ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Αλλάζει η Δύση τον ορισμό της Δημοκρατίας όταν πρόκειται για Μουσουλμάνους;

PHOTO: REUTERS 
«Ενώ ο αιγυπτιακός στρατός είναι απασχολημένος κατασφάζοντας υποστηρικτές του Morsi στην Αίγυπτο, αμφότεροι, η Δύση και οι ντόπιοι φιλελεύθεροι, έχουν μείνει βουβοί και σιωπηλοί. 

Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και υπάρχει φόβος ότι η βία θα κλιμακωθεί μόλις ο αιγυπτιακός στρατός επαναλάβει την τυποποιημένη λειτουργική διαδικασία του "βρες-βασάνισε-σκότωσε" - κάτι στο οποίο έχει ειδικευθεί επί σειρά ετών.

Πρωταθλητές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι ΗΠΑ και η Δύση, έχουν δείξει για μια ακόμη φορά τα αληθινά τους χρώματα εξαπάτησης, παραπλάνησης και υποκρισίας, δεδομένου ότι υποστηρίζουν πλήρως το πραξικόπημα του Al-Sisi, χωρίς να σκεφτούν ούτε μια φορά τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτό σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ούτε μια φορά δεν σκέφτηκαν να καταγγείλουν τη νοσηρή στρατιωτική κατάληψη (εξουσίας).

Και σα να μην ήταν αυτό αρκετό, το καθεστώς Al-Sisi έχει στην πραγματικότητα επιδοκιμαστεί και έχει χρηματοδοτηθεί με ένα γενναιόδωρο πακέτο βοήθειας $1.3 δισεκατομμυρίων από τις ΗΠΑ και $5 δισεκατομμυρίων από τη Σαουδική Αραβία, τον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία τους με το πραξικόπημα.

Για να καταλάβει κανείς τα διπλά στάνταρντ της Δύσης, και την εντελώς δική τους ιδέα για τη δημοκρατία, όλο κι όλο που χρειάζεται να θυμηθεί είναι η υποκριτική στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δύσης που δικαιολογούσαν την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκήταν για να δοξάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία,  ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμιζαν τα κακά της δικτατορίας και του στρατιωτικού νόμου. Η Δύση ήταν τόσο ενθουσιώδης να ευλογήσει τους Ιρακινούς με το δικό της μοντέλο "δημοκρατίας" που η σφαγή εκατομμυρίων Ιρακινών κατά τη διαδικασία θεωρήθηκε απλά παράπλευρη ζημιά.

Θυμάμαι ακόμη αποσπάσματα video μεταδιδόμενα σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια ειδήσεων που έδειχναν Αμερικανούς στρατιώτες να κατεδαφίζουν αγάλματα του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Ιρακινοί Μουσουλμάνοι παρουσιάζονταν να πανηγυρίζουν την πτώση του δικτάτορα και την ταυτόχρονη έλευση της δημοκρατίας. Η Δύση απεικόνισε τον εαυτό της ως λυτρωτή της ανθρωπότητας, ως εκείνοι που πίστευαν έντονα στη "δύναμη του λαού" και στο ιδανικό της αλλαγής μέσω της ψήφου.

Εντούτοις, όλες εκείνες οι δυτικές πεποιθήσεις πήραν ανάποδη στροφή όταν η κυβέρνηση του Morsi εκλέχτηκε δημοκρατικά στην Αίγυπτο.

Μετά από ένα συνεπή αγώνα περισσότερων από 50 ετών, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέκτησε την πλειοψηφία των ψήφων και νίκησε τους κοσμικούς στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αντιμετωπίστηκε με σιδηρά πυγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου Mubarak, ήταν ένα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα για αυτούς. Ένα δημοκρατικό καθεστώς εγκαταστάθηκε και οι δεξιοί ήταν μέρος της κυβέρνησης. Αυτό το σενάριο θα έπρεπε να έχει ευχαριστήσει τη Δύση, καθώς η κυβέρνηση, αν και Ισλαμική, ήλθε στην εξουσία χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε όπλων ή ακτιβισμού. Με συνεχείς διαλέξεις που δόθηκαν από τη Δύση στη Μουσουλμανική κοινότητα για να εγκαταλείψει τα όπλα και να γίνει μέρος της "πολιτικής διαδικασίας", αυτό ήταν ένα επίτευγμα, ακόμη και εκ μέρους της Δύσης.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, κάπου έκαναν λάθος ίσως σκέφτηκαν ότι αυτό το επίτευγμα ήταν κάτι που η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν θα κατόρθωνε ποτέ στην πράξη. Κι όμως το πέτυχαν, και έγινε τόσο δημοκρατικά.

