ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

S.O.S! Επιτακτική ανάγκη η προληπτική πολιτική υγείας για την ηπατίτιδα B και C

Ενός κακού προκειμένου, μύρια έπονται... 

Το κακό είναι η αθρόα και ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Τα μύρια που έπονται είναι, συν τοις άλλοις, και η έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων.

Ας παρακολουθήσουμε σχετική συζήτηση στη Βουλή:


Τραγικό θέαμα τα άδεια έδρανα της Βουλής! Ντροπή! 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής), Βουλή, 25/7/2013: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση. Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 2/22-7-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας και πρώην Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Κωνσταντόπουλου προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας, σχετικά με την «ενσωμάτωση στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας και στο πλαίσιο των δράσεων για τη δημόσια υγεία, μιας ενημερωτικής και προληπτικής πολιτικής υγείας για την ηπατίτιδα B και C». 
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή. 
Κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε το λόγο. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Υφυπουργέ, χαίρομαι που βρίσκεστε εδώ σήμερα και με την αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και ενόψει, φυσικά, της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το πρόβλημα με τις ηπατίτιδες δεν απασχόλησε καμία Προεδρία μέχρι τώρα, γιατί απλά στις χώρες του Βορρά δεν υπάρχει τόσο έντονο όσο υπάρχει στις χώρες του Νότου. Με αφορμή, λοιπόν, την Ελληνική Προεδρία και μια που έπεται η Ιταλική Προεδρία και με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, οι δείκτες ηπατίτιδας B και C είναι υψηλοί ιδιαίτερα μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αλλά και μεταξύ των φορέων και νοσούντων από HIV, όπου τα ποσοστά φτάνουν το 30% στην ηπατίτιδα C και το 10% στην ηπατίτιδα B. 
Ιδιαίτερα, στους χρήστες των ενδοφλέβιων ναρκωτικών φτάνει και μέχρι το 70%. 

Το πρόβλημα είναι σημαντικό και για έναν επιπλέον λόγο. Εδώ μεν υπάρχει μηχανισμός για καθολικό προληπτικό εμβολιασμό όλων ουσιαστικά των παιδιών στη χώρα μας για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β, αλλά δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, είμαστε μία χώρα εισόδου μεταναστών με ένα εκατομμύριο μετανάστες. Από τις χώρες εισόδου υπάρχει τεράστιος επιπολασμός στις εν λόγω ηπατίτιδες και, φυσικά, στις ομάδες υψηλού κινδύνου και για HIV και για ναρκωτικά. 

Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι να προχωρήσουμε σε προληπτικό έλεγχο και ιδιαίτερα σε εμβολιασμό – δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα  με τις αναγκαίες εξετάσεις όλου αυτού του πληθυσμού. 
Ένα σημαντικό μέρος όλου αυτού του πληθυσμού θα διοχετευθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. 
Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στην Ευρωπαϊκή Προεδρία και μετέπειτα στην Ιταλική Προεδρία. Απασχολεί τον ευρωπαϊκό Νότο. 
Πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια και στη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο θέμα, το οποίο ουσιαστικά είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την Ευρώπη και για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 
Σας ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Κωνσταντόπουλε. Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο. 

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Υπουργέ, πράγματι κάνατε μία εύστοχη ερώτηση. Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι η χώρα μας είναι μεταναστευτικό σταυροδρόμι και – το διαβάζω όπως ακριβώς το διατυπώνετε – μία πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες που προέρχονται από χώρες με σημαντικά αυξημένους δείκτες ηπατίτιδων. 

Το προσυπογράφω απολύτως και θα σας πω σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας ότι τα ζητήματα και τα προβλήματα που τίθενται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας είναι γενικού περιεχομένου και όχι εξειδικευμένα, όπως το θέμα των ηπατίτιδων Β και C. 

Όμως, ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας που ορθά επισημαίνετε και λόγω της εμπειρίας σας, αλλά και της επιστημονικής σας ιδιότητας, θα τεθεί ως «subtopic»  δηλαδή, ως «υποθέμα»  και θα συζητηθεί στα πλαίσια εργαστηρίων και συγκεκριμένα στην ατζέντα «Δημόσια Υγεία και Μετανάστες», γιατί κι εσείς λέτε – κι εμείς συμφωνούμε – ότι συνδέεται η έξαρση των ηπατίτιδων με τη μεταναστευτική πολιτική. 

