ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Ηλίας Κασιδιάρης περί υδρογονανθράκων και ΤΑP

Eπίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή κ. Ηλία Κασιδιάρη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ενημέρωση για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) και την πρόοδο των ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.


ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ, Βουλή, 4/7/2013: Κατ’ αρχήν οφείλουμε μία διόρθωση, κύριε Υφυπουργέ. Η ερώτηση μας αφορά τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, δηλαδή την ελληνική ενέργεια και όχι τους ελληνικούς υδατάνθρακες, όπως γράφει ο συντάκτης αυτού εδώ του εγγράφου που μας διενεμήθη. Δεν έχει να κάνει με μακαρονάδες η ερώτησή μας, έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Φαίνεται, όμως, ότι ορισμένοι τόσο σοβαρά βλέπουν αυτά τα θέματα, που εδώ έχουν γράψει περί παστίτσιου και όχι περί αυτού του μείζονος εθνικού ζητήματος. Να περάσω στα σοβαρά τώρα. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Βουλευτά, όπως είδατε στην ανάγνωση του εγγράφου, αναγράφεται σωστά η λέξη. 

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εσείς το διορθώσατε. Ο συντάκτης του εγγράφου, όμως, είχε αλλού το μυαλό του προφανώς. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έγινε κάποιο τεχνικό λάθος.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Από εκεί και πέρα, πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα που φέρνουμε στη Βουλή το μείζον ζήτημα των ερευνών του νορβηγικού Nordic Explorer στο Ιόνιο και στη Νότιο Κρήτη και που ζητήσαμε τα αποτελέσματα να έρθουν στη Βουλή, μία ημέρα πριν ανήγγειλε - για σήμερα - ο κ. Μανιάτης ότι θα δοθούν επιτέλους μετά από μήνες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών που έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της χώρας μας, όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και για την εθνική μας ανεξαρτησία;

 Κάποιοι κακοπροαίρετοι ενδεχομένως να πουν ότι επειδή ακριβώς πίεσε η Χρυσή Αυγή προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γι’ αυτόν το λόγο και επιτέλους αφυπνίστηκε το Υπουργείο και δίνει στη δημοσιότητα αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα - όπως προείπα - των ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη. 

Θα θέσω εν τάχει τις ερωτήσεις. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται πάνω από ένα λεπτό για να μας απαντήσετε, διότι εδώ αυτό που ζητάμε ακριβώς είναι αριθμοί. 

Κατ’ αρχήν το ερώτημά μας έχει να κάνει με τον αγωγό TAP. Και ερωτούμε: 

--Πόσα κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, από τα συνολικά μεταφερόμενα μέσω του αγωγού, θα μπορεί να καταναλώνει η χώρα μας από την ημέρα λειτουργίας του και με ποιο κόστος; 

--Τι θα εισπράξει, τελικά, η χώρα, εφόσον λέτε ότι δεν θα έχουμε τέλη διέλευσης;

--Ποιο θα είναι το κέρδος που θα αποκομίσουμε από όλη αυτήν τη διαδικασία; Διότι δίνουμε τη δυνατότητα στους Αζέρους να πάνε το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, να πουλήσουν το προϊόν τους. 

--Εμείς, τι κερδίζουμε απ’ όλα αυτά; Αναφέρθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας. 

--Πόσες θα είναι αυτές οι θέσεις εργασίας και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι σε αυτές τις θέσεις θα εργαστούν Έλληνες και όχι αλλοδαποί; 

Το δεύτερο μέρος του ερωτήματος μας: 

--Ποια είναι τα συμπεράσματα από τις σεισμικές έρευνες του Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας; 

--Ποιες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των αποτελεσμάτων αυτών; 

--Πότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο ερευνών;

--Τι προβλέπεται; 

--Σε ποιες περιοχές εστιάζουμε και πότε ενδέχεται, επιτέλους, να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση; 
Θα επανέλθω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Να ξεκινήσω από το θέμα του TAP, από την πρώτη ερώτηση.
Ο TAP είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας, διότι είναι ο αγωγός ο οποίος υλοποιεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νότιο διάδρομο. Ήταν ένας από τους υποψήφιους αγωγούς. Τελικά επελέγη ο TAP. 