Σαν αποτέλεσμα, η Δύση ήταν πολύ γρήγορη στο να θέσει την Κυβέρνηση Morsi στη γωνία από την πρώτη ημέρα. Η αφοσίωση στην ιδέα και την πρόταση της δημοκρατίας ήταν ξαφνικά ξεχασμένη, και στο στρατιωτικά υποστηριγμένο πραξικόπημα δόθηκε πλήρης υποστήριξη όταν ο αιγυπτιακός στρατός απείλησε να ανατρέψει το καθεστώς Morsi. Μετά από αμέτρητες διαδηλώσεις, αιματοχυσία και τελικά ένα πραξικόπημα, ο στρατός ανέλαβε την εξουσία για μια ακόμη φορά - με πλήρη υποστήριξη από τη Δύση.

Με την παροχή απεριόριστης υποστήριξης στον κοσμικό αιγυπτιακό στρατό, η Δύση κατέστησε σαφές ότι η "δημοκρατία" στην "αληθινή" ουσία της, στη δική τους εκδοχή γι’ αυτήν, είναι φιλελεύθερη, κοσμική και πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε Ισλαμική επιρροή.

Εάν, αφ' ετέρου, ένα Ισλαμικό καθεστώς είναι δημοκρατικά εκλεγμένο, οποιαδήποτε μέτρα λαμβάνονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις εκείνης της χώρας για να ξεριζώσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση καλωσορίζονται και δεν κατηγοριοποιούνται ως στρατιωτικό πραξικόπημα ή κατάληψη (εξουσίας), αλλά στην πραγματικότητα απλά ως επιθυμία του λαού.

Η σφαγή που έλαβε χώρα, και συνεχίζεται ακόμα, δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται στα σοβαρά καθώς είναι μέρος της μεταβατικής διαδικασίας. Συν τοις άλλοις, η στρατιωτική κυβέρνηση θα πρέπει να χαιρετιστεί με οικονομική ενίσχυση για τη "βελτίωση του λαού" και την "ενίσχυση της δημοκρατίας". Τι δημοκρατία είναι αυτή που προσκαλεί τη δικτατορία; Πιστεύω ακράδαντα ότι στην τρέχουσα περίοδο αυτή είναι η πιο γυμνή, κτηνώδης και ωμή έκφραση των διπλών στάνταρντ που εφαρμόζει η Δύση προς τους Μουσουλμάνους ομολόγους της.

Κατά ειρωνεία, εάν τώρα οι υποστηρικτές του Morsi στραφούν στα όπλα, θα χαρακτηριστούν ως τρομοκράτες που προκαλούν την εντολή της κυβέρνησης, και με αυτή την αιτιολογία οποιαδήποτε δράση από τον αιγυπτιακό στρατό θα επικυρωθεί από τη Δύση ως νόμιμη και στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει ήδη δεσμευτεί στο να κάνει "ελεύθερες και δίκαιες" εκλογές στο εγγύς μέλλον. Αλλά πώς αυτές οι εκλογές θα υπάρξουν εάν η πλειοψηφία του λαού ψήφισε για το Ισλαμικό καθεστώς πριν από λίγο καιρό; Θα έχουν οι απόψεις τους αλλάξει εντελώς τόσο γρήγορα υπέρ των κοσμικών ή αυτές οι "ελεύθερες και δίκαιες" εκλογές θα επηρεαστούν, τολμώ να πω θα νοθευτούν;

Εάν αυτή είναι η περίπτωση, πιστεύω ότι η Δύση θα καλωσορίσει την εκλεγμένη κυβέρνηση με ανοικτές αγκάλες ανεξάρτητα από την άποψη του λαού κατόπιν. Οι Αιγύπτιοι θα δεχτούν συγχαρητήρια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και η Μουσουλμανική Αδελφότητα για άλλη μια φορά θ' αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Οποιοιδήποτε διαμαρτύρονται ενάντια στη νέα κοσμική κυβέρνηση θα είναι καταδικασμένοι και,  για άλλη μια φορά, ο κόσμος θα γίνει ένας επιφανειακά ειρηνικός τόπος - σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα της δημοκρατίας. 
Συγχαρητήρια εκ των προτέρων.»

Abdullah Ansari