ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης για τις διώξεις εναντίον Χρυσής Αυγής

Δημήτριος Παπαδημούλης, (ΣΥΡΙΖΑ) - Βουλή, 17/10/2013:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(...) 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σαν σήμερα συμπληρώνεται  – αν δεν κάνω λάθος –  ένας ακριβώς μήνας από την ημέρα που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το δολοφονικό μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Και αυτή η εξέλιξη  – γιατί δεν ήταν ο πρώτος νεκρός, αλλά ήταν ο πρώτος Έλληνας νεκρός –  αποτέλεσε σημείο καμπής και για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής από την οργανωμένη πολιτεία και από την Κυβέρνηση αλλά και σημείο καμπής για τις πολιτικές εξελίξεις κι ένα μεγάλο σοκ για την ελληνική κοινωνία.

Από την πρώτη στιγμή η Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε ότι πρέπει να συζητήσουμε στη Βουλή, άμεσα, όλο το πολιτικό πρόβλημα που ξεδιπλώνεται με αφορμή αυτή τη δολοφονία. 

Είπαμε ότι η έναρξη διώξεων των εγκληματικών πράξεων και όχι του φρονήματος αυτής της νεοναζιστικής ομάδας είναι μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, και του ελληνικού και του διεθνούς, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα και πρωτόγνωρα νομικά και πολιτικά προβλήματα, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά, σχεδιασμένα, με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου και στις συνταγματικές εγγυήσεις και όχι αποσπασματικά.
(...)
Είπα και νωρίτερα ότι αυτές οι διώξεις, τις οποίες εμείς ζητάγαμε εδώ και καιρό – έχουμε καταθέσει σαράντα τέσσερις ερωτήσεις – και δεν τις ζητάγαμε μόνο εμείς, τις ζήταγε και το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Διεθνής Αμνηστία και οι πάντες, είναι μία νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Αλλά ο αγώνας εναντίον του ναζισμού και του φασισμού είναι πάνω από όλα πολιτικός και ιδεολογικός. Και έχει περάσει ένας μήνας και συζητάμε μία αποσπασματική ρύθμιση.

Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να έρθει η Κυβέρνηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς – με τον κ. Δένδια, τον κ. Αθανασίου και άλλους – και να πουν πως αυτά είναι τα καινούρια νομικά και πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν προς επίλυση από το γεγονός ότι με βάση δικαστικές κρίσεις θεωρείται ότι η ηγεσία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός μεγάλου μέρους των Βουλευτών του εμπλέκεται στη δράση εγκληματικής οργάνωσης και παραβιάζει σειρά άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Και προτείναμε αυτά να τα συζητήσει η Ολομέλεια της Βουλής, αφού γίνει η προεργασία για το όλον από τη Διάσκεψη των Προέδρων με τη συνδρομή του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει και πρέπει να γίνει, για να μην συζητάμε φέτα-φέτα. Γιατί όλη αυτή η αντιμετώπιση της ποινικής εγκληματικής δράσης, της ποινικά κολάσιμης πράξης, πρέπει να γίνει με απόλυτη νομιμότητα και σεβασμό στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα της χρηματοδότησης, από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είπε "ναι" και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και για το πώς. Ασκήσαμε κριτική στην αρχική κυβερνητική πρόταση ότι ήταν πρόχειρη, ότι ήταν προβληματική και ότι ορισμένες διατάξεις της ενείχαν και κινδύνους.

Η Κυβέρνηση, μετά από αυτή την κριτική, μπήκε σε ένα διάλογο με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και με τα άλλα κόμματα, δέχθηκε αλλαγές και έκανε βήματα εγκατάλειψης της αρχικής πρότασης προς την κατεύθυνση της πρότασής μας. Η τελική διατύπωση της κυβερνητικής πρότασης έχει πιο σαφείς, πιο αυστηρές, πιο περιοριστικές προϋποθέσεις εφαρμογής μιας αναστολής κρατικής χρηματοδότησης.

Η Κυβέρνηση έκανε επίσης και το βήμα να αποδεχθεί κάτι που αρνιόταν στην αρχή κατηγορηματικά: τον καθοριστικό ρόλο της Ολομέλειας της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία. Γιατί αυτό, δηλαδή το να είναι η Βουλή φρουρός για την εφαρμογή τέτοιων προβλέψεων, είναι εγγύηση δημοκρατίας.

Χαιρέτησε ο κύριος Υπουργός την επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης. Πρέπει όμως για να είναι συνεπής με τα επιχειρήματά του να αναζητά και να επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση όχι μόνο στη θέσπιση της νομοθεσίας αλλά και στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι το καλύτερο θα ήταν – και διατηρούμε αυτή μας την πρόταση στο ακέραιο – η υλοποίηση μιας τέτοιας πράξης να γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής και να απαιτούνται εκατόν ογδόντα και όχι εκατόν πενήντα μία ψήφοι.

Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι ολοφάνερο ότι δεν μας καλύπτει 100%. Έχουμε και άλλες ενστάσεις και επιφυλάξεις. Η βασική μας διαφορά, όμως, είναι ότι πιστεύουμε πως πρέπει να επιδιώξουμε τη συναίνεση και στη φάση της εφαρμογής της νομοθεσίας και όχι μόνο της θέσπισής της, δηλαδή με εκατόν ογδόντα και όχι εκατόν πενήντα ένα Βουλευτές. 

Επειδή όμως δεν μας αρέσουν οι τακτικισμοί και τα μισόλογα θέλω να πω ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, μετά από συλλογική απόφαση του Προεδρείου της, με εξουσιοδότησε ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να πω ότι ζητάμε από την Κυβέρνηση να κάνει και αυτό το βήμα αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε θετική ψήφο.

Και αυτό θα το κάνουμε, παρά το ότι δεν μας καλύπτει πλήρως η πρόταση και παρότι έχουμε διαφορές και επιφυλάξεις σε διάφορα άλλα της σημεία, γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό και το πολιτικό μήνυμα που θα δώσει αυτή η Αίθουσα, ότι δηλαδή ανοίγει ένας δρόμος με εγγυήσεις κράτους δικαίου και με ευρεία συναίνεση.

Και σε ό,τι μας αφορά, επειδή ο κύριος Υπουργός σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελς, πριν ακολουθήσει το δρόμο αναζήτησης συναινέσεων, μας έλεγε "τι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ" και "γιατί φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ", θα σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τίποτα. Όταν έχει την εμπιστοσύνη του 30% και πάνω του ελληνικού λαού δεν φοβάται τίποτα. Απλώς πρέπει να σκεφτόμαστε ότι όταν θεσπίζουμε τέτοια πράγματα, πρέπει να νομοθετούμε με ορίζοντα μεσομακροπρόθεσμο.
(...)
Σας ευχαριστώ πολύ. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου την Τρίτη.»