Αυτό που ουσιαστικά γίνεται με την επιλογή αυτή, είναι ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Και εννοώ το διεθνή χάρτη αγωγών, τροφοδοσίας και ασφάλειας τροφοδοσίας από εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα το γεγονός αυτό, δηλαδή το ότι θα υπάρχει αυτός ο αγωγός στην Ελλάδα, μέσω Ελλάδας - που είναι ένα διεθνές επιχειρηματικό σχέδιο, όπως ξέρετε, διότι βασίζεται σε τρεις χώρες και καταλήγει στην Ιταλία- δημιουργεί δυνατότητες επέκτασης προς όλη τη βόρεια περιοχή της Ελλάδας - και εννοώ τα Βαλκάνια - αλλά και πολλές άλλες συνέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν την Ελλάδα πολλαπλά, διότι θα γίνουν και οι ανάλογες εξελίξεις για την τροφοδοσία όλης αυτής τη περιοχής. 

Και μιλώ, βασικά, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη που ουσιαστικά γίνεται το κέντρο. Και γίνεται το κέντρο διότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λόγω της γεωγραφικής θέσης. 

Από εκεί και πέρα, η επένδυση εντός Ελλάδας είναι 1,5 δισεκατομμύριο, το καθαρά ελληνικό κομμάτι. 

Θα εργαστούν σε αυτό το έργο περίπου δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή δύο χιλιάδες άμεσα και γύρω στους δέκα χιλιάδες έμμεσα. Αυτές δεν είναι οι έμμεσες που λέμε συνήθως, άλλων δραστηριοτήτων, αλλά δραστηριοτήτων που αφορούν την κατασκευή του αγωγού, διότι είναι ένα τεράστιο έργο. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε το χρόνο να κάνουμε μεγαλύτερη συζήτηση. 

Από εκεί και πέρα, τα οφέλη τα οικονομικά για εμάς είναι τα φορολογικά από την εταιρεία εδώ στην Ελλάδα, που έχουν υπολογιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 320 με 350 εκατομμύρια και φυσικά, η φορολόγηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Αυτά είναι δεδομένα.
 (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού) 
Ζητώ λίγα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω την πρωτολογία. Είναι μεγάλο το θέμα.
Και σαφώς το γεγονός ότι θα έχουμε και εμείς φυσικό αέριο. Αυτό το έχουμε ήδη συζητήσει με το κονσόρτσιουμ. Αυτό δεν είναι με τον TAP. Ο ΤΑΡ είναι μόνο ο αγωγός. 

Το αέριο είναι με το consortium που έχει το κοίτασμα και έχει γίνει μία καταρχήν συμφωνία για ένα δισεκατομμύριο κυβικά. Τώρα, γίνεται η διαπραγμάτευση για το τίμημα του ενός δισεκατομμυρίου κυβικών, το οποίο θα ξεκινήσει, όταν θα μπει σε λειτουργία ο αγωγός. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Επειδή δεν προλαβαίνω, θα σας πω στη δευτερολογία μου για τους υδρογονάνθρακες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Κασιδιάρης για τρία λεπτά.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εγώ θα επιμείνω στο ζήτημα του ΤΑΡ, διότι λάβαμε την απάντηση ότι ενδεχομένως να λάβουμε ένα δισεκατομμύριο κυβικά, αλλά δεν ξέρουμε το τίμημα. 

Δηλαδή, πανηγύριζε μία ολόκληρη Κυβέρνηση για μία ολόκληρη εβδομάδα και δεν ξέρουμε, εν τέλει, εάν θα πληρώσουμε αυτό το φυσικό αέριο πιο φθηνά ή πιο ακριβά σε σχέση μ' αυτό που πληρώνουμε στους Ρώσους. Αυτή είναι η ουσία του ερωτήματός μου. 

Πρέπει να δούμε εάν κερδίζουμε τελικά, γιατί οι πανηγυρισμοί θα πρέπει να σχετίζονται με κάποιο κέρδος για την Ελλάδα. Υφίσταται αυτό το κέρδος; Πότε θα το ξέρουμε; 

Από εκεί και πέρα, αναφέρατε δύο χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι το 1‰ των σημερινών Ελλήνων ανέργων και πάλι δεν μου διευκρινίσατε εάν σε αυτές τις θέσεις θα δουλέψουν Έλληνες. 

Προβλέπω ότι θα βλέπουμε την ίδια εικόνα που βλέπουμε και στα δημόσια έργα, όπου δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαποί και αυτό θα είναι κάτι θλιβερό. 

