ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Η απόκρυφη διδασκαλία του Χριστού


Όταν λέω απόκρυφη δεν εννοώ διδασκαλία κρυμμένη στα λεγόμενα Απόκρυφα Ευαγγέλια, αλλά διδασκαλία που υπάρχει διασκορπισμένη στα κανονικά Ευαγγέλια, η οποία όμως δεν αναδεικνύεται από την Ορθοδοξία ή άλλες χριστιανικές ομολογίες, διότι αντίκειται στα καθιερωμένα δόγματά τους.

Είναι η λεγόμενη εσωτερική διδασκαλία του Χριστού, την οποία οι περισσότεροι μαθητές και οπαδοί του, και τότε και τώρα, δεν προσπάθησαν να κατανοήσουν και να βιώσουν.

Βέβαια η εσωτερική αυτή διδασκαλία δόθηκε αποσπασματικά από τον Ιησού, στίχος εδώ, στίχος εκεί, διότι γνώριζε ότι δεν ήταν εύληπτη από τις μάζες που τον ακολουθούσαν. Γι' αυτό και πολύ συχνά, αντί ν' αναλώνεται σε διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων, έκλεινε το θέμα λέγοντας: "ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω".

Το κλειδί της εσωτερικής διδασκαλίας του Κυρίου είναι η ρήση: "Η βασιλεία του Θεού είναι εντός υμών". Κι αυτό το είπε σε απάντηση εκείνων που τον ρωτούσαν πότε θα έλθει η βασιλεία του Θεού. Απάντησε λοιπόν ότι η βασιλεία του Θεού δεν έρχεται έτσι ώστε να παρατηρείται, και ούτε θα πουν ιδού εδώ είναι ή εκεί είναι, διότι η βασιλεία του Θεού είναι εντός υμών.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Θεός είναι μέσα μας, είναι το πνεύμα, ο "λύχνος του Θεού" στον πυρήνα της ύπαρξής μας, που εκδηλώνεται με τη συνείδηση. Και όπως το βρέφος χρειάζεται υλική τροφή για να μεγαλώσει έτσι και η συνείδηση χρειάζεται υγιή πνευματική τροφή για ν' αναπτυχθεί και να εκλεπτυνθεί - τροφή δυστυχώς που είναι είδος εν ανεπαρκεία στην εποχή του υλισμού, του αισθησιασμού και του ηδονισμού...  

Το αποτέλεσμα είναι η αποκτήνωση του ανθρώπου και η ζούγκλα που οδυνηρά βιώνουμε.

Είπε κι άλλα ο Ιησούς που παρερμηνεύθηκαν, αν και ήταν απλούστατα. Είπε: "Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν".

Τον Θεό, ο οποίος είναι Πνεύμα, μπορούμε να τον προσεγγίσουμε μόνο πνευματικά και όχι με υλικά αντικείμενα. Σαφές, σαφέστατο! Δεν επιδέχεται παρερμηνείες η εντολή αυτή. Και ο Θεός δεν είναι κάπου εκεί επάνω, έξω και μακριά από εμάς, "διότι εν αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και υπάρχομεν".
(Περισσότερα "απόκρυφα" για τον Χριστό, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.)

Είναι λοιπόν ευκαιρία τώρα που θα γιορτάσουμε για μια ακόμη φορά τα Χριστούγεννα με τον καθιερωμένο παγανιστικό και υλιστικό τρόπο - χωρίς στην ουσία ν' αναρωτιόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε - να βρούμε μια-δυο ώρες για ν' απομονωθούμε και να διαλογιστούμε πάνω στο εσωτερικό νόημα της διδασκαλίας του Χριστού.
Και όχι απλά να διαλογιστούμε, αλλά να πάρουμε και κάποιες αποφάσεις για ν' αφουγκραζόμαστε πιο προσεκτικά τη σιγανή φωνή της συνείδησης και να συμμορφωνόμαστε όλο και περισσότερο με τις επιταγές της.

Ο ηθικός νόμος είναι γραμμένος μέσα μας, και είμαστε αναπολόγητοι αν ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να τον αποκρυπτογραφήσουμε.

Η κοινωνία μας, η Ελλάδα, η ανθρωπότητα ολόκληρη, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα που έχει παραδοθεί εξ ολόκληρου στη λατρεία του Μαμμωνά - θεού του χρήματος - και βρίσκεται στο χείλος της αυτοκαταστροφής, πρέπει ν' αποκαταστήσει επικοινωνία με το πνεύμα του Θεού της Αγάπης, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης. Αν δεν το κάνει, ατομικά, συλλογικά, εθνικά και παγκόσμια, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για όλους τους λαούς της γης.

************