες ανάγκες που πρέπει να τις καλύψεις με νέες προσλήψεις. 

Κανένα κράτος δεν σταματάει τελείως να προσλαμβάνει. Το καταλαβαίνετε αυτό. Εμείς προσλαμβάνουμε πολύ λίγο. 

Λοιπόν, το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι λίγοι που θα προσληφθούν να υπάρχει μία αξιολόγηση πραγματικά όπου υπάρχουν προτεραιότητες… 

Υπάρχουν και ειδικότητες οι οποίοι δεν μπορούν να επανεκπαιδευτούν. 
Άμα μου λείπουν νοσηλευτές τι θα κάνω, κύριε Καμπουράκη; 
Θα πάρω κάποιο γυμναστή να τον κάνω νοσηλευτή; Δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα. 

Καμπουράκης: Όχι, αλλά για ένα σχολικό φύλακα ο οποίος θα μπορούσε να φυλάει ένα νοσοκομείο, θα μπορούσατε να το κάνετε. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μπορούσα. 

Και να τονίσω ότι σε όλη αυτή την άσκηση προφανώς θα υπάρχουνε, και υπήρχαν και προηγουμένως, και κοινωνικά κριτήρια. Μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ζευγάρια τα οποία και οι δύο είναι στην ίδια υπηρεσία, προφανώς και αυτά θα ληφθούν υπ’ όψιν. 

Καμπουράκης: Στη μη απόλυση ή στην επαναπρόσληψη μετά την κινητικότητα; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και στο ποιοι θα μπουν στην κινητικότητα, εάν δεν υπάρχουν οριζόντιες καταργήσεις δομών, αλλά και μετά βεβαιότητος στο ποιος τελικά θα φύγει. 

Οικονομέας:  Κύριε Μητσοτάκη να ρωτήσω κάτι; Οι σχολικοί φύλακες είναι περίπου 2.000. Πόσοι κατά τη γνώμη σας θα βρούνε δουλειά στα πλαίσια της κινητικότητας; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας το πω. 

Οικονομέας: Περίπου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ, δεν το ξέρω. Πρώτα πρώτα δεν έχουμε κάνει την αξιολόγηση ακόμα. Δεν το ξέρω. Δεν θα σας πω μια… 

Οικονομέας: Θάχουνε την ίδια μοίρα, τα ίδια ποσοστά επαναπρόσληψης που θα έχουν οι δημοτικοί αστυνομικοί; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι βεβαίως. Διότι η μια κατηγορία είναι με ΑΣΕΠ και η άλλη δεν είναι… Άρα εκ των πραγμάτων ξεκινούν από μία μειονεκτική θέση. Θα γίνει μια αξιολόγηση.

Αλλά αν υπάρχουνε ισχυροί κοινωνικοί λόγοι, σημαντικά κριτήρια, και προφανώς αυτά θα ληφθούνε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. 

Είπα κάτι πριν και επιμένω σε αυτό. Εάν πρέπει να πάρω μία απόφαση για το ποιος πρέπει να φύγει, και τονίζω αυτή είναι η δέσμευση την οποία υπέγραψε η χώρα μας εδώ και ενάμιση χρόνο,  και είναι γνωστή σε όλους – εγώ καλούμαι να φέρω εις πέρας το δύσκολο έργο να την υλοποιήσω – πρέπει να έχω κάποια κριτήρια. 
Λοιπόν, επαναλαμβάνω, το κριτήριο του πώς μπήκες στο Δημόσιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας στο Υπουργείο. Και είναι κάτι που δεν το λέω τώρα… 

Οικονομέας: Συγνώμη, επειδή το λέτε κι το ξαναλέτε. Αν εσείς ήσασταν Υπουργός, που δεν ήσασταν και σας το λέω ευθέως γιατί ξέρω τον αγώνα που είχατε δώσει εν πάση περιπτώσει από τη θέση που ήσασταν, αν ήσασταν υπουργός και ερχόταν ο άλλος και έλεγε το παιδί μου έχει ανάγκη από δουλειά, και του λέει πήγαινε εκεί, σχολικός φύλακας, ή δημοτικός αστυνομικός, λέω τώρα... 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντησή μου, κύριε Οικονομέα είναι ότι γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε. 

