ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Μαρσέλ Φράτσερ: Αναγκαία συνθήκη το "κούρεμα" αλλά όχι ικανή

Κυνηγώντας τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ με "κουρέματα" συνοδευόμενα από εξουθενωτική λιτότητα, μοιάζουμε με το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. 
Για πόσο, όμως, μπορεί ένας σκύλος να κυνηγάει την ουρά του; Μέχρις ότου ζαλιστεί και πέσει κάτω! Εμείς δεν ζαλιστήκαμε ακόμη;

Πότε κυνηγάει ο σκύλος την ουρά του; Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, όταν πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η διαταραχή συνδέεται με θέματα νοητικής υγείας αλλά και θέματα συμπεριφοράς, όπως είναι η ατολμία και ο φόβος. 
Στην περίπτωση των ανθρώπων, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχετίζεται από έμμονες ιδέες και επαναλαμβανόμενες πράξεις. (πηγή)

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί με το προηγούμενο κούρεμα-μαμούθ το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε αντί να μειωθεί; Aπλούστατα διότι μειώθηκε ο παρονομαστής! 
Όσο και να μειώσει κανείς τον αριθμητή (Δημόσιο Χρέος), όταν ο παρονομαστής (ΑΕΠ) μειώνεται ταχύτερα, λόγω του φαύλου κύκλου της ύφεσης που προκαλεί η λιτότητα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Και όπως είπε ο Αϊνστάιν: "Παράνοια είναι το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, κι ωστόσο κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα."

Παρανοϊκοί, λοιπόν, με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές οι χορηγούντες το ίδιο φάρμακο για τη σωτηρία του ασθενούς - ένα φάρμακο που σκοτώνει αντί να θεραπεύσει. 
Αυτά, βεβαίως, τα τελευταία τριάμισι χρόνια είναι χιλιοειπωμένα από ειδικούς και νομπελίστες οικονομολόγους, και δεν κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας...

Ας δούμε όμως τι είπε ο Marcel Fratzscher στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ (Marcel Fratzscher), καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt Universitaet του Βερολίνου, και διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Bερολίνου DIW, που είναι από τα βασικά συμβουλευτικά όργανα της γερμανικής κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί κατά 50% για να είναι βιώσιμο.

******

Νίκος Χειλάς: Πρόσφατα χαρακτηρίσατε αναπόφευκτο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Γιατί;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ούτε μπορεί να γίνει τέτοιο στο ορατό μέλλον. Το μόνο ανοικτό ερώτημα για μένα είναι το πώς και πότε πρέπει να γίνει.»

Νίκος Χειλάς: Πώς και πότε λοιπόν πρέπει να γίνει;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει εκείνες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Σε αυτές ανήκουν ένα αποδοτικότερο φορολογικό σύστημα, μια αποτελεσματικότερη διοίκηση και ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις.»

Νίκος Χειλάς: Πότε θα τεθεί, κατά τη γνώμη σας, το θέμα προς συζήτηση;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Ήδη το τελευταίο τέταρτο του 2013. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ξέρετε, πιέζει από εβδομάδες προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν βέβαια, για πολιτικούς λόγους, να κάνουν το "κούρεμα" σε δόσεις. 
Οι πολίτες τους όμως θα το δουν με καλύτερο μάτι αν πειστούν ότι θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για μεταρρυθμίσεις. 
Επιπλέον το κούρεμα θα διακόπτεται αυτόματα αν δεν εφαρμόζονται οι όροι.»

Νίκος Χειλάς: Για τι μέγεθος του "κουρέματος" μιλάμε;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Για το ήμισυ περίπου του χρέους. Ο περιορισμός του στο 120%-130% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος που προβλέπεται από τις τωρινές συμφωνίες δεν φτάνει για να το κάνει βιώσιμο. Θα πρέπει να πέσει πολύ κάτω από το 100%. 
Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει η χώρα αξιόπιστη και να επιστρέψει στις αγορές. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα έχουμε αναπαραγωγή του προβλήματος.»

Νίκος Χειλάς: Τι θα κοστίσει στη Γερμανία μια μείωση κατά 50%;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Η Γερμανία έχει συμβάλει στα διάφορα προγράμματα βοήθειας με 67,4 δισ. ευρώ. Το "κούρεμα" θα της κοστίσει το μισό, δηλαδή 33,7 δισ.
Αυτό θα είναι φυσικά μεγάλο πλήγμα επειδή θα εξανεμίσει το τρέχον πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και θα την κάνει να επιστρέψει στα ελλείμματα.»

Νίκος Χειλάς: Φτάνει το κούρεμα για να αναζωογονηθεί η οικονομία;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Όχι. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη γι' αυτό. Το "κούρεμα" πρέπει να συμπληρωθεί με βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μόνο αυτές θα φέρουν επενδυτές, ντόπιους και ξένους.»

Νίκος Χειλάς: Να το ρωτήσω ανάποδα: Τι θα συμβεί αν δεν γίνει το "κούρεμα";

Μαρσέλ Φράτσερ: «Το πρώτο θα ήταν η αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Τρόικα. Και αυτό θα ήταν πολύ κακό, επειδή το ΔΝΤ διαθέτει την με απόσταση καλύτερη τεχνογνωσία και προγράμματα εκσυγχρονισμού της οικονομίας.
Ταυτόχρονα θα κλονισθεί πρόσθετα η εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα θα ήταν η επιμήκυνση της ύφεσής της με απροσδιόριστες συνέπειες για το μέλλον της.»

Νίκος Χειλάς: Δεν είναι όμως ακριβώς αυτή η τεχνογνωσία μέρος του ελληνικού προβλήματος; Δεν είναι η πολιτική της λιτότητας, που επέβαλε το ΔΝΤ και η Τρόικα, ο κύριος λόγος για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Ο λόγος για τη συρρίκνωση δεν είναι τόσο η λιτότητα όσο η ανικανότητα και η έλλειψη θέλησης της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι χρηματικό. Χρήματα υπάρχουν.
Η ελληνική κυβέρνηση όμως αδυνατεί να τα συλλέξει, είτε επειδή δεν στήνει έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό είτε επειδή προχωρεί με αργό ρυθμό τις αποκρατικοποιήσεις.»

Νίκος Χειλάς: Αν το "κούρεμα" δεν προχωρήσει, ενδέχεται να ξαναρχίσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Μαρσέλ Φράτσερ: «Τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει πάντα. 
Όλα τα γερμανικά κόμματα, όμως, τάσσονται πλέον υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Από αυτά δεν πρόκειται λοιπόν να έρθει τέτοια πρωτοβουλία.
Από την άλλη, όμως, στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη δυσφορία για την ανικανότητα και την αβουλία της Αθήνας.
Με αυτό συμφωνούν εξάλλου και πολλοί Έλληνες.»