 Όσον αφορά το ποσό των 320 εκατομμυρίων ευρώ που λέτε ότι θα πάρουμε μέσω της εφορίας, αυτό είναι ένα τίποτα. Εδώ μιλάμε για ένα έργο πολλών ετών. Σε βάθος χρόνου, εάν πολλαπλασιάσετε το ποσό που παίρνουν τα κόμματα ως επιχορήγηση, που είναι 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, βγαίνουν 500 εκατομμύρια, δηλαδή τα διπλά λεφτά απ’ όσα λέτε ότι θα πάρουμε από τον αγωγό ΤΑΡ. 

Στην ουσία, δηλαδή, αυτή η ιστορία, για την οποία πανηγύριζε η Κυβέρνηση για μία ολόκληρη εβδομάδα, δεν δίνει τίποτα στη χώρα. 

Είπατε γενικότητες, ότι μπαίνει η Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη. Σαφώς και μπαίνει. Κάνει τη δουλειά των τουρκόφωνων Αζέρων. Στην ουσία το Αζερμπαϊτζάν, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι ένας δορυφόρος της Τουρκίας. Ανά πάσα στιγμή η Τουρκία μπορεί να κόψει αυτήν τη ροή. Όποτε θελήσει, η Τουρκία κόβει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Ουσιαστικά κανένα από τα ερωτήματά μας δεν απαντήθηκε.

Από εκεί και πέρα, επειδή το δεύτερο μέρος της ερώτησής μου το θεωρώ πολύ σημαντικό, θα ήθελα εδώ να πάρω πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. 

--Δηλαδή, πού υπάρχει φυσικό αέριο με βάση τις έρευνες του νορβηγικού ωκεανογραφικού; 

--Πότε θα ξεκινήσουμε να το εκμεταλλευόμαστε; 

--Πότε, επιτέλους, η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο; Διότι, παλαιότερα, όταν εμείς στη Χρυσή Αυγή λέγαμε ότι υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όλοι εσείς, όλα τα κόμματα της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης, και η Αριστερά και η Δεξιά, μας λοιδορούσατε, μας ειρωνευόσασταν. 

Τώρα, πλέον υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Έχει αποδειχθεί τι γίνεται. Έχει αποδειχθεί πως ο ελληνικός χώρος έχει τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην άνθιση της οικονομίας μας. 

Πριν κλείσω, για να σας αποδείξω ότι το ζήτημα που θέτω είναι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, θα αναφέρω τα λόγια ενός Γερμανού χρηματιστή, για να καταλάβετε πού ακριβώς πάει το σκεπτικό μου.

Ο Ντιρκ Μίλερ στο περιοδικό «FOCUS» λέει: «Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος». 

Το ίδιο είχε πει και ένας Εβραίος, ο Νόαμ Τσόμσκι: «Άνθρωποι στη Γερμανία οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν υπό την κατοχή τους οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας στον ελληνικό λαό οικονομική σκλαβιά και ψυχολογική πίεση. Δεν είναι τυχαίο ότι "ανακαλύφθηκαν" τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα» - εντός εισαγωγικών το "ανακαλύφθηκαν" - διότι από το 1973 το τότε στρατιωτικό καθεστώς έβγαζε πετρέλαιο από το Βόρειο Αιγαίο - «δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται στο φως τώρα που η χώρα έχει δεθεί με τα δεσμά του μνημονίου». 

 Όπως είπε και ο κύριος Υπουργός χθες και παρακολούθησα τις δηλώσεις σας, υπήρχαν και πριν από τη νορβηγική εταιρεία στοιχεία, τα οποία θα εκμεταλλευτούμε τώρα. 

Υπήρχαν από το 1995 στοιχεία. Δεν έγινε, όμως, απολύτως τίποτα. 

Κανείς δεν παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μέχρι να δεθούμε με τα δεσμά του μνημονίου. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή) 
Αναμένω συγκεκριμένες απαντήσεις. Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός για τη δευτερολογία του. 

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα μιλήσω γρήγορα για τον αγωγό και πιθανόν να επανέλθω. 