Οικονομέας: Ωραία, για να μην ξαναχρεοκοπήσουμε λοιπόν, θα διώξετε κι αυτούς που τους προσλάβανε; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτούς τους διώχνουν άλλοι… Οι πολίτες. 

Οικονομέας: Δεν τους διώχνει κανένας! Εκεί είναι το επίμαχο θέμα. Τους περισσότερους τους βλέπουμε εκεί. Κυβερνάνε ακόμα… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι πολίτες τους διώχνουν. 

Οικονομέας: Είναι δικιά μας όμως. Κύριε Μητσοτάκη, υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι παρότι ξέρανε ότι δεν είχανε λεφτά, προσλαμβάνανε για να παίρνουνε ψήφους… Υπάρχουν Υπουργοί που κάνανε το ίδιο. Υπάρχουν Βουλευτές που κάνανε το ίδιο. Όλους αυτούς τους βλέπουμε μπροστά μας τώρα και σ’ αυτούς φταίει ο σχολικός φύλακας που παίρνει 700 ευρώ. Και μου λέτε για ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΕΠ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που το λέτε, γιατί θα έρθουν και δημοτικές εκλογές. Και νομίζω ότι ναι, αυτά τα κριτήρια πρέπει να 'ναι πολύ σημαντικά.

Εάν κάποιος Δήμαρχος υπερχρεώνει το Δήμο του, έχοντας κάνει μια σειρά προσλήψεων από το παράθυρο, και μετά ζητάει λεφτά, και ο Δήμος του είναι στο κόκκινο, ναι, αυτό πρέπει να το αξιολογήσει ο πολίτης κύριε Οικονομέα. 

Σαραντάκος: Σας απειλήσανε χθες οι δήμαρχοι για αύξηση δημοτικών τελών; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, έγινε μια καλή συζήτηση... 

Σαραντάκος: Αυτό που ακούσαμε ότι είπανε κάποιοι ότι θ’ αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη για να καλύψουμε τα έσοδα από τις κλήσεις που δεν θα κόβουμε πια; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία άποψη των Δημάρχων. Αλλά από κει και πέρα και οι δήμαρχοι αξιολογούνται. Ο δήμαρχος ο οποίος έχει ένα μαζεμένο μαγαζί… 

Οικονομέας: Τι αξιολογούνται; Μια χαρά καριέρα κάνουν. Τους βλέπω υπουργούς εγώ… Κάνω λάθος; 

Καμπουράκης: Είναι πεντέξι. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο δήμαρχος ο οποίος δεν έχει ένα μαζεμένο μαγαζί είναι γνωστός στην κοινωνία. Ο δήμαρχος ο οποίος πολιτευόταν με τους παλιούς κανόνες, κι ο υπουργός και ο πολιτευτής, όχι μόνο ο δήμαρχος, δε νομίζω ότι στη σημερινή Ελλάδα έχουνε μια θέση. 

Σαραντάκος: Ναι αλλά δεν μπορεί να αυξήσει τα δημοτικά τέλη επειδή ξαφνικά έχει μείωση εσόδων για άλλους λόγους… Τι θα κάνετε εσείς ως κυβέρνηση; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα οικονομικά των Δήμων και αν υπάρχει απώλεια εσόδων είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας απόλυτα αυτήν την πραγματικότητα την οποία περιγράφετε… Αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Οικονομέας: Κύριε Μητσοτάκη… Επειδή δεν είναι μόνον αριθμοί αλλά είναι κι άνθρωποι από πίσω, έχουμε λοιπόν ένα Μητσοτάκη ο οποίος έχει εκπεφρασμένες απόψεις για τις απολύσεις και όλα αυτά, και δίκαια πράγματα λέει τις περισσότερες φορές για τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, τον οποίο τον βάζουνε εκεί, λένε μερικοί, ως σφαγέα. 

Καμπουράκης: Και ως σφαγέα και ως πρόβατο επί σφαγή. 

Οικονομέας. Μπράβο, ναι. Έχουμε, λοιπόν, ένα Μητσοτάκη ο οποίος είναι και από μία οικογένεια που δεν υπέφερε κιόλας. Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να μένεις στο δρόμο χωρίς δουλειά, χωρίς να θρέψεις τα παιδιά σου. Δεν ξέρω. Παλιά όταν ήσασταν μικρός μπορεί να είχατε ζήσει κι εσείς τέτοιες "σφαγές", δεν ξέρω. 

Τι θα πείτε σε μένα που είμαι σχολικός φύλακος, δηλαδή απ’ αυτούς που δεν θα προσληφθεί σχεδόν κανένας. Που έχω δύο παιδιά, τα πάω στο σχολείο, και είμαι 45 και 50 χρονών, και από τη μία στιγμή στην άλλη με πετάς στο δρόμο, επειδή η Τρόικα θέλει 2.000 απολύσεις. 

Πώς αισθάνεστε εσείς με αυτό; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ανθρώπινο επίπεδο πολύ δύσκολα. Σας διαβεβαιώνω πολύ δύσκολα. 

Οικονομέας: Δεν έχετε κυβερνήσει εσείς ως Υπουργός, έχει κυβερνήσει όμως το κόμμα σας. Έχει διορίσει το κόμμα σας. Έχουνε διορίσει κι αυτοί που κάθονται δίπλα σας στο Υπουργικό Συμβούλιο κύριε Μητσοτάκη.  Κάνω λάθος; Δεν τους βλέπετε; Δεν κοιτάτε δεξιά, αριστερά; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή αυτός είναι ο κεντρικός λόγος για τον οποίο χρεοκοπήσαμε, αυτός είναι ο βασικός λόγος που ΄χουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους στον ιδιωτικό τομέα, και ψαλιδισμένες συντάξεις, αυτός ακριβώς που περιγράψατε, λοιπόν, ναι, δεν μου είναι καθόλου εύκολο σε ανθρώπινο επίπεδο, σας διαβεβαιώνω ότι δεν μου είναι εύκολο. 

Αλλά θεωρώ ότι αν έχω έναν βασικό μπούσουλα δικαιοσύνης μπορώ να προχωρήσω. 

Με ρωτήσατε τώρα σε προσωπικό επίπεδο. Εγώ κύριε Οικονομέα έχω τη διαδρομή μου, έχω το βιογραφικό μου, έχω δουλέψει δέκα χρόνια και αν για κάποιο λόγο δεν βρεθώ σ’ αυτήν την υπουργική καρέκλα πολύ εύκολα μπορώ να γυρίσω στον ιδιωτικό τομέα, εδώ ή στο εξωτερικό να δουλέψω. Έχω τα προσόντα. Έχω εργαστεί πάρα πολύ για να χτίσω το βιογραφικό μου. Δεν μου το προσέφερε κανείς. Δούλεψα για να το χτίσω.

Βρέθηκα σ’ αυτή τη θέση να φέρω εις πέρας μία αποστολή και να υλοποιήσω και μια κεντρική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Θα το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αξιοκρατία, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος από αυτές τις κινήσεις. 

Αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω, έχοντας το βράδυ, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ήσυχη τη συνείδησή μου.

Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω από αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι η δουλειά την οποία καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας – γιατί, το τονίζω, δεν είμαι μόνος μου σ’ αυτή την άσκηση,  μπορεί να βγαίνω μπροστά αλλά όλα τα Υπουργεία συνεισφέρουν σ’ αυτή τη δουλειά, αλλά εγώ και ο Υπουργός Εσωτερικών κατά πρώτο λόγο είμαστε αυτοί που βγαίνουμε περισσότερο μπροστά σ’ αυτή την ιστορία – θα το κάνουμε με αυτό το βασικό αξιακό, αν θέλετε, σύστημα.

Οικονομέας: Προσπαθώ να σας υπενθυμίσω ότι το σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν έχει τη νομιμοποίηση να λέει ότι "εσύ μείνε στο δρόμο και πέθανε". 

Σας είπα και πάλι, δίπλα σας στο Υπουργικό Συμβούλιο – εσείς δεν έχετε υπάρξει Υπουργός, και το λέω με μεγάλη ευκολία αυτό για σας – ότι δεν μπορεί να μην αισθάνεστε έτσι, δίπλα σας δεξιά σας και αριστερά σας, μερικοί απ’ αυτούς είναι που καταστρέψανε τη χώρα. Πώς να το κάνουμε δηλαδή; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση λοιπόν κύριε Οικονομέα και για τα κόμματα, αν θέλετε, το 'χω πει και για τη Νέα Δημοκρατία, το 'χω πει και από δω πέρα στη δικιά σας την εκπομπή, είναι ότι αν κι εμείς, και θα μιλήσω για το δικό μου το κόμμα για τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ, αν κι εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν δείξουμε ότι έχουμε το θάρρος να ξηλώσουμε το κομματικό κράτος στο οποίο κι εμείς συμμετείχαμε – συμμετείχαμε κι εμείς στο να χτιστεί το κομματικό κράτος, όλα τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν είχαν τη συμμετοχή τους – τότε είναι βέβαιο, αν δεν το κάνουμε, είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε κανένα πολιτικό μέλλον. Τότε είναι που δεν έχουμε πολιτικό μέλλον… (Σ.σ. το πολιτικό μέλλον το δικό σας ελάχιστα ενδιαφέρει το λαό. Το ερώτημα είναι αν η χώρα θα έχει μέλλον)

Καμπουράκης: Δεν υπάρχει παρθενογένεση πολιτική. Η μόνη λύση είναι να βρούμε κάποιους που δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ και πουθενά. Φέρνεις ένα Γερμανό μετά που δεν έχει καμία σχέση… 

Οικονομέας: Γι’ αυτό ήρθαν οι Γερμανοί και κάνουν ό,τι θέλουν…

Καμπουράκης: Πείτε μου κάτι. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρακαλώ. 

Καμπουράκης: Από τους 25.000, μπορεί ας πούμε οι 18.000 να ξαναβρεθούν στο Δημόσιο μετά από αξιολόγηση. Ποιος θα την κάνει την αξιολόγηση αυτή; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση γίνεται σε δύο επίπεδα. Κατ’ αρχάς γίνεται από το Υπουργείο το οποίο προσφέρει στη δεξαμενή της κινητικότητας και υπάρχει μια πάρα πολύ ξεκάθαρη διαδικασία που γίνεται…

Καμπουράκης: Θα γίνει της κακομοίρας. Τώρα θ’ αρχίσουνε πάλι τις παρεμβάσεις. Εντάξει, βρεθήκαμε κακώς σ’ αυτή την κατάσταση, αλλά είμαστε τρεις και οι δυο θα δουλέψουν ο ένας θα μείνει απέξω, αρχίζουν και πιάνουνε βουλευτές, υπουργούς...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αυτό μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, και βέβαια θα γίνει με μία δεύτερη αξιολόγηση από τον φορέα ο οποίος θα πάρει, ο οποίος πρέπει να διαλέξει αυτούς που θέλει. 

Σαραντάκος: Δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ. θα αποφασίζει για τους δημοτικούς αστυνομικούς, φερ’ ειπείν; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη εκφράσει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης την επιθυμία να απορροφήσει ένα πάρα πολύ σημαντικό μέρος.

Σαραντάκος: Άλλο ρωτάω. Την αξιολόγηση των δημοτικών αστυνομικών, κάνει ή δεν κάνει ο "Οικονομέας", θα την κάνει ποιος; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα την κάνει η ΕΛ.ΑΣ. αυτή την αξιολόγηση, δηλαδή ο φορέας ο οποίος παίρνει τον κόσμο. 

Οικονομέας: Το θέμα που έχουν οι Δήμαρχοι, πώς θα κάνω την αστυνόμευση, πώς θα ελέγξω την παράνομη στάθμευση, το εμπόριο, τις λαϊκές αγορές, σας έχει απασχολήσει αυτό; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με απασχολεί πολύ. Αλλά να σας πω, να σας δώσω ένα παράδειγμα: Η Δημοτική Αστυνομία υποτίθεται, και λέω "υποτίθεται" διότι δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα, ότι ασχολείται με το παραεμπόριο. Δε λέω ότι δεν υπάρχει πρόθεση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα. 

Διότι όταν φτιάχτηκε η Δημοτική Αστυνομία και πήρε την αρμοδιότητα, το παραεμπόριο ήταν ένα μικρό πρόβλημα. Σήμερα το παραεμπόριο είναι οργανωμένο έγκλημα. 

Πείτε μου εσείς ποιος είναι καλύτερα εξοπλισμένος να αντιμετωπίσει το παραεμπόριο; Ένας δημοτικός αστυνομικός με πενιχρά μέσα ή κάποιος αστυνομικός ο οποίος μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μέσα από την ΕΛ.ΑΣ.;

Οικονομέας: Εάν ασχολείται η Αστυνομία, εάν ασχολούνται οι αστυνομικοί. Σου λέει ο άλλος δεν ασχολούμαι. 

Καμπουράκης: Αν υπάγονται στον Καμίνη, ο Καμίνης θα τους στείλει στο παραεμπόριο. Αν υπάγονται στο Δένδια θα τους στείλει να κάνουνε άλλες δουλειές που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, νομίζω ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει πάρα πολύ έντονη την αίσθηση ότι πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση στη γειτονιά. Και αυτή είναι νομίζω και η πρόθεσή του. Αυτό είναι κάτι που είναι βασικά σωστό. Δηλαδή παίρνουμε ένα θεσμό ο οποίος ήταν καλών προθέσεων, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με καλό κόσμο, και θέλουμε να πάρουμε αυτόν τον κόσμο να τον εντάξουμε σ’ έναν πιο οργανωμένο θεσμό για να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. 

Καμπουράκης: Κύριε Υπουργέ πείτε μου κάτι άλλο. 
Μέχρι το τέλος του 2013, θα έχουμε κινητικότητα σε 25.000 ανθρώπους.
Απ’ αυτούς, όταν ολοκληρωθεί το οχτάμηνό τους από την ώρα που θα μπουν σε κινητικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει σε άλλες θέσεις κι ένα άλλο ποσοστό θα απολυθεί. 
Μετά το τέλος του 2013, με τους 25.000 αυτούς τελειώσαμε ή το 2014 έχουμε πάλι άλλους να προσληφθούν με κινητικότητα κι άλλους να απολυθούν με ξαφνικό θάνατο; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετά, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια λογική να υπάρχει μια διαδικασία πραγματικής κινητικότητας, όχι να κρέμεται από πάνω η δαμόκλειος σπάθη, πραγματικής κινητικότητας, αυτό θέλουμε να πούμε κι αυτό έχουμε συμφωνήσει από το 2014 και μετά. 

Η κινητικότητα αυτή έτσι όπως την ξέραμε τελειώνει κι αρχίζει η επεξεργασία μιας διαδικασίας αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού χωρίς όμως να επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη. 

Σαραντάκος: Άρα τελειώνουμε με τις απολύσεις αυτές; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα αυτό τελειώνει με το 2014 και τελειώνει εκεί. 
Αλλά τονίζω, υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο ερώτημα και το οποίο αν θέλετε είναι και στην ουσία της μεταρρύθμισης, γιατί πολλά από αυτά που μιλάμε δεν είναι πραγματικά μεταρρυθμιστικά. 

Υπάρχουν μια σειρά από άλλα πράγματα τα οποία συνιστούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να αποκτήσει το Δημόσιο μία πραγματική πολιτική αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, να μην προχωράνε δηλαδή όλοι με την ίδια ταχύτητα – όλοι με την ίδια ταχύτητα προχωράνε σήμερα – αυτό είναι απαράδεκτο. 

Ούτε επιβραβεύω τον καλό ούτε τιμωρώ με κάποιο τρόπο τον κακό. Λοιπόν, αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Τα είπαμε κι αυτά στην Τρόικα. Είπαμε ότι, κοιτάξτε να δείτε, ωραία να κάνουμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει να τα κάνουμε. Να τα κάνουμε όσο πιο σωστά γίνεται. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο δεν είναι αυτές. 

Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να μειώσω τα σημεία επαφής του πολίτη με το κράτος. Έχουμε αυτή τη στιγμή, τρέχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο με τον ΟΟΣΑ. Μείωση διοικητικών βαρών. Να εντοπίσουμε δηλαδή περιττές υπογραφές, περιττές άδειες, κλπ.

Καμπουράκης: Ήμουνα νιος και γέρασα βέβαια, αλλά εντάξει χρειάζεται. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι αλλά να σας πω κάτι; Αν ασχοληθούμε… 

Καμπουράκης: Πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουνε φύγει και θα φύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση απ’ όλη αυτή την ιστορία. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω. Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να μειωθεί κατά 150.000 μέσα σε μία πενταετία. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. 

Σαραντάκος: Με τους εκπαιδευτικούς, θα παίξει ρόλο η επετηρίδα; Δεν είναι μόνο το ΑΣΕΠ, είναι και η επετηρίδα. Αν αυτό θα παίξει ρόλο στις μετακινήσεις, μετατάξεις. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτά θα ρωτήσετε το Υπουργείο Παιδείας. 
Το Υπουργείο Παιδείας εμένα μου στέλνει μετά από αξιολόγηση μια λίστα μεταξύ 1900 και 2000 περίπου. Γι’ αυτό θα ρωτήσετε το Υπουργείο Παιδείας. 

Οικονομέας: Πέστε μου, κύριε Υπουργέ, πέστε μας αν είμαι υπερβολικός. Άρα αυτή τη στιγμή αυτό που κάνετε με τη Δημοτική Αστυνομία, έστω το Σεπτέμβριο, και με τους σχολικούς φύλακες, είναι μία άλλη ΕΡΤ, έτσι; Κατεβάσατε τους διακόπτες. Γιατί και στην ΕΡΤ λέτε θα πάρουμε πίσω κάποιους. Έτσι λέτε και για τους δημοτικούς αστυνομικούς… Στην ουσία δηλαδή σε μία μέρα κατεβάζετε τους διακόπτες… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς για τους σχολικούς φύλακες θα μπορούσε να το πει κανείς κι έτσι. Τονίζω αναγκαστήκαμε να πάμε σ’ ένα οριζόντιο μέτρο διότι αν κάποιοι άλλοι είχανε κάνει τη δουλειά τους, θα το πω ευθέως, δεν θα έπρεπε να πάμε. 

Καμπουράκης: Όχι, με τους δήμους, με τους δήμους...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι σαφής. Αυτό είναι δουλειά των Δήμων να μου υποδείξουν πού έχουνε πλεονάζον προσωπικό… 

Για τη Δημοτική Αστυνομία δεν συμφωνώ μαζί σας, με την έννοια ότι θα έπρεπε να δει κανείς αυτή τη μεταρρύθμιση και έξω από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. 
Κάνει καλά η Δημοτική Αστυνομία τη δουλειά της έτσι όπως είναι; Δεν την κάνει. 

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε δύο πράγματα. Ή να την ενισχύσουμε ή να την καταργήσουμε και να την εντάξουμε στην ΕΛ.ΑΣ. 

Οικονομέας:  Καλά, το κριτήριό σας δεν είναι αν κάνει καλά τη δουλειά της. Το κριτήριό σας είναι να βρείτε τους αριθμούς που θέλει η Τρόικα για να είσαστε εντάξει… 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μία εσωτερική λογική και συνέχεια. 

Οικονομέας: Μάλιστα. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ.

*******

Ολόκληρο το video της συνέντευξης εδώ.