ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων Ομπάμα και Σαμαρά στις 8/8/2013


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: Θέλω καλωσορίζω τον πρωθυπουργό Σαμαρά και την αντιπροσωπεία του στο Οβάλ Γραφείο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και η φιλία είναι τόσο βαθιά και τόσο ευρεία όσο οποιεσδήποτε σχέσεις έχουμε.

Η κυβέρνησή μας οφείλει ένα μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, τη μορφή της κυβέρνησής μας. 
Η Ελληνική Αμερικανική κοινότητα εδώ είναι απίστευτοι επιχειρηματίες, πολιτικοί ηγέτες και ηγέτες κοινότητας, και μεγάλοι φίλοι δικοί μου. Και αυτός ο δεσμός, που επεκτείνεται πέρα από τις κυβερνήσεις και πηγαίνει στους λαούς μας, νομίζω είναι αυτό που καθιστά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόσο ξεχωριστές.

Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς έρχεται εδώ σε μία εποχή που νομίζω ότι είμαστε όλοι ενήμεροι πως η Ελλάδα περνάει μέσα από απίστευτες προκλήσεις. Και μέχρι τώρα, ο Πρωθυπουργός έχει λάβει μερικά πολύ τολμηρά και δύσκολα μέτρα για να ξεκινήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φορτίου χρέους που δοκιμάζει η Ελλάδα και, ακόμη πιο σημαντικά, μπορούν ν’ απελευθερώσουν τα απίστευτα ταλέντα του ελληνικού λαού, έτσι ώστε αποτελεσματικά να ανταγωνίζονται σε αυτή τη νέα παγκόσμια οικονομία.\

Είχαμε μια εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που παραμένουν και είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος στη συνέχιση αυτών των δομικών μεταρρυθμίσεων. Σ’ αυτό που επίσης συμφωνήσαμε είναι ότι, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που η Ελλάδα έχει μπροστά της, δεν μπορούμε απλά να κοιτάζουμε στη λιτότητα ως στρατηγική.

Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση ώστε να διαχειριστούμε το χρέος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να εστιάζουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας, επειδή γνωρίζουμε από την ιστορία ότι εκείνες οι χώρες που έχουν ανάπτυξη, εκείνες οι χώρες όπου η απασχόληση είναι υψηλή και οι άνθρωποι αυξάνουν την παραγωγικότητά τους και αισθάνονται ότι η οικονομία προχωράει μπροστά, εκείνες οι χώρες μειώνουν ευκολότερα τα φορτία χρέους τους από τις χώρες όπου οι άνθρωποι αισθάνονται απελπισμένοι.

Και νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος στη λήψη των σκληρών μέτρων που απαιτούνται, αλλά επίσης, δικαιολογημένα, θέλει να σιγουρευτεί ότι ο ελληνικός λαός βλέπει ένα φως στην άκρη του τούνελ.

Και εκείνο που εξέφρασα σε αυτόν είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμες και υποστηρικτικές σε αυτό που θα είναι μια διαδικασία με προκλήσεις. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει. Και τα διακυβεύματα είναι υψηλά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Συζητήσαμε επίσης την ισχυρή διμερή συνεργασία - στρατιωτική και μυστικών υπηρεσιών - μεταξύ των δύο χωρών μας. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Έχουν συνεργαστεί μαζί μας στην παρεμπόδιση τρομοκρατικών απειλών από του να συμβούν στην πράξη. Έχουμε συνεργαστεί σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων. Είναι οικοδεσπότες για μερικές από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές μας βάσεις προσωπικού και περιουσίας, και είμαστε πολύ ευγνώμονες σε αυτούς για τούτο.

Και είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικό περιβάλλον γύρω από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Καθώς το έθεσε ο Πρωθυπουργός, μερικές φορές είναι μια προκλητική γειτονιά, και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και ρόλο συνεργασίας, καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και καθώς αντιμετωπίζουμε ζητήματα στα Βαλκάνια.

Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, όπως μιλάμε, για να λυθούν συγκρούσεις και εντάσεις δεκαετιών στην Κύπρο, και νομίζω ότι και οι δυο έχουμε ενθαρρυνθεί από τα μηνύματα που έχουν βγει από τις Ελληνικές και Τουρκικές Κυπριακές κοινότητες. Και νομίζω ότι πρόκειται να συνεργαστούμε πολύ στενά για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σ’ αυτά τα μέτωπα.

