ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Συμβουλές ευτυχίας από το Μάρκο Αυρήλιο

Ευτυχία πού είσαι;

*Εις ολίγα μόνο πράγματα έγκειται το να ζεις ευτυχισμένα.

*Εάν εκτελείς ό,τι απαιτεί η παρούσα στιγμή και ακολουθείς τον ορθόν λόγον με ζήλο, δύναμη και αγάπη, ουδέν θεωρών δευτερεύον, αλλά διατηρώντας τον δαίμονα (ψυχή) τον ευρισκόμενον εντός σου αγνόν, ωσάν να επρόκειτο να τον παραδώσεις ήδη·
εάν στηρίζεσαι εις αυτόν, ουδέν περιμένων και ουδέν φοβούμενος, αλλά μένεις ευχαριστημένος με την παρούσα δράση σου την σύμφωνη με τη φύση και την αλήθεια σε ό,τι κι αν λέγεις ή πράττεις, τότε θα ζήσεις ευτυχισμένα και ουδείς μπορεί να σε εμποδίσει σε αυτό.

*Να διέρχεσαι τη ζωή σου αβίαστα, με μεγάλη ψυχική ηρεμία, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος φωνάζει εναντίον σου ό,τι θέλει... Διότι τι εμποδίζει την ψυχή κάτω από τέτοιες συνθήκες να διατηρήσει τη γαλήνη της και την ορθή κρίση της;

*Η ιδιότητα της ψυχής είναι να χρησιμοποιεί κάθε πράγμα που προσπίπτει σε αυτή λέγοντας: παν ό,τι μου παρουσιάζεται αποτελεί για μένα ύλη προς εφαρμογήν της αρετής και της λογικής.

*Μην απαυδήσεις εναντίον των φαύλων ανθρώπων, αφού οι ίδιοι οι θεοί δεν αγανακτούν εναντίον τους, και μάλιστα τους φροντίζουν διαφοροτρόπως.

*Η ευτυχία σου δεν έχει την υπόστασή της στην ψυχή ενός άλλου, ούτε σε κάποια τροπή και αλλαγή του περιβάλλοντός σου. Πού λοιπόν; Εκεί όπου είναι το ψυχικό κέντρο μέσα σου που δημιουργεί την ιδέα του κακού. Λοιπόν, να μη δημιουργεί αυτό κακές ιδέες και τότε όλα θα βαίνουν καλώς.

*Να είσαι όμοιος με την ακτή στην οποία τα κύματα διαρκώς θραύονται, αυτή όμως παραμένει ακλόνητη και η φουσκοθαλασσιά γύρω της αποκοιμάται. Να μη λες "δυστυχισμένος που είμαι διότι μου συνέβη αυτό". Αλλά να λες, "Ευτυχισμένος που είμαι διότι, αν και μου συνέβη αυτό, εγώ έμεινα αδιάφορος και ούτε συντρίβομαι από το παρόν ούτε φοβάμαι το μέλλον." 

*Σε κάθε πράγμα που πικραίνει την καρδιά σου να λες: "Αυτό δεν είναι ατύχημα, αλλά το να το υποφέρω γενναία είναι ευτύχημα."

*Μην πεις ότι αυτό το ατυχές συμβάν σε εμποδίζει να είσαι δίκαιος, μεγαλόψυχος, σώφρων, γνωστικός, συνετός, φιλαλήθης, φιλότιμος, ανεξάρτητος χαρακτήρας και να έχεις όλες εκείνες τις αρετές δια της συνυπάρξεως των οποίων η ανθρώπινη φύση εκτελεί τον προορισμό της και είναι ευτυχισμένη.