Επιπλέον, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι οι διαδικασίες της Ελληνικής Προεδρίας θα διεξαχθούν με τρόπο που δεν θα εκθέτει τη χώρα μας μεγεθύνοντας προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία ούτως ή άλλως λαμβάνονται εθνικά μέτρα, τα οποία τα ξέρετε. Ίσως χρειαστεί να επανέλθω στη δευτερολογία μου.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι θεματικές προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα μας είναι η οικονομική κρίση και η υγειονομική περίθαλψη, η μετανάστευση και η δημόσια υγεία, η διατροφή και η φυσική άσκηση. 

Τα δύο πρώτα θέματα θα απασχολήσουν τις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας και το τρίτο θα συζητηθεί στη Διάσκεψη της Προεδρίας. Όπως σας είπα, στο θέμα «Μετανάστευση και Δημόσια Υγεία», σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι τώρα, έχουν συμπεριληφθεί και θέματα δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και το υπό συζήτηση. 

Βεβαίως, ξέρετε πολύ καλά ότι στα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας, όπως και κάθε προεδρίας, αυτά τα οποία συζητιούνται είναι γενικού ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και ένα απ’ αυτά είναι και αυτό που εσείς εύστοχα θέτετε με την ερώτησή σας. Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κι εμείς ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ. Ορίστε, κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Πράγματι είναι μία σημαντική είδηση αυτή που μας είπατε, ότι δηλαδή είναι στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτό θα δώσει ικανοποίηση σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και συμβαίνει για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει την άψογη οργάνωση και την άψογη συνεργασία των ελληνικών Υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών. 

Θα σας αναφέρω απλώς, κάποια ενδεικτικά στοιχεία ότι το 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως, είναι φορέας της ηπατίτιδας Β. Τετρακόσια εκατομμύρια νοσούν σε όλο τον κόσμο. 

Οι χώρες από τις οποίες έρχονται οι μετανάστες αυτοί, είναι εν δυνάμει χώρες οι οποίες δεν έχουν, δυστυχώς, τη δυνατότητα να έχουν πολιτική πρόληψης για τη δημόσια υγεία. 

Στη χώρα μας είμαστε θωρακισμένοι. Τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά, χάριν στον καθολικό εμβολιασμό και στο ότι όλα τα παιδιά της πατρίδος μας εμβολιάζονται εγκαίρως. Οι παιδίατροι της Ελλάδος είναι άκρως ενημερωμένοι και άκρως ευαισθητοποιημένοι. Προχωρούμε στους εμβολιασμού όχι μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά σε έναν καθολικό ουσιαστικά εμβολιασμό. 

Επιμένω ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά. Η Ιταλική Προεδρία πρέπει να το προχωρήσει ακόμη πιο δυνατά. Επί τη ευκαιρία θα αναφέρω ότι πριν από λίγο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ευχαριστώ, μου έδωσε σημερινή δημοσίευση με τον τίτλο: «Δεν έχουν το Θεό τους». Είναι κάτι που πρέπει να το δείτε άμεσα. 

Συγκεκριμένα, λέει: «Λειτουργώντας με μπακαλίστικη λογική η αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ πήρε την παράλογη απόφαση να μην εγκρίνει τη συνέχιση της αγωγής σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C με γονότυπο 1, που χρησιμοποιούν τριπλό σχήμα φαρμακευτικής αγωγής».

Καταλαβαίνετε ότι τέτοια γεγονότα είναι εξαιρετικά σημαντικά, είναι βόμβες ουσιαστικά για το θέμα της δημόσιας υγείας. Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες. Είμαστε από τις χώρες αυτές που είμαστε εξαιρετικά θωρακισμένοι για τον πληθυσμό μας, ο οποίος ζει στην πατρίδα μας, στα θέματα της ηπατίτιδας Β και C. Πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην υποθηκεύσουν ό,τι κάναμε με τεράστια προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια, για να είναι η Ελλάδα, η πατρίδα μας σήμερα στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμια χάρτη με τα χαμηλότερα ποσοστά στον πληθυσμό της. 