Έτσι, αυτή ήταν μια άριστη συνομιλία. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη φιλία και τη συνεργασία που έχουμε με τον ελληνικό λαό.

Θέλουμε να είμαστε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρόκλησης, και είμαστε βέβαιοι ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει τι πρέπει να γίνει και πρόκειται να δουλέψει πολύ σκληρά για να το ολοκληρώσει. 
Έτσι, καλώς ήλθατε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο και ανάλυση σε διάφορους τομείς. Καταρχήν, θέλω να πω ότι οι δύο λαοί μας και οι δύο χώρες μας είναι περισσότερο από σύμμαχοι. Όχι μόνο πάλεψαν ο ένας δίπλα στον άλλο σε όλη την ιστορία, πάντα για μια ευγενή αιτία, αλλά λάτρεψαν και υποστήριξαν τις ίδιες αξίες όπως την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία. 
Έτσι , είναι καλό για να βρίσκομαι εδώ.

Στο επίπεδο της οικονομίας, ναι, έχουμε περάσει μέσα από κάθε είδους προβλήματα. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό είναι τεράστιες, αλλά δεν πρόκειται να είναι μάταιες, και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη. 

Φυσικά, πρόκειται να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά η έμφασή μας πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νεολαία επειδή, όπως είπα στον Πρόεδρο, στην Ελλάδα η ανεργία για τη νεολαία έχει φθάσει σε απίστευτους αριθμούς - 60 τοις εκατό και συνολική ανεργία 28 τοις εκατό. Και οι Έλληνες έχουν θυσιάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ τους μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
Έτσι, εξ ορισμού, η έμφαση είναι στη δημιουργία ανάπτυξης. 

Όμως το άλλο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι εάν η Ελλάδα πετύχει - και θα πετύχει - η ιστορία επιτυχίας μας θα είναι επίσης μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αφ' ετέρου, προσπαθούμε να κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερα για να σταθεροποιήσουμε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πιστεύω ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσο πιο πολλά μπορούμε, να καθιερώσουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία νομίζω είναι σημαντική, στις περιοχές που έχετε περιγράψει, όντας πάντοτε συνήγοροι του διεθνούς δικαίου οπουδήποτε υπάρχουν προβλήματα γύρω.

Πιστεύω ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, την εσωτερική αναταραχή σε διάφορες χώρες, και ακόμη, δυστυχώς, το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλές συμπράξεις που μπορούμε να έχουμε μαζί προκειμένου να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου, όπως είπατε, του προβλήματος της Κύπρου, το οποίο μετά από τις νέες προτάσεις του Ελληνοκύπριου Προέδρου, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας εφ' όσον τηρούμε πάντα, όπως είπα, τους διεθνείς νόμους και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. 

Θα επιθυμούσα επίσης να προσθέσω πως είπα στον Πρόεδρο ότι έχουμε βρει τεράστιους ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να ευθυγραμμίσουν εκ νέου αυτούς τους πόρους, προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την Ευρωπαϊκή ζήτηση, ειδικά για το φυσικό αέριο.

Και τελευταίο, αλλά όχι ελάχιστο, είπα στον Πρόεδρο ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους προκειμένου - με τη βοήθεια της ιταλικής προεδρίας που θα ακολουθήσει - να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε το Υπερατλαντικό Εμπόριο (Transatlantic Trade) και τη Συνεργασία Επένδυσης (Investment Partnership) που νομίζω είναι πολύ σημαντικό επειδή, όπως ξέρετε κ. Πρόεδρε, Ευρώπη και ΗΠΑ μαζί σε αυτό το εμπόριο αντιστοιχούν, όπως έχετε πει πριν, σε περισσότερο από 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Και επομένως, είναι σημαντικό, ειδικά για την Ευρώπη, να ελευθερώσει αυτή τη δυνατότητα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, επειδή νομίζω ότι για τον καθένα είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, ειδικά στη νεολαία μας, διότι όλα όσα κάνουμε έχουν να κάνουν με τη νεότερη γενιά μας.

Πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, πάρα πολύ, για αυτή τη συνάντηση και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: Σας ευχαριστούμε.

*******
Το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά εδώ.