ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Ι. Δραγασάκης: Ο λαός θα ακυρώσει τα μνημόνια και όχι εμείς


ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής), 8/11/2011: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με βάση το άρθρο 142 του Συντάγματος σας καλούμε, καλούμε τη Βουλή, να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς την Κυβέρνηση, 
πρώτον, λόγω της καταφανούς δυσαρμονίας ανάμεσα στην πολιτική που ασκεί αυτή η Κυβέρνηση και τις ανάγκες τις κοινωνίας
δεύτερον, λόγω της έντονης αντίθεσης της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή, 
και, τρίτον, λόγω των επικίνδυνων και διαρκών παραβιάσεων της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ασκούμε αυτό το δικαίωμα σήμερα με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν χθες, αλλά και για τους γενικότερους λόγους που ήδη ανέφερα. Αποφασίσαμε στη δυνατότητα που μας δίνει επίσης το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, γιατί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν διαθέτουμε άλλο τρόπο για να υποχρεώσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να έρθει στο Κοινοβούλιο και να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα όχι μόνο δικά μας, αλλά είμαι σίγουρος και Βουλευτών που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς αποτελεί τον πρώτο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος δεν έχει απαντήσει σε κανένα ερώτημα Βουλευτή. Ακόμα και σε προτάσεις που έχουμε κάνει για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, εκείνος κωλυσιεργεί και δεν εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο.

Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν συνιστά μόνο ένα συνταγματικό δικαίωμα, αλλά και μια πράξη δημοκρατικής ευθύνης, διότι θα επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στον κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Είναι ερωτήματα που είμαι βέβαιος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θέτουν προς εσάς και οι δικοί σας ψηφοφόροι ανεξάρτητα από ποιο κόμμα είστε.

Πώς θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια – και όχι μόνο από τα μνημόνια – αλλά και από τις συνέπειες της πολιτικής που έχει ασκηθεί; 

Πώς θα αποτρέψουμε (;;;;) αυτή η υποτιμημένη ζωή των ανθρώπων, αυτή η εξαθλίωση, να ανατραπεί, να σταματήσει και να μη γίνει η νέα κανονικότητα της κοινωνικής μας ζωής; 

Πώς θα απαντήσουμε άμεσα και συγκεκριμένα στη διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση; 

Πώς θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία από το φασισμό αλλά και από ενέργειες που την υπονομεύουν σε διάφορες αφορμές; 

Πώς θα θέσουμε τις βάσεις για μια ιστορικού χαρακτήρα, ιστορικών διαστάσεων, μετάβαση από τα μνημόνια και τη λιτότητα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στους ριζικούς μετασχηματισμούς τους οποίους είχε ανάγκη η κοινωνία ακόμα και πριν από τα μνημόνια, ακόμα και πριν από αυτή την κρίση και που πολλοί Βουλευτές, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς, είχαμε την ευκαιρία να τα θέτουμε εδώ για δεκαετίες και να τα λέμε σε ώτα μη ακουόντων;

Η συζήτηση αυτή θα επιτρέψει σε εμάς, τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να διατυπώσουμε τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις μας. Θα μας επιτρέψει, επίσης, ως η μελλοντική Κυβέρνηση αυτής της χώρας να ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις.

Διότι, η επόμενη κυβέρνηση βεβαίως θα είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά θα είναι και μια κυβέρνηση ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές, δημιουργικές, πατριωτικές δυνάμεις της κοινωνίας, σε όλες και όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όχι μόνο για να βγούμε από αυτήν την κρίση, αλλά και για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα παραγωγική και μια κοινωνία αλληλεγγύης, για την οποία θα νιώθουμε υπερήφανοι να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Όμως, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως πολιτικό και ηθικό χρέος μας να απευθύνουμε αυτή την πλήρως τεκμηριωμένη μομφή προς την Κυβέρνηση, πρώτον διότι με την πολιτική της φέρνει σε δεινή θέση και απόγνωση ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία είναι γνωστά και ο κόσμος τα βιώνει.

Τα καταθέτω, όμως, κύριες και κύριοι, για τα Πρακτικά, προς ενημέρωσή σας, αν δεν τα έχετε υπόψη σας, ορισμένα τεκμήρια του ισχυρισμού που διατύπωσα.

Πρώτον: Μια πρόσφατη έκθεση του παγκόσμιου Ερυθρού Σταυρού ο οποίος περιγράφει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Θα καταθέσω προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ η οποία θα εκδοθεί αργότερα. Επισημαίνει τους κινδύνους από την παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Θα καταθέσω, επίσης, την έκθεση που παρουσίασε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Μούιζνιεκς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γνωρίζουν πολύ καλά η κ. Μπακογιάννη και άλλοι Βουλευτές της Αντιπροσωπείας μας. Αναφέρεται σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα κατέχει κεντρική θέση ως χώρα που δεν σέβεται τα κοινωνικά δικαιώματα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. 

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο απευθύνουμε μομφή στην Κυβέρνηση αυτή, είναι οι διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και γενικότερα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών. Άλλοι Βουλευτές θα αναφερθούν εκτενέστερα στο θέμα αυτό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω για τα Πρακτικά – προς χρήση όσων Βουλευτών ενδιαφέρονται – έκθεση του Οργανισμού DEMOS ο οποίος διαπιστώνει την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Θα καταθέσω, ακόμη, έκθεση του OCD, του ΟΟΣΑ – μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα – για την ευημερία, όπου διαπιστώνει την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, τη μείωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την Κυβέρνηση, όχι προς την Κυβέρνηση αυτή ειδικά, αλλά προς το θεσμό της Κυβέρνησης και τους άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας. 

Τρίτον, απευθύνουμε σ’ αυτή την Κυβέρνηση τη μομφή ότι όσο παραμένει – και προειδοποιούμε το λαό γι’ αυτό – θα λαμβάνονται και νέα μέτρα. 

Οι διαβεβαιώσεις του κύριου Πρωθυπουργού και του κ. Μπούρα ότι δε θα ληφθούν άλλα μέτρα, είναι αέρας κοπανιστός διότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδεχθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8% το 2014 και 4,1% το 2015.

Όταν λέτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και όταν δεσμεύεστε στους ξένους ότι θα πετύχετε πλεόνασμα σε συνθήκες ύφεσης, όχι μόνο τους μισθούς θα εξανεμίσετε, όχι μόνο την πρώτη κατοικία θα πάρετε, αλλά σε ό,τι μπορέσετε θα βάλετε χέρι. Είναι θέμα κοινής λογικής. 

Μια οικονομία σε ύφεση δεν παράγει πρωτογενή πλεονάσματα πάρα μόνο συρρικνώνοντας ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων και θέτοντας σε αμφιβολία την αναπαραγωγή και τη συνέχεια της κοινωνίας.

Αυτή η Κυβέρνηση, με την πολιτική της, δεν καταστρέφει απλώς το παρόν. Καταστρέφει τις δυνατότητες της μελλοντικής ανάπτυξης. Με ποια δημογραφικά στοιχεία θα πετύχουμε την ανάπτυξη στο μέλλον; Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό όταν φεύγουν οι επιστήμονές μας στο εξωτερικό; Με ποια μικρή ευέλικτη παραγωγική επιχείρηση όταν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διαλύεται και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες φεύγουν στο εξωτερικό;

Θυμάται κανείς για ποια ανταγωνιστικότητα μας μιλήσατε όταν άρχιζε το πρόγραμμα; Μας λέγατε ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με τη μείωση των μισθών. Πού είναι οι εξαγωγές σήμερα; Οι εξαγωγές σήμερα είναι κάτω από το επίπεδο του 2008.

Τέταρτον, διότι η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη βούληση, δεν έχει τις προϋποθέσεις και δεν έχει το κύρος να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα, όχι προς όφελος των υποτελών τάξεων της κοινωνίας, όχι προς όφελος των ανέργων, αλλά με βάση το συμφέρον συνολικά της κοινωνίας.

Δεν έχει τη βούληση, διότι η Κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε πάνω στο "Συγγνώμη" του κ. Σαμαρά για τις προηγούμενες αντιμνημονιακές του θέσεις. Η Κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε πάνω στην υποταγή. Δεν έχει τις προϋποθέσεις, διότι για να μπορείς να διαπραγματευτείς πρέπει να έχεις μία άλλη πολιτική, πρέπει να πιστεύεις σε μία άλλη πολιτική.

Η Κυβέρνηση αυτή πιστεύει στο μνημόνιο. Πώς, λοιπόν, η Κυβέρνηση αυτή να αντισταθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αφού η ιδεολογία της Κυβέρνησης αυτής είναι η μονοκαλλιέργεια του ιδιωτικού; Ούτε δημόσιο τομέα θέλει ούτε κοινωνικό τομέα της οικονομίας θέλει, μόνο ιδιωτικό. Πώς να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και του νερού, όταν στη Γερμανία γίνεται δημοψήφισμα αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ή όχι;

Πώς να αντισταθεί στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, αφού το αναπτυξιακό μοντέλο αυτής της Κυβέρνησης είναι, επενδύσεις στην ιδιωτική Υγεία, ιδιωτική ασφάλιση, ιδιωτική Παιδεία. Αυτοί είναι οι νέοι τομείς που προσφέρετε στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ό,τι απελευθερώνουν ακριβώς οι ιδιωτικοποιήσει και αυτή η πολιτική.

Για ποια ανάπτυξη να μιλήσετε, αφού για σας η ανάπτυξη θα έρθει από τις αγορές και τις τράπεζες; Δεν χρειάζεται σχέδιο, δεν χρειάζονται δημόσιες πολιτικές.

Άρα, η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τις προϋποθέσεις να διαπραγματευθεί, όπως, επίσης, δεν έχει κύρος.

Μπορεί μία Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί όταν δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού;

Φοβούμαι, όμως, ότι τώρα πια ούτε στο εξωτερικό έχει κύρος αυτή η Κυβέρνηση. Θεωρείται μέρος του συστήματος που πρέπει να αλλάξει, του ολιγαρχικού συστήματος που πρέπει να αλλάξει.

Η Κυβέρνηση αυτή θεωρείται πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Είναι θέμα εθνικής ευθύνης, λοιπόν, να επιτρέψει η Κυβέρνηση αυτή στην κοινωνία να αποκτήσει μία αξιόπιστη, δημοκρατική και με κύρος κυβέρνηση, για να μπορέσει να βάλει φραγμό στον κατήφορο και να βάλει τις βάσεις για μία άλλη πορεία.

Αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μία τέτοια Κυβέρνηση, είναι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη, η οποία έχει τις προϋποθέσεις που της επιτρέπουν ακριβώς να ανακτήσει, όχι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς όφελος της Δημοκρατίας, προς όφελος της ίδιας της πολιτικής, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. 

Και στηριζόμενη ακριβώς στην κοινωνία, στο λαό, στα λαϊκά κινήματα, θα μπορέσει να διεκδικήσει μία βιώσιμη θέση της χώρας μας στα πλαίσια της Ευρώπης και θα μπορέσει να αρχίσει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα καλύψουμε εκκρεμότητες που αρχίζουν από την εποχή του Τρικούπη -ακόμα μιλάμε για περιουσιολόγιο και ακόμα δεν κάνει τίποτα ούτε αυτή η Κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα- μέχρι νέες ανάγκες και νέους θεσμούς που μας έρχονται από το παρόν και από το μέλλον.

Μας ρωτάνε πώς εμείς θα ακυρώσουμε τα μνημόνια. 
Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ακυρώσουμε εμείς τα μνημόνια. 
Ο λαός θα τα ακυρώσει με την ψήφο του και η Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει, θα υλοποιήσει τη θέληση του λαού.

Εμείς δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Όλα τα κράτη αλλάζουν πολιτική. Η πολιτική Ομπάμα είναι διαφορετική από την πολιτική Μπους. Η πολιτική της κάθε κυβέρνησης είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους. Αυτό είναι το δόγμα το δικό μας. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε υπεύθυνα, δημοκρατικά πώς θα ακυρώσει η Βουλή ένα νόμο, τον οποίο η ίδια ψήφισε.

Δεύτερον: Τι θα κάνουμε με το χρέος; Το αυτονόητο. Αυτό που προτείνει το Διεθνές Ταμείο για όλο τον κόσμο. Τα είπε και προχθές σε μια έκθεσή του, μιλώντας γενικά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ή θα διαγράψεις χρέος ή θα βάλεις φόρο στην περιουσία ή θα έχεις πληθωριστική ανάπτυξη. Και δεν τις λέμε μόνο εδώ. Τις λέμε και σε εκείνους, όποτε τους βλέπουμε. Τις λέμε δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διγλωσσία.

Εμείς έχουμε δύο σαφείς στόχους: 

Πρώτον, όσο η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση ή σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μπορεί αυτή η οικονομία – και δεν πρέπει – να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ούτε για τόκους, ούτε για χρεολύσια. 
Θα το πετύχουμε αυτό με μορατόριουμ, όπως λένε ορισμένοι; Θα το πετύχουμε με διαγραφές; Εμάς μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα. Και είναι αυτό. 

Ο δεύτερος στόχος είναι να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές όσο γίνεται μικρότερα βάρη, μικρότερο χρέος.

Τρίτον, περιφέρονται ορισμένοι και εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει προτάσεις ή δεν έχει προτάσεις. Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε; Μήπως είναι καιρός να σταματήσετε να ονομάζετε "μη πρόταση" τη μόνη πρόταση;

Θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, σε ένα λεπτό. 

Διότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πρόταση πέραν εκείνης του μνημονίου, πρόταση που, μάλιστα, εξειδικεύεται και θα παρουσιαστεί σύντομα ξανά στον ελληνικό λαό. Και για τις πρώτες μέρες έχουμε πρόταση και για τους πρώτους μήνες έχουμε πρόταση και για τα πρώτα χρόνια έχουμε πρόταση.

Μας ρωτούν για τις δυσκολίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση. 

Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει μια κυβέρνηση και μια ευκαιρία με την οποία ο απλός κόσμος θα εκπροσωπηθεί και αυτός και οι ανάγκες του και εδώ μέσα, στη νομοθετική εξουσία και στην εκτελεστική εξουσία, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα που δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Δεν θέλουν ο λαός να συμμετέχει. Δεν θέλουν οι ανάγκες της κοινωνίας να είναι το επίδικο.

Η σύντομη απάντηση που θέλω να δώσω – διότι το θέμα επιδέχεται ευρύτερης συζήτησης – είναι η εξής: Όταν έχεις ένα στόχο και πιστεύεις σε αυτόν, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις.

Εμείς αυτό κάναμε σε όλη τη ζωή μας, αυτό κάνουμε και τώρα και αυτό καλούμε και τον ελληνικό λαό να κάνει. Αγώνα μέχρι να κερδίσουμε τους στόχους μας, διότι είναι σωστοί και δίκαιοι!»