ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Άσχετη η "Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013" του ΟΗΕ


Αφού ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέτυχε διαχρονικά να σταματήσει τους εξοπλισμούς και τους πολέμους και να θρέψει τα δισεκατομμύρια ανθρώπων στις Τρίτες Χώρες που πεινάνε, παραλογίζεται τώρα τελευταία με στατιστικές "Ευτυχίας"! (Δείτε εδώ.)

Ωστόσο η ευτυχία, σαν συναίσθημα, δεν είναι ούτε σταθερή ούτε μετρήσιμη. Είναι μια μεταβλητή που δεν υπόκειται σε φυσικούς νόμους αλλά σε ψυχικούς και πνευματικούς. Το συναίσθημα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο στατιστικών ερευνών. Ούτε σκανάρεται με κάποια έξυπνα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Το συναίσθημα είναι άυλο. Μόνο από τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματά του πάνω στο σώμα και στο ανθρώπινο περιβάλλον μπορεί να αποτιμηθεί.

Η Δανία, λέει, είναι η πιο "ευτυχισμένη" χώρα! Χα, χα, χα!  Παρεμπιπτόντως η Δανία έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονίας ανεπτυγμένων χωρών! (11,3 αυτοκτονίες το χρόνο ανά 100.000 κατοίκους). Κοίτα να δεις οξύμωρο! Λέτε η πολλή ευτυχία να οδηγεί σε αυτοκτονίες; Δεν αποκλείεται…
Ίσως η πολλή ευτυχία οδηγεί σε πλήξη και ανία που μπορεί να καταλήξει στην αυτοκτονία. Άνθρωποι που έχουν λύσει τα προβλήματα επιβίωσης και είναι εσωτερικά κούφιοι αλλά επιφανειακά "ευτυχισμένοι" μπορεί να  πέσουν σε αποχαύνωση και να θέλουν να φύγουν από τη ζωή μια ώρα αρχύτερα… 
Με άλλα λόγια, οι χορτάτοι μπορεί να είναι επιρρεπείς στις αυτοκτονίες!

Δεύτερη πιο "ευτυχισμένη" χώρα είναι, λέει, η Νορβηγία. Και αυτή συμπτωματικά με δείκτη αυτοκτονιών ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνο της Δανίας. Περίεργα πράγματα!

Τρίτη "ευτυχισμένη" παγκοσμίως χώρα αναδείχτηκε η Ελβετία, με δείκτη αυτοκτονιών σχεδόν ίδιο με εκείνον της "ευτυχισμένης" Δανίας. Το περιμένατε εσείς ν' αυτοκτονούν οι άνθρωποι ακόμη και στον επίγειο "παράδεισο" της Ελβετίας;

Τέταρτη "ευτυχισμένη" χώρα είναι η Ολλανδία - ο παράδεισος της ελεύθερης διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Εμ να μην είναι "ευτυχισμένοι" και οι Ολλανδοί με τα "ταξίδια" παραισθήσεων που κάνουν υπό την επήρεια των ναρκωτικών; Και στην Ολλανδία, όμως, ο δείκτης αυτοκτονιών είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αν και λίγο πάρα κάτω από εκείνον της τρισευτυχισμένης Δανίας.

Πέμπτη "ευτυχισμένη" χώρα είναι η Σουηδία, στήθος με στήθος ως προς το δείκτη αυτοκτονιών με τη Δανία!

Να μη σας κουράζω περισσότερο, η Τουρκία με πολύ χαμηλό δείκτη "ευτυχίας" (77η) έχει έναν από τους μικρότερους δείκτες αυτοκτονιών (3.62 ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο)  - λιγότερο από το ένα τρίτο εκείνου της Δανίας! (πηγή

Την «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013» (World Happiness Report 2013) συνέταξε ο οργανισμός βιώσιμης ανάπτυξης SDSN (Sustainable Development Solutions Network) για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Η έκθεση - είναι η δεύτερη στη σειρά μετά την αντίστοιχη περυσινή - αποτελεί προϊόν συνεργασίας ψυχολόγων, οικονομολόγων, στατιστικών αναλυτών και άλλων επιστημόνων. (πηγή) Αμφιβάλλω αν κάλεσαν και κανένα θεολόγο...

Εκτός από τα στατιστικά στοιχεία "Ευτυχίας", οι συντάξαντες καλούν τις κυβερνήσεις του πλανήτη να καταστήσουν την ευτυχία μέτρο-κλειδί της προόδου και ποιοτικό στόχο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, πέρα από τις εδώ και δεκαετίες κυρίαρχες ποσοτικές παραμέτρους όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Τώρα μάλιστα! Εδώ έχουμε τον παραλογισμό εις τη νιοστή δύναμη. Προσεχώς οι τυχοδιώκτες και μωροφιλόδοξοι πολιτικάντηδες, ανάμεσα στις άλλες ψεύτικες υποσχέσεις, θα παρέχουν και υποσχέσεις ευτυχίας! Ποιος τη χάρη μας! Τα δε λαοπλάνα ΜΜΕ δεν αποκλείεται ν' αποδυθούν, όσον ούπω, και σε δημοσκοπήσεις ευτυχίας!

Πώς όμως μπόρεσαν οι ειδικοί να "μετρήσουν" την "ευτυχία"; Και πόσο συνειδητοποιημένοι και ειλικρινείς ήταν οι ερωτηθέντες; Η ευτυχία είναι ένα μεταβλητό συναίσθημα. Μπορεί να ένιωθες ευτυχής χθες, και να σου έτυχε μια αναποδιά σήμερα και να μη νιώθεις ευτυχισμένος. 

Η ευτυχία δεν εξαρτάται απλά από την οικονομική ευημερία. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες πολύ πιο καθοριστικοί, όπως π.χ., να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και με το άμεσο περιβάλλον μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευτυχία, και οι σχέσεις αυτές είναι ευμετάβλητες. Ένας ερωτευμένος που σήμερα νιώθει ευτυχισμένος, αύριο μπορεί να βυθιστεί στη δυστυχία αν τον προδώσει ή χάσει το ταίρι του. Οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια κλέβουν την ευτυχία. Επίσης, οι συγκρούσεις και οι εντάσεις στη δουλειά υπονομεύουν την ευτυχία, κλπ.  Πάσης φύσεως απογοητεύσεις, φοβίες και ανασφάλειες, κλέβουν από τη μια στιγμή στην άλλη την ευτυχία. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, μια κυβέρνηση, ακόμη και η ιδανική – αν υπήρχε τέτοια – να αποτρέψει όλους αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που υπονομεύουν την ανθρώπινη ευτυχία; Απλούστατα δεν μπορεί! Διότι απ’ αυτά οι κυβερνήσεις έχουν άγρια μεσάνυχτα, και επομένως ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Η θρησκεία θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση συνειδητοποιημένων ανθρώπων, αλλά όπως έχει καταντήσει – δογματισμός και νεκρή τυπολατρία – δεν καταφέρνει να αφυπνίσει τον εσωτερικό άνθρωπο, το λύχνο του Θεού, ή τη βασιλεία του Θεού εντός ημών, και να εμφυσήσει αδιάσειστη πίστη στον άνθρωπο.

Ας μην έχουμε, λοιπόν, αυταπάτες! Μόνο η ψυχική καλλιέργεια, η κατάλληλη παιδεία και η πραγμάτωση του Ανώτερου (πνευματικού) Εαυτού, οδηγούν στην υγιή πνευματικότητα, στη δημιουργικότητα, στην αυτάρκεια, στις αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις και επομένως στην πραγματική ευτυχία, η οποία χρειάζεται έναν ενάρετο χαρακτήρα για να εκδηλωθεί ως συναίσθημα. 
Αλλά και πάλι, υπάρχουν οι ασθένειες, υπάρχει ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, υπάρχουν οι απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, κοινωνικές αναταραχές, πόλεμοι και λοιπές αντιξοότητες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να διαταράξουν την ευτυχία.

Επομένως μπορούμε να μιλάμε για στιγμές ευτυχίας και όχι για μόνιμη ευτυχία που είναι μετρήσιμη και τάχα εξασφαλίζεται μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και άλλες κυβερνητικές κοινωνικές παρεμβάσεις, όσο χρήσιμες και απαραίτητες κι αν είναι αυτές.

Γι’ αυτό και η «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013» είναι σκέτος παραλογισμός, χαμένος χρόνος και χρήμα, και παραπλάνηση των αφελών, που πρόθυμα θα ρίξουν τις ευθύνες για την έλλειψη ευτυχίας αποκλειστικά στην κυβέρνησή τους, παραβλέποντας τον υπ' αριθμόν ένα υπονομευτή της, τον ίδιο τον κατώτερο ιδιοτελή εαυτό τους. 
Είναι ο ζωώδης εαυτός που λειτουργεί μόνο στο πεδίο των ενστίκτων και των αισθήσεων, και τον οποίο δυστυχώς ούτε η παιδεία ούτε η θρησκεία ούτε η οικογένεια τους δίδαξαν πώς να καλλιεργήσουν, αλλά ούτε οι ίδιοι το έψαξαν αφουγκραζόμενοι τη φωνή της συνείδησής τους.

Μην ξεχνάμε ότι ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος. Σαν τρισυπόστατο ον που είναι - σώμα, ψυχή και πνεύμα – χρειάζεται ολιστική ανάπτυξη για να νιώσει στιγμές ευτυχίας. Βέβαια, την απόλυτη και αδιάκοπη ευτυχία - μακαριότητα - είναι αδύνατο να την επιτύχει άνθρωπος. 
Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός είπε στους μαθητές του «εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον.»

Αλήθεια, πώς μπορεί να είναι κανείς ευτυχισμένος όταν γύρω του, πλησίον και μακράν, υπάρχουν τόσοι δυστυχισμένοι συνάνθρωποι;

Περισσότερα περί ευτυχίας εδώ.

*********
Υστερόγραφο
Μια που το 'φερε η κουβέντα, όπως διάβασα εδώ για την επιδημιολογία της αυτοκτονίας, οι πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας είναι αυξημένες σε άρρενες gay και λεσβίες, όπως επίσης και σε αμφιφυλόφιλους και των δύο φίλων σε σύγκριση με τους ετερόφυλους.