Το πρόβλημα είναι, όμως, τεράστιο – επαναλαμβάνω  σε ένα εκατομμύρια μετανάστες. Εδώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός. Επιβάλλεται να γίνεται εμβολιασμός. Φυσικά, ευλόγως, θα μου πείτε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο. Επειδή, όμως, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αυτοί οι μετανάστες δεν έρχονται επειδή επέλεξαν την Ελλάδα ως πρώτη επιλογή τους για χώρα στην οποία θέλουν να μεταναστεύσουν. Πολλοί από αυτούς θέλουν να περάσουν τράνζιτ, αλλά παραμένουν εδώ για διάφορους γνωστούς λόγους. 

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να παραμείνει μονίμως κάτω από το χαλί κρυμμένο ούτε πίσω από τις κουρτίνες. Επιτέλους, σε αυτή την Προεδρία πρέπει να αναχθεί, πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη και υπάρχουν στα συγκεκριμένα ταμεία τα χρήματα αυτά για άμεσο εμβολιασμό, για άμεσες προληπτικές εξετάσεις και όπου χρειαστεί φυσικά για άμεση θεραπεία όλων αυτών, οι οποίοι επαναλαμβάνω ούτω ή άλλως πολλοί από αυτούς παραμένουν μέσα στην Ελλάδα άλλοι όμως θα προωθηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Άρα, ό,τι κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της πρόληψης της δημόσιας υγείας και της ηπατίτιδας Β και C, τινάζεται ουσιαστικά στον αέρα. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας. 

Νομίζω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει τα εργαλεία αυτά, έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει δυνατά εργαλεία στα χέρια ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ατζέντας για την ηπατίτιδα B και C στην Ελληνική Προεδρία. 

Νομίζω ότι όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ουσιαστικά το περιμένουν και ειδικά η Ιταλική Προεδρία. Πάντα έτσι γίνεται. Το είχαμε κάνει παλαιότερα αυτό και για το θέμα του εμβολιασμού για τα θηλώματα του τραχήλου της μήτρας, όπου και εκεί μετά την Αυστρία που το είχε βάλει, η Ελληνική Προεδρία το κίνησε πολύ δυνατά με πολύ καλά αποτελέσματα. Νομίζω ότι έχουμε, λοιπόν, μια πολύ καλή εμπειρία στα θέματα αυτά και πρέπει να τη συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο. 

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Νομίζω ότι θα ήταν πολιτικά άδικο, κύριε συνάδελφε, να μην αναδείξω την προσπάθεια που έγινε επί των ημερών σας και ευτυχώς τη συνέχισαν και οι διάδοχοί σας στο θέμα αυτό. Θυμίζω – είμαι βέβαιη ότι το ξέρετε απλώς το λέω για να καταγραφεί στα πρακτικά  ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο εμβολιασμός των φορέων ηπατίτιδας Β να παρουσιάζει πτωτική τάση. Τα νούμερα που αναφέρατε είναι απολύτως ακριβή και παραμένουν ενισχυτικά. 

Θέλω να σας πω ότι δεν θα υστερήσει η χώρα μας, γιατί φαντάζομαι ότι αυτό σας ευχαριστεί στην ανάδειξη του θέματος επί της Προεδρίας της. 

Όπως και εσείς γνωρίζετε, επειδή είχατε την ευθύνη και πολύ σωστά επιτελέσατε την αποστολή σας, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει να κάνει σημαντική προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας με τηλεφωνική υποστήριξη. Διοργανώνει ημερίδες και ομιλίες σε θεραπευτικές κοινότητες και διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια ξενόγλωσσα και ελληνικά σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς. 

Τελειώνοντας, θέλω να συμπληρώσω ότι θα είστε πάντοτε – φαντάζομαι  στη διάθεσή μας με τις επιστημονικές γνώσεις, το κύρος και την εμπειρία σας για να βοηθήσετε να επιταχύνουμε, όπου εσείς νομίζετε ότι υστερούμε. Σας ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ. Και εγώ ως φαρμακοποιός θα ήθελα συμφωνήσω απόλυτα κάνοντας μια επισήμανση ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία -δεν έχω καμμία αμφιβολία, αλλά καλό είναι να το λέμε και να καταγράφεται- θα γίνει σωστή χρήση και σωστή παραγγελία εμβολίων, όσων χρειάζονται και όσων είναι απαραίτητων. 
Σας ευχαριστώ πολύ.