Πρώτον, για το αέριο το οποίο θα παραλάβουμε, θέλω να πω ότι η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται από χαμηλότερη τιμή, γιατί παίρνουμε αζέρικο αέριο ήδη στην Ελλάδα και είναι χαμηλότερη η τιμή από το ρωσικό. Άρα, ξεκινούμε από πολύ χαμηλότερη βάση τη διαπραγμάτευση. 

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές που ανέφερα προηγουμένως είναι μόνο σε σχέση με τον αγωγό. 

Δεν μίλησα καθόλου, αλλά εννόησα σαφώς τις έμμεσες θέσεις που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη αγορά της Βορείου Ελλάδος και σαφώς, από εκεί και πέρα, θα εφαρμοστεί ο νόμος ξεκάθαρα σε αυτήν την περίπτωση. 

Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες πρέπει να πω το εξής: Τουλάχιστον από την πλευρά τη δική μας, μιας και εγώ ανήκω στη Νέα Δημοκρατία, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα στην Ελλάδα. 

Μιας και είναι λίγος ο χρόνος θα ήθελα να πω δυο κουβέντες ακόμα. Αυτή τη στιγμή εκεί που βρισκόμαστε ακολουθείται κανονικά η διαδικασία, δηλαδή από πέρυσι που ξεκίνησαν οι πρώτες σεισμικές έρευνες, που είναι η διεθνής διαδικασία - και διεθνής δεν είναι με την έννοια των κανόνων, είναι καθαρά τεχνολογικό το θέμα, πρόκειται για σεισμικές έρευνες και μετά ακολουθεί το δεύτερο στάδιο ερευνών - ολοκληρώθηκαν όπως προβλεπόταν, τον χειμώνα με αρχές άνοιξης, όπως ξέρετε, οι έρευνες του Nordic και έγινε η έκθεση.

Η έκθεση απλώς δίνει τις ενδείξεις, σε ποιες περιοχές δηλαδή είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει κοίτασμα. Αυτό είναι που ανέφερε και ο κύριος Υπουργός στις δηλώσεις του. Αυτό ήδη το έχουν ζητήσει πολλές εταιρείες, όπως θα το πάρουμε κι εμείς, γιατί τώρα μας δόθηκε - προφανώς εννοώ προς εξέταση των μελετών - και άμεσα ακολουθεί το επόμενο στάδιο, που είναι να γίνει μελέτη χωροθέτησης των οικοπέδων - διότι πλέον για οικόπεδα πρόκειται, όπως λέγονται και διεθνώς - για να γίνουν οι ενδελεχείς έρευνες. 

Στις έρευνες αρχίζουμε πλέον να κοιτάμε πραγματικά, στην περιοχή όπου υπάρχουν οι ενδείξεις, πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα, εάν είναι εκμεταλλεύσιμο κ.λπ. 

Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο πριν από το τελικό, που είναι καθαρά η γεώτρηση για την άντληση πλέον. Αυτό είναι δεδομένο και γνωστό και δεν είναι θέμα δικό μας, αλλά είναι βασισμένο τεχνολογικά ότι θέλει κάποια χρόνια. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. 

Δηλαδή για να σας αναφέρω απλώς ενδεικτικά - που πιστεύω ότι ήδη το έχετε μελετήσει, από ό,τι κατάλαβα - ακόμη κι όταν γνωρίζει κανείς ότι σε ένα οικόπεδο υπάρχει κοίτασμα και γίνονται οι γεωτρήσεις για να φτάσει κανείς σε αυτό - διότι μιλάμε για χίλια μέτρα βάθος, μπορεί το κοίτασμα να είναι άλλα δύο-τρία χιλιόμετρα κάτω απ’ το βυθό - ο μέσος όρος χτυπημάτων για να πετύχεις το κοίτασμα, που ήδη ξέρεις ότι είναι σε αυτό το οικόπεδο, είναι τρεισήμισι χιλιάδες χτυπήματα.

Επομένως, καταλαβαίνετε ποιος είναι ο χρόνος που χρειάζεται, διότι αυτό δεν γίνεται όταν μιλάμε για τρία χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα. 

Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι ακολουθείται το πρόγραμμα όπως γίνεται κανονικά διεθνώς, σταθερά. Δεν θα αλλάξει. Απλώς είναι σε αυτή τη φάση. 

Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση, αρχές του 2014 και γίνονται οι διαγωνισμοί για τα οικόπεδα, που ήδη, όπως σας είπα, υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες. Ευχαριστώ